Кабинетът ще покаже платформата за следене на цените в магазините

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министърът на земеделието Явор Гечев ще представят електронната платформа за наблюдение на цените на част от основните хранителни продукти. 

Във вчерашния ден (22 март) вицепремиерът Христо Алексиев съобщи, че в платформата ще са вкючени около 50 стоки, за които търговските вериги ще публикуват най-ниските си цени, но не тези от промоция. Той допълни, че участието на веригите ще е доброволно, но ако не се подава коректна информация, ще има санкции.

В събитието ще участват представители на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Националната агенция по приходите, Агенция „Митници“ и други.

Представянето ще се състои утре – 24 март, от 14 часа, в Гранитна зала на Министерския съвет.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

България и Либия ще работят за насърчаване на политическия диалог

Възстановяването на диалога на най-високо политическо ниво и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Либия във всички области е от взаимен интерес.

Затова стана дума по време на срещата на министъра на външните работи Николай Милков и посланика на Либия в България Абу Бакр Салех.

По време на проведена по-рано днес (23 март) среща в Министерството на външните работи бяха задълбочено разискани редица значими и за двете страни въпроси, като например предприемане на конкретни стъпки за насърчаването на политическия диалог, сътрудничеството в областта на енергетиката, здравеопазването, образованието и новите технологии.

В контекста на отбелязването на 60-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Либия и България през 2023 г., двете страни се обединиха около необходимостта от осъществяването на цялостен преглед на договорно-правната база и нейната актуализация в унисон с изискванията на съвременните реалности.

Обсъдена бе и темата относно възможностите за възстановяването на дейността на българската дипломатическа мисия в Триполи, Либия. Те бяха определени като съществена предпоставка за даването на качествено нов импулс на двустранните отношения.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Иван Христанов: Подкупът ми бе предложен от ярка и разпознаваема политическа фигура

Иван Христанов: Показанията ми в ГДБОП категорично доказват всичко, което се е случвало на границата от 2011 г. насам

Подкупът ми бе предложен от ярка и разпознаваема политическа фигура през трима посредници. Предложението дойде преди държавата да овладее границата на ГКПП „Капитан Андреево“. Веднага сигнализирах на ГДБОП за връзки на политически лица с мафията. Там подадох абсолютно пълна информация с имена, телефони, дати, събития, точни реплики. За съжаление не очаквам дори докладът на Държавния департамент да тласне прокуратурата към действие по случая. Материалите са твърде опасни.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов.

Още от интервюто:

Как бившият министър на земеделието Иван Христанов попадна в Доклада на Държавния департамент по правата на човека като добрия герой?

Каква посока сочи компасът на новата политическа сила?

Как звучи новото политическо послание към негласуващите?

Кой е последният политически лидер в България, който се е погрижил за земеделието?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]