Продадоха редкия диамант Bleu Royal за близо 44 млн. долара

Много рядък син диамант беше продаден за над 40 млн. долара на търг на аукционната къща Christie’s в Женева, предаде BBC, като цитира информационните агенции.
17,61-каратовият крушовиден диамант Bleu Royal, вграден в пръстен, е продаден за 43,8 млн. долара.
Според Макс Фосет, ръководител на отдела за бижута на Christie’s в Женева, Bleu Royal е уникален заради наситеносиния си цвят и немодифицираната си крушовидна форма. Това е „най-големият син диамант“, някога появявал се за продажба в историята на аукциона, казаха от Christie’s.
Част от частна колекция от 50 години, това е първият път, когато Bleu Royal беше продаден на търг. „Този диамант е сред най-редките, откривани някога“, гласи изявление на аукционната къща.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Sandrine Merle (@sandrinemerle)

 
От аукционната къща отбелязаха, че само три диаманта над 10 карата са се появили за продажба в цялата 250-годишната си история през 2010, 2014 и 2016 г.
14,62-каратовият Oppenheimer Blue е продаден за над 57 млн. долара през 2016 г., отбелязва Christie’s.
„Изключително доволни сме“, заяви Макс Фосет, ръководител на отдела за бижута на Christie в Женева, за продажбата във вторник, добавяйки, че това е „най-скъпата партида бижута, продадена през цялата 2023 г.“ от която и да е аукционна къща в света.
В понеделник Christie’s продаде часовник Rolex, носен от американския актьор Марлон Брандо във филма „Апокалипсис сега“ за около 5 млн. долара. „На гърба на часовника е ръчно гравирано M. Brando“, заяви Christies.
Отделно Christie’s извършва онлайн продажба на перлена огърлица, носена от Одри Хепбърн във финалната сцена на филма „Римска ваканция“. Разпродажбата се провежда между 3 и 16 ноември.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Търг с вещи на Фреди Меркюри достигна най-високата сума, събирана някога
На търг: Продават недопушена пура на Уинстън Чърчил
На търг: Ален Делон продаде арт колекцията си за внушителна сума
Продадоха порцеланова купичка за 25 млн. долара