Протест срещу Румен Радев

Протест срещу Румен Радев
Стотици на протест в София искат оставката на Румен Радев.

Повод за недоволството е, изказването на президента, че България няма да участва в общата поръчка на Европейския съюз за предоставяне на военна помощ за Украйна.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

На Благовещение – щедри към бъдещ най-голям храм от 90-е насам

Утрешния голям православен празник Благовещение – 25 март – може да отбележите, като присъствате на тържествен водосвет и на мащабна арт-инсталация на градежа на православния храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в София. Той се намира в „Люлин“ 9, до 12 ДКЦ и 40 Средно училище „Луи Пастьор“.

Този храм, който има амбицията да бъде най-големият храм в България за последните 30 години, се строи изцяло с дарения. След като първата му копка беше направена през януари 2022 г. до момента в строителството му са вложени 1 200 000 лева.

Нужни са още 700 000 лева.

Въпреки че храмът не е готов, в него с церемониален водосвет ще бъде маркиран утрешния голям християнски празник, посветен на благата вест, възвестена от архангел Гавраил. Той съобщава на Дева Мария, че тя ще роди дългоочаквания Спасител.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

“Ситигруп”: Разпродажбите на акциите на “Дойче банк” са ирационални

Акциите на “Дойче банк” паднаха най-драстично за последните три години, а разходите за застраховане на дълга й срещу спиране на обслужването му нараснаха в резултат на разпродажби, които анализатори на “Ситигруп” определят като “ирационални”. Германският банков лидер, който през последните години успя да се възстанови след поредицата от кризи, е най-сериозният губещ сред едрите европейски банки на 24 март след като обяви план за обратно изкупуване на дълг – акт, който по правило се смята за белег на сила. Експертите се надпреварват да обяснят масовите продажби, принудили германския канцлер Олаф Шолц да подкрепи публично кредитора.

“Смятаме случващото се за ирационален пазар”, коментират в бележка за клиентите си анализатори на “Ситигруп”, между които и Андрю Комбс. И допълват, че “рискът е от евентуално влияние на различни медийни заглавия върху психологията на депозантите, независимо дали първоначалните мотиви зад движението са правилни или не”.

Книжата на “Дойче банк” загубиха 15% от пазарната си оценка – най-дълбокият спад от началните дни на пандемията през март 2020-а. Акциите на основния й “градски” съперник (във Франкфурт) – “Комерцбанк”, на испанската “Банко Сабадел” и на френската “Сосиете женерал” също се обезцениха сериозно.

Последният трус в европейските банки последва разпродажбите на американските кредитори, чиито котировки потънаха ден по-рано (на 23 март) дори след като финансовият министър на Съединените щати Джанет Йелън увери, че щатските регулатори са подготвени за нови мерки за защита на депозитите, ако такива се налагат. Банковите книжа поевтиняха и в резултат на съобщението, че швейцарските “Креди Сюис груп” и “Ю Би Ес груп” са сред кредиторите, разследвани от американското министерство на правосъдието по подозрения, че техни финансови експерти са помагали на руски олигарси да заобиколят санкциите.

Всеобхватните понижения на котировките подкопават надеждите на официалните органи, че режисираното от правителството спасение на “Креди Сюис груп” през миналата седмица ще стабилизира сектора. Регулатори и банкови мениджъри убеждаваха цяла седмица търговците, че банковият сектор е стабилен.

Междувременно, централните банки от двете страни на Атлантика повишиха за пореден път лихвените си проценти, поддържайки акцента върху инфлацията с надежда, че най-тежката фаза на финансовия смутн е зад гърба им. А на 22 март германският банков регулатор BaFin обяви, че няма пряка опасност за европейските банкови пазари от последните сътресения, но е налице сериозен риск от “заразяване чрез пазарната психология”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Найден Тодоров: Настроението в Министерство на културата е тревожност, хаос и несигурност за бъдещето

Настроението в Министерство на културата е много тревожност, малко хаос и несигурност за бъдещето. Това идва от едно перманентно недофинансиране през ...