За по-голяма сигурност, променете настройките в Google Maps

Полицията в САЩ предупреди, че инструментите за онлайн картографиране вършат много полезна работа на престъпниците. Но има една добра новина за потребителите – Google Maps предлага две ключови опции за подобряване на личната безопасност в онлайн пространството.

Това включва замъгляването на лични данни и детайли, както и скриване на споделянето на „местоположения с любими хора”.

В САЩ мнозина са станали зависими от Google Maps за придвижване и ориентиране в ежедневието, като се започне от навигиране в градовете до намиране на местни ресторанти.

Но въпреки удобствата си, платформата, предлагаща панорами на улици и булеварди, създава рискове от разкриване на лична информация за вашия дом, която може да не е желана онлайн.

В миналото публично достъпните инструменти за картографиране бяха смятани за „полезни“ за престъпници, планиращи атаки – от кражба с взлом до тероризъм.

От Google Maps пикселираха дома на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук миналата година след опасения за преследване.

Apple изгради „невидима стена“ в своето приложение Maps, за да скрие къщата на изпълнителния директор Тим Кук, след като той беше набелязан от „въоръжен“ преследвач, който измина 2800 мили от Вирджиния до Калифорния, за да го открие.

Домът на Кук, купен за 2.5 милиона паунда, в Калифорния вече е пикселизиран както в Apple Maps, така и в Google Maps.

Ето накратко причината за това своеобразно скриване – Джулия Лий Чой, на 45 години от Маклийн, на Хелоуин през 2020 г. , започва да пише в „Туитър“ на 61-годишния Кук, под името Джулия Лий Кук.

Тя го нарича свой съпруг и го кичи с още безброй подобни определения: „Моят мъж в леглото! Моят мъж в банята! Моята кухня-мъж! Моят мъж за чистене! Моят съпруг! Моят ЧОВЕК е Тим Кук! Таткото на моите деца!“

Към днешна дата Чои е с ограничителна заповед, която й забранява да се приближава на по-малко от 200 ярда – около 183 метра от г-н Кук или от други служители на Apple, да посещава собственост на Apple или дома на изпълнителния директор. Освен това не й е позволено да притежава оръжие.

За някои може да е полезно да узнаят, че „замъгляването” на това, което не е желано да се вижда онлайн, е лесно достъпно за всички, които използват уебсайта на Google Maps.

За да направят това, потребителите могат да потърсят домашния си адрес на компютъра с помощта на Google Maps.

След това трябва да видят снимка на техния дом, върху която мога да кликнат, за да им се отвори изглед от улицата на района в близък план.

Ако има детайли, които искат да бъдат замъглени, живеещите на адреса могат да кликнат върху трите малки точки, които са в горния ляв ъгъл на изгледа на Google.

Това дава опция за „Докладване за проблем“, която, когато се кликне върху нея, позволява на потребителите да запишат „неподходящ уличен изглед”.

Могат да се отправят заявки за замъгляване на лица, домове, коли, регистрационни номера или различни обекти.

Освен това се предоставя възможност потребителят да докладва на Google, ако има проблем с качеството на изображението. Единствените данни, които трябва да въведе за себе си, са имейл адрес.

За онези потребители, които се притесняват да се прибират сами вечер, по тъмно, Google Maps предоставя възможността да споделят с близките си къде се намират.

За да получите достъп до тази опция, щракнете върху трите реда отляво на лентата за търсене, като така ще видите изглед на меню.

Това предоставя опция за споделяне на местоположението, при която потребителите могат да избират времето, през което желаят тази информация за проследяване да бъде достъпна за избрани лични контакти.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Най-продаваните марки автомобили в ЕС: Dacia изпревари KIA и Hyundai

