Карамфилова за решението на Съда на ЕС за въздуха у нас: Сериозен напредък, но и голямо предизвикателство

Министърът на екологията Росица Карамфилова-Благова определи днешното решение на Съда на ЕС за въздуха у нас като “сериозен напредък, но и голямо предизвикателство пред нас”. Тя говори след края на Съвет “Околна среда” в Брюксел. Според него, искът на Комисията за установяване на двойно неизпълнение на задълженията от страна на България в областта на замърсяването на въздуха е недопустим. 

Според министър Карамфилова с това решение се отправя важно послание към Еврокомисията, а именно, че тя трябва да отчете напредъка на България по линия на наказателната процедура от 2017 година.

“С това решение всъщност се определя факта, че ние няма да заплащаме финансови санкции. За съжаление, искът на ЕК от 2021 година е много неоптимистичен сценарий, а с настоящото решение – по индикативни сметки над 13 милиона лева е първата еднократна санкция, а България дължеше и периодична санкция в размер на над 28 000 евро на ден до преустановяване на съответствието”, обясни тя.

“Дори само в рамките на една година да бъде, това е в размер над 20 милиона лева. Но ангажиментите пред нас остават, трябва да продължим с тези устойчиви политики и от всички 26 общини, които са обхванати от наказателната процедура, вече при 19 имаме устойчива политика по подобряване качеството на атмосферния въздух, а за останалите 7 до момента сме отчели най-сериозния напредък”, коментира още Росица Карамфилова.

В решението си от 2017 година Съдът на ЕС постанови, че България не е изпълнила задълженията си по чистотата на въздуха. На следващата година Еврокомисията изпрати на страната ни официално уведомително писмо, в което констатира, че България все още не е предприела необходимите мерки в тази връзка. Тогава тя отправи покана към страната ни да изложи своите съображения и тъй като не е била удовлетворена от отговорите , ЕК сезира отново Съда.

В днешното си решение Съдът отбелязва, че в официалното уведомително писмо от  2018 г. Комисията не твърди, нито установява достатъчно ясно, че решението от април 2017 г. все още остава да бъде изпълнено.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Пред ОССЕ БСП обвини служебния кабинет в намеса в изборите

Секретарят на Изпълнителното бюро на БСП – Христо Проданов, водачът на листата на социалистите в 24 МИР София – Георги Свиленски и водачът на листата на БСП във Видин – Филип Попов се срещнаха с представители на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в България. Срещата се проведе по покана на организацията, ръководена от Тана де Зулуета.

Представителите на БСП запознаха международната делегация с хода на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 2 април. Обсъдени бяха ролята на служебния кабинет в организацията на изборния процес и намесата му в предизборната кампания. Също така бяха коментирани и теми като ролята на местната администрация в изборния процес и свободата на словото. 

Социалистите изразиха притесненията си относно честността на провеждането на изборите на 2 април. Те сигнализираха за множество сигнали за купен и корпоративен вот, които получават, особено в по-малките населени места.

По време на срещата представителите на БСП отбелязаха, че служебният кабинет се намесва в предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април под различни форми.

„За пореден път министри от служебният  кабинет си позволяват по време на предизборна кампания да вземат отношение. Вчера, 15 март, финансовият министър направи шокиращо изказване, в което обвини предишното управление, в което участваше и БСП, въпреки че служебният кабинет управлява повече от 7-8 месеца и всички бюджети и финансови параметри са техни.

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова също си позволи в ефира на националната телевизия да коментира предизборните програми и предложенията на политическите партии, в частност и инициативата на БСП за референдум“, обясни Свиленски. Той определи намесата на служебното правителство в изборния процес като недопустима.

Социалистите припомниха и сигнала, който БСП подаде до ОССЕ за недопустимо вмешателство в предстоящите избори от страна на служебния кабинет на Радев.

„Тогава предупредихме, че атаките от служебния кабинет ще нарастват и това наистина се случва“, припомни Филип Попов. Той допълни, че през предстоящата седмица БСП ще организира среща със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и водачите на листите на „БСП за България“ от Северозападна България във връзка с купуването на гласове в региона.

По време на срещата социалистите представиха и сигналите, които получават за купен и корпоративен вот. 

