Русия удължи подаването на газ за Германия за срок от три месеца

Руското правителство удължи доставките от завода Yamal за втечнен природен газ за групата на Gazprom Germania, като премахна „огледалните санкции“ и разреши за срок от 90 дни потока от доставки, сочи правителствено постановление, съобщава Reuters. Указът беше публикуван в сряда на руския официален сайт за правна информация и подписан от руския премиер Михаил Мишустин. GAZPROM Germania напуска Gazprom Group
Yamal LNG е съвместно предприятие между НОВАТЕК (50,1%), French Total (20%) и китайски CNPC (20%) и SRF (9,9%). Съвместното предприятие изгради завод за втечнен природен газ с капацитет 16,5 млн. тона годишно на базата на Южно-Тамбейското находище.
През април, германското министерство на икономиката нареди холдингът на Gazprom Germania да бъде прехвърлен под контрола на Федералната мрежова агенция. В отговор на това руското правителство наложи блокиращи санкции на цялата група – забрани всякакви транзакции, влизане в руски пристанища, плащания и транзакции с ценни книжа. Защо Германия зависи от руския газ?
Санкциите включват Gazprom Global LNG и Gazprom Marketing & Trading Singapore PTE. ООД Те са глобални търговци на втечнен природен газ, управляващи портфолиото на „Газпром“, включително обеми от заводите Sakhalin-2 и Yamal. Забраната за сделки и влизането в руските пристанища на свързани с тях кораби, вади тези компании от руските доставки на втечнен газ.
Новият регламент позволява доставки на втечнен газ от OAO Yamal LNG и Yamal Trade Pte. ООД към Gazprom Marketing & Trading Singapore PTE. ООД от 25 май за срок от три месеца. 
По-рано тази седмица Полша обяви решението си да прекрати споразумението с Русия за газопровода „Ямал – Европа“ заради войната в Украйна. Русия спря доставките на газ по ключов газопровод
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Газпром спира доставките на газ за Европа през Полша
Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?
Русия удари с тежки санкции западни газови компании. Ще спре ли газът за Европа?