Протест в Бургас за хуманитарен статут на руски граждани

Десетина души – руски граждани – се събраха днес в Бургас на мирен протест пред паметника на съветската армия. Те настояват българската държава да предостави хуманитарен статут на трима техни сънародници, които в момента се нуждаят от закрила. 

Те носеха плакати с надпис: “Осигурете убежище за всички противници на войната и на Путин”.

Оксана Глазунова, която е театрален режисьор, обяснява, че е кандидатствала за хуманитарен статут пред Държавната агенция за бежанците, но е получила отказ. Същото се случило и с други двама нейни сънародници.

По закон у нас хуманитарен статут се предоставя на чужденците, които са принудени да напуснат държавата си по произход, тъй като в нея са изложени на реална опасност от тежки посегателства, като:

1. смъртно наказание или екзекуция; 2. изтезание или нечовешко или унизително отнасяне, или наказание; 3. тежки и лични заплахи срещу живота или личността му като гражданско лице поради насилие в случай на вътрешен или международен въоръжен конфликт.

Глазунова споделя, че в родината си тя не може да работи като театрален режисьор, защото в момента там има цензура, а тя не желае да бъде инструмент на пропагандата. Освен това, докато още е била в родината си, тя е поставяла такива театрални проекти, които са представяли в негативна светлина правителството на Путин, заради което тя се страхува да се завърне обратно.

Другите двама руски граждани, които настояват за хуманитарен статут, в момента се намират в София и Варна. Това са две млади момчета, които се притесняват, че ако се приберат в родината си, ще бъдат мобилизирани в армията. В тяхна подкрепа имаше протест и в София. 

Хуманитарният статут предоставя следните права: работа без специално разрешение; образование в държавните училища и университети; събиране със семейството си на територията на България; българско гражданство 5 години след получаване на статута и пътуване в чужбина по реда и условията за чужденците с разрешено постоянно пребиваване в България.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

От РСМ нарекоха провокация речите в памет на Мара Бунева

От Министерството на външните работи на Република Северна Македония реагираха на вчерашното отбелязване на годишнината от смъртта на Мара Бунева, на което речи държаха председателят на партия “Възраждане” Костадин Костадинов и съпредседателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.  

Дипломатите на РСМ посочиха, че следят внимателно изявленията на няколкото политически фигури от България, които те определиха като маргинални и нарекоха действията им провокации.

Те са възмутени, че тези провокации продължават, без да бъдат отчетени усилията, които и РСМ, и България полагат за поддържане на конструктивното сътрудничество и позитивния дух в двустранните отношения. 

От министерството на РСМ са реагирали по дипломатически канали, като настояват властите в София да се въздържат от неуместни изявления, които нараняват чувствата на гражданите на Северна Македония, а също така и сериозно накърняват усилията за насърчаване на добросъседските отношения между двете страни.

На 13 януари отбелязваме 95 години от смъртта на Мара Бунева. Тя е родена през 1900 г. в Тетово, където получава основното си образование. В Скопие завършва средното си образование, в Солун – професионално училище за шиене, а в София – следва в Софийския университет. Омъжва се за ротмистър Иван Хранков, офицер от българската армия.

През 1926 г. заминава обратно за Тетово, като е привлечена от брат си Борис Бунев в редиците на ВМРО. Пратена е в Скопие с конспиративна задача.

Тя трябва да застреля юрисконсулта на Скопското велико жупанство Велимир Прелич, на когото ВМРО издава смъртна присъда, защото нарежда на хората си да подложат на нечовешки изтезания двадесет български студенти. Те са членове на Македонската Младежка Тайна Революционна Организация (ММТРО) и след като излизат да протестират за правата си, са арестувани и срещу тях Прелич започва да води процес.

Изтезанията, на които младежите са подложени заради българското си самосъзнание, са стягане на глави, чупене на ръце, заравяне живи.

Мара Бунева става приближена на Прелич и печели доверието му. На 13 януари 1928 година, на стария Камен мост в Скопие, тя го прострелва смъртоносно, а след това стреля в гърдите си. На следващия ден умира от раните си. Погребана е без свещеник и в безименен гроб.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

На форума в Двос няма да присъстват руски бизнесмени

На Световния икономически форум в Давос, който ще се проведе от 16 до 20 януари, няма да присъстват руски бизнесмени, пише Bloomberg.

Според агенцията на форума няма да присъства и нито един китайски бизнесмен.

В същото време 116 милиардери са се регистрирали за събитието през 2023 г., което е с 40% повече от преди десет години. Най-много бизнесмени (33) ще дойдат от САЩ.

По-рано беше съобщено, че президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев е получил предложение от основателя и изпълнителен председател на Световния икономически форум (WEF) Клаус Шваб да вземе участие в предстоящото събитие в Давос през януари. Това се е случило след срещата им в Ню Йорк.

Основателят на Световния икономически форум е дал висока оценка на политическите и икономически реформи, които се провеждат под ръководството на лидера на Казахстан.

Касим-Жомарт Токаев и Клаус Шваб са разгледали и перспективите за развитие на сътрудничеството между Казахстан и Световния икономически форум.

Световният икономически форум (World Economic Forum, WEF) е международна неправителствена организация, чиито централен офис е в Женева, Швейцария.

Създадена през 1971 г. от професора по икономика Клаус Шваб, организацията е най-популярна със свикваните ежегодно в Давос (планински курорт в Граубюнден, Алпите) срещи на световни икономически и политически лидери, интелектуалци и журналисти. На форума се обсъждат най-важните световни теми. 

