След като ЕЦБ вдигна лихвите: Европейските борси отстъпиха от сутрешния ръст

Европейските пазари на акции отстъпиха от първоначалното сутрешно повишение, след като ЕЦБ продължи с политиката си на значително повишаване на лихвите, като вдигна основната лихва с 50 базисни пункта за трето поредно заседание.
Преди днешното заседание имаше очаквания, че кризата на финансовите пазари и най-вече в банковия сектор от последните дни може да накара ЕЦБ да прибегне до по-умерено вдигане на лихвите с 25 б. п. ЕЦБ вдигна лихвите по план въпреки банковите сътресения
След като очакванията обаче не бяха оправдани, европейските фондови борси парираха голяма част от първоначалния подем, а общият европейски индекс Stoxx 600 дори падна към вчерашното ниво на затваряне. 

Немският борсов индекс DAX вече нараства само с 0,3%, френският CAC 40 – с 0,6%, италианският MIB – с 0,1%, испанският Ibex 35 – с 0,5% и британският FTSE100 – с 0,3%, след като сутринта в четвъртък се повишиха с над 1%.
Междувременно търговията на Уолстрийт започна със загуби, като индексът DJIA се понижава в началото на деня с 242 пункта (спад с 0,75%), широкият индекс S&P 500 спада с 0,55%, а технологичният Nasdaq Composite – с 0,26%.
За новото напрежение на Уолстрийт влияе както продължаващата политика на ЕЦБ за вдигане на евролихвите, така и оповестените по-рано днес силни данни от САЩ, показващи спад на молбите за помощи при безработица през последната седмица близо до исторически дъна. Това е знак за все още силен американски пазар на труда и предпоставка Фед също да продължи със затягането на лихвите.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Европейските борси се повишиха, след обