Адв. Екимджиев: Механизмът за разследване на обвинител №1 ще бъде приет за часове, но след това ще бъде саботиран и торпилиран

Механизмът за разследване на обвинител №1 ще бъде приет за часове, но след това ще бъде саботиран и торпилиран. Това каза адвокат Михаил Екимджиев за ...

Иран обяви, че е постигнал споразумение с Русия за покупка на Су-35

Иран е финализирал сделка за закупуване на изтребители Су-35 от Русия, съобщиха държавните медии в страната, предаде АФП.

Военновъздушните сили на засегнатия от санкции Иран разполагат със застаряващ флот от самолети и се мъчат да придобият резервни части, за да летят бойни им самолети

В изявление до ООН Техеран каза, че е започнал да се обръща към “държави за закупуване на бойни самолети”, за да попълни флота си след войната между Иран и Ирак през 1980-88 г.

“Русия обяви, че е готова да ги продаде”, след като през октомври 2020 г. изтече срокът на ограниченията за закупуването на конвенционални оръжия от Иран съгласно Резолюция 2231 на ООН, се казва в изявлението, разпространено късно в петък от официалната информационна агенция ИРНА.

“Бойните самолети Су-35 са технически приемливи за Иран“, се посочва в него.

През последната година Техеран изгради силни връзки с Москва в различни сектори, включително военните.

Киев обвини Техеран, че доставя на Москва дронове Шахед-136 “камикадзе”, използвани при атаки срещу цивилни цели след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година – твърдение, което Ислямската република отрича.

Съединените щати изразиха безпокойство от нарастващото военно сътрудничество между Иран и Русия, като говорителят на Пентагона Джон Кърби предупреди през декември, че изглежда Русия вероятно ще продаде на Иран изтребители.

Кърби каза, че според някои съобщения ирански пилоти са обучавани за управление на самолети “Сухой” в Русия и че Техеран може да получи самолети догодина, което “значително ще подсили военновъздушните сили на Иран в сравнение с регионалните му съседи”.

В момента Иран разполага предимно с руски изтребители МиГ и “Сухой”, които датират от съветската епоха, както и някои китайски самолети, включително Ф-7. Някои американски изтребители Ф-4 и Ф-5, датиращи отпреди Ислямската революция от 1979 г., също са част от флота му.

Съединените щати започнаха да налагат отново санкции на Иран през 2019 г., година след едностранното оттегляне от иранската ядрена сделка при тогавашния президент Доналд Тръмп.

Споразумението от 2015 г. даде на Иран облекчение от международните санкции в замяна на ограничаване на подозрителната му ядрена програма.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Стоянов: Почти всяка проверка на КЗП в хранителните вериги изкарва нарушение

Почти всяка проверка на Комисията за защита на потребителите в хранителните вериги изкарва нарушение. Това обясни във форума за идеи на Дарик „Стълбището” служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Той отчете, че от средата на февруари до средата на март КЗК са направили 578 проверки . От тях в около 549 са открити нарушения, а при 216 има съмнения за нелоялни търговски практики.

Относно инфлацията, икономическият министър Никола Стоянов отчете, че войната и енергийната криза са външните фактори, които инфлационно са се отразили на всички държави в Европейския съюз, но в България на моменти инфлацията е близо двойна. По думите му допълнителната инфлация у нас е заради политическата нестабилност, която е довела до това, че много политици чисто популистки са злоупотребили с бюджета. 

“Служебният кабинет ще успее да постигне укротяване и тръгване надолу на цените на хранителните стоки. Моята прогноза е, че инфлацията ще продължава да върви надолу”, коментира Никола Стоянов.

„За таван на цените не говорим в никакъв случай. Аз не подкрепям такива административни принудителни мерки. Разбира се, в случая са необходими мерки, защото виждаме някои изкривявания. Те са породени от нормални за пазара неща. От една страна имаме много силни икономически субекти в лицето на търговските вериги, също и някои големи дистрибутори. Отделно  от другата страна имаме едни малки производители. Те бягат от сдруженията, кооператив в България през последните 30 години стана мръсна дума”, каза още той.

Стоянов обясни, че в много други държави в Западна Европа производителите се сдружават и са равностойни на веригите, с които преговарят. „В случая виждаме тази неравнопоставеност, предполагаме, че именно тя води до това да има изкривявания”, посочи министърът.

Той припомни, че след като е имал доводи – енергоизточниците падат, логистиката и транспорта падат като себестойност, служебният кабинет е започнал да провежда срещи с пазарните играчи.