„Хората ни сигнализират, но се страхуват да подадат сигнал към официалните институции, защото те бездействат и тази порочна практика продължава. Полицията демонстрира фалшива активност и показни акции, които не водят до резултат, а виновните остават безнаказани“, отбеляза Христо Проданов.  

На срещата бяха обсъдени и новите елементи при предстоящите избори на 2 април и социалистите изразиха притесненията на БСП относно машинния вот. 

„Преди няколко дни беше представен механизмът, по който би трябвало да работи изчисляването на резултата от машинния вот, но не бяха поканени представители на политическите сили, а определен брой компютърни специалисти. Това дава повод за притеснение и води до загуба на доверие в изборния процес“, обясни Георги Свиленски. Той изрази надежда видеозаснемането по време на изборите да бъде изпълнено така, както е предвидено в Изборния кодекс, за да не се дава повод за опорочаване или оспорване на изборния резултат.

По време на срещата с представители на мисията на ОССЕ, социалистите представиха и основните акценти от кампанията на БСП, сред които са социална политика, мир и запазване на традиционните християнски семейни ценности. Те коментираха и организирания от БСП референдум против навлизането на джендър идеологията в училищата.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Споделените офис пространства стават все по-популярни в София

Споделените офис пространства стават все по-популярни сред офис наемателите в София, като влизат в полезрението не само на прохождащите компании и хората със свободни професии, но и на корпоративни клиенти. Това показва опитът от първата година на дейността на споделеното работно пространство MyFlex Coworking.

“Търсенето е изключително разнородно, като коуъркинг площи и сервизирани офиси търсят екипи от трима до 50 служители”, обобщава Красимир Петров, мениджър на MyFlex Coworking. Той припомни тенденцията все по-често големите бизнес сгради да включват в концепцията си гъвкави офис площи, за да отговорят в по-пълна степен на нуждите на наемателите.

През последната година тази тенденция доведе до обособяването на изцяло нов пазарен сегмент и навлизане на гъвкавите офис концепции в утвърдени на пазара офис локации, като бул. “Цариградско шосе” и развиващата се зона в района на “Хладилника”. Споделените офис пространства носят добавена стойност за собствениците на офис сгради, тъй като се разширява кръгът от потенциални наематели, а сградите предлагат повече гъвкавост на своите ползватели. 

“Важно е да отбележим и добавена стойност компаниите, които ползват такива площи – създаването на общност и доброто управление на общите пространства са ценна възможност за хора от различни сфери на бизнеса да се срещат и да обменят идеи и опит”, пояснява Красимир Петров.

С локацията си от 2400 кв. м в Megapark MyFlex Coworking бе сред първите гъвкави офис концепции, отворили във висок клас бизнес сграда в София миналата пролет. Половин година по-късно операторът усвои още 3100 кв. м в сградата за свой клиент. В момента площите са заети над 80% и MyFlex подготвя втора локация.

През април тази година MyFlex Coworking се очаква да посрещне първите си клиенти в бизнес център Twins Offices на ул. “Никола Габровски”. Новото пространство е с площ от 1500 кв. метра.

“Това е втората локация на MyFlex Coworking, която ще разполага с около 160 работни места на два етажа. Офисът отговаря на всички съвременни изисквания на наемателите за такъв тип площи – общи зони за почивка и социализиране, високо ниво на IT инфраструктура, оборудване и обзавеждане, рецепция, поддръжка, консумативи, напитки и паркинг”, коментира Красимир Петров.

Допълнителна функционалност на новата локация са конферентните зали на приземния етаж, които освен от вътрешните клиенти ще могат да се използват и за външни събития, срещи и обучения.

“Това е част от концепцията на MyFlex Coworking от самото му създаване, а именно да предлага богато разнообразие от зали за срещи, пространства за събития от различен характер, които са с добавена стойност и за клиентите”, допълва Деница Костадинова, оперативен мениджър на MyFlex Coworking.

Близостта до зелени площи и парк, спортен център и добре уреденият транспорт са сред останалите предимства на локацията.

“Целта ни в дългосрочен план е една от двете сгради на Twins Offices да функционира изцяло като сервизиран офис и коуъркинг пространство. Интересът към този тип проекти нараства все повече, защото клиентите започват да разбират, че на практика разходите са съпоставими с тези за стандартен офис. Тук наемателите нямат капиталови вложения и разходи за поддръжка, администрация и консумативи. Освен това ценят гъвкавостта”, коментира Красимир Петров.

