Правителството одобри около 15 милиона лева за хотелиери, помогнали на украински бежанци

Малко над 5,7 млн. лв. ще бъдат изплатени на одобрените за финансиране кандидати за периода на „Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България вследствие на военните действия в Украйна“, реши Министерски съвет.
С тази сума ще се покрие помощ за 160 заявления, подадени от лица, предоставили хуманитарна помощ, която включва 133 879 нощувки и изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на бежанци в периода от 24 февруари до 31 май 2022 година. Изплащат 80 млн. лв. на хотелиерите за престоя на бежанците

С решенията си правителството одобри помощ на кандидатите по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България“, обяви правителствената пресслужба. Помощта на програмата включва периода от 1 ноември до 15 ноември по верифицирани заявления на заинтересованите лица. Помощта ще получат хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица, получили временна закрила. За периода е установена помощ над 2,807 млн. лв. с ДДС за осигурени нощувки. 
Освен това кабинетът постанови допълнителна помощ за програмата за периода от 16 ноември до 31 декември, която възлиза на 6,390 млн. лв. с ДДС, за предоставени нощувки. Така сумата по програмите става почти 15 млн. лв.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
И на украинците не им хареса у нас, бягат в Гърция заради повече пари
Спират парите на фирмите, наели украински бежанци у нас
Няма да има почивки в държавни бази, там ще живеят бежанците