На празния стол на Илия Павлов поставиха Пеевски – еп. 36, ретроспекция, разказва Осман Октай

Разказва Осман Октай – свидетелят и участникът в ключови за българския преход събития.

Как бе овладяна и завладяна държавата.

Хроники на скритата власт, сенките на задкулисието, паралелната държава – замисъл, генезис, механизми, действащи лица, резултати, последици.

От края на комунизма до днешни дни.

Вижте епизод 35: Кой планира оттеглянето на Доган

Гледайте всеки петък в СТУДИО БАНКЕРЪ „Тайните на дълбоката държава“

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кафето на толерантността в Кърджали е пример и през граница

Традицията за пиене на “кафето на толерантността” в Кърджали на националния празник на България – 3 март, отдавна е преминала като пример и зад граница. Съседите от Гърция и Турция многократно питат, когато ходим при тях по различни поводи, все още ли спазваме тази традиция, каза дългогодишният учител Байрам Юсеин. Той е един от основателите на традицията в най-новата история на Кърджали. 

За деветнадесета поредна година кметът Хасан Азис, енорийският свещеник отец Петър Гарена, районният мюфтия Басри Еминефенди и учителят Байрам Юсеин сядат на една маса с чаша кафе, за да дадат пример за толерантност.

Ние сме винаги заедно, за да покажем и да докажем на хората, че в Кърджали сме толерантни, единни и живеем заедно през всякакви и каквито и да са условия. Няма по-ясен знак за толерантност, за единство, за добрия комшулук от това да пием заедно това хубаво кафе на тази хубава дата, когато всички ние честваме нашия празник“, каза дългогодишният учител Байрам Юсеин.

Кафето на толерантността е посланието на кърджалийци винаги да живеем в мир с нашите различия. … Надеждата ми е и в бъдеще да запазим тази традиция, мира, толерантността в нашия град, също така и добротата и вярата в сърцата ни“, беше посланието на районния мюфтия Басри Еминефенди. 

На този празник небето плаче, земята се тресе и ние, грешните, забравяме, че всичко започва от нас“, каза енорийският свещеник отец Петър Гарена. Толерантността не започва отсега. Това е било винаги по нашата земя, когато по нея са ходили чужди и българи и турци „гръб в гръб“ са се пазили взаимно, допълни той. Днес е задължително да се говори срещу Русия, но ние не трябва да забравяме саможертвата на всички, които са загинали за нас и не трябва да допускаме да бъдем подведени и да застанем един срещу друг така, както виждаме какво се случва там, където падат бомбите днес, пожела отец Петър.

Честит празник. Нека празникът ни даде повече сили да преодоляваме трудностите пред нас, пред нашето общество. 3 март е част от нашата история, който и както и да го представи, той е част от нас. … Националният празник е Обединителят. Националният празник дава правото, възможността и отговорността на институциите да бъдат заедно. Какво по-хубаво от това заедно с Кмета, Попа и Мюфтията и Даскала, който е сред нас, ние да покажем един модел, който ни е завещан от нашите деди, от нашите възрожденци. Третомартенското кафе отдавна е послание за единство в нашите различия”, каза кметът Хасан Азис. Трети март е отправна точка и затова, че мирът не е даденост, той трябва да бъде пазен ежедневно, завърши той.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Втори ден не се движат влакове в Гърция

Втори ден не се движат влакове в Гърция поради протести на железничарите.

Подготвят се шествия в памет на загиналите 57 души от влаковата катастрофа.

Стачката на железничарите продължава. Напълно е блокирано движението на влакове. Хората поднасят цветя и палят свещи пред гарите в Лариса и Солун.

Синдикатите искат незабавна среща с министерството на транспорта и с лидерите на парламентарните партии, за да представят предложенията си за мерки по сигурността на железопътния транспорт.

Днес на обяд учениците от гимназиите в цялата страна организираха мълчаливо бдение в памет на жертвите от катастрофата.

Тази вечер паметни шествия се организират от партиите, синдикатите и студентите.

Засилени са мерките на полицията на обществени места.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Първата задгранична визита на крал Чарлз III ще бъде във Франция и Германия

Първото задгранично пътуване на новия британски крал Чарлз III ще бъде във Франция и Германия, съобщи Франс прес.

Посещението ще бъде в периода между 26 и 31 март.

По този повод германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви че, фактът, че крал Чарлз е избрал Германия и Франция като първа дестинация и то преди официалната му коронацията, е “важен европейски жест“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Здравка Евтимова: След най-тежките разделения, идва времето на общия ни път

След най-тежките разделения, идва времето на нашия общ път, заяви пред БНР писателката Здравка Евтимова.

