Как декорацията на дома влияе на психологията ни?

Домът е място, където прекарваме значителна част от времето си, затова е важно да създадем комфортно и уютно пространство. Една от най-важните части на това е декорацията на дома. Но как точно декорацията влияе на психологията ни?

Първо, трябва да отбележим, че цветовете играят основна роля при декорацията. Те могат да повлияят на настроението ни, емоциите и дори на физическото ни здраве. Например, зелените и сините тонове са успокояващи, докато червените и оранжевите тонове могат да ни развълнуват и да повишат адреналина в кръвта ни.

Друг аспект, който трябва да бъде взет под внимание е функционалността на декорацията. Ако имаме претъпкана стая, може да се почувстваме загубени и нервни, докато прекалено празната стая може да ни направи да се чувстваме самотни и изолирани. Правилното разпределение на предметите и мебелите ще ни помогне да създадем равновесие и хармония в пространството.

Също така, текстурите могат да допринесат за подобряването на нашето настроение. Меките материи като килими и възглавници могат да направят стаята по-удобна, а грубите материи като материи от коноп и дървени аксесоари могат да ни помогнат да се свържем с природата и да се почувстваме по-близо до нея.

И накрая, трябва да обърнем внимание на осветлението. Светлината може да окаже голямо въздействие върху нашето настроение. Тъмните или мрачни стаи могат да ни направят да се чувстваме уморени и мрачни, докато ярката светлина може да ни разбуди и да ни подобри настроението.

В заключение, декорацията на дома може да има голямо влияние върху психологията ни. Цветовете, функционалността, текстурите и осветлението са всички фактори, които трябва да бъдат взети под внимание, ако искаме да създадем приятно и уютно пространство, което ще ни помогне да се чувстваме добре и да имаме позитивен жизнен изглед.

“Движение за култура” иска не реформа, а “формиране”

През отминаващата седмица особен знак остави протестното шествие, организирано от новосъздаденото „Движение за култура“, провокирано от уволнението на режисьора Александър Морфов от Народния театър.

Философът и университетски преподавател – проф. Георги Каприев – един от двигателите на „Движение за култура“ разказа пред „БАНКЕРЪ“, че в началото на седмицата представители на организация му имали среща със служебния министър на културата – маестро Найден Тодоров.

Информацията за срещата бе публикувана на сайта на Министерството на културата. Тя бе лаконична – съобщено бе, че маестро Тодоров е изразил готовността си да съдейства на „Движение за култура“ в желанието им за промени в законодателството в областта на сценичните изкуства.

Проф. Каприев внесе някои уточнения:

 – Всъщност не става дума за промени, за реформа, а за „формиране“. Става дума за изработване на Закон за сценичните изкуства в България, какъвто у нас няма. Трябва ни закон, който да се отнася не само за театрите, а за сценичните изкуства като цяло. За този проблем – за липсата на законодателство – си говорим от 30 години.

Ето защо, от новосформиращото се „Движение за култура“, се срещнахме с министъра на култура по повод липсващата нормативна уредба. Той сподели, че в Министерството на културата също мислят върху този казус и са започнали да работят по изработването на Закон за сценичните изкуства. Министърът е изключително добронамерен и сподели, че е готов да изслуша всякакви наши предложения.

Как до този момент работят театрите?

-Има наредби, има вътрешни правилници, има Кодекс на труда. Има, например, правилник как да провеждаме конкурсите, как да се отчита финансово институцията. В конкретния случай възмущението ни е провокирано не само от махането на Морфов, а от факта, че директорът на Народния театър Васил Василев действа като дерибей, а в същото време юридически не можете да го пипнете! Той е като брониран, защото се позовава на вътрешните правила и си ги спазва по ноти. Отстранил е 30 души, а други 80 е назначил, като само Александър Морфов е уволнен дисциплинарно, а другите – по взаимно съгласие. Той има възможност да съсипе театъра юридически правомерно. И тази ситуация беше поводът да се съберем в „Движение за култура“, за да обсъдим какво можем да направим.

Когато в Министерството на културата избраха Васил Василев на конкурс, предполагахте ли, че ще се случи подобно нещо?