„При хранителните и бързооборотните стоки цените не падат. На всички срещи без да обвиняваме никой, участниците заявиха, че има изкривяване. Но при разговорите всеки обвини другия”, допълни Стоянов. По думите му със сигурност ръста на потреблението стимулира търговците да не намалят цените.

Икономическият министър отчете, че в момента фокусът на КЗП е повече върху хранителните стоки, като в момента правят проверки с НАП и БАБХ. Той уточни, че ще се направят стъпки към законодателни промени, за да засилят ролята на КЗП.

„Максимумът на акт катo глоба, която КЗП може да наложи, е 50 000 лв.  От средата на февруари до средата на март до сега КЗК са направили 578 проверки . От тях в около 549 са открити нарушения. От тях 216 са със съмнения за нелоялни търговски практики. Основните примери  са, че на рафта пише, че цената е на промоция, на касата се оказва, че не е . Пише, че нещо е 400 гр, но след като се измери не е”, посочи още Стоянов. Въпреки това, той отчете, че с всеки изминал ден нарушенията намаляват и веригите са по-внимателни.

По думите му проблемът е структурен, не е от вчера и днес. 

„При влизането на България в ЕС е било решено, че 2017 ще се изравнят субсидиите на българските земеделски стопански с тези в Западна Европа. Сега това е отложено за 2030 г.  Държим още тази година субсидиите да бъдат изравнени. Ако нашите фермери получават по-високи субсидии, ще помогнат да си позволят по-евтино да продават продукцията си по веригата. Вторият проблем е, че при нас има доста прекупвачи – структурата не е изчистена”, поясни той.

Министърът подчерта, че в никакъв случай  държавата не води война с веригите.

Относно инфлацията, Никола Стоянов отчете, че войната и енергийната криза са външните фактори, които инфлационно са се отразили на всички държави.

„Ние виждаме една висока инфлация в целия Европейски съюз. В България на моменти инфлацията става близо двойна или сега е 50% по-висока. Допълнителната инфлация категорично е заради политиката по доходите водена от предишния редовен кабинет. Политическата нестабилност доведе до това, че много политици чисто популистки злоупотребиха с бюджета”, коментира Стоянов. По думите му при сътресение хората трябва да бъдат подкрепени, но трябва да се подхожда разумно.

Според Стоянов компенсациите от държавата са започнали много късно. 

„Трябваше няколко месеца по-рано да започнат за цените на електричеството. Това много засили шока. Трябваше да са по-дългосрочни, да се решат до 2022 г., а не хайде сега 2 месеца, хайде после още 3. Липсата на предвидимост беше изтъкната. Второто важно нещо е, че есента, когато служебното правителство беше на власт искахме да направим компенсациите да са по-концентрирани. Има компании, които реализират свръхпечалби, настъпиха най-добрите им времена, но получават компенсации”, поясни той.

Стоянов уточни, че за да  бъдат компенсирани тези, които страдат най-много възможностите са били две – или да се поиска дерогация, което е щяло да забави процеса, или да се компенсират всички.

Никола Стоянов каза още, че според него кабинетът ще успее да постигне укротяване и тръгване надолу на цените. 

„Моята прогноза е, че инфлацията ще продължава да върви надолу. Оптимист съм, че лятото България ще поиска, ще е в състояние, конвергентен доклад за влизане в еврозоната и реалистично да се опитаме от 1 юли 2024 г. да влезем  банковия съюз”, посочи той.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

С 6-7 стотинки се е увеличила цената на хляба заради по-високите толтакси

Повишаването на толтаксите за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона през миналата година и толтаксуване за пътищата втори клас е довело и до по-високи цени на стоките, които се превозват с камиони, казаха от Съюза на международните превозвачи.

Очакваното повишение на таксите през месец юли би оскъпило транспортната услуга, казаха още от бранша.

С около 6-7 стотинки се е увеличила цената на хляба при превоза ѝ с камиони, казаха от Съюза на международните превозвачи. Според разчетите на организацията влияние са оказали по-високите толтакси и таксуването на камионите, когато преминават и по второкласните пътища.

“Ние, още когато се тръгна към увеличаване на толтаксите, направихме анализ. Тогава изчислихме, че с около 6-7 стотинки се увеличава цената на един хляб, когато се анализират всички превози, за да стигне зърното от полето до трапезата на българина. Надяваме се, че следващите месеци ще се намери добра воля от страна на политиците да приемат нашите предложения”, обясни Йордан Арабаджиев пред БНР.

В края на миналата година кабинетът отложи предвиденото увеличение на размера на толтаксите от 1 януари тази година за по-късен етап – от 1 юли, като целта е да се помогне на бизнеса в условията на висока инфлация. Но дори и няколко месеца по-късно повишаването на таксите ще се отрази и на цената на транспортната услуга.

