Демерджиев: Логично е да има връзка между изнудването от страна на Велико Желев и АМ “Хемус”

Логично е да има връзка между изнудването, за което бе задържан бизнесменът Велико Желев, и строежа на магистрала “Хемус”. Там са платени предсрочно 48 млн. лева. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред БНТ. 

“Прокуратурата е длъжна да разследва всички причини, които могат да доведат до нанасянето на този побой. Една от възможните причини и за която сме предоставили достатъчно документи в прокуратурата, са тези малко над 48 млн. лева, платени авансово за този лот на АМ “Хемус”. В края на декември м.г. ГДБОП представи цялата информация по този случай с авансово платените суми за лота от АМ “Хемус” на дружеството на въпросния бизнесмен. Те са внесени в прокуратурата, намират се там и въпрос на елементарна грижа е, когато има подобен род събития от това, което видяхме – то е квалифицирано като принуда, да се потърси причината за упражняването на тази принуда. Нормално е да се изследва дали тази принуда дали няма някаква връзка с другото производство”, посочи вицепремиерът.

Според него се прави разследване за пране на пари, за злоупотреби с ДДС – тези авансово платени пари, тяхното движение се проследява, защото съмнението е, че с тях е постъпено по определен начин. Те не са предназначени да послужат за изграждане на автомагистрала, а са предназначени за друг тип разплащания.

“Първоначалното обвинение срещу Велико Желев касаеше средна телесна повреда, сега се е стигнало до принуда, така че не е вярно, че собственикът на “Хидрострой”. От два месеца в Прокуратурата отлежават материали, че от компанията са източили част от платените предварително 48 млн. лева за строежа на лот 1 на АМ “Хемус”, каза още Демерджиев. 

Първоначалното обвинение касаеше средна телесна повреда. Прокуратурата е променила виждането си и е стигнала до принуда, добави вътрешният министър. 

Той коментира и проведените днес акции на полицията срещу купуването на гласове. 

“Очаквма акциите за купуване на гласове да зачествяват. Очаквам интензитетът им да нарасне. Дадохме указания да започне много по-рано оперативната работа. Вече има образувани 12 производства пряко свързани с нарушения на изборите. С връщането на хариената бюлетина се учеличха желаещите да изкривят вота. Обръщаме специално внимание на рискови секции на територията на цялата страна. Отичитаме опита си от предишни избори – къде е имало най-много нарушения. Това са секции, в които вота се е променил рязко. Както и за секции, в които сме получавали сигнали за нарушения. Използваме информация, която ни е споделена от НПО-та”, посочи Демерджиев. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Камарата на строителите призова браншът да не бъде въвличан в политически битки

Камарата на строителите и Браншова камара „Пътища“ категорично се противопоставят на разпространяването на подвеждащи и неверни информации за изпълнението на инфраструктурни проекти, финансирани с подкрепата на европейските фондове и от държавния бюджет. Това се казва в декларация на организациите.

Строителите не приемат отрасъла да бъде въвличан в политически битки и заявяват, че ще отхвърлят всички опити за дискредитиране на бранша. Браншовите организации призовават политиците да преустановят безотговорното говорене, неподкрепено с конкретни доказателства, както и опорочаването усилията на всички участници в строително-инвестиционния процес.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Нери Русева за Удовлетворението – доверието на клиентите

По повод празника на всички жени – 8 март, в най-новия си 68 брой Banker Special потърси за блиц интервю три успешни дами, представителки на политиката, финансите и бизнеса. Една от тях е Нери Русева, собственик и управител на фирмата за внос, лизинг и застраховане на луксозни автомобили PRIMA LTD.

Зададохме й три въпроса:

  1. Какви качества трябва да притежава една дама, за да бъде успешна в кариерата си и пълноценна в семейството си?

Успехът на човек зависи не само от бизнеса, с който се занимава, но и от вътрешното състояние, природните наклонности, ума, интелекта, личните качества. За мен семейството е на първо място, а на второ е кариерата и по този начин се чувствам балансирана и уверена.

Според мен вътрешният свят на една дама в бизнеса трябва да е спокоен и подреден, в личен план трябва да се чувства добре, за да може да има енергия да покорява нови върхове и да бъде ефективна. В кариерата, за да сме успешни, най-важното е да умеем да планираме правилно времето си, защото освен срещите с клиенти и организиране на работния процес все пак трябва да изглеждаме добре и да се поддържаме.

Самоусъвършенстването и развиването на уменията също са път към успеха.

За да се съчетават успешно кариерата и семейството, водещите качества са едни и същи и при двете, а именно: любов, упоритост, всеотдайност и баланс.

2. Кое Ваше постижение в професионален аспект Ви е донесло най-голямо удовлетворение и защо?

През 2016 година получих наградата „Бизнес дама на годината“, за първи път тогава усетих наистина чувството, че вървя в правилната посока и се развивам успешно. Тогава моите амбиции пораснаха още повече и изискванията към мен самата станаха още по-високи.

От много крехка възраст съм в автомобилния бранш и моята дейност, която е свързана с продажбата на луксозни автомобили, изисква доста усилия и качества, тъй като тази професия и сфера е повече мъжки свят и си е предизвикателство да се доверят мъжете именно на Жена.

Затова за мен най-голямото удовлетворение в професионален план е доверието, което ни имат нашите клиенти

Доверие е думата, която обуславя моите разбирания за порядъчност, съзнателност и професионализъм. Стремя се тези качества да присъстват всеки ден в бизнес делата ми, отношенията ми със семейството и моите приятели.

Новият брой на списание Banker Special

3. За 8 март какво бихте пожелали на българските жени?

Българските жени са амбициозни, устойчиви, красиви и решителни. Жените на България умеят да се справят с различни предизвикателства в живота и го доказват всеки ден, ние сме силни и смели. Съвременната българка има много роли в обществото, но разви страхотни качества през годините – тя е гъвкава, свободна, развиваща, независима и умее да живее красиво.

Пожелавам им да бъдат независими, да сбъдват мечтите си и да отстояват себе си и в личен, и в професионален план. Нека намират всеки ден повод да се гордеят със себе си, защото наистина го заслужават.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ЮНЕСКО ще подкрепя развитието на остров Свети Кирик и Юлита

Целта на ЮНЕСКО е да подкрепи развитието на остров Свети Кирик и Юлита, който е с богато археологическо и културно наследство. Това каза при посещението си на созополския остров помощник генералният директор на световната организация Ернесто Отоне. Високопоставена делегация от ЮНЕСКО е на посещение в Созопол, за да се запознае с възможностите за изграждане на Световен център на изкуствата на малкия красив остров свързан с древния град, предаде БНР.

Историята на остров Свети Кирик и Юлита представи пред високопоставените гости директорът на Центъра за подводна археология Найден Прахов.

“Археологическите проучвания разкриха един невероятен, уникален и единствен по рода си обект в България и в Западното Черноморие. Бяха открити къщи, жилищни постройки, квартал с улици, с отводнителна система на първите заселници от края на VII в. пр. Хр. Заселили са се на острова, защото са търсили защитеността от морето. Тук остава свещеният, религиозният, култовият център на града. Тук е открит най-старият гръцки храм в България и единственият от архаичната епоха”, обясни той.

Въпреки лошото състояние на острова и рушащите се сгради там помощник генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне заяви, че световната организация ще подкрепи начина, по който да се намери възможност за запазване на древното културно наследство.

“Тази добра идея да се възстанови и съхрани това, което е открито тук, е добра идея и възможност не само за България, но и за човечеството”, каза той. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]