-Не, разбира се! Признавам си, че харесах програмата му. Изгледах представянията и на четиримата кандидати за директор на Народния театър. Но в този конкурс има сериозни недоразумения – най-скандалното е, че в изборните комисии от 12 души членове петима са представители на профсъюзите. Вие представяте ли си работодателите да назначават профсъюзните лидери? А представяте ли си профсъюзите да си определят работодателите? И тук говорим, че от 12 души петима са от синдикатите – още една крачка и ще имат мнозинство. Това трябва да се премахне от наредбата за конкурсите и в новосъздадения Закон за сценичните изкуства да бъде промислен съставът на комисията, която да избере директора.

Какви други недоразумения открихте при конкурса на Васил Василев?

-Концепцията му е три страници, а той пред комисията говори неща, които трудно биха се свързали с нея. Членовете на комисията са харесали представянето му и са гласували за него.

Как си представяте, че ще става избирането на директора според закона, който искате да изработите?

-Конкурс трябва да има, трябва да има нов нормиран състав на комисиите, методология на самото кандидатстване, интервю и най-важното – трябва да се върне един принцип, който е съществувал, но е бил премахнат от предишен министър на културата. Става дума за това първата година след избора на директора да бъде атестационна. Това означава, че след като изтече една година, същата комисия или друга да се събере, за да провери дали това, което директорът е обещал, го е изпълнил. От отговора на този въпрос ще зависи дали той ще остане на поста още три години. Освен това ще поискаме и вътрешна регулация на дейността на театрите. Защото, ако прочетете Правилника на Народния театър, който е писан от бившия му директор – Павел Васев, ще видите, че той реално може да направи всичко с вас – без да ви пребие до смърт и да ви убие. Всичко друго той има право да направи – той е Господ и няма на кого да се отчита.

Но все пак в Народния театър са били извършвани проверки и те не са показали нарушения.

-Да, директорът има само задължението да се отчита финансово и по този пункт се твърди, че е изряден. Но освен контрол върху финансите, друг не може да бъде осъществен. Например, не може да му се потърси сметка защо студентка от трети курс поставя в Народния театър.

Вероятно ще Ви отговори, че е открил специална студентска програма…

-Той няма нужда дори да се аргументира защо го прави. Ще каже: „Така съм решил и край!“ и това ще е юридически издържано. В момента в Народния театър репетира Катя Петрова, която е чудесен режисьор, Боян Крачолов, който е приличен, и студентката… Но това е законно. От „Движение за култура“ сме срещу тези безобразия. Ние не просто искаме да махнем Васил Василев, защото някой трябва да дойде на негово място и при липсващ закон е напълно възможно ситуацията да се повтори.

Какво освен избора на директора смятате да включите в Закона за сценичните изкуства?

-Ще искаме да се регламентира цялата структура, начинът на формиране на екипите, работното време – което е много чувствителна тема. Всеки театър по свое усмотрение е решил кое е работно време и кое е извънработно време. В някои театри са решили този ребус коректно, в други – не, но никой не може да се оплаче. 

Ще разчитате ли на подкрепата на някои партии за Закона за сценичните изкуства, предвид предизборната обстановка?

-Не, на партиите ще им искаме вниманието, когато консолидират парламент. Сега сме дистанцирани от всякакви идеи за лобирания. В предстоящото Народно събрание ще има комисия по култура и с нея ще си сътрудничим. Ние искаме да работим с държавни институции, не с партии, не със синдикати.

Кога пак ще имате среща с министъра на културата за новия Закон за сценичните изкуства?

-В момента маестро Найден Тодоров чака от нас конкретни предложения, по които ще работят юристите в „Движение за култура“. После, след като те се обсъдят и премислят в Министерството на културата, ще бъдат публикувани за обществено обсъждане. И то няма да бъде от днес за утре, а за по-дълъг период от време. След това, след като се отчетат всички разумни предложения, проектът ще бъде внесен в Министерския съвет.

Целият този процес ще отнеме повече от година, може би две. Но трябва да се започне, а не да говорим по същата тема и през 1932 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

От КЗП искат по-високи санкции за нелоялните търговски практики

“Хубаво е да се помисли и за завишаване на санкциите за нелоялните търговски практики. Европейската практика е санкцията да е процент от оборота на конкретния търговец, а не като у нас – от 5 000 до 50 000 лева. Ако се завишат санкциите, ще има възпиращ и възпитателен ефект.”

Това коментира в интервю за БНР Ангел Джалев, който е член на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Той призна, че към момента не е налаган максималният размер на санкция за нелоялна търговска практика, но уточни, че все пак кампанията от проверки скоро е започнала.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е извършила 755 проверки в търговски хранителни вериги. При тях тя е констатирала 651 нарушения, като 254 от тях са били нелоялни търговски практики, обяви Джалев.

