Депутатите поправиха закона за транзитната такса за руски газ

НАП ще събира транзитната такса за руски газ през България от 20 лв. на мегаватчас, вместо „Булгартрансгаз“. Това гласуваха депутатите с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.
Промяната е с вносители Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. Подкрепата за законопроекта дойде от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС със 142 гласа „за“. От „Възраждане“, БСП и ИТН се въздържаха.
По предложение на Радослав Рибарски законът окончателно се прие и на второ четене с 151 гласа „за“.
Още: България ще определи къде да отидат парите от таксите, наложени на транзита на руски газ

Целта на предложението е да не се застраши ликвидността и финансовото състояние на газовите операторите, пише в мотивите на законопроекта.
Заради новата такса „Булгартрансгаз“ бе длъжен да плаща 6 млн. лв. на ден и към момента вече дължи 250 млн. лв на държавата.
Преди близо месец президентът Румен Радев вече изказа опасения, че тази вноска ще доведе до фалит на „Булгартрансгаз“, защото операторът няма правен механизъм за събиране на средствата от „Газпром експорт“, който е резервирал 90 на сто от капацитета на продължението на „Турски поток“ през България до Сърбия и Унгария.  Той дори се обърна към Конституционния съд по въпроса.
Още: Президентът Румен Радев като адвокат на „Газпром“: Обърна се към Конституционния съд с редица аргуметни
Все още няма позиция на Европейската комисия дали увеличената такса противоречи на правилата на свободната конкуренция.