Amazon придоби One Medical за 3,9 млрд. долара

Amazon приключи придобиването на американския оператор на клиники за здравни услуги One Medical в сделка за 3,9 млрд. долара, съобщават международните агенции.
Чрез споразумението онлайн гигантът се присъединява към редица компании, които залагат на докторски и медицински услуги, за да разширят обхвата си в здравеопазването. Още през 2018 г. купи онлайн аптеката PillPack през за 750 млн. долара, след което стартира собствена виртуална клиника за хронични заболявания и предимства за рецепти за членове на Prime.
Компанията обяви, че окончателно е завършила придобиването на 1Life Healthcare, управляваща клиниките за първа медицинска помощ One Medical.

Сделката дава на Amazon достъп до над 200 медицински кабинета на One Medical на 26 пазара и приблизително 815 000 членове, както и сделки с хиляди компании за предоставяне на здравни услуги на служителите чрез виртуални прегледи и прегледи на място.
През януари Amazon стартира абонаментна услуга за членовете на Prime, наречена RxPass, която предлага неограничен достъп до често предписвани генерични лекарства срещу 5 долара на месец.
Amazon каза, че ще намали членството в One Medical за потребители от САЩ от 199 долара до 144 долара за първата година, независимо дали са абонати на Prime. Членската такса осигурява достъп до виртуалните услуги на One Medical по заявка и персонални услуги, като застраховки и управление на направления.
Съобщението на Amazon идва след като Федералната търговска комисия в САЩ заяви, че няма да оспори сделката. Притесненията на Агенцията за защитата на потребителите по отношение на придобиването бяха свързани и с възможността Amazon да използва данни за клиентите на One Medical за цели извън разрешените от пациентите при регистрацията им в услугата.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Amazon измести Apple и вече е най-ценната марка в света
Amazon влага над 1 млрд. евро в електрически камиони и микробуси в Европа

Amazon с най-голямото съкращение на работници в историята на компанията