Шефът на Чешката централна банка поиска по-малко разходи

Председателят на Чешката централна банка Алеш Михл активизира призивите си към хората и към правителството да помогнат за овладяване на инфлационния натиск като харчат по-малко, за да дадат възможност на паричните стратези да се въздържат от по-нататъшно повишение на лихвените проценти.

Инфлацията ще се забави значително от пролетта и ще се доближи към целевите 2% през идната година, като базовият сценарий на централната банка е за стабилни кредитни разходи и силна валута, обяви Михл в дебат по канал “Си Ен Ен Прима нюз” на 8 януари. Той повтори и вече споделените по-рано предупреждения, че банката може да затегне паричната политика още повече, ако види сериозен скок на националния ценови натиск.

Чешката национална банка поддържа лихвените проценти стабилни откакто Михл пое ръководството през юли след като се опълчи срещу бързите увеличения, предприети от предишното ръководство. Той каза, че лихвите ще останат по-високи по време на шестгодишния му мандат отколкото през миналото десетилетие, за да насърчи спестяванията и призова за по-скромни претенции за повишение на заплатите.

“Най-важното нещо за нас в момента е домакинствата наистина да започнат да спестяват и да спрат да харчат”, обяви Михл.

Той добави, че това вече се случва и индивидуалните разходи стават по-малки, което е първата добра новина, защото е антиинфлационен феномен. Михл посочва, че охлаждането на пазара на недвижими имоти и на ръста на заемите са допълнителни знаци, че инфлацията отстъпва, дори ценовият ръст да се ускори временно през първите два месеца на тази година.  

Въпреки че силната чешка крона помага за потискане на инфлационния натиск като прави вноса на суровини по-евтин, Чешката централна банка ще трябва да затегне паричната политика, ако големи увеличения на трудовите възнаграждения предизвикат скок на потреблението на домакинствата, коментира председателят на институцията.

Той призовава правителството да бъде предпазливо при качване на разходите за субсидии и социални осигуровки, което може да работи срещу рестриктивната монетарна политика.

“В интерес на Чешката република е да призове политиците да държат дефицита колкото е възможно по-нисък”, обяви Михл.

Друг член на банковия борд – Томас Холуб – е съгласен, че инфлацията ще се забави рязко, въпреки че съзира риск, че ценовият ръст може да се стабилизира през идната година на “неприятно високи равнища” – над двойно по-високи от целевото. Именно затова паричната политика трябва да е “малко по-затегната”, посочи в дабет по държавната телевизия Холуб на 8 януари.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Пеканов: Не можем да се откажем от въглищните централи

Не трябва обаче да се отказваме и от зелената сделка, смята вицепремиерът по управление на европейските средства

Трудно би било България да намали през тази и през следващата година вредните емисии, защото въглищните централи в момента са на печалба и допринасят за енергийната сигурност на Балканите. Това каза пред bTV вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той обаче не приема и твърденията, че трябва да се откажем от зелената сделка. Тя продължава да бъде релевантна – който твърди обратното, лъжи хората. В новогодишните си обращения всички европейски лидери говориха за ускоряване на спънките към осигуряването на енергийна независимост, припомни още вицепремиерът

„От месеци тази тема се дискутира в публичното пространство. Неприятно е, че това става по такъв зрелищен начин. Планът е публично достояние от доста време – беше публикуван през април месец, след което беше сключен договор между България и Европейската комисия на 4-и май 2022 г.“, обясни той.

Ангажиментът, който е в сферата на декарбонизацията, е всяка година до 2026 г. да се намаляват вредните емисии с по 10% годишно докато се достигнат 40%. Този ангажимент е поет от редовното правителство на Кирил Петков.

„Миналата година, по време на служебния кабинет „Янев“ това бяха едни от най-тежките разговори, които кабинетът водеше, и аз водех с Европейската комисия. На края на тези разговори ние не можахме да се обединим около някакво споразумение по линия на декарбонизацията на енергийния сектор. Те изискваха ясни и точни ангажименти, а ние нямаше как да поемем такива“, обясни още вицепремиерът.