“Може би пътят напред ще е свързан с лъкатушене, но това е истината – когато има разногласия, в крайна сметка се търси най-доброто. Ако всички ръкопляскаме на една идея и казваме “Браво, браво”, то със сигурност ще паднем в пропаст. Наличието на различните мнения, когато те са изразени с аргументи и факти, всеки разумен човек ще вникне във фактите, защото пред фактите и Боговете, и Вселената мълчат”, поясни тя. 

Писателката определи българският народ като мъдър народ.

“Той винаги е разбирал свободата – да можеш да кажеш на висшестоящия мнението си, когато то е противоположно на мнението на началника, на висшестоящия. Именно това е направило българите способни да извършат и Съединението на България, и Независимостта. Свобода е това – да можеш свободно да изразиш мнението си, въпреки че това мнение може да разгневи до смърт висшестоящия и да има в страната такива закони, които да защитят човека, изричащ мнението си свободно”, каза още Здравка Евтимова. 

Много често гласовете, които са били смели и са тръгвали срещу мрака, са оставали самотни, без особено силна подкрепа, но те никога не са били забравяни, отбеляза писателката. И добави: 

“В преобладаваща част българите са мъдри хора, те не са съгласни България да остава на първите места в мрачните статистики, като например свободата на словото, икономическата свобода. Тези, които остават самотни в мнението си, всъщност са онези светлини, които ни подсказват, че първите ни места в тези мрачни статистики са всъщност знак за болест, тежка болест, но лечима болест”. 

Според нея това, че понякога сме разделени и гледаме само собственото си добруване, всъщност възпрепятства лечението на болестта.

“Докато не осъзнаем, че всичките ние българи днес сме лекарството на тази тежка, но лечима болест, лечението ще се протака и няма да стигнем до здравето. Стига да имаме решимостта обаче да разберем човека, който не мисли като нас, да не го обсипем с хули и обиди, а да се отнесем с респект, тогава може би ще очакваме едно по-бързо и защо не цялостно излекуване на нашето общество от тази болест”, обясни писателката.

Разделението показва, че българският народ е мислещ народ, каза още Евтимова и обясни:

“Крясъците са само мръсната пяна, която се появява в процесите на търсене на точно това измъкване от разделението. Механизмът да отделим мръсната пяна на крясъците е в самите нас, като се опитваме да се вслушваме в аргументите на отсрещната страна. Това е може би единственото лечение, единствената вярна пътека към намиране на изход от пропастта на разделението”.

Според нея българският народ е способен да се пребори с разделението.

Връх е когато народът стане по-образован и се раздели с неграмотността си, категорична е обичаната писателка. По думите й истинският връх е способността на българските граждани да създават продукти и идеи и да ги осъществяват в България. Това са истинските върхове, които никакви политически лозунги не могат да засенчат, смята тя.

“Всеки трябва да постави своята изгода на последен план, а на първи план да постави нещата за България, в която хората ще могат да работят с пълни сили и ще могат да събират плодовете на своя труд и да ги предоставят на младото поколение и да са сигурни, че все по-малко лъжа, все по-малко корупция ще има на всяко ниво в нашия живот. Борбата с корупцията винаги е била като борба със заболяване. За да предотвратим злокачественото разпространяване на корупцията навсякъде, трябва да прибегнем към много драстични мерки и наказания към корумпираните лица. /…/ Мисля си, че днес вече се е родил този политик, който ще постави личната си изгода на възможно най-последен план в живота си. Неговото име ние ще произнасяме и него ние ще приветстваме”, комчентира още тя.

3-ти март е безспорен исторически факт, посочи още писателката. Тя припомни, че през последната година датата предизвиква спорове и разногласия. Напоследък тази дата започва да ни разделя.

“В мислите на някои хора се създава мост, свързващ Путин днес с Русия от 1878 г.”, посочи Евтимова. 

Във войната от 1878 г. обаче са участвали и украинци, и финландци, и сърби, и румънци за нашето героично опълчение.

“Не сме очаквали да ни падне свободата в ръцете като ябълка, а напротив – нашият път към свободата е започнал още през 1762 г., когато Паисий е написал своята “История славянобългарска” и поставя началото на българското възраждане. След това започва нашата освободителна борба, което показва, че ние не сме едно заспало племе, хора, отпуснали се в робската люлка. Българите активно сме се включвали и сме се борили за нашата свобода”, изтъкна писателката.

