Русия вече не е най-големият доставчик на газ в Европа

Русия е изгубила позицията си на водещ доставчик на природен газ в Европа. Пазарният ѝ дял е спаднал наполовина – до 21%, с което тя се смъква едва на трето място сред вносителите на „синьото гориво“. Това съобщава икономистът Георги Ангелов, като се позовава на данните на изследователския институт Bruegel и на Европейската система на газовите оператори (ENTSO-G).
Най-големият източник за внос на газ в Европа вече е втечненият газ с дял от 36%, а на второ място са доставките от Норвегия – 32%.

Радикална промяна
„Само преди година ситуацията беше точно обратната – Русия държеше лидерството в европейския газов пазар, следвана от Норвегия, а втечненият газ беше на трето място. Обаче, традиционната лидерска позиция на Русия много бързо беше подкопана. И това е логично – 900% поскъпване на руския газ го направи неконкурентен, а и клиентите се замислят дали е разумно да се работи с доставчик, който може еднолично да манипулира пазара и да вдига цените когато му хрумне.“, пише Ангелов в профила си във Facebook.
„Остатъчният пазарен дял на Русия от 21% все пак не е малък и „Газпром“ има огромно влияние върху европейския пазар – просто защото на този етап няма достатъчно инфластруктура, за да се замени изцяло руският газ“, отчита икономистът и дава за пример Германия, която все още няма терминали за втечнен газ и е силно зависима от доставките от Русия. Германия и Италия спасиха доставките на газ, ще плащат в рубли
„Германия преговаря с Катар за дългосрочни доставки на газ, но няма нито един терминал за втечнен газ и в момента не може да внесе и един кубичен метър газ от Катар. Ако в момента спре руският газ, Германия ще изпита дефицит на газ“, обяснява Ангелов.

Втечненият газ настъпва
Но Европа работи активно за намаляване на газовата си зависимост от Русия. Германия строи 6 терминала за втечнен газ – няколко от тях са плаващи и ще бъдат инсталирани още тази зима. Финландия и Естония наскоро подписаха договор за инсталиране на плаващ терминал за втечнен газ, който се очаква да влезе в експлоатация още през октомври тази година. Русия спира доставките на газ и за Финландия
Много други терминали също са в строеж – над 30 проекта за терминали се подготвят в Европа, включително половин дузина в региона на Югоизточна Европа, изтъква Георги Ангелов.
Особено важен за българските потребители е терминалът на гръцкия остров Ревитуса, който осигурява доставките на газ за България, след като Русия спря газоподаването към страната ни в края на април заради несъгласието ни да се съобразим с искането за плащане в рубли. Гърция внася рекодни количества втечнен газ, 1/3 от него е за България
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея
Мисията невъзможна: Защо Европа не може да се откаже от руския газ?
Глас от Сърбия: Европа и България се прострелват в крака, отказвайки се от руски газ
Колко е зависима България от доставките на руски природен газ?
Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?
Два танкера с втечнен газ от САЩ идват през юни (ВИДЕО)
България се отказва от руския газ
Австрийската OMV плати за руския газ в евро, ще се прехвърлят в рубли