Той подчерта, че е притеснителна тенденцията за голямо завишаване на цената по веригата от производител до потребител, което не е обосновано от икономически или инфлационни процеси.

Джалев обясни и че проверките са фокусирани върху големите хранителни вериги, защото по-голямата част от хората пазаруват от тях.

Освен това представителят на КЗП обърна внимание, че при нелоялните търговски практики се наблюдава една неприятна и изключително тревожна тенденция, която изкривява целия пазар.

Прилагането на нелоялна търговска практика от страна на големите търговци принуждава и малките търговци да последват примера им. Това води до изкуствено завишаване на цените, тъй като на стоките се придават качества, каквито те не притежават. Но независимо от това те се продават на завишени цени, които не отговарят на качеството, обясни Джалев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Меджидиев: Пускаме поръчка за два медицински хеликоптера

Следващата седмица предстои да бъде пусната обществена поръчка за два медицински хеликоптера на лизинг. Това обяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев пред bTV.

Той добави, че те трябва да пристигнат до юли заедно с обучени пилоти. Отделно Министерството на здравеопазването предвижда да обучи наши пилоти, медици и техници, които в бъдеще да обслужват хеликоптерите.

Меджидиев уточни и че се работи по обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в близост до лечебни заведения в някои областни градове.

Ще се сформира и Национален координационен център, който ще ръководи оказването на медицинска помощ по въздух.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Goldman Sachs не очаква поскъпване на петрола до 100 щ.д. за барел

Анализаторите на американската банка Goldman Sachs, с една от най-оптимистичните прогнози за цените на петрола до момента, промениха предишната си прогноза, че цените на петрола ще се покачат до 100 долара през следващите 12 месеца, съобщава Bloomberg.

Сега анализаторите ѝ прогнозират, че петролът Brent ще достигне 94 долара за барел през следващите 12 месеца и 97 долара за барел през втората половина на 2024 година.

В изявление на банката се казва, че цените на петрола са паднали въпреки нарастващото търсене в Китай предвид натиска върху банковия сектор, страховете от рецесия и напускането на инвеститорите.

“Исторически, след такива травматични събития, коригирането и възстановяването на цените става само постепенно”, отбелязват от банката.

Тази седмица ситуацията около швейцарската банка Credit Suisse предизвика паника на пазарите: петролът се срина до 15-месечно дъно, а петролът Brent падна с 12 на сто до под 73 долара за барел.

След намалението на цените банката очаква производителите от ОПЕК да увеличат производството едва през третото тримесечие на 2024 г., противно на прогнозата на Goldman, че това ще се случи през втората половина на 2023 година. 

По-рано Bloomberg съобщи, че най-големият износител на петрол Саудитска Арабия обяви увеличение на априлските цени за доставките на петрол за пазарите в Азия и Европа. 

В доклада се казва, че официалната продажна цена на арабския лек петрол за Азия за април се е повишила до 2.5 долара над цените на бенчмарка Оман-Дубай, което е с 50 цента по-високо от ценовите стойности от март.

Според агенцията, Saudi Aramco – арабска държавна компания, е повишила цената на априлските доставки на своя петрол за Северозападна Европа с 1 долар за барел. Цените, определени спрямо ICE Brent за купувачи в Средиземно море, се повишиха с 0.3 долара.

В статията се посочва, че корекциите на цените са настъпили в резултат на конфликта в Украйна, който оказа значително влияние върху световния пазар на петрол.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Видеонаблюдението на вота със смартфон и специален QR код

Видеонаблюдението ще се осъществява чрез смартфон, който ще бъде поставен на стойка по начин, който да дава видимост към всички действия на секционната избирателна комисия.

Това обясни председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова в интервю за bTV. Тя уточни, че ще бъде подготвен обучителен видеоматериал за включването и поставянето на смартфона, с който ще се осъществява онлайн връзката в секциите.

По отношение на параваните в секциите Нейкова коментира, че от ЦИК смятат, че няма проблем, ако те са различни – важното е да гарантират тайната на вота.

Тя обаче предупреди, че отчитането на резултатите от гласуването ще е по-бавно, защото ще се броят повече бюлетини. Освен хартиените бюлетини ще се броят и тези от машинното гласуване – допълнително действие в сравнение с предходните избори, когато от машинното гласуване се разпечатвал протокол за гласовете. 

