Нощните смени увеличават риска от сърдечни заболявания

Неблагоприятни психосоциални фактори на работното място заедно с повишено ниво на стреса влияят отрицателно на сърдечносъдовата система. Заболяванията, свързани със сърцето и кръвоносните съдове (коронарна болест, мозъчно-съдова болест, ревматична болест на сърцето), могат да доведат до инсулт и да завършат с фатален край.

Сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) водят до високи разходи за лечение и натоварват здравната система, повишават дните в болнични, което от своя страна намалява производителността на работната сила.

За това припомнят от Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ). 

Те също допълват, че наскоро “Евростат” е обявил тревожна статистика, според която през 2020 година в Европейския съюз България е страната с най-висок дял на смъртни случаи, дължащи се на сърдечносъдови заболявания – 61% от всички починали.

От Конфедерацията обясняват, че стресът на работното място може да е сред причините за възникването им. Защото, когато сме под прекомерен натиск и чувстваме, че няма да се справим в срока, поставен от работодател, или липсва подкрепа от колеги и приятели, може да се стигне до ситуация, в която сме изложени на висок риск от разболяване.

Признаците на стрес са: човек се чувства разстроен, изпитва страх, безпокойство, паника, има учестен пулс, сухота в устата, главоболие, проблеми със съня.

Освен стреса на работното място в основата на сърдечно-съдовите заболявания е и неблагоприятният начин на живот, като тютюнопушене, употреба на алкохол, наркотици, липса на физическа активност и други, ускоряващи атеросклерозата и метаболитната дисрегулация.

От КНСБ напомнят, че дългите часове работа (55 часа/седмица и повече) водят до 1.1 пъти по-висок риск от сърдечно-съдовите заболявания и 1.3 пъти по-висок риск от инсулт в сравнение с работещите по-малко часове.

Изследвания показват, че при повече от пет години работа на смени се наблюдават 1.07 пъти по-висок риск от ССЗ за всяка допълнителна година работа. Нощните смени в дългосрочен план се свързват с 1.1 до 1.2 пъти по-голям риск от предсърдно мъждене и коронарна болест на сърцето.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Държавата ще покрива разходите на фирмите за обучение на студенти

Министерството на икономиката и индустрията изпрати на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) информация относно Наредбата за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател. 

Съгласно  писмото, заинтересованите фирми имат възможност да представят своите предложения за специалности за учебната 2023/2024г., в които работодателите имат недостиг на квалифицирани кадри и същевременно проявяват интерес да инвестират в обучението им, съобразно цитираната Наредба.

При интерес, фирмите могат да изпращат своите предложения за специалности до 29 март в БТПП на посочения адрес по-долу. В тази връзка, следва да попълните приложената справка с предложения за работодатели за 2023/2024 година. Същите ще бъдат обобщени от БТПП и ще бъдат изпратени в Министерство на икономиката и индустрията.

Необходимо е да се има предвид, че всички работодатели, които са кандидатствали през миналата 2022/2023г. учебна година и не са подписали договор със студенти в специалности, в които изпитват недостиг на кадри, ще бъдат включени автоматично в Списъка с предложения за работодатели през учебната 2023/2024година. Тези фирми не е необходимо да изпращат нови заявления. 

БТПП препоръчва на своите членове да бъдат максимално активнии при интерес да подадат заявка в Палатата за включване в списъка. По този начин ще се допринесе за решаване  на проблема с дефицита на кадри, а от друга страна инвестициите в образованието ще се върнат в българската икономика.

За допълнителна информация и получаване на предложения: Маргарита Дамянова, тел.: (+359 2) 8117 477, 8117 479, 0888 575 260; e-mail: [email protected][email protected]

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Синдикатите проведоха предизборна среща с три политически партии

Изпълнителният комитет на регионалните съвети на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Перник проведе три регионални предизборни срещи с кандидати за народни представители от 14 МИР Перник от следните партии и коалиции: ГЕРБ-СДС, „БСП за България“ и „Левицата“.

И на трите срещи областният координатор на КНСБ в Перник Наташа Ангелова представи визията на конфедерацията за социално-икономическото развитие на страната през следващите четири години. Тя акцентира върху Директивата за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз. Заяви категорично, че тя е от ключово значение, защото този правно обвързващ инструмент ще даде възможност за провеждането на нова политика по минималните доходи и сключването на колективен трудов договор (КТД) в България.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Перник Георг Георгиев, заедно с кандидатите Емил Костадинов, Калин Вельов и Александър Александров запознаха присъстващите с Програмата на коалицията. Те обещаха възстановяване на социалната и финансовата стабилност в държавата. Георгиев се ангажира и с адекватна политиката по отношение на повишаването на доходи и пенсии.

