Лукойл купува бизнеса на Shell в Русия

Втората по големина нефтодобивна компания в Русия – „Лукойл“ (PJSC Lukoil) обяви в четвъртък, че купува компанията Shell Neft LLC, която е дъщерното дружество на британската Shell plc, опериращо в Русия, съобщават Financial Times и агенция Dow Jones news. Реално ли е „Лукойл Нефтохим Бургас“ да спре работа без руски петрол?
Руската компания не разкри сумата, за която ще придобие активите на Shell надолу по веригата в Русия
През март британската петролна компания обяви, че постепенно ще прекрати участието си в руския газов и нефтен бизнес. Миналата седмица Shell plc. заяви, че е в преговори за продажбата на поделението си Shell Neft, което управлява 411 бензиностанции за търговия на дребно и завод за смесване на смазочни материали в град Торжок в руската Тверска област, предаде БНР.
„Придобиването на висококачествените бизнеси на Shell в Русия се вписва добре в стратегията на „Лукойл“ за развитие на нейните приоритетни канали за продажба, включително търговията на дребно, както и бизнеса със смазочни материали“, заяви вицепрезидентът по продажбите на рафинирани продукти на „Лукойл“ Максим Донде. Сандов: Доставките на горива няма да бъдат нарушени, може да идват и от други рафинерии
Руската фирма ще поеме и 350 служители на Shell Neft.