Това, което може и трябва да ни обедини, е мисълта за националното ни възраждане и нашата готовност днес да се борим за нов български ренесанс в бъдеще, да не губим гордостта си от Съединението, подчерта Здравка Евтимова. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Доц. Георги Лозанов: Вместо да разговарят помежду си партиите, да седнат да говорят с избирателите си

Доц. Георги Лозанов, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация от Софийския университет и бивш председател на СЕМ, в интервю за ...

Европейската комисия затяга правилата си за конфликт на интереси на своите служители

Европейската комисия затяга правилата си за конфликт на интереси на своите служители, след като в началото на седмицата се разбра, че генералният директор на дирекция “Транспорт” Хенрик Хололей е пътувал за Катар за сметка на авиолиниите на емирството девет пъти между 2015 и 2021 година. Тогава екипът му е договарял крупна сделка в областта на авиацията със страната.

Случаят предизвиква особено внимание на фона на “Катаргейт”, заради който бе свален имунитетът на заместник-председателката на Европейския парламент Ева Кайли и евродепутата Марк Тарабела. Впоследствие двамата бяха арестувани, като съдът два пъти отхвърля искането им за освобождаване под домашен арест.

Евродепутатът от Зелените/Европейски свободен алианс Даниел Фройнд смята, че случаят с Хололей трябва да бъде предаден на европейската прокуратура и служба за борба с измамите в ЕС ОЛАФ.

От Комисията поясниха, че в определени случаи организатор на конференция може да предложи да покрие част от разходите на поканения, но тогава непременно трябва да се направи анализ за евентуален конфликт на интереси. Ако са елиминирани рисковете, във вътрешната система на Комисията трябва да се декларира, че разходите се поемат от трета страна. Това са базови правила, заяви нейният говорител Балаш Уйвари.

Оттам поясниха, че в този случай такъв анализ е направен и е дадено разрешение на базата на правилата. От Комисията допълниха, че случаите, при които разходите на неин представител се поемат от трета страна, са малцинство. Евродепутатът Фройнд обаче определя тези обяснения като “нелепи”.

Междувременно Брюкселският съд остави в ареста задържаните за аферата “Катаргейт” бивша заместник-председателка на Европейския парламент Ева Кайли за още два месеца и бившия евродепутат Марк Тарабела за още един.

В средата на февруари съдът отново отхвърли тяхното искане да бъдат пуснати от затвора.  Същевременно бе прието искането на Тарабела, който е и бивш кмет на Антин във Валония, да бъде прехвърлен в затвор по-близо до семейството му – в града Марш-ан – Фавен в същия белгийски регион.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Мъж взриви граната в Основния съд в столицата на Черна гора Подгорица

Мъж взриви граната в Основния съд в столицата на Черна гора Подгорица, съобщава порталът Vijesti. 39-годишният извършител е загинал.

Ранени са петима души, които са се намирали наблизо. Инцидентът е станал във фоайето на съда.

От месната полиция казаха, че мъж е задействал нещо, за което се смята, че е ръчна граната на входа на съда.

“Вероятно е активирал ръчна граната, която го е убила, докато според наличната информация петима души са ранени”, посочиха от полицията в “Туитър”, предаде Ройтерс.

Според информацията улиците около сградата на съда са затворени. Един от ранените в тежко състояние. Мотивите за това нападение все още не са известни.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Посланикът на Русия поздрави България за 3 март

Поздравление за Националния празник на България отправи и посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

В изявлението, публикувано в профила на руското посолство във Фейсбук, се казва, че стотици хиляди руски войници и български опълченци са платили с кръвта си свободата на България.

Според Митрофанова паметта за ролята на Русия е “зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин, освен чрез унищожаване на самия народ”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

На Рожен – 111-метров пилон с българското знаме ще е паметник на обединението

На Националния празник 3 март е време да си припомним за родолюбива инициатива, обединява хиляди българи – за издигането на 111-метров пилон на Роженските поляни, на който да се вее най-голямото българско знаме.

В основата му ще има плоча от бял врачански варовик, изобразяваща картата на България, с размери 5 на 3 метра.

Върху нея ще бъдат гравирани послания от различните области на страната.

Инициатор на проекта е фондация “Наследство в бъдещето”.

Пред Радио София председателят на организацията Симеон Караколев обясни, че пилонът ще бъде поставен на 1430 м надморска височина.

Така българският национален трибагреник ще се развее на най-високия пилон на най-високото място в цял свят.

“Искахме да дадем някакъв импулс, посока с този паметник – пилонът е своеобразен паметник на обединението. Имаме нужда от такива актове, които да повдигат националното ни самочувствие”, каза той.

По предварителни изчисления проектът ще струва около 1 млн. лева. Фирми вече са декларирали своята помощ в труд или материали и остават да се досъберат под 600 хил. лева. Всякаква подкрепа е добре дошла.

