Защо криптопазарът пое рязко надолу?

Криптопазарът реагира негативно, след като главният изпълнителен директор и основател на най-голямата криптоборса в света Binance Чанпън Чжао, популярен с инициалите CZ, се призна за виновен по отправените му от Министерството на правосъдието на САЩ обвинения в нарушаване на финансовите правила и сключи споразумение, съобщава Си Ен Би Си.
„Байненс койн“ (BNB) загуби 5,9 на сто и повлече след себе си и други криптовалути – Полигон падна със 7,8 на сто, Солана – с 4 на сто, Унисуап – с 3,8 на сто, Екс Ар Пи – с 3,2 на сто, етер – с 2,1, а биткойнът – с 1,5 на сто.
По силата на споразумението Чжао ще плати 50 милиона долара глоба и ще подаде оставка като главен изпълнителен директор на Binance, а самата компания по силата на друго обвинение трябва да плати глоба от 4,3 милиарда долара.
Още: Борсата за криптовалути Binance продава бизнеса си в Русия
„Пазарите тепърва ще осмислят случващото си с настъпването на прачния период в САЩ“, казва Майкъл Сафай, съосновател на Dexterity Capital. „Повечето търговци не са работили досега на пазар, на който липсва CZ. Трудно е да си представим Binance да загуби доминацията си, но това пък ще отвори пространство за нови търговци.“
Разследването
След година разследване властите са установили, че Binance е позволил на „лоши актьори“ свободно да обменят средства на платформата и да ги ползват за всякакви „мръсни“ дела – от детска порнография и търговия с наркотици до финансиране на терористични групи. Чжао, чието лично богатство възлиза на около 23 милиарда долара, призна, че не е успял да наложи в платформата ефикасна програма срещу прането на пари.
Американските власти се надяват признанието на Чжао и присъдата срещу основателя на фалиралата платформа FTX Сам Банкман-Фрайд да изпрати ясно послание на криптосектора.
Binance се превърна в най-голямата криптоборса в света отчасти и заради престъпленията, които вършеше. Сега тя трябва да плати едни от най-големите корпоративни глоби в американската история“, посочи в специално изявление главният прокурор Мерик Гарланд.
Още: До какво ще доведе регулаторният натиск над борсите за криптовалути в САЩ?
В становище до медиите Binance информира, че с постигането на споразумението компанията „демонстрира отговорност към минали нарушения и й позволява да обърне следващата страница на една предизвикателна, но трансформираща глава на растеж“.
„С подобренията в областта на нормативното съответствие и управлението, можем да започнем да споделяме нашата визия за вълнуващото бъдеще наBinance и бъдещето на крипто индустрията. Убедени сме, че Binance ще се превърне в по-силна компания и полагаме основите за следващите 50 години“, се посочва още в становището.