Той припомни, че България е получила писмо през декември 2021 г., за липсата на споразумение. Тогава Атанас Пеканов получил сериозни критики за това. Тогава правителството е предложило да се направи анализ и на неговата база да се направи доклад, който пък да влезе в Народното събрание, за да се вземат решения за поведението на страната ни през следващите години.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Николов: Газът у нас е скъп заради некомпетентност или корупция

За първи път от много години цената на газа у нас е над цените на борсата, посочи бившият енергиен министър

“В общ план причините могат да бъдат две: брутална некомпетентност или корупция”, каза бившият енергиен министър Александър Николов в предаването “120 минути” по bTV по повод това, че цената на газа в Европа падна драстично, а в България се качва.

“Има протокол на решение от заседанието на КЕВР. Основните причини за текущото вдигане на цените за пръв път от много години насам над цени на борсата, са два доставчика, които се използват по времето на служебното правителство. Единият е “Митилинеос”, а другият е “Колмар”. Без значение как се казват компаниите, начинът на сключване на договора и цените са нещо, за което народните представители трябва да попитат, защото няма как това да не доведе до негативни последствия не само за “Булгаргаз”, а и за домакинствата”, отчете Николов.

Той направи разчет, че в общ план от август насам цената на природния газ е само надолу.

“Сравнено с цените на “Булгаргаз”, докато цените на международните пазари на природния газ продължават да падат, тези на “Булгаргаз” се вдигат”, каза Николов.

“На фона на топлото време и текущата консумация на природен газ “Чирен” се използва на не повече от 10% от общата консумация. В микса, който се одобрява от КЕВР, присъства и азерският газ, който е на много по-добра цена. Истината е много проста, че начинът на оформяне на договора с текущите търговци е меко казано некомпетентен. “Булгаргаз” ще започне да губи пазарен дял с огромен темп”, каза добави той.

Според него текущото ръководство на “Булгаргаз” не иска да събере 40 млн. лв. от ТЕЦ “Варна”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Борисов: Съгласен съм с Христо Иванов, трябва да има правителство

Лидерът на ГЕРБ призова за нов обществен договор – лидерите на партиите да поемат ангажимент, че ръководствата им и министрите им няма да извършват незаконни действия

Съгласен съм с Христо Иванов, че трябва да има правителство. Нека се обяви кабинет с премиер Христо Иванов, да ни покани на разговори и да каже условията за всичко, което говори, как може да се случи. Това заяви в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов, който коментира пред младежката организация предстоящия трети мандат за съставяне на кабинет. Той призова за нов обществен договор – лидерите на партиите да поемат ангажимент, че ръководствата им и министрите им няма да извършват незаконни действия и такава правосъдна реформа да има, че да не се налага политическата система да се занимава с това.

Съпредседателят на „Демократична България“(ДБ) Христо Иванов коментира по-рано днес по БНР, че трябва да се направи сериозен опит да се реализира третият мандат за съставяне на кабинет, като това според него зависи от способността на „Продължаваме промяната“ (ПП) и ГЕРБ да се договарят, макар и с посредничество, за мини преход в страната.

На брифинга Бойко Борисов заяви още, че поздравява Корнелия Нинова за идеята да се поканят лидерите на партиите на разговори. „Не е сериозен начинът, по който пробвахме да водим разговори през посредници и неутрални лица. Важните решения се взимат на лидерско ниво. Да, аз ще дойда и ще питам какво искат – избори, правителство на компромиса?“, добави той.

Христо Иванов казва, че трябва да се изградят ефективни и независими правосъдни и правоохранителни институции, на които може да се има доверие да решават тези въпроси, а не политическата система да се занимава с това, отбеляза Бойко Борисов. „Обръщам се към него, аз гледах как докладът за „Джемкорп“ беше подкрепен от 190 депутати, а ДБ се въздържаха. Ивайло Мирчев каза, че в него има притеснителни неща. Този доклад показва морала на тези хора. Как ПП избра приятелската фирма „Джемкорп“ и даде цялата енергетика на България. Само заради това, че те се сринаха, енергетиката не беше дадена на олигарсите”, коментира Борисов.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

А. Василев: Кабинет “орел, рак и щука” с третия мандат не е добре

Ако няма ясна политическа подкрепа на едно правителство, тогава управляват сенчести интереси, смята съпредседателят на ПП

“Да се сформира кабинет “орел, рак и щука” с третия мандат не би било добре за България”.

Това заяви пред БНР съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев, бивш вицепремиер и министър на финансите.

