И пет лева стават пет милиона в чест на Свети Патриарх Евтимий

Всяка нова седмица започва с нова надежда, с нови цели за постигане, с нова енергия. През отминалата събота, 25 март, християните отбелязаха големия празник Благовещение и си припомниха каква радост носят дългоочакваните вести. Радостта от новото, което очаква замесените в него, както в конкретния случай с Дева Мария, която разбира, че ще роди дългоочаквания Месия, завладя и мнозина в квартал „Люлин 9“.

Белоградчишкият епископ Поликарп (най-вдясно, държащ гълъб)

В “Люлин 9”, на Благовещение, Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи тържествен водосвет върху основите на новостроящия се православен храм „Свети Патриарх Евтимий Търновски“. Наместникът на патриарх Неофит – поздрави от негово име присъстващите и тържествено обяви пред събралото се множество, че в района им предстои да бъде изграден храм, посветен на великия българин, духовник, патриот, книжовник, благодетел и чудотворец – Свети Патриарх Евтимий.

„Ние имаме задължението да помним нашите предци и – както казва Свети Апостол Павел – да им подражаваме. Имаме задължението да си припомняме благодатните стъпки на Свети патриарх Евтимий Търновски, които бяха за въздигането на българския народ – духовно, книжовно, културно, просветно и държавническо. Имаме задължението да строим храмове и манастири и светини в негова чест, та неговият подвиг да не бъде забравен, а да бъде помнен от младите хора“, обърна се епископ Поликарп към преобладаващите деца сред множеството. Те бяха дошли с родителите и възпитателите си от няколко от училищата в „Люлин“ – 97 СУ „Братя Миладинови“, 37 СУ „Райна Княгиня“, 33 ОУ Санкт Петербург, 40 СУ „Луи Пастьор“.  .

Преди водосвета от църковното настоятелство на новостроящия се храм бяха организирали специална артакция за децата. На малчуганите бяха осигурени цветни тебешири, с които те под звуците на мелодични български детски песни, оцветиха огромен гълъб. Неговите контури бяха маркирани върху основите на излятата бетонна плоча. Гълъбът бе символът на Светия Дух, който слиза над Дева Мария, когато ангел Гавраил й съобщава благата вест за рождението на Божия Син. Освен това след края на водосвета на децата бяха раздадени живи гълъби и балони с хелий – бели, зелени и червени – които те пуснаха да летят високо във въздуха.

След края на тържеството, когато децата започнаха да се разотиват, представителите на църковното настоятелство започнаха да разговарят и с по-възрастните жители на „Люлин“ – възрастната жена на около 80 години, придружавана от нейна близка, развълнувано обясняваше как иска да направи дарение за храма, който цял живот е чакала в квартала си, но някак й е болно, че няма да може да дари голяма сума…  Един от настоятелите енергично хвана ръката й и я успокои с думите: „ И 5 лева да дадеш, за храма ще са като 5 милиона“.    

Иван Димитров бие камбаната.

Иван Димитров – друг представител на църковното настоятелство – специално за читателите на „БАНКЕРЪ“ отговори на няколко въпроса:

Кога започна строителството на храма?

-Първата копка бе на 20 януари 2022 – денят на Свети Патриарх Евтимий. На нея присъстваха президентът, кметът на София и други официални лица. Проектът стартира, но поради процедурна пречка, се наложи забавянето му с няколко месеца. Това предизвикателство ни се отрази неблагоприятно заради инфлацията, която обезцени събраните до онзи момент средства. А с тях трябваше да се обезпечи построяването на храма и завършването му до груб строеж.

Колко пари са ви необходими към днешна дата?

-Опитваме се да съберем 700 000 лева, за да бъде завършен храмът до груб строеж. Това са пари само за три неща – бетон, желязо и два метални купола, с които ще завършим изграждането, както е по проект. Този строеж е най-големият, стартирал в България през последните 30 години. Като разгърната площ е малко над 1800 квадратни метра, като досега са изградени 800 квадратни метра. Ние в момента се намираме на кота нула – на подземния етаж.

Защо сте започнали с такава амбиция – да построите най-големия храм за последните 30 години?