Видеонаблюдението ще започва, след като председателите на секционните избирателни комисии сканират специален QR код на смартфони, които ще им бъдат специално раздадени.

Към устройствата ще има инструкции и специален запечатан плик с QR кода. Ако излъчването спре или прекъсне, от СИК отново ще сканират кода. Това е записано в приетите от ЦИК методически указания за работата на СИК, след края на гласуването и при отчитането на резултатите.

Всички мобилни телефони, които ще излъчват и заснемат на вота на 2 април, са предадени в “Информационно обслужване”, съобщават от БНР.

Първата задача на СИК, след като приключи гласуването на 2 април, ще е да сложат смартфона на стойка на масата, на която ще се броят бюлетините по начин, който да осигурява видимост на всички действия на секционната комисия.

Член на СИК ще следи работата на устройството, като той ще го изключи едва след подписването на протокола от всички членове и обявяване на резултатите от гласуването.

Първо ще се броят хартиените бюлетини, а след тях  – тези от машините.

За точното отчитане на резултатите и за целите на видеонаблюдението е необходимо да се пази тишина при отчитането на всеки глас, посочва ЦИК в указанията си.

Един от членовете на СИК ще трябва така да показва бюлетината, че да се вижда отбелязаният вот. Той ще трябва ясно и високо да обявява номера на кандидатската листа или съответно гласа “не подкрепям никого”. След това ще се преброяват преференциите за всеки един от кандидатите.

Двама членове на комисията от различни политически формации независимо един от друг, но едновременно ще отразяват броят на предпочитанията.

След  подписването на протокола и обявяването на резултатите председателят на СИК ще изключи устройството за видеонаблюдение, след което смартфонът, стойката, зарядното устройство и QR кодът ще бъдат опаковани в отделен пакет – с номера на СИК и с надпис: “Устройство за видеонаблюдение”. След това книжата и материалите ще се предават в Районната избирателна комисия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вечерен виц: В зоопарка

В зоопарка са майка и синчето й: - Мамо, какво е това на слона? - Хобот. - Неее... От другата му страна. - Опашка. - Нееее... Под него. - Нищо особено. Прибират се: - Тате, бяхме в зоопарка и му видяхме на слона, товаааа... - Хобот? - Не. - Опашка? - Не бе, татеее... Под него. - А майка ти какво каза за това нещо под него? - Каза, че е "Нищо особено". - Хм... Разглезили сме я много твоята майка май...

text

От ГЕРБ-СДС обещават и в бъдеще най-ниските данъци в ЕС

“В програмата на ГЕРБ е да държим най-ниските данъци в Европейския съюз.”

Това заяви във Велико Търново лидерът на партията Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Борисов се срещна със симпатизанти заедно с членове на партията и кандидати за народни представители от коалицията ГЕРБ-СДС.

За коалицията са в сила приоритетите: изграждане на АМ“Хемус“ край Велико Търново, която да отведе трафика от международния път София-Варна, минаващ през града; прокарване на пътя Русе-Велико Търново; довършване на тунела под Шипка; продължаване на програмата за саниране и инвестиции във ВиК – сектора.

Председателят на областната организация на ГЕРБ инж. Даниел Панов припомни, че за периода от 2017 г. до 2021 г. правителството е отпуснало над 160 милиона лева за Великотърновска област. 

Евродепутатът Ева Майдел подчерта, че задачата на изборите е да бъде върната нормалността.

Водачът на листата проф. Костадин Ангелов добави, че от ГЕРБ са си поставили за цел да осигурят просперитет и инфраструктура за Северна България.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Киев: Путин посети Мариупол като крадец – през нощта

След като от Кремъл съобщиха, че след посещението си в Севастопол руският президент Владимир Путин е посетил и Мариупол, не закъсняха реакции от страна на украинските власти.

Припомняме, че вчера Путин посети училище по изкуствата в Севастопол по случай годишнината от анексирането на Крим. После, по информация на ИТАР ТАСС, Путин отлетял с хеликоптер за Мариупол, където с кола прекосил няколко района на града. Той спирал на различни места, за да говори с местните жители.

Мариупол е окупиран от руската армия от май 2022 година.

