Фирма на Румен Гайтански – Вълка не плаща кредит за 150 милиона лева в ББР

Фирмата „Роудуей кънстракшън“ АД на Румен Гайтански – Вълка, прехвърлена през 2021 г. на негов адвокат за 100 лв., е просрочила кредита си от 150 млн. лв. в държавната Българска банка за развитие. Това съобщава Bird.bg, като се позовава на подадени в Търговския регистър вчера документи. Застраховката покрива само до 9,5 млн. лв., а застраховател е „ОЗК Застраховане“, собственост на Христо Ковачки.
Преди дни в предаването „120 минути“ по bTV директорът на ББР съобщи, че една от 8-те фирми, които са получили кредити за 1 млрд. лв. е просрочила заема си с 4 месеца. По думите му, фирмата не е плащала нито главница, нито лихва и по кредита не е платена нито една вноска.
Другите големи кредити на ББР са към „Техномаркет“, свързвана с Делян Пеевски, както и към колекторската фирма „С.Г. Груп“, за която Димитър Ламбовски беше записан да казва, че бившият премиер Бойко Борисов е взел комисионна от кредита.
Налице са и големи експозиции на ББР, за които няма абсолютно никакви публични данни за заложени активи. Такъв е кредитът от над 115 милиона лева от ББР за фирмата „Интернешънъл Инвестмънтс“ ЕАД – друга фирма свързвана с кръга на Делян Пеевски. ББР не е поискала залог на търговското предприятие, става ясно от данните от Търговския регистър, но не е поискала и никакви обезпечения в имоти. Откога ББР е на загуба?
Според информация на Капитал, този заем е използван за придобиването на хотел „Мираджио“ в Халкидики. Проучване на БРРД установи, че това е станало заедно с друга фирма с кредит от ББР – „Ултрастрой“, в която се наблюдава връзка към депутата от ДПС Йордан Цонев.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Експерт: ББР не изпълнява своята мисия, нарушава закона
ББР въвежда максимален праг на кредитите