„Джи Пи Груп“ ще ремонтира тунела към „Люлин“, може да го затворят

Строителната компания „Джи Пи Груп“ ще е основен участник в ремонта и рехабилитацията на тунела към ж.к. „Люлин“ по бул. „Царица Йоанна“, реши Столична община. След конкурс, продължил около 8 месеца, администрацията в града най-после избра фирми за обновяването на два от общо четири ключови обекта на територията на столицата. Възложител на обществената поръчка е заместник-кмета по общественото строителство инж. Ангел Джоргов. В дейностите по ремонта на тунела „Джи Пи Груп“ ще участва чрез сдружението ДЗЗД „Люлин груп“ съвместно със „Смарт Билд Дигитал“ ЕООД. „Люлин Груп“ е предпочетено пред останалите участници в търга за тази позиция – също добре познатата компания „Трейс Груп Холд“ АД и „Геострой“ АД.
„Джи Пи Груп“ бе фирмата, която извърши основния ремонт и обновлението на централната софийска улица „Граф Игнатиев“ и прилежащата ѝ Зона 2. Работата се запомни с лошо качество (оттогава досега на зоната се налага да се правят вече няколко „ремонта на ремонта“) и с дълго забавяне. Сагата с ремонта на „Графа“ се прочу и с това, че кметът Йорданка Фандъкова спести глоба на „Джи Пи Груп“ за късното предаване на обекта. Същата фирма ремонтира и площада пред НДК, но там се справи по-добре. Компанията строи и тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“, който ще бъде най-дългият тунел в страната.
Ремонтът на люлинския тунел вероятно ще започне през лятото, като паралелно с реконструкцията на тунела ще се ремонтират и трамвайните релси. Предвижда се дейностите по съоръжението да се извършат за до 270 дни срещу първоначално заложени 10 милиона лева без ДДС. „Люлин груп“ е предложило да приключи работата за 198 календарни дни. Засега не е ясно дали тунелът ще бъда затворен през цялото време и как Столична община ще се справи със задръстванията, които строителните дейности неминуемо ще предизвикат. Възможно е да се наложи изцяло затваряне на съоръжението за около месец, каза инж. Ангел Джоргов пред БНР през март.
Офертата на „Люлин груп“ е на стойност 12,7 млн. лв. без ДДС и е по-ниска в сравнение с тази на „Трейс Груп Холд“– 13,424 млн. лв. без ДДС, но е по-висока от тази на „Геострой“ – 12,525 млн. лв. без ДДС. Сдружението около „Джи Пи Груп“ обаче е класирано по-високо по останалите показатели – срок на изпълнение и технически характеристики.
През 2018 г. Столична община отново бе обявила обществена поръчка, в която влизаше и обновяването на тунела по бул. „Царица Йоанна“. Тогава обаче ремонтът така и не започна.
Все още не е избран изпълнител за рехабилитацията на около 700 метра от ул. „Опълченска“ в участъка от бул. „Тодор Александров“ до бул. „Сливница“, включително моста над река Владайска. Столична община обещава въпросния ремонт още от 2013 г. Сега за обекта кандидатстват 4 фирми и 3 консорциума. Фирмите са австрийската „Щрабаг“ ЕАД, която от много години работи в България, „Монолит София“ АД, спомемената „Джи Пи груп“ АД и „ПСТ груп“ ЕАД. В „Обединение Опълченска“ пък влизат „Трейс Груп Холд“ АД и „Обонато Билд“ ЕООД. В „Обединение Улица Опълченска 2021“ участват „Геострой“ АД и „Пътстрой 92“ АД. В ДЗЗД „София ФБ“ сдружение са направили „Фармвил“ ЕАД и БКС „Озеленяване“ ЕООД. Заложената от общината цена за ремонта е до 7,2 млн. лв. Срокът за изпълнение е 270 дни от началото на дейностите.