Румънската марка автомобили Dacia, част от френската група Renault, е единственият голям европейски производител на автомобили, който отчита двуцифрен ръст на продажбите в ЕС през 2022 г., информира Romania-Insider. Dacia е продала над 440 000 автомобила в ЕС през 2022 г. – ръст от 13,8% спрямо 2021 г. А общите продажби на автомобили в ЕС са спаднали с 4,6% до 9,25 млн. бройки, сочат данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). Рекордно производство на автомобили отчете Румъния Най-продаваните марки автомобили за 2022 г. 1. Volkswagen - 1 019 352  2. Toyota - 635 533 3. Peugeot - 556 591 4. Renault - 541 493 5. Mercedes - 529 222 6. BMW - 503 781 7. Audi - 475 801 8. Skoda - 461 925 9. Dacia - 440 193 10. Kia - 429 483 Така румънската марка увеличи пазарния си дял в ЕС от 4% на 4,8%, като скочи на 9-о място по брой продадени превозни средства на единния пазар. Dacia изпреварва корейските марки Kia (429 000 бройки, продадени в ЕС през 2022 г.) и Hyundai (420 000), американската марка Ford (380 000 коли), италианската Fiat (367 000), Citroen (341 000 автомобили) и Opel (338 000). Кои марки коли кара най-често българинът? Най-продаваните марки автомобили за 2021 г. 1. Volkswagen - 1 092 186 2. Peugeot - 649 428 3. Renault - 638 221 4. Toyota - 635 533 5. BMW - 534 136 6. Mercedes - 515 262 7. Skoda - 504 281 8. Audi - 451 694 9. Hyundai - 428 299 10. Kia - 400 112 Новите модели Sandero, Logan и Jogger, излезли на пазара през 2021 г., фейслифтът на флагманския SUV Duster и електрическият модел Spring, имаха ключова роля в ръста на продажбите на Dacia на пазар, където потребителите насочват вниманието си към по-евтини модели. В по-широката Европейска зона за свободна търговия, включваща ЕС, Обединеното кралство, Исландия, Норвегия и Швейцария, Dacia продаде 475 500 автомобила през 2022 г., с 15,8% повече спрямо 2021 г., и достигна пазарен дял от 4,2%, което я нарежда 12-та в класацията. ОЩЕ ПО ТЕМАТА:  Продажбите на Volkswagen удариха невиждано от 10 години дъно Продажбите на електромобили в Румъния удариха нов рекорд

text

Правителството прие промени в Закона за публичните предприятия

Правителството одобри изменения в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. С промените се въвежда изискването ръководните органи, които са назначени без проведен конкурс, да заемат длъжността за срок до 6 месеца.

Аргументите за промяната са, че този период е достатъчен за обявяване и провеждане на конкурсна процедура, съгласно закона. До този момент членове на ръководства са били назначавани без определен срок до провеждане на конкурсна процедура.

Предложените изменения регламентират и условията за предсрочно прекратяване на договорите за управление и контрол, и дефинират по-детайлно понятието за системно неизпълнение на служебните задължения. До момента ръководителите на дружества можеха да бъдат освобождавани с този аргумент, без да се прилагат конкретни и обективни мотиви.

Подобряването на правната рамка е свързано с изпълнение на ангажиментите на страната за присъединяването й към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и с изпълнение на поетите ангажименти към Валутния механизъм II и на други свързани политики.

Промените целят да се даде ясен хоризонт на управлението на публичните предприятия, да се прекратят възможностите за еднолични кадрови решения, които не стъпват на обективни критерии и да се гарантира експертното начало на органите им на управление.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кабинетът прие стратегия за спиране на въглищата до 2038 година

Министерският съвет одобри на днешното си заседание стратегическа визия за развитието на електроенергийния сектор в страната 2023-2053 година.

Документът залага на няколко основни приоритета в развитието на сектора. На първо място България следва да остане лидер в производството и износа на електроенергия в региона. Защитата на националната и енергийната сигурност, както и устойчивото използване на местните енергийни ресурси също са сред основните приоритети в документа. Реализирането на предвидените в стратегията политики и проекти трябва да съдейства за постигане на европейските цели за декарбонизация и повишаване на енергийната ефективност. Сред заложените основни приоритети в документа е и осъществяването на справедлив преход към декарбонизация на засегнатите региони, както и защитата от енергийна бедност.

Стратегическият документ залага използването на местните ресурси от лигнитни въглища до 2030 година и постепенното им намаляване и спиране до 2038 година. Това ще съдейства за запазване на енергийната и националната сигурност, както и ролята на страната като регионален лидер в производството и износа на електроенергия.

Трябва да бъдат изградени четири нови ядрени реактора, за да заместят мощностите, подлежащи на извеждане от експлоатация. Два от тях се очаква да бъдат разположени на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, а още два – на тази в Белене. Новата енергийна стратегия се фокусира и върху развитието на ВЕИ (възобновяемите енергийни източници) проекти – както фотоволтаични и вятърни мощности, така и водни електроцентрали. По отношение на геотермалната енергия, основният извод е, че тя може да бъде пълноценно използвана главно за отопление.