По време на пътуването си Путин не бил сам – с него бил вицепремиерът на Русия Марат Хуснулин, който го информирал за хода на възстановителните и строителните работи в Мариупол и околностите му.

“Путин посети Мариупол през нощта, като крадец”, коментираха от украинското министерство на отбраната.

Други анализатори от Киев отбелязаха, че Путин е като престъпник, който се завръща на местопрестъплението и го обвиниха в цинизъм. Напомниха, че срещу руския президент е издадена международната заповед за арест. 

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, коментира в „Туитър“, че докато страните от цивилизования свят настояват за ареста на “режисьора на войната”, той, който е организатор на убийствата на хиляди мариуполски семейства, пристига, за да се полюбува на развалините и на братските могили.

Подоляк добави и че има подозрения, че подобно посещение изобщо се е състояло.

От украинската градска управа на Мариупол коментираха в „Туитър“, че международният престъпник Путин нарочно е посетил окупирания  Мариупол през нощта. Причината била, че той не желаел да види на дневна светлина града, който бил унищожен от неговото освобождение. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Porsche ще продаде активите си в Русия с опция за обратно изкупуване

Porsche AG ще продаде всичките си руски активи с опция за обратно изкупуване не по-рано от пет години. Това се посочва в годишния отчет на компанията. По този начин германският производител на спортни автомобили ще напусне руския пазар поне до 2028 година.

“През декември 2022 г. Porsche AG се договори с независим външен инвеститор да продаде двете си руски дистрибуторски компании – Porsche Russland LLC и Porsche Center Moscow LLC, както и руска компания в сегмента на финансовите услуги – Porsche Financial Services Russland LLC”, се казва в изявление от компанията.

От производителя на автомобили обявиха, че сделката включва опция за обратно изкупуване. Това може да стане не по-рано от пет години и не по-късно от десет години след продажбата.

На кого точно ще бъдат продадени активите на Porsche не се уточнява. Законното прехвърляне на собствеността изисква одобрението на руските власти, коментират от автомобилният производител. Очаква се сумата на сделката да бъде определена през първото тримесечие на 2023 година.

Porsche обяви спирането на доставките на автомобили за Русия на 4 март 2022 година. По това време в Руската федерация марката е представена в 20 града от 26 представителства. Общо през 2021 г. в Руската федерация са доставени почти 6300 автомобила. Най-популярният модел е кросоувърът Cayenne (34300 броя) с 54 процента пазарен дял. Второто място е заето от кросоувъра Macan (14100 единици и дял от около 22%). Освен това на клиентите бяха предадени 375 911 спортни автомобила.

Производителят на автокомпоненти Faurecia търси купувачи за заводи в Толиати

Производителят на автокомпоненти Faurecia, който работи в Русия от 2005 г., активно търси купувачи за своите предприятия в Толиати. 

Компанията е обявила за продажба един от производствените си обекти в Толиати за 300 милиона рубли. Faurecia в момента активно търси купувачи за руските си заводи. Оферти за продажба на бизнес в Русия започнаха да идват към компанията още през 2022 г., но тогава сделката не се състоя.

“Явно компанията вярваше в бързото излизане от кризата и възможността да остане на руския пазар”, отбелязва един от експертите в бранша.

В момента един от претендентите за закупуването на част от активите се нарича групата Avtokomponent.

Основана през 1997 г., Faurecia работи в Русия от 2005 година. Основната й дейност е производство на седалки, електроника, интериорни части и изпускателни системи. Компанията оцени еднократните разходи за напускане на Русия на 143 милиона евро в годишния си отчет за 2022 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

UBS предложи да придобие Credit Suisse за 1 млрд. долара

Най-голямата банка в Швейцария UBS направи оферта за придобиване на Credit Suisse за 1 милиард долара, съобщи Financial Times.

Според изданието, швейцарските власти възнамеряват да променят законите, за да могат да извършат сливането без процедурата за гласуване на акционерите на двете финансови институции. Без това има риск сделката да не бъде договорена преди отварянето на борсите в понеделник.

Според вестника, UBS е готова да плати по 0.25 швейцарски франка (0.27 долара) за всяка акция на Credit Suisse. Ценните книжа на кредитната институция бяха оценени на 1.86 франка (2 долара) при затварянето на търговията в петък. Както пояснява изданието, проектът на споразумението предвижда липсата на значителни неблагоприятни промени като условие за запазването му в сила. Тази клауза ще позволи на UBS да не изпадне в неизпълнение, ако суапът за кредитното неизпълнение на Credit Suisse се повиши със 100 базисни пункта.