По думите му без ГЕРБ, ДПС или “Възраждане” не би могло да има правителство: “Кажете ми как се прави естествена коалиция с тези три партии? Няма как да бъде”.

Той подчерта, че ПП още няма решение какво да е поведението ѝ по отношение на третия мандат.

“Освен ако не стане чудо, ще има избори в началото на април. Ако стане чудо – видим програма, която движи България напред, прекъсва корупцията и видим състав, който може да изпълни това – ще го подкрепим, но леко съм скептичен, че това ще се случи. Или, ако се случи, скептичен съм, че ще го подкрепят другите партии”, прогнозира съпредседателят на ПП.

Според него ГЕРБ и ДПС не са разпознали в Декларацията с приоритети на ПП възможност за правителство, защото от “Продължаваме промяната” им пречат да крадат.

Асен Василев коментира още: “Идеята не е вторият да управлява, това не е нормално. Идеята не е и седмият да управлява – това би било още по-малко нормално. Ако няма ясна политическа подкрепа на едно правителство, тогава управляват сенчести интереси и не е ясно кои са те. Правителството “Петков” беше добър пример за това как трябва да се подходи към коалицията”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Историята на Alibaba: Пътят от малкия апартамент до световна империя

През 1999 г., точно както Стив Джобс и Стив Возняк стартират Apple в един гараж, в малък апартамент в град Ханджоу, Китай Джак Ма и 17 негови приятели създават компанията, известна днес като Alibaba. Целта на компанията е да помага на малките предприемачи да продават продуктите си в глобален мащаб. След набирането на 25 млн. от инвеститори, на Alibaba са ѝ необходими само 3 години, за да получи положителен паричен поток на финансовите си активи. Израснал в комунистически Китай, Джак Ма научава английски, докато предлага обиколки в Ханджоу на туристите в замяна на уроци по езика. Докато расте, той започва да се интересува как да помогне на малкия бизнес. Тогава, като учител по английски, изкарващ 12 долара на месец, Джак и приятелите му се събират и създават Alibaba. Трите въпроса на Джак Ма, които водят към успеха Основателите изработват бизнес визията на Ма за базирана в Китай компания за електронна търговия, която да доставя пратки на над 730 млн. интернет потребители в страната ефективно и навреме. От 1999-2014 г. сайтовете на Alibaba остават почти неизвестни за домакинствата в Северна Америка, въпреки че са масово използвани в Китай и Индия. През 2014 г. компанията направи най-голямото публично предлагане за всички времена, като набра 25 млрд. долара. През 2005 г. Yahoo купува 30% от компанията за 1 млрд. долара, а по-късно през 2012 г. продават половината от дела си. Днес стойността на компанията е около 468 млрд. долара и има над 103 000 служители. Джак Ма официално се оттегли като главен изпълнителен директор на компанията през септември 2019 г., за да се фокусира повече върху филантропските си усилия. Той все пак контролира 11,7% от акциите на компанията и запазва значителна власт в борда. Будителят Джак Ма се оттегли от империята Alibaba Alibaba е сред най-големите компании за електронна търговия изобщо, със своите 3 основни сайта за електронна търговия – AliExpress, Taobao, Tmall и Alibaba.com – ангажиращи десетки милиони онлайн потребители ежедневно. За Alibaba в цифри? Компанията има внушителните 674 млн. активни потребители всяка година, 755 млн. потребители през приложенията, както и 54 млрд. долара приходи годишно. Кой е Джак Ма? Роден на 10 септември 1964 г. в Ханджоу, първоначалната идея за кариера на Ма е да бъде учител по английски език, тъй като търсенето на изучаване на езика тъкмо расте сред капиталистически настроените китайски потребители. Въпреки че Ма успява да получи работа като учител, това не продължава дълго. Той очаква кариерата му да се развие бързо, но след като компании като KFC му отказват работа като мениджър в Китай, той решава да замине за САЩ с идеята да се запише в своето мечтано училище – Харвардския университет. Стремежът на Ма да получи диплома от Бръшляновата лига е осуетен, след като бъдещият милиардер започва да използва по-активно интернет и забелязва отсъствието на китайски компании, ангажирани в разрастващия се пазар за електронна търговия. Скоро стартира уеб сайт, фокусиран върху китайската търговия, наречен China Pages, и приходите му се увеличават веднага. За период от 3 години China Pages е оценен на 1 млн. долара. Как Джак Ма подготви Alibaba за бъдещето? След което идва и големият пробив. С 35 млн. долара рисково финансиране в задния джоб, той и партньорите му пускат Alibaba. Големият плюс за Ма е, че уеб сайтове като Amazon и eBay, доминиращи на западния пазар по това време, почти не обръщат внимание на огромен пазар като Азия. Китайските гиганти Alibaba и Tencent могат да догонят Apple и Microsoft Кратка хронология на Alibaba 1999: Компанията е основана от Джак Ма и 17 партньора в Ханджоу, Китай 2000: Компанията набира 25 млн. долара финансиране от Goldman Sachs, The Report Softbank и Fidelity Investments 2002: Alibaba реализира първата си печалба 2003-2004: Alibaba пуска Taobao, своя потребителски сайт за електронна търговия и стартира Alipay – система за онлайн плащане 2007: Alibaba се включва на фондовата борса в Хонконг 2009: 10-та годишнина - Alibaba представя своята нова платформа за облачни изчисления 2010: Ray-Ban и Gap отварят онлайн магазини в Taobao Mall на Alibaba, като открива нов път за печалба за американския бизнес, който стъпва на китайския пазар. 2013: Джак Ма се оттегля като главен изпълнителен директор на Alibaba. Той е наследен от Джонатан Лу, лично избран от Ма. 2014: Alibaba се разраства и става най-голямата платформа за онлайн търговия за малкия бизнес. Компанията става публична с IPO за 25 млрд. долара и нова търговска цена от 68 долара на акция, като изпреварва технологични лидери като Facebook и Google. 2016: Скандалът достига Alibaba, тъй като компанията е пряко свързана с продажбата на незаконни, фалшиви продукти. Правителството на САЩ сезира купувачите, че Taobao е платформа за търговия, която продава стоки-ментета. 2018: Alibaba се възстановява, след като Taobao достига 580 млн. активни потребители на месец, а Tmall достига 500 млн. месечни потребители. Джак Ма обявява, че ще се оттегли от поста председател на Alibaba през 2019 г. 2019: Джак Ма изпълнява казаното и се оттегля от Alibaba през септември. Наследен е от Даниел Джан, настоящ главен изпълнителен директор на Alibaba. До юни 2019 г. Alibaba чупи нови рекорди в електронната търговия. Мобилната му потребителска база е нараства до 1,1 млрд., а приходите се увеличават с 42%. Alibaba представлява 60% от целия китайски пазар за електронна търговия. Съществува ли Alibaba модел? Нейната база от служители е нараства до 254 941 по целия свят (към 31 март 2021 г.), а компанията доставя 57 млн. пратки годишно. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Китай удари с жестока глоба Alibaba