Ключов елемент в бъдещото развитие на сектора е производството на водород, от което се очаква да намали и замени зависимостта на България от внос на природен газ. В този аспект държавата ще разчита на бързото възобновяване на работата на ПАВЕЦ Чаира, както и осигуряването на ресурс за изграждане на подземна ПАВЕЦ. Модернизацията на близо 2000 км електропреносна мрежа и съпътстващата я инфраструктура, която е заложена в стратегията, ще съдейства за осигуряването на достатъчен капацитет за присъединяване и пренос, така че България да запази лидерската си роля в региона.

Прогнозната стойност за реализация на всички проекти, включени в новата енергийна стратегия, възлиза на около 46 млрд. евро, пишат от пресцентъра на Министерския съвет. В същото време при официалното й представяне – в присъствието на президента, на премиера, на енергийния и транспортния министър, както и на представителите на парламентарната комисия по енергетика, включително и на синдикатите, стана ясно, че необходимите инвестиции за нейното реализиране ще са в размер на над 65 млрд. евро.

С днешното си решение Министерският съвет задължи министъра на енергетиката да представи приетата стратегическа визия в Народното събрание.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Китайска компания инвестира 6,7 млрд. долара в най-големия завод за соларни панели в света

Китайският производител на оборудване за чиста енергия Longi Green Energy Technology смята да инвестира 6,7 млрд. долара в изграждане на най-голямата производствена база в света за соларна енергия. Компанията планира да изгради мощности за производство на 100 GW слънчеви пластини и 50 GW слънчеви клетки годишно, сочат документи, подадени в Шанхайската фондова борса, цитирани от Bloomberg. Новите заводи целят да удвоят съществуващия капацитет на Longi, като според компанията това ще е най-голямата база за производство на соларна енергия в света. Тя ще бъде базирана близо до централата на компанията в Сиан и вероятно ще влезе в експлоатация през третото тримесечие на 2024 г. Соларните пластини са тънки квадрати от полисилиций, които се сглобяват в слънчеви панели и генерират чиста енергия. Монтират се върху покриви или обширни полета. Longi е най-големият производител на такива пластини в света с около 105 GW капацитет от 2022 г. Някои пазари срещат сериозно предизвикателство да си достъп до слънчеви панели като САЩ, след като производителите бяха затруднени през 2021 г. и 2022 г., заради нарастващите разходи за материали за полисилиций – ключов за повечето панели. Цените на пластините и полисилиция отбелязаха спад в последните седмици. „Longi използва нов усъвършенстван капацитет за понижаване разходите и консолидиране на пазара“, отбеляза Денис Ип, анализатор в Daiwa Capital Markets. ОЩЕ ПО ТЕМАТА:  Корейци влагат 2,5 милиарда долара в заводи за соларни панели в САЩ Италианци местят завод за соларни панели от Китай в България Samsung планира завод за чипове в САЩ за 17 млрд. долара

text

България и Йордания с обща програма в областта на образованието

Днес (18 януари) Министерският съвет одобри Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата между Правителството на Република България и Правителството на Хашемитско кралство Йордания за период от три години.

Новата програмна рамка включва възможности за реализиране на конкретни инициативи, провеждане на културни събития, по-тясно взаимодействие в областта на висшето образование. Също така предоставяне на стипендии за изучаване на арабски и български език, стипендии за обучение в държавни висши училища, установяване на пряко сътрудничество между научните и изследователските институции на двете страни. В рамките на общото им сътрудничество ще се насърчава взаимодействието им в образованието, науката и културата с цел обмяна на информация и реализиране на общи програми за действие.

В програмата са взети предвид реалните възможности на двете държави и съществуващият взаимен интерес за укрепване на двустранните отношения. 

Очаква се Програмата за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата между Правителството на Република България и Правителството на Хашемитското кралство Йордания да бъде официално подписана до края на първото тримесечие на 2023 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Крайно решение: Microsoft ще съкрати 10 000 служители през 2023 г.