По думите му MyFlex Coworking продължава активно да търси разрастване на нови локации както в София, така и в Пловдив и Варна.

MyFlex е платформа за споделено офис пространство, която предлага гъвкави решения на корпоративни клиенти. Концепцията ѝ е да предлага различни възможности за бизнеса – обслужвани офиси, коуъркинг пространство с абонаментни планове, както и помещения за срещи, събития и обучения. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Процедури за 2 млрд. лв. обявяват до края на годината по Програма “Развитие на регионите”

Процедури за близо 2 млрд. лева ще бъдат обявени до края на годината по Програма “Развитие на регионите” 2021 – 2027 г. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева на първото заседание на Комитета за наблюдение на програмата.

Сумата е около 65% от общия бюджет на програмата. Ще се работи успоредно и по двата ѝ приоритета – за интегрирано градско развитие и за интегрирано териториално развитие на регионите.

Зам.-министър Георгиева представи и напредъка по изпълнение на Оперативна програма “Региони в растеж”, по която са договорени 97% от общия бюджет на програмата. Разплатени са 74 на сто от бюджета.

В оставащите 9 месеца усилията ще бъдат насочени към минимизиране на риска от загуба на средства, породен от кризата с драстичното поскъпване на строителните материали. То забавя изпълнението на различни проекти, основно в областта на обновяване на културни обекти, образователни институции и здравна инфраструктура.

В момента се обработват искания за 71 анекса по вече сключени договори за проекти на стойност около 35 млн. лв. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Армения спира разплащанията с Руската федерация в долари и евро

Армения и Русия окончателно спряха разплащанията в долари и евро. Това заяви министърът на икономиката на Република Армения Ваган Керобян.

“Изборът на валута за търговия при сегашните условия е голям проблем. Руската валута е твърде волатилна спрямо долара и еврото, което пречи на сключването на дългосрочни договори, а обемът на паричното предлагане в арменски драми не позволява обслужването на съществуващия поток от стоки“, коментира Керобян.

Според него миналата година доставките от Армения за Русия са се увеличили почти четири пъти до 2.5 млрд.  долара. Това се дължи по-специално на оттеглянето на западни компании от руския пазар. Благодарение на това доставчиците от Армения успяха да запълнят свободните позиции и да разширят бизнеса си.

Министър Кероян добавя, че компании, банки и ведомства от Армения могат да попаднат под вторичните санкции на Запада. Въпреки това се полагат всички усилия да се избегнат подобни последствия, тъй като Русия е важен търговски партньор. Освен това, глобалното развитие на икономиката е невъзможно в условията на изолация на едни политически блокове от други. Следователно Армения може да се превърне в своеобразен мост за различни части на световната икономика.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

КСБ: Индексацията на ВиК проектите ще струва около 450 млн. лева

На 15 март се проведе среща между представители на Камарата на строителите в България (КСБ) и на партия „Възраждане“. Те обсъдиха проблемите със забавянето на индексацията на договорите в строителството и липсата на бюджетен ресурс за реализирането й. 

Браншовата организация беше представена от заместник-председателите инж. Любомир Качамаков и инж. Иван Моллов. Присъстваха също председателят на комисията по професионална етика инж. Благой Козарев и изпълнителният директор арх. Иван Несторов. От партия „Възраждане“ присъства инж. Коста Стоянов.

Срещата бе в рамките на традиционната поредица от разговори между КСБ и политическите формации, които според социологическите проучвания ще бъдат представени в Народното събрание.

От страна на КСБ беше подчертана спешната необходимост от приемане на единни указания за прилагане на методиката, за да не се позволява отделни възложители да я тълкуват произволно. 

От Камарата обърнаха внимание и на необходимостта в държавния бюджет да бъдат предвидени средства за индексиране – за да могат да бъдат успешно реализирани вече възложените обекти и по оперативните програми, и финансираните с държавни и общински средства.

Браншовата организация повдигна и въпроса, че за постигане на пълна индексация на ВиК проектите по Оперативна програма „Околна среда“ са необходими общо около 450 млн. лева. Те могат да бъдат целево осигурени от капиталовата програма на Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]