В дискусията, продължила повече от час, взеха участие всички синдикални представители от Синдиката на Българските учители (СБУ) Перник, “Стомана Индъстри” АД Перник, “Топлофикация Перник”, Синдикат „Огнеборец”, “Мини открит въгледобив Перник”. Присъстваха и представители на Дом за стари хора Радомир, “Български пощи”, ЕР Ликид Перник, Регионален исторически музей Перник, ДЗЗД “Пътища” Перник. 

Те поставиха общественозначими проблеми във всички сфери на социално-икономическия живот в региона – липсата на кадри със средно-специално образование за тежката индустрия и сериозните проблеми, произтичащи от това в региона, проблеми с лоши, първобитни условия на труд, нежеланието от страна на собствениците за инвестиции в това отношение. Също така те поставиха въпроса за проблеми, свързани с детските надбавки, неизпълнението на решението за 20% увеличение на учителските заплати, ниските възнаграждения в сектор „Култура“, високата инфлация и спекулата в страната от последните две години и демографските проблеми.

Водачът на пернишката листа на „БСП за България“ за 14 МИР Перник Борис Цветков заедно с бившия областен управител на Перник Иван Димитров и осмия в листата на социалистите в Перник Иво Михайлов представиха програмата за управление на коалицията.

Обсъдени бяха въпроси, свързани с безплатните детски градини и безплатните учебници за учениците. Участниците в срещата коментираха и темата за увеличаването на минималната работна заплата в страната. Всички присъстващи бяха единодушни по отношение на доходите на хората и това, че българинът живее на ръба на бедността.

От Изпълнителния комитет изразиха категорична позиция, че след изборите на 2 април България трябва да има редовно правителство. Необходимостта от това посочиха и кандидатите за народни представители от „БСП за България“.

“Крайно време е да се загърбят политическите и партийните различия и да се върви в един общ път в името на доброто на българските граждани”, заяви водачът на листата на социалистите в Перник Борис Цветков.

По думите на Цветков сериозен проблем в Перник е язовир “Студена” и неговото контролиране. Той заяви, че перничани, както и всички хора в страната, искат стабилно и добре работещо правителство, което да защитава интересите на народа във времето на икономически и политически размирици в Европейски и световен план.

Водачът на листата на коалиция „Левицата“ за 14 МИР-Перник Петър Първанов и кандидатите за народни представители Иво Савов и Виолета Николова представиха пред присъстващите програмата за управление на коалицията. Петър Първанов говори за основните приоритети, като обърна специално внимание на спекулата, енергетиката, доходите и здравеопазването.

„Ние, от „Левицита“, целим да има силна лява коалиция, която да отстоява интересите на трудовите хора и да решава социалните и демографските проблеми,“ коментира пред синдикалистите Петър Първанов. 

Той заяви позицията на формацията за незабавно прекратяване на военните действия между Русия и Украйна и начало на мирни преговори. Вторият в листата Иво Савов подчерта значението на факта, че в листата на коалицията кандидатите за народни представители са местни жители. 

От своя страна Наташа Ангелова заяви, че за синдикатите са важни приоритетите в предизборната програма на коалиция „Левицата“, които се отнасят до работни места, условия на труд, заплати и до колективния трудов договор.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Дидие Рейндерс за България: Има напредък, лобирането и корупцията са проблем

Има още какво да се желае от България в борбата с корупцията, лобирането, разпределението на държавните реклами в медиите и инспектората на ВСС. Това каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс след края на Съвет “Общи въпроси” в Брюксел. Той уточни, че с Белгия, България и Чехия е проведен нов кръг от дискусии по върховенството на закона.

Еврокомисар Рейндерс спомена като положителни стъпки от страна на България ангажимента за създаването на ефективен механизъм за наказателна отчетност на главния прокурор и неговите заместници, функционирането на антикорупционната комисия и предвидените реформи, които да улеснят нейната работа, създаването на съвет за развитие на гражданското общество. В същото време той добави, че в някои области трябва да се направят подобрения.

“Препоръчахме да бъде осъществен напредък в разследванията на случаите на корупция. Макар да продължават подобренията по отношение на интегритета на публичната администрация, лобирането остава слабо регламентирано. За медиите препоръчахме да се повиши прозрачността за начините, по които държавната реклама се разпределя в тях. В областта на съдебната система препоръчахме България да адаптира състава на ВСС, така че да избегне риска от политическо влияние върху неговия инспекторат”, посочи Дидие Рейндерс.

