В България се случват обнадеждаващи неща, уверява министър Лорер

За крупни нови инвестиции в страната информира депутатите от икономическата комисия министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. „В България се случват обнадеждаващи неща“, увери ги той и посочи, че в Пловдив ще има нова инвестиция за 85 млн. лв. и 100 нови работни места за производство на сложна медицинска апаратура – ендоскопи и микрооптика. Той се въздържа да посочи името на компанията, само отбеляза, че е швейцарска и доби, че плановете й предвиждат заетост за 300 висококвалифицирани служители.
Като друга важна инвестиция, министър Лорер изтъкна обявената в Плевен нова аутомотив компания със 700 работни места. В ход е и белгийска инвестиция в Пловдивско за производство на високотехнологични комуникационни системи, която ще е с 200 работни места, информира депутатите Лорер.
Министърът съобщи още, че японска компания, чието име също не посочи, възнамерява да отвори център за развойна дейност в България. „Те искат да разчитат на българските умни инженери, които да създават следващо поколение японски хардуер и софтуер и фъндуер – това, което свързва хардуера и софтуера в тяхната специфична сфера на аутомотив“, уточни Лорер. По думите му, България започва да се развива като притегателна сила не само на индустрия, която разчита на евтина работна ръка, евтин ток и евтина земя, а нещо повече, което можем да предложим като качества на човешкия капитал.
В отговор на депутатски въпрос за проекта Next.e.Go за производство на електромобили в Ловеч, министър Лорер посочи параметрите, на които инвеститорът трябва да отговори и какво се планира. Ловеч привлича втори стратегически инвеститор в автомобилната индустрия
Предстои до 2024 да се въведат в експлоатация производствени активи, да се произведат първите автомобили и да има поне 250 нови работни места, а до 2025 г. да има разкрити 365 работни места и до 2027 г. да има продадени най-малко 10 000 автомобила за период от 12 месеца, както и да се поддържат въпросните 365 работни места.
„Това са основните параметри, които инвеститорът трябва да постигне, за да получи каквато и да е помощ от българската държава“, подчерта Лорер. Предвижда се до края на 2023 г. заводът да е напълно оборудван и да се пробват първите автомобили там. Пълномащабното производство се планира да започне 2024 г. по новите стандарти за електромобили в Европа. Първата година, в която ще има пълен производствен капацитет е планирано да бъде 2025 г., посочи още министърът.
Той подчерта, че Ловеч е важен, защото е регион със сравнително висока безработица и изрази надежда целият регион Ловеч – Плевен да се превърне в регионален център за аутомотив индустирята. Сега се подготвя доклад за съответствие на проекта за изграждането на завода и получаването на всички съгласувателни писма в община Ловеч. „Към момента общината е съдействала за развитието на проекта, одобрявайки редица градоустройствени проекти, оформен е теренът за изграждане на завода, както и създаване на индустриален парк „Балкан“, където ще се намира иновативният завод и е важно да подчертаем, че той успява да привлича и допълнителни инвеститори“, каза още Лорер. Настъпление на електромобилите в България
Министърът покани депутатите от комисията на първата копка, която според очакванията му ще се състои това лято.