Американският технологичен гигант Microsoft планира да съкрати 10 000 работни места, или около 5% от работната ръка през 2023 г., пише Wall Street Journal. Така компанията ще се опита да се справи с мрачните перспективи, които засягат много от най-големите играчи в технологичната индустрия.  Компанията ще понесе удар от 1,2 млрд. долара през второто тримесечие заради решението си, съобщи в блога си. Съкращенията идват, след като софтуерният гигант заяви, че наблюдава, че клиентите му са предпазливи, тъй като някои части на света са в рецесия. Microsoft трябва да отчете финансовите си резултати за второто фискално тримесечие на 24 януари. По думите на главния изпълнителен директор Сатя Надела компанията вижда, че „клиентите оптимизират дигиталните си разходи, за да правят повече с по-малко“. Въпреки че компании като Amazon, Meta Platforms и Salesforce обявиха съкращения на хиляди служители през последните няколко месеца, стъпките на Microsoft досега не бяха така кардинални, като компанията се опитваше да се адаптира към нестабилната глобална икономическа перспектива и потенциала за продължително забавяне на търсенето на софтуер и услуги. Microsoft уволнява близо 1000 служители след спад на приходите Същевременно Надела обяви, че Microsoft планира да включи инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT във всичките си продукти и да ги направи достъпни като платформи, върху които други бизнеси да надграждат, пише Wall Street Journal. На Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Наделя обясни, че компанията му бързо ще се насочи към комерсиализиране на инструментите от OpenAI – изследователската лаборатория, която стои зад чатбота ChatGPT и генератора на изображения Dall-E 2, който превръща езиковите описания в нови изображения. Microsoft беше един от ранните инвеститори в стартъпа. Удар за милиарди: Місrоѕоft се готви за атака на най-важния бизнес на Gооglе Microsoft обяви, че ще предоставя на повече клиенти достъп до софтуера, който стои зад тези инструменти, чрез платформата за облачни услуги Azure. По думите на Надела целта е Azure да е „мястото за всички и за всеки, който мисли за изкуствения интелект“ – както за бизнеса, така и за крайните потребители, включително и предоставянето на ChatGPT на бизнес потребители. „Всеки продукт на Microsoft ще има някои от същите опции с изкуствен интелект за пълно трансформиране на продукта“, отбелязва Надела. В последно време OpenAI е в центъра на технологичната индустрия за изкуствения интелект, а Microsoft е в напреднали преговори за увеличаване на инвестицията си в стартъпа, според Wall Street Journal. Лабораторията води преговори за продажбата на акции за сделка, която ще я оцени на 29 млрд. долара. ОЩЕ ПО ТЕМАТА:  Иновация: Microsoft откри у нас втория в света Dream Space Microsoft е укрил плащането на милиарди долари данъци Microsoft купува разработчика на игри Activision Blizzard

text

Христо Гаджев: Едни хора са направили много пари от войната

“Кирил Петков и Асен Василев вместо да изпишат вежди, си избодоха очите”

“Очевидно запазената марка на ПП е “Продължаваме с посредниците”

“Стана ясно, че България в последните 6 месеца е изнасяла оръжия, но през посредници, не директно към Украйна. Тоест едни хора са направили много пари от войната.”

Това каза в интервю за БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание. Той анализира отзвука от публикацията на германското издание “Ди Велт”, че страната ни тайно е подпомагала военно Украйна по време на кабинета “Петков”.

Гаджев призова ПП “сега да кажат и кои са посредниците”.

България трябва категорично да помага на Украйна, подчерта Гаджев, но по думите му “едно е да искаш да правиш пари от войната, друго – да помогнеш на жертвата”.

“Да не се окаже, че посредниците са свързани с руското разузнаване, което би било още по-отчайващо”, коментира Христо Гаджев, като се позова на разследвания на сайта bird.

“Лукойл” ще се окаже най-евроатлантическата руска фирма в света. И там пак става дума за посредници. Очевидно запазената марка на ПП е “Продължаваме с посредниците”, посочи още Гаджев.

През май Кирил Петков отричаше категорично, че българско въоръжение участва в Украйна, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС.

“От месеци насам показваме цифри и данни за рекордния ръст на отбранителната индустрия. Още в края на март, началото на април (2022 г. – бел.ред.) извадихме документи, с които показахме, че украински самолети, натоварени с въоръжение, кацат на границата на Полша с Украйна”, поясни Гаджев.

“Проблемът е, че, както се вижда от пиар статиите, Кирил Петков и Асен Василев вместо да изпишат вежди, си избодоха очите”, заяви той.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]