-Теренът предразполага, а и заради квартала – в „Люлин“ има един единствен храм и той е 150 квадратни метра и не може да отговори на потребностите на хората, които са над 200 000 души.

Откъде дойде идеята за храма?

-Идеята тръгна от Атанас Димитров, който има малък бизнес в „Люлин“. Един ден членове на семейството му споделили: „Колко хубаво би било в „Люлин“ да има храм“. Така той се разтърсил, активирал кмета на „Люлин“, Столична община, главния архитект на столицата и се оказало, че в „Люлин“ има предвидено място – шест декара – за обреден дом. Именно този терен, на който се намираме сега, бил дарен от Столична община с решение на Общинския съвет. Проектът за строежа на храма също е дарение – на височина той ще е около 30-34 метра с кръст отгоре и ще е висок, колкото намиращия се наблизо блок.

Защо избрахте храмът да е посветен на Свети Патриарх Евтимий?

-В България няма храм, който да е посветен на този светец – има един незавършен във Велико Търново, и има един по-малък параклис, но храм няма. А ролята на Свети патриарх Евтимий Търновски е изключително значима. Той ръководи защитата на Търново, когато градът е атакуван от войската на султан Баязид I и когато цар Иван Шишман го няма. Има изключителна международна роля – води интензивна кореспонденция с митрополити и игумени от целия православен свят, защото мнозина се обръщат към него с молба да им тълкува богословски и църковни въпроси.

Отделно трябва да имаме и историческа памет и в тази връзка ще издам една малка тайна. Тук, в основите на храма, са положени три камъка. Единият е специално донесен от Зографския манастир в Атон, където е духовният център на България – сърцето на Православието. Другият е от Търново, от крепостта Царевец, от Старопрестолния град. Третият е от връх Шипка, където борбата ни за свобода се увенчава с успех.

Кога очаквате богоугодното ви дело да се увенчае с успех?

-Всичко зависи от щедростта на хората – това, което виждате сега тук, е направено само от дарения и сумата надхвърля 1 200 000 лева. Извън дарената земя от Столична община, тук няма друга институционална помощ – всичко е в ръцете на хората и аз лично съм оптимист. За няколко месеца нужните 700 000 лева могат да бъдат събрани и веднъж, като ги имаме, и стартираме без прекъсване – можем да изградим храма до груб строеж в рамките на 6-7 месеца.

Сметката, която сме открили, може да бъде открита в страницата във „Фейсбук“ на сдружението за национален възход „Свети Патриарх Евтимий Търновски“ и на сайта kambanata.com.

Предвидили сме много стриктна процедура за проследяване на приходите и разходите, защото имаме безкрайно много примери от нашата история, когато с дарени средства е злоупотребява и те не се използват целево. Поради тази причина хората от църковното настоятелство са разделени на две групи така наречени разпоредители и всяко едно плащане се извършва най-малкото с подписите на двама души от тях.

Те са задължени веднъж седмично да оповестяват на страницата kambanata.com състоянието на сметката – приходи и направени разходи. Има и контролен съвет, който ще проверява дейността на разпоредителите и веднъж месечно ще публикува протокол – отново на същия сайт за състоянието на сметката и целесъобразността на разходваните средства. Желанието ни е да бъдем максимално прозрачни, за да може тази чудесна инициатива да не бъде опорочена.

Разговора води Теодора Георгиева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вечерен виц: Един ден Чапай отишъл на нивата

Един ден Чапай отишъл на нивата и вижда една лопата и на нея бележка: "Чапай, ако обичаш ми донеси лопатата защото си я забравих. Подпис: Петка". На другия ден Петка отива на нивата и гледа - лопатата си стои, а върху нея нова бележка: "Съжалявам, Петка, ама не можах да намеря лопатата ти. Подпис: Чапай".

text

Карадайъ призова за висока избирателна активност в Турция

Председателят на ДПС участва във вечеря ифтар с представители на изселническите общности в град Бурса

Председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, който участва във вечеря ифтар с представители на изселническите общности в град Бурса, посочи, че предстоящите на 2 април парламентарни избори в България са много важни.

„На парламентарния вот през октомври ДПС спечели над 90 процента от вашите гласове, но избирателната активност беше ниска. В тази връзка ви моля предупредете нашите хора, че изборите на 2 април в България са много важни за нас. Нека на 2 април масово да се явят пред избирателните урни и да дадат гласа си за ДПС“, заяви Карадайъ днес, цитиран от БТА.