Източниците на вестника признават, че ситуацията се променя много бързо, така че не могат да гарантират, че условията на сделката ще останат непроменени. Според събеседниците на Financial Times, контактите между представители на двете банки са много ограничени, а условията на сливането се определят до голяма степен от Швейцарската национална банка (SNB) и швейцарския финансов регулатор FINMA, които са заинтересовани преди всичко от изграждането на доверие в банковия сектор на конфедерацията.

За проблемите на Credit Suisse

В интервю за Bloomberg главният изпълнителен директор на Credit Suisse Улрих Кьорнер съобщи за продължаващо оттегляне на парични средства от клиенти. Финансовите анализатори обърнаха внимание на изявлението на Saudi National Bank, чийто дял в Credit Suisse е най-голям и достига 9.8 процента, за абсолютното нежелание да помогне на швейцарската банка чрез увеличаване на участието си в капитала.

В четвъртък SNB беше принудена да отпусне заем до 50 милиарда франка (около 53.7 милиарда долара) на Credit Suisse. Това обаче не спря котировките на акциите на кредитната институция да паднат, тъй като големите инвеститори отказаха да й предоставят допълнителен капитал. В резултат на това до края на търговията в петък капитализацията на Credit Suisse падна до 8 милиарда долара спрямо 56.6 милиарда долара за UBS.

Според Financial Times сливането се усложнява от размера на двете банки, чиито общи активи доближават 1.7 трилиона долара. В тази връзка, според изданието, се разглежда възможността за придобиване на UBS на някои подразделения на конкурентна банка. В събота Reuters съобщи, позовавайки се на източници, че UBS търси 6 милиарда долара държавни гаранции от швейцарското правителство, за да може да поеме Credit Suisse.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

На 20 март ЦИК симулира броене на бюлетини с видеонаблюдение

Общественият съвет към Централната избирателна комисия е предложил на ЦИК да бъде проведена симулация как ще се броят бюлетините с видеонаблюдение. Тя ще бъде осъществена в понеделник, 20 март.

Във връзка с тази акция и предстоящите парламентарни избори Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, коментира в интервю за БНР:

“Няма какво да се случи, че да се опорочи вотът на гражданите, защото членовете на СИК ще броят. На участниците в процеса, които се занимават с неговото администриране, е ясно, че около 10% от секциите в България няма да могат да бъдат наблюдавани онлайн, но това не означава, че устройствата няма да запишат броенето и записът да бъде качен от “Информационно обслужване” на сайта, където е бил стриймът от другите секции. Ще можем да го видим няколко дни по-късно, това ще остане видимо”.

Според Пенева като граждани не трябва да се фокусираме само върху процеса на видеонаблюдение, защото най-важното е как ще се броят и как ще се отчитат резултатите.

Тя добави, че след последните промени в Изборния кодекс се знае, че ще се броят два вида бюлетини и че ще се брои до късно. Това е процес, който досега не е осъществяван. Ще се брои в условията на видеонаблюдение и видеоизлъчване.

Това няма да създаде проблем, ако изборната администрация бъде добре обучена и ако членовете на ЦИК проведат адекватно обучение и разпишат адекватни инструкции какво трябва да прави всеки участник в изборния процес. … Надяваме се и партиите да проявят своята отговорност и да проведат обучение на номинираните от тях членове на секционни избирателни комисии”.

Пенева обърна внимание, че все още се очаква ЦИК да разпише как ще протича броенето на бюлетините, които на тези избори са два вида, за да знаят всички членове на СИК какво да правят:

“Предполага се че времето за броене ще се удължи, защото показването пред видеонаблюдението на всяка бюлетина ще отнеме повече. Ако това става за 10 секунди, това означава, че една секция с 300 бюлетини ще ги изброи може би за час и половина. Всичко зависи от начина на организация на работа в съответната избирателна комисия и от това какви указания ще даде ЦИК”, поясни Пенева. 

Тя подчерта и че секционният протокол е в нова форма, която в известна степен е по-утежнена от познатия вид формуляр, използван на последните няколко избора.

В същото време Пенева изказа увереност, че изборната администрация ще се справи с поредните предсрочни избори: “Не трябва да подценяваме усилията на всички хора, въвлечени в изборния процес”, препоръча председателката на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]