Изборът на височината на пилона от 111 метра не е случаен  – 111 000 квадратни километра е площта на България. Трите единици символизират пробуждането на духа, а новото начало, от което имаме нужда днес, е въплътено в цифрата 1. Освен това през тази година се навършват 111 години от освобождението на Родопите.

Картата ще бъде оформена в училището по каменоделство в с. Кунино и се очаква да бъде транспортирана и през юли т.г. – положена в основата на пилона.

Ще бъде поставена капсула с послание от 111 думи, които ще бъдат прочетени след 111 години.Заради ветровете, на които ще бъде изложено, знамето (дълго 40 м и широко 25 м) ще се сменя два пъти годишно. 
След откриването на пилона, съоръжението ще бъде дарено на държавата, каза още Симеон Караколев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Три държави против забраната на двигатели с вътрешно горене в ЕС

ЕС отложи гласуването на забраната на двигатели с вътрешно горене, съобщи “Блумбърг”.

Европейският съюз отложи ключовото гласуване на ефективната забрана на производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене, след като Германия изрази възражения и предупреди, че не е ясно как зелената мярка ще се отрази на автомобилната индустрия на Стария континент.

Освен Германия още две държави – Франция и Италия са против забраната на двигатели с вътрешно горене в ЕС след 2035 година.

Зелената мярка е част от усилията за борба с изменението на климата в Европейски съюз и цели ускорен преход към електромобилите. В настоящия момент автомобилите с двигатели с вътрешно горене са „виновни“ за около 15 процента от всички емисии на CO2 в Европейския съюз.

Ето защо идеята е от 2035 г. нататък да не се продават превозни средства с бензинови и дизелови двигатели.

Италианският министър на транспорта Матео Салвини определи предложението за законодателна промяна като икономическо самоубийство за Европейския съюз. Той коментира и че подобен идеологически фундаментализъм ще бъде от полза само за Китай и ще навреди на европейската автомобилна индустрия.

Италия, която всички свързват с автомобилните марки Fiat, Alfa Romeo и Ferrari, е силен противник на идеята за премахване на двигателите с вътрешно горене. В автомобилостроенето в Италия са наети 270 000 души.

Външният министър на Италия Антонио Таяни се опита да предложи компромисно решение и призова не за 100%, а за 90% намаляване на въглеродните емисии.

Предстои Италия да изрази официалната си позиция срещу предложения европейски регламент, забраняващ производството и продажбата на автомобили и микробуси с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., обяви министърът на енергетиката Джилберто Пичето Фратин.

„Италия смята, че изборът на електрически коли не трябва да бъде единственият начин за постигане на нулеви емисии“, добави Фратин.

Други европейски лидери също предупреждават, че нито европейската индустрия, нито обществата на Стария континент са готови за подобна драматична промяна.

Групата на Европейската народна партия – дясноцентристка политическа група в Европейския парламент – обяви, че новият закон може да принуди гражданите да започнат да карат по-стари автомобили с двигатели с вътрешно горене, след като продажбата на нови коли с бензинови и дизелови двигатели бъде забранена.

Германският евродепутат Йенс Гизеке от Европейската народна партия обърна внимание, че твърденията, че електрическите коли ще са по-евтини от другите с двигатели с вътрешно горене, вече не отговарят на истината поради рязко растящите разходи за енергия. Друг проблем е и че масово батериите за електромобили се произвеждат в Китай, но не и в Европейския съюз.

Освен това се появиха и други притеснения – през февруари от Ford Motor Co. предупредиха, че заради прехода към електрически автомобили ще им се наложи да съкратят около 3800 работни места в цяла Европа, като работниците в Германия и Обединеното кралство ще бъдат най-тежко засегнати.

Ето защо Германия настоява да не се забранява производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Германските евродепутати обърнаха внимание, че на тяхна територия развиват дейността си големи производители на автомобили като Volkswagen Group и BMW и те призовават ЕК да разреши употребата на двигатели с вътрешно горене, при които след 2035 г. започнат да се използват климатично неутрални горива.

Германия се обедини с Франция и Италия и трите страни излязоха с обща позиция за забавяне темпото на приемане на новите закони за намаляване на емисиите от автомобили и камиони.

От своя страна заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди евродепутатите, че през 2022 г. Китай е пуснал на международния пазар 80 нови модела електрически автомобила, които ще стават все по-достъпни за европейския гражданин.

„Нашата автомобилна индустрия трябва да се готви за конкуренцията. Ние не искаме да предаваме европейската индустрия на външни хора“, подчерта Тимерманс.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]