Запитан дали се е срещал с главния прокурор Иван Гешев, който в момента е в Брюксел, еврокомисар Рейндерс отговори отрицателно. До момента главният прокурор избягва срещи с журналисти. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на ЕС Шарл Мишел

Преодоляването на последиците от енергийната криза чрез общи действия в рамките на ЕС за намаляване на цените на енергийните ресурси, както и възможностите за подкрепа за страните членки, запълнили газовите си хранилища с природен газ на цена, значително по-висока от настоящата, бяха сред темите, които президентът Румен Радев постави във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Разговорът с Шарл Мишел е в рамките на подготовката на предстоящото заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 23 и 24 март. Страната ни ще бъде представлявана от българския държавен глава, съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

Президентът изрази подкрепата на България за продължаване на инициативата за транзитен коридор за износ на зърно от Украйна за нуждаещите се държави. Същевременно той посочи, че са необходими мерки на европейско ниво, за да не доведе този транзит до изкривяване на вътрешния пазар в България и другите страни от региона.

Подкрепата, която България очаква от своите европейски партньори в борбата срещу нелегалната миграция, не е само финансова, подчерта още президентът Радев. Държавният глава открои инициативата на България, съвместно с Европол за създаване на целева работна група в страната ни с участието на заинтересовани държави членки и трети партньорски страни с цел бърз обмен на оперативна информация и предприемане на координирани съвместни мерки срещу нелегалната миграция.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Ердоган официално е подал заявление в ЦИК за регистрация като кандидат-президент

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган официално подаде заявление до Висшия избирателен съвет (ЦИК) за регистрация като кандидат за президент на предстоящите избори на 14 май.

Докато местните телевизионни канали предаваха на живо, представители на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган пристигнаха в ЦИК във вторник, за да предадат документи за регистрацията му.

Към момента 18 политици са обявили планове да се борят за най-високия държавен пост в Турция.

Основният съперник на Ердоган се очаква да бъде Кемал Кълъчдароглу, председател на основната опозиционна Републиканска народна партия.

 Заедно с Партията на справедливостта и развитието в Централната избирателна комисия пристигнаха и представители на Партията на националистическото движение, която е в съюз с управляващата партия. Те заявиха, че партиите са решили да номинират Ердоган като единствен кандидат и са подали всички необходими документи в ЦИК, както изисква законът.

Днес е последният срок, в който ЦИК приема заявления от кандидати.

По-късно във вторник шефът на комисията ще обяви окончателния списък с одобрените кандидати за президент.

Президентските избори в Турция ще се проведат на 14 май заедно с парламентарните. За да спечели на първия тур, кандидатът за поста държавен глава трябва да събере повече от 50% от гласовете. В противен случай ще се проведе втори тур, в който ще участват двамата кандидати, получили най-голяма подкрепа на първия.

Предишните президентски избори се проведоха на 24 юни 2018 г. като Ердоган ги спечели с 52.6 процента от гласовете.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Обновяват пътната маркировка в София

Започна полагането на нова пътна маркировка по улици и булеварди на София.

От Столичната община съобщават, че днес екипите работят по бул. “Царица Йоанна“ в район “Люлин”.

„До края на март да бъде обновена маркировката по булевардите „Тодор Александров“, „Източна тангента“, „Копенхаген“, „Атанас Дуков“, както и общински пътища”, съобщи инж. Димитър Петров, директор на дирекция „Управление и анализ на трафика“.

Технологията на работа е машинно полагане на шприц пластик, а в боята има светлоотразителни перли, които в тъмната час на денонощието отразяват светлините на фаровете и спомагат за видимостта на пътя.

Преди полагането на боята пътните платна се почистват.

За да не се затруднява трафикът, дейностите се съобразяват и се извършват в часовете, когато е по-малко натоварено движението.

Дейността се съобразява и с атмосферните условия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

На държавни служители в Нидерландия е забранено да използват TikTok

На холандските държавни служители е забранено да използват китайското видео приложение TikTok на служебните си телефони. Това се посочва в писмо от държавния секретар Александра ван Хафелен, според Нидерландската корпорация за радио и телевизия (NOS).

В краткосрочен план телефоните, които държавните служители получават от правителството, ще бъдат настроени така, че на тях да могат да се инсталират само предварително одобрени приложения.

Нидерландската корпорация за радио и телевизия отбелязва, че в страната има 140 000 държавни служители, но не е напълно ясно колко от тях използват предоставените им телефони.

