Бургас – Александруполис върви по план: Визитата на Румен Радев в Гърция

Петролопровод между Бургас и Александруполис отново е на дневен ред. Президентът Румен Радев проведе среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, на която бяха подписани двустранни меморандуми между България и Гърция.
Петролопроводът беше изоставен от българска страна преди години – след референдум, а точно преди пандемията Русия изяви желание да поднови преговорите за реализация на проекта.
Сега проектът за петролопровод е със съвсем различна визия от тази, която не успя да се наложи в първото десетилетие на XXI век. Тогава идеята беше руски петролни танкери да разтоварват суров нефт в Бургас и той да се транспортира до Гърция, сега е обратното – суров петрол от Гърция да идва по тръба до Бургас. Това ще е начин да се осигурят сигурни доставки за „Лукойл Нефтохим“ извън руския петрол.
По въпроса се изказа и Тодор Георгиев от Националната асоциация „Българско Черноморие“. Той заяви пред „Нова Нюз“, че в Поморие може да се организира нов референдум относно проекта – но този път той да е с резултат „за“, защото няма да има разтоварване на танкери на българското крайбрежие т.е. отпада опасението за екологична катастрофа. Въпросът сега обаче е откъде ще минава тръбата, тъй като има защитени територии по маршрута.
Това обаче не е единствената тема, за която беше подписан меморандум. Втората е в газовата сфера – за осигуряване на достъп на България до гръцките терминали за втечнен газ и на Гърция до нашето газохранилище в Чирен.

СНИМКА: Президентство
„Подписаните енергийни споразумения са поредна крачка в задълбочаването на стратегическото партньорство между България и Гърция, основано на общи интереси, взаимно доверие и споделени европейски ценности“, посочи Румен Радев. Обща бе позицията, че политическата воля на най-високо равнище в България и Гърция е фактор за търсенето на съвместни практически решения в дух на солидарност на проблемите със сигурността на енергийните доставки, сериозно нарушени вследствие на войната на Русия срещу Украйна. И Радев, и Мицотакис отбелязаха значението на гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност между България и Гърция за изграждането на надеждни вериги за доставки по оста Север-Юг в условията на задълбочаващ се военен конфликт в непосредствено съседство.
В българската делегация, водена от президента Румен Радев, са заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов.
ОЩЕ: България и Гърция възраждат нефтопровода Бургас-Александруполис