“Към момента наблюдаваме един застой в цените на горивата, който се отразява по-благоприятно в транспорта на стоки, но при всички положения очакваме 1 юли, когато евентуално отново ще се тръгне към повишаване на цените на толтаксите”, каза Арабаджиев.

Според превозвачите една от мерките, която би помогнала да се намали инфлацията и която превозвачи предлагат от няколко месеца, е да се въведат отстъпки за изминато разстояние в толсистемата.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Колко скочиха цените на жилищата в Дубай?

Нажеженият имотен пазар в Дубай не само не се охлажда, но тази година става още по-зле, пише Bloomberg. Средният годишен наем на вила или семейно жилище в емирството е нараснал с 26% в годината до февруари и е достигнал 295 436 дирхама (80 436 долара), сочат данни на консултантската компания CBRE. Средните наеми на апартамент в същото време са се увеличили с 28 на сто до 99 737 дирхама. Средната продажна цена на вилите се е повишила с 14%, а цените на апартаментите са се покачили с 11 на сто до февруари, показват още данните на CBRE. Какви са средните цени на апартаменти в столицата? Но нарастването на цените не възпира инвеститорите или имотните предприемачи. Броят на сделките през февруари се повиши с 43,9% до 8515. Продажбите са били подкрепени основно от предприемачи, започващи нови проекти, и от завръщането на т. нар. продажби „на зелено“, когато жилищата се продават още преди началото на строителството. Броят на тези сделки се е увеличил със 78,1% през февруари, а продажбите на вторичния пазар са нараснали с 18,8 на сто. Търсенето на имоти в Дубай расте силно, тъй като правителството се справя с пандемията, а либералните му визови политики привличат повече чуждестранни купувачи. Цените на жилищата и на наемите растат на фона на притока на руснаци, които искат да защитят богатството си след нашествието в Украйна, и на израелски инвеститори, криптомилионери и ръководители на хедж фондове, които се установяват в града. "Наблюдаваме най-силното начало на годината от гледна точка на търсенето“, коментира Таймур Хан, ръководител на отдела за анализи в CBRE. „Предприемачи, които се въздържаха от започването на нови проекти в последните няколко години, се завръщат към строителството, тъй като виждат силно търсене“, допълва той.

text

Кметът на Пазарджик обещава 15% по-нисък имотен данък и 10% по-нисък за МПС

Местните данъци в Пазарджик ще бъдат намалени през следващата година, заяви кметът Тодор Попов. Очаква се данък “сгради” да бъде с 15 процента по-нисък, а налогът за автомобилите да бъде намален с 10 на сто.

Облекчаването на данъчната тежест ще се компенсира с допълнителни приходи , като сред тях е и новият общински соларен парк, каза кметът Тодор Попов.

“Защо го правим това? Ами защото сме намерили достатъчно приходоизточници други, с които да помогнем на обезпечаването на всички важни публични услуги и всъщност искаме това да е първата стъпка от нашата дългосрочна програма, амбициозна, която сме си поставили, и на базата на всички умни решения, които ще взимаме оттук нататък, тази тенденция да бъде устойчива – с намаляването на местните налози”, обясни той.

“Искам да подчертая, че ние сме първата община, най-вероятно и последната, която ще направи това през тази година, но ние сме иновативни, направили сме го това, и тази тенденция оттук нататък ще се развива допълнително”, посочи още Тодор Попов.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Българин е сред загиналите в тежката влакова катастрофа в Гърция

Българин е сред загиналите в тежката влакова катастрофа в Гърция. Това се е установило след ДНК експертиза на откритите тела, информира Нова телевизия.

22-годишният Денис Руци е имал билет за петия вагон, но секунди преди сблъсъка между двете композиции мъжът отива до вагон-ресторанта. Именно там намира и смъртта си.

Родителите на младия мъж помолиха и през първите часове след инцидента, ако някой знае нещо за сина им, да се свърже с тях.

Малко преди да загине, Денис се е обадил на баща си Панайотис.

„Можем да потвърдим, че има загинал при влаковата катастрофа в Гърция с двойно гражданство – гръцко и българско. Майка му е българка, бащата е гръцки и албански гражданин.“ Това потвърди за БТВ генералният ни консул в Солун Антон Марков.

Семейството на 22-годишния Денис Руци не е търсило дипломатическата ни мисия.

„Не са искали някаква помощ или съдействие от гледна точка на генералното консулство“, заяви още Марков.