text

Протест в Пловдив срещу предаването на Панаира на Георги Гергов

Снимка Манол Пейков

Пловдивчани настояват решението да бъде променено и да се гласува “против” апортирането на варненските акции в дружеството “Пълдин Туринвест”

Пловдивчани протестираха пред сградата на общинската администрация срещу решение на Общинския съвет водещо до придобиване от бизнесмена Георги Гергов на още дялове от Международен панаир – Пловдив. Протестът е с надслов “Последен шанс да спрем кражбата на Панаира” и настоява на насрочената за утре извънредна сесия на Общинския съвет решението да бъде променено и да се гласува “против” апортирането на варненските акции в дружеството “Пълдин Туринвест”.

Протестиращите държаха плакати с надписи “Панаирът е на всички”, “Няма да забравим предателите”, “350 декара? Отказваме да бъдат подарени”. Хората се опасяват, че ако бизнесменът поеме контрола над Панаира, теренът ще бъде застроен, а Панаирното градче унищожено. Ако и утре общинските съветници не се явят на работа, ще ги държим под морална отговорност за загубата на една от емблемите на града, заявиха протестиращите. Множеството тръгна на шествие по Главната улица в града до площад “Съединение”.

Извънредната сесия утре бе инициирана от съветници от различни политически сили, за да се гласува отново решението как да гласува представителят на община Пловдив на предстоящото Общо събрание на акционерите на дружеството “Пълдин Туринвест”, насрочено за същия ден. Това е втори опит, след като на 3 януари първата извънредна сесия по темата не успя да събере кворум. Основна точка в общото събрание е увеличаване на капитала на дружеството чрез апортирането в него на притежаваните от община Варна 29 на сто от Панаира. След прехвърлянето се очаква делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79 процента, а община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20 на сто. 

