МФ предлага промени в Правилника за прилагане на Закона за ДДС

Финансовото министерство пусна за обществено обсъждане  проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност. Документът и мотивите са публикувани на Портала за обществени консултации към Министерския съвет и е достъпен ТУК.
Промените в правилника са свързани с привеждане на ДДС законодателството в съответствие с решения на Съда на Европейския съюз (СЕС), и по-конкретно разпоредби, които дават възможност за корекции при грешно данъчно третиране на доставка, установено с влязъл в сила ревизионен акт, предаде БТА. Ще се промени ли цената на хляба с 0% ДДС?
СЕС приема, че за да осигурят неутралността на ДДС, държавите членки следва да предвидят във вътрешния си правен ред възможността да се коригира фактуриран данък, който не е следвало да бъде начислен, при положение че издателят на фактурата докаже своята добросъвестност, включително при влязъл в сила ревизионен акт, посочват вносителите на проекта. 
С промените се цели да бъдат допълнени съществуващи правила в действащата система на ДДС, в контекста на доставките на услуги и дистанционните продажби на стоки и някои вътрешни доставки на стоки. Предложените промени в Правилника имат за цел и уреждане на възникнали затруднения при практическото прилагане на закона, включително прецизиране на разпоредби във връзка с удостоверяването на доставки, облагаеми с нулева ставка, както и съобразяване на ДДС законодателството с направени промени в други нормативни актове – Закона за Регистър БУЛСТАТ. НАП връща стотици милиони ДДС на коректни фирми
Предложения и коментари по проекта се приемат до 29 юни.