Той допълни, че гръцките власти не са информирали консулството за смъртта на момчето, защото той е бил и гръцки гражданин и вероятно не са знаели, че има и българско гражданство.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Зеленски обяви санкции срещу 120 физически и 287 юридически лица

Украинският президент Володимир Зеленски обяви санкции срещу стотици физически и юридически лица, болшинството свързани с Русия. Това става на фона на продължаващите тежки сражения в Донбас и възстановяването на украинската енергийна система след масираните ракетни атаки.

Указът на украинския президент засяга 120 физически и 287 юридически лица, най-вече свързани с Русия, срещу които се въвеждат ограничения. Това означава блокиране на активите, забрана на търговски операции и изтегляне на капитал и анулиране на лицензи. Срокът на действие на ограниченията е 50 години.

Зеленски съобщи, че след масираните руски ракетни атаки е възстановено електроподаването на повечето потребители в Харковска област, в град Харков много абонати все още са без ток, проблем има и с комуникациите в града. Възстановява се топлопреносната мрежа в столицата Киев. 

Украинският президент обяви също, че е обсъдил с военното ръководство възможностите за укрепване на украинските позиции в Бахмут, за който се водят ожесточени боеве.

“Главнокомандващият и командирите докладваха за ситуацията на фронтовата линия, като цяло за отбраната на държавата. Изток, юг и граница, Бахмут и възможностите ни да се укрепим там. За нашите отговори на терористичните удари. За защита на Херсон и общностите на Днепропетровска, Черниговска и Сумска области. Нашите нужди от боеприпаси и доставки”, каза той.

Руските сили са направили множество неуспешни опити да щурмуват Бахмут, съобщиха украинските военни.

Защитник на града обясни, че ако руснаците успеят да превземат Бахмут, това ще им позволи да организират масирано настъпление на широк фронт с използването на всички видове войски – пехота, артилерия и авиация, затова се полагат всички усилия това да не се случи. 

“Вече две седмици няма сериозно движение на фронтовите линии въпреки опитите на врага да ни стисне като в клещи и да обкръжи Бахмут. Чрез малки локални контраатаки ние изтласкваме руските сили назад. По този начин се подготвяме за мащабна контраатака”, обясни той.

От Киев отхвърлиха като смехотворни твърденията, че Украйна е замесена във взривяването на газопроводите “Северен поток”, извършено миналия септември.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Гърция обяви помощи за семействата на загиналите и ранените в жп катастрофата

Гръцкото правителство обяви мерки в помощ на роднините на загиналите и пострадалите от катастрофата при Лариса. Влаковете няма да се движат до края на месеца.

Партиите от опозицията подкрепиха пакета от финансови помощи за семействата на загиналите и ранените в тежката катастрофа.

Роднините получават пенсия в размер на 1655 евро и отписване на техните кредитни задължения към банките.

Оцелелите от катастрофата студенти получават безплатни общежития и храна.

Частна компания осигурява безплатно пътуване със самолет Атина -Солун за студенти, докато не се движат влаковете.

Разходите за хоспитализация и рехабилитация са безплатни. Предоставена е подкрепа от психолози.

Работи се усилено по възстановяване на железопътния трафик с абсолютни гаранции за сигурност, съобщават от транспортното министерство.

Търговците са принудени да транспортират контейнери със стока с товарни автомобили, поради спрени товарни влакове.

Към края на март се очаква да се възстанови движението на влакове. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Япония отбелязва 12 г. от земетресението, довело до авария в АЕЦ “Фукушима”

Япония отбелязва днес годишнината от земетресението и вълни цунами, които доведоха до аварията в атомната централа “Фукушима-1”. Бедствието отне живота на над 18 хиляди души и предизвика инцидент с дългосрочни последици.

Япония запази минута мълчание в 14.46 ч. – точния час на разрушителното земетресение с магнитуд 9. Премиерът Фумио Кишида присъства на възпоменателна церемония в префектура Фукушима.

12 години след бедствието възстановяването напредва, но над 30 хиляди души все още не могат да се върнат в домовете си.

Плановете за справяне с изтеклата радиация продължават да предизвикват полемика. През пролетта или лятото на тази година е предвидено изхвърляне в океана на вода от АЕЦ “Фукушима-1”, макар и с много ниска радиоактивност. 

Миналата година започна изграждането на еднокилометров тунел, по който да бъдат излети събраните до момента над 1,3 милиона тона вода. Това се налага, тъй като резервоарите вече са почти запълнени и се очаква капацитетът им да бъде достигнат през лятото или есента.

Районът около АЕЦ “Фукушима-1” остава забранена зона. Очаква се работата по извеждането на атомната централа от експлоатация да завърши между 2041 и 2051 г.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]