В края на ноември съветниците отказаха апорта, но въпреки това Георги Гергов се опита да го впише в Търговския регистър. Община Пловдив заведе дело в Окръжен съд – Пловдив, с което блокира вписването, а Апелативният съд потвърди спирането на регистърното производство. Последва предложение от бизнесмена да прехвърли  на община Пловдив два процента от акциите и шест дка от “Международен панаир – Пловдив” за изграждане на опера, ако администрацията одобри апорта на акциите на община Варна в “Пълдин Туринвест” АД. Така на сесията на 19 декември съветниците решиха да гласуват “за” всички точки на общото събрание. 

Дружеството от години е на загуба и общината не е получавала дивиденти, заяви общинският съветник Веселина Александрова. По думите ѝ вече са се водили разговори и е на път да се внесе предложение Панаирното градче да придобие статут на недвижимо културно наследство.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Шишков и Фандъкова инспектираха жълтите павета

Няма да допусна повече експерименти на място с жълтите павета, затова още от първите дни направихме експертен съвет, заяви кметът на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова се отзова на поканата на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков да направят съвместна инспекция на жълтата керамична паважна настилка в централната градска част на столицата.

Имахме среща, през декември поехте ангажимента да внесете яснота за технологията на жълтите павета, не я получихме, обърна се министър Шишков към Йорданка Фандъкова. Той поясни, че от МРРБ са получили удължаване на срока от 6 месеца.  Тъй като не получихме отговор във връзка с технологията, миналия път на нашата среща аз останах с убеждението, че вашето притеснение е в тази посока, коментира Иван Шишков.

В действителност това, което исках да направим днес, е наистина да поемем едни ясни срокове кога ще има яснота дали има проблем – технологичен или не, как ще бъде отстранен и кога ще бъде коригиран, каза министърът.

В рамките на коледните празници София беше доста празна, времето беше страхотно и го изтървахме, добави министърът. Той каза, че иска, след като са изпуснали тези 15 дена, в конструктивен диалог да видят как и кога е възможно да се отстрани този проблем. Проблемът не е, защото е малка или голяма повърхността на строежа, а това, че няма технологично решение, каза Иван Шишков. 

Йорданка Фандъкова коментира, че “жълтите павета” в участъка пред Народното събрание са били наредени безобразно и трябва да бъдат пренаредени. 

Няма да допусна повече експерименти на място с жълтите павета, затова още от първите дни направихме експертен съвет, добави кметът на София. Тя каза, че експертната група е препоръчала определен начин на подреждане и да се направи тестов участък на площадка, на която се съхраняват паветата. Този тестов участък в момента се изработва, коментира тя.

Участъкът, в който се намираме, представлява 1,5 % от целия проект и стойността му е 204 хил. лева, като нито един лев от тези пари не са платени, обясни Йорданка Фандъкова. По думите ѝ ще бъде платено, когато всички са сигурни, че работата е извършена качествено. 

Боян Делчев от фирмата изпълнител каза, че е нямало пътна основа. Той уточни, че могат да изпълнят това, което им е зададено, но не са проектант.

Беше изпълнена технология за паважни настилки, които не са за тежко движение, добави Делчев и подчерта, че движението е много по-тежко от това, което е предвидено. По думите му се работи по нова технология. Пясъчната основа е еластична и няма как да очакваме тя да задържи паветата така, че те да не мърдат, каза още Делчев. 

Проф. Димитър Назърски обясни, че експертите готвят заздравяване на пясъчните възглавници с дебелина 4 см. Той каза, че с използване на водоразредима смола в малки количества се ангажира част около 15-20 мм от пясъка, при което се получава свързване на зрънцата на пясъка и се създава “легло” за всяко паве, а приплъзването ще бъде невъзможно. Фугите са от 3 до 4 см, уточни Назърски. По думите му това трябва да става при температура, не по-ниска от 10 градуса. 

До края на седмицата ще предадем на общината доклад, който ще бъде цялата технология, каза професорът и уточни, че ще посочат количества за материалите.

Трябва да се съобразим и да се пренареждат тогава, когато времето позволи, коментира Фандъкова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]