Началото на организацията е поставено през януари 1971 от Клаус Шваб, професор по бизнес от Женевския университет. Първоначалното наименование на организацията е Европейски мениджърски форум. През 1987 г. името е сменено на Световен икономически форум и обсегът му е разширен към осигуряване на платформа за разрешаване на международни конфликти.

Давос е град в Източна Швейцария, кантон Граубюнден, на река Ландвасер в Алпите на височина 1574 метра. Той е планински курорт и ски-център.

Историята на града започва с това, че още през XIX век лекарите признали полезността на микроклимата на високопланинската долина за болните от белодробни заболявания. В средата на ХХ век градът придобива известност като моден център за ски алпийски дисциплини.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Всички 72 души на борда на падналия самолет в Непал са загинали

Всички 72 души на борда на разбилия се днес в Непал пътнически самолет са загинали, съобщи Пемба Шерпа, представител на непалската авиокомпания Yeti Airlines, цитиран от ИТАР ТАСС.

“Всички са загинали – 68 пътници и четирима членове на екипажа”, уточнил Шерпа.

Пътническият самолет изпълнявал полет от столицата Катманду до Покхара. Той се разбил малко преди да кацне на новото летище на туристическия град. Причината за трагедията се изяснява. Като за начало се изключват метеорологичните условия, тъй като времето в района е било хубаво. 

От последните три десетилетия това е най-смъртоносната самолетна катастрофа в Непал.

Пътниците на борда са били 53 непалци и 15 чужденци – петима граждани на Индия, четирима на Русия, двама на Южна Корея и по един от Австралия, Аржентина, Ирландия и Франция.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Apple наема LG да подобри Apple Watch

Aмериканската корпорация, която произвежда компютри, смартфони и софтуер Apple е ангажирала LG Display за проектиране и производство на Micro-LED дисплеи за нови модели Apple Watch. Това съобщава GizmoChina, позовавайки се на вътрешна информация.

Според Рос Йънг, LG Display ще започне производството на матрици от следващо поколение през втората половина на следващата година. Следователно часовниците с подобрени екрани вероятно ще се появят през същата 2024 година.

Йънг също пише, че Micro-LED ще имат по-добро възпроизвеждане на цветовете, контраст и яркост от Retina LTPO OLED екраните, използвани в настоящите модели на Apple Watch. От GizmoChina вярват също така, че Micro-LED поне ще осигури по-добра четливост на информацията на екрана на открито.

Според журналистите, основният въпрос остава кой модел Apple Watch ще получи първи Micro-LED екран. Най-вероятно, според GizmoChina, това ще бъде Apple Watch Ultra, тъй като те са по-скъпи и просто предназначени за честа употреба на открито.

По-рано стана известно, че Apple планира да започне да произвежда собствени екрани за мобилни устройства и да започне да ги използва още през 2024 година.

Така американският технологичен гигант възнамерява да намали зависимостта си от LG и Samsung, които в момента са партньори на компанията в тази област. В допълнение, вътрешното производство ще помогне на Apple да има повече контрол върху външния вид и усещането на дисплеите, като например да ги направи по-ярки.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Протести с искане за ефективни присъди при насилие над животни

В София и други градове на страната се проведоха протести с искане за налагане на ефективни присъди при случаи на насилие над животни.

Демонстрациите в София, Ловеч, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Сливен, Шумен протекоха под наслов “Ефективни присъди за насилниците и убийци на животни”.

„Спазвайте Закона за защита на животните, защото ако се спазва, много от проблемите с животните – бездомничетата и нашите домашни любимци, ще отпаднат“, призова участничка в демонстрацията в Ловеч.

Но дали тя не е твърде голям оптимист? По силата на Закона за защита на животните онзи човек, който прояви жестокост към животно, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., освен ако деянието не съставлява престъпление. Животното му може да бъде отнето в полза на държавата. Ако той повтори деянието си, то глобата е от 1000 до 2000 лева.

Ако насилието над животно е извършено от дете, то родителят му или настойникът следва да бъде глобен. В чл. 66 от Закона за защита на животните е записано, че който допуска проява на нехуманно отношение, жестокост или особена жестокост към животни от лице, което е под негов контрол, се наказва с глоба от 50 до 250 лв., а при повторно нарушение – с глоба от 250 до 500 лева.

Протестиращите настояват проблемът да достигне до повече хора.

Организаторите на протестите смятат, че не само хората, които нараняват животни трябва да поемат своята отговорност, като получат справедливо наказание, но и трябва да се налагат глоби на онези собственици на домашни любимци, които, след като им се нарадват, ги изхвърлят на улицата, връзват ги в чували или пък ги хвърлят в реката.

Всички тези подобни случаи трябва да бъдат санкционирани, категорични са протестиращите в защита на животните.

През изминалата 2022 г. в областната дирекция на МВР в Ловеч са образувани 12 досъдебни производства за деяния срещу животни. Повечето случаи се отнасят за проявена жестокост към кучета и котки.  През изминалата седмица 72-годишен мъж от Тетевен беше арестуван за това, че е  прострелял куче в близост до имота си.

Във Варна от фондация “Лъки Хънт” обявиха, че всяко насилие рефлектира и че това е пагубно за всички нас като хора. Те подчертават, че бездомните животни са само част от средата на жестокост и безхаберие, в която живеем, но те страдат най-много, защото няма как да се защитят.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]