Нидерландското правителство посочва, че по въпроса с TikTok следва съвета на разузнавателната служба AIVD, която казва, че има повишен риск от шпиониране за всички приложения, създадени в страни, които „изпълняват кибер програми, насочени срещу Нидерландия и интересите на Нидерландия.”

Нидерландия следва други европейски страни, които обявиха мерки срещу TikTok.

По-рано този месец Обединеното кралство и Белгия обявиха забрана за китайското приложение.

В САЩ има забрана за TikTok за служители на федералното правителство, но тази мярка е приложена и на други нива на управление.

На 17 март парламентът на Нова Зеландия забрани на своите депутати да използват китайското приложение TikTok на официални мобилни телефони.

По-рано в Китай коментираха, че Съединените щати се страхуват от “обичайното приложение” за младите хора. Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин изрази пък изненада от забраната на TikTok в Съединените щати.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Създава се Балкански университетски център

Ректорите на девет университета от България, Румъния, Сърбия, Турция, Северна Македония, Гърция и Албания подписаха днес във Великотърновския университет Меморандум за създаване на Балкански университетски център, предаде БНР.

Идеята на Балканския университетски център е възможността за съвместно разработване на проекти, участие в образователни програми и подобряване на материалната база, както и кандидатстване пред структурите на ЕС по различни програми за финансиране на образованието и науката, обясниха ректорите от балканските университети.

При подписването на меморандума ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов сподели, че заедно с колегите си дават добър пример и на политиците, и на своите народи.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

България ще получи 16 млн. евро от ЕК като компенсация за безмитния внос на украинско зърно

Земеделци на протест: Няма да има цена над себестойността, тоест принадена стойност, а това ни е развитието.

Земеделският министър също отбеляза, че 16-те млн. евро от ЕК са крайно недостатъчни, за да компенсират българските зърнопроизводители за загубите им от украинския внос.

България ще получи 16 милиона евро от Европейската комисия, с които да бъдат компенсирани зърнопроизводителите, заради залежалата им продукция след безмитния внос на украинско зърно. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев пред протестиращите зърнопроизводители от Северна България край свищовското село Горна Студена. Протестиращите фермери, които настояват да спре украинският внос на зърно и да се отложи стратегическият план в земеделието, не останаха удовлетворени. 

Аграрният министър посочи, че ако е можел, до сега е щял да спре безмитния внос на украинско зърно у нас, както и че България е настоявала пред Брюксел да бъде само коридор за продукцията, която да не влиза на нашия пазар, но това не се е случило. Явор Гечев изнесе данни, според които към края на февруари у нас има общо 1 169 000 тона повече от миналата година слънчоглед, пшеница и царевица, и обясни за какво ще се дадат парите на зърнопроизводителите от европейския кризисен фонд.

“Ние ще използваме за допълнителни субсидии по отношение на кризисното съхранение, т.е. на количествата, които има в държавата в момента, за да подпомогнем поне частично това, което на практика сте загубили. Това не е даване на пари, това е компенсация, защото в момента на тези цифри всички продаваме на практика под себестойност”, каза той. 

По думите на аграрния министър тези 16 милиона евро са крайно недостатъчни, за да компенсират българските зърнопроизводители за загубите им от украинския внос, но парите, които ще получи България на декар зърнени култури са повече от кризисното финансиране, което по същата линия ще получат от ЕК Румъния и Полша.  

Тепърва ще се разработва схемата за кризисното подпомагане на зърнопроизводителите с европейското финансиране. Протестиращите фермери не останаха доволни:

“Какво са 16 милиона, хората приказват вече за милиарди, защото внасяме от Украйна. Ако видим черно на бяло, тогава ще приказваме дали сме доволни или не, ама сега някой казал нещо”; 

“Няма да подпомогнат и няма да ни върнат нищо, няма да ни вдигнат цената над себестойността, т.е. да реализираме някаква принадена стойност, защото това ни е развитието”. 

“Надявам се фермерите да си получат парите преди жътвата”, заяви министърът пред протестиращите край с. Горна Студена и съобщи, че се водят преговори за износ на българско зърно. 

“Работим по отношение на двустранни срещи, ако може допълнителни количества като кораби, да може да направи нещо допълнително държавата в подкрепа на зърнопроизводителите”, каза той.  

Явор Гечев успокои фермерите като посочи, че тази година ще бъде преходна за стратегическия план в земеделието, срещу който те недоволстват.

“Всичките грешки, които правите по отношение на стратегическия план на директните плащания, ще бъдат констатирани в много дълъг период като забележки, не като глоби”, поясни той.  

Все още не е ясно кога ще заработи електронната система за проследяване цените на храните, посочи още земеделският министър. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]