„Ако (политическата) криза не бъде преодоляна, не можем да решим проблемите на хората и гражданите. Ето защо нашата цел е да постигнем добър резултат на изборите и да станем партньор на правителството“, добави той.

В ифтара участва делегация от кандидат-депутати и кметове от България, евродепутатът Илхан Кючюк и представители на изселническите асоциации от редица градове.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Пентхаусът на Джани Версаче се продава за 10 млн. долара

Мезонет над Медисън Скуеър Парк, с мебели, принадлежащи на покойния Джани Версаче, се продава за 10 милиона долара. Това съобщава NY Post.

Пентхаусът се намира в модерния квартал NoMad на Ню Йорк на Madison Avenue 50. Той гледа към позлатената сграда New York Life, часовниковата кула в Metropolitan Life Tower и емблематичната сграда Flatiron Building. Мезонетът се състои от четири спални и четири бани с площ от повече от триста квадратни метра и има достъп до просторна тераса. Съобщава се, че в апартамента са запазени дивани, маси, столове и килими от покойния Джани Версаче, които могат да бъдат закупени с мезонета.

Джани Версаче е италианският моден дизайнер на друхи и сценични тоалети и основател на международната модна къща Versace /януари 1989 г./. Първият бутик е отворен в Милано на Via della Spiga през 1978 година.

Той беше застрелян от серийния убиец Андрю Кунанан сутринта на 15 юли 1997 г. на стълбите на имението си Casa Casuarina в Маями Бийч, след като се е връщал от разходка по Ocean Drive.

Джани Версаче е повлиян от творчеството на Анди Уорхол, древноримската и древногръцка култура както и от абстрактното изкуство. Смятан е за един от най-колоритните и талантливи дизайнери на ХХ век.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят на Тракия и 110-годишнина от Балканските войни будят нашата съвест

“Отново светът е разтърсен от война, отново сме свидетели на политически кроежи. Нарушихме обещанието “Никога повече”. Днес се говори повече за оръжие, отколкото за мир. Денят на Тракия и 110-годишнината от Балканската война трябват да будят нашата съвест, защото имаме дълг към тези преди нас и към поколенията след нас.” Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на традиционното честване-поклонение пред паметника на Одринската епопея в София по повод Деня на Тракия.

“Скланяме глава пред подвига на смелите български войни, които оставиха костите си, за да я има свободна и обединена България, които с чест се бориха за своите събратя”, отбеляза Йотова.

“В дългата българска история славата и победите се редуват с дълбоки рани. Българските тракийци – тази рана не е затворена до днес. Цяла България е осеяна с паметници, под чиито гранитни снаги лежат костите на мъже и жени, на деца, чиято единствена вина беше, че са българи”, посочи вицепрезидентът. “Когато решиха да ги смачкат с един от най-големите геноциди на ХХ век, тръгнаха към България с надежда, че ще намерят братски протегната ръка. Мнозина не успяха да достигнат до тази жадувана свобода. Тъжните тракийски песни разказват за този дълъг и мъчителен път. Пазим избелелите снимки в семейните албуми”, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските дружества в България, че пази и предава паметта, и призова за по-голяма подкрепа за дейността му. Йотова отбеляза, че президентската институция ще продължава да защитава интересите на тракийците. “Увлечени в непрестанни кризи, в политически страсти и интриги, забравяме паметните събития от дългата българска история, които носят уроци. Паметта обединява, а не разделя. Паметта трябва да предаваме на децата си”, категорична бе Йотова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

NASDAQ планира услуга за попечителство на криптовалута

Борсовата група NASDAQ – американският извънборсов пазар в Ню Йорк, специализиран за акциите на високотехнологични компании – производство на хардуер, софтуер и други, започна подготовка за пускането на нова услуга за съхранение на криптовалути. Очакваната дата на стартиране е обявена за второто тримесечие на 2023 година. Това съобщава Bloomberg.

“NASDAQ започна подготовка за стартиране на попечителски услуги за притежатели на крипто до края на второто тримесечие на тази година. Групата за обмен работи за създаване на необходимата техническа инфраструктура и получаване на регулаторни одобрения”, посочва Ира Ауербах, ръководител на NASDAQ Digital Assets.

Изданието добавя, че NASDAQ е подала молба до Департамента по финансови услуги на Ню Йорк (NYSDFS) за изготвяне на съответните документи, от които компанията, отговаряща за крипто бизнеса, ще се нуждае. В същото време този проект е първото сериозно навлизане на борсовата група на пазара на криптовалута.

Попечителските услуги са банкови услуги за съхранение на ценни активи като акции, облигации, пари, благородни метали и криптовалути.

Крипто смартфонът Solana Mobile Saga ще бъде пуснат в продажба на 13 април

Solana Mobile обяви в Twitter началото на продажбите на първия си крипто смартфон, наречен Saga.

И така, смартфон с поддръжка на децентрализирани приложения, базирани на блокчейн Solana, ще бъде пуснат в продажба на 13 април. Компанията също така ще предложи на потребителите по-лесно и по-безопасно търгуване на криптовалути от смартфон. Например, за да потвърдите транзакция, е достатъчно да поставите пръста си върху скенера за пръстови отпечатъци, който се намира на гърба на устройството.

Solana Mobile Saga ще има плосък 6.67-инчов AMOLED екран с Full HD + резолюция и честота на опресняване от 120 Hz. Камерата ще бъде представена от 50-мегапикселов сензор и 12-мегапикселов ултраширокоъгълен модул, а отпред ще бъде поставена 16-мегапикселова селфи камера. Смартфонът ще работи с Android 13.

Производителят също обещава да използва най-модерни материали, включително керамичен капак, рамка от неръждаема стомана и “титанови вложки”.

Сега смартфонът е достъпен за предварителна поръчка с депозит от 100 долара. Цената на смартфона ще бъде 1000 долара.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Росен Христов: Зависими сме от Русия за АЕЦ-а

Без скъпия газ от “Чирен” цената на газ за март щеше да бъде доста под 100 лева, твърди енергийният министър

“България все още зависи от Русия за редица части и оборудване за ядрената ни централа и с предстоящите планови годишни ремонти и други програми по поддръжка и експлоатация са ни необходими тези материали и услуги, затова беше гласувана тази дерогация. Дългосрочно търсим алтернативни доставчици, които могат да доставят това оборудване и части. Работим с всички държави, където има такива реактори, така че да обезпечим едни такива дълготрайни доставки. Другото е – презапасяваме се с такива части, които могат да се окажат рискови и да е трудно да доставим. Главното е да обезпечим енергийната сигурност на България и работата на АЕЦ “Козлодуй”.

Това заяви пред БНР служебният министър на енергетиката Росен Христов и подчерта, че анализите на Министерството на енергетиката показват, че без ядрената енергетика не можем да постигнем нито целите за декарбонизация, нито енергийната сигурност на страната.

България ще внесе части и материали от Русия, за да осигури безопасната работа на АЕЦ “Козлодуй”. Правителството одобри дерогация от санкциите на Европейския съюз, които забраняват внос на определени части и материали от Русия заради войната в Украйна, отбеляза Росен Христов. Той посочи още, че дерогацията не е еднократна и ще бъде необходима и напред, защото над 40 са елементите, които се доставят от Русия са без алтернатива.

“В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности – 2 реактора на площадката на АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй”, заяви министър Росен Христов.

По думите му трябва да се направи предпроектно проучване, което да включва анализ на съществуващото оборудване, което е на площадката на “Белене”.

“Анализ на възможността то да бъде интегрирано в европейска или американска цялостна система за ядрена централа. На база на тези технически анализи можем да вземем решение какво да правим – дали да го използваме като част от нова система, построена с европейско или американско участие, дали да търсим продажба, или по друг начин това оборудване да влезе в експлоатация”, заяви Росен Христов. Решението ще бъде взето от Народното събрание, а служебното правителство ще предостави този анализ, обясни министърът не енергетиката.

Росен Христов подчерта, че не е вярна появила се информация, че “Булгаргаз” продава газ на цена, която е по-висока от TTF борсата в Нидерландия:

“Без скъпия газ от “Чирен” цената на газ (за март) щеше да бъде доста под 100 лева”, изтъкна той и обясни, че се обсъжда компенсация заради нагнетения резерв от скъп газ в газохранилището: “Общоевропейски е проблемът и ще опитаме някакви европейски фондове да бъдат използвани”.

Според него България е сериозен и незаобиколим партньор в енергетиката и енергийната сигурност: “Вече сме лидер в производството на електроенергия, превръщаме се в ключов фактор в търговията и преноса на газ”, изтъкна служебният министър на енергетиката и съобщи, че се работи по мащабни международни проекти, които да осигурят енергийната стабилност на целия регион: “В момента играем стратегическа роля за цяла Югоизточна и Централна Европа. Договорихме мащабно проучване на пазара на газ и на инфраструктурата в целия регион, което да покаже възможностите за доставки на газ не само до страните на Балканите, но и до Унгария, а и до Молдова и Украйна. На база на този анализ ще представим предложение за развитие на газовата инфраструктура във всички тези държави. Вече имаме и един проект, който е за разширяване на газопреносната мрежа на България, Румъния, Унгария и Словакия, което ще позволи газ от Азербайджан да бъде доставен до Централна Европа. В рамките на година две след тези проучвания ще можем да обезпечим енергийната сигурност на региона и доставките на газ”.

“Въглищните електроцентрали като базови мощности не пречат на развитието на зелената енергия, а я подпомагат. Колкото повече базови мощности имаме, толкова повече можем да разгърнем източници на възобновяема енергия. Въглищните централи ни позволяват мащабни инвестиции във възобновяема енергия, защото могат да ги балансират”, заяви Росен Христов.

По думите му идва момент, когато цената на въглеродните емисии и цената на електроенергия ще бъде такава, че няма да е икономически изгодно да работят електроцентралите с въглища и естествено ще дойде времето да бъдат затворени: “Важното е да не поемаме политически ангажименти за предсрочното им затваряне, да имаме време да развием регионите и алтернативни източници, така че едновременно да обезпечим и енергийна сигурност, и заетост на хората, които работят там. Очевидно е, че това няма как да стане за година-две, можем да го направим до 2035-2038 г. Средствата по ПВУ и по Справедлив преход ще бъдат усвоени. Отлагат се, но не се губят”.

Неусвоени през 2022 г. са останали около 100 милиона лева, тъй като парламентът прие решение да не се затварят въглищните централи: “След като не ги затваряме и няма преход в тези региони, няма как да усвояваме и евросредства”, констатира Росен Христов.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Путин: Русия и Китай не създават военен съюз

Украйна използва 5 хил. снаряда на ден, а САЩ произвеждат едва по 14-15 хил. на месец, каза руският президент

Русия и Китай не създават военен съюз и не крият нищо за военното сътрудничество помежду си, заяви днес руският президент Владимир Путин в интервю за руската държавна телевизия, предаде Ройтерс, като се позова на руски новинарски агенции.

На срещата си в Москва в началото на тази седмица Путин и китайският президент Си Дзинпин демонстрираха дълбоки приятелски чувства и заявиха, че ще работят за по-тесни връзки между Русия и Китай.

“Не създаваме военен съюз с Китай. Да, сътрудничим си във военнотехническата сфера. Не крием това. Всичко е прозрачно, няма нищо тайно”, изтъкна Путин, цитиран от агенция “Интерфакс”.

Руският президент каза също, че западните сили се опитват да създават глобални алианси, като обвини САЩ и НАТО, че са започнали да изграждат нова “Ос”, която прилича на съюза между Германия, Италия и Япония от времената на Втората световна война.

Украйна използва 5 хиляди снаряда на денонощие, а САЩ произвеждат едва по 14-15 хиляди на месец, каза по-рано Владимир Путин в интервю пред журналиста Павел Зарубин за телевизионния канал “Россия-24”.

“Във водещите страни от НАТО, да кажем също в САЩ, според техни източници, с чиито данни разполагаме, ежемесечно се произвеждат някъде към 14-15 хиляди снаряда от този калибър”, каза Путин.

“Въоръжените сили на Украйна, по данни на нашите военни, използват за денонощие в бойните действия до 5 хиляди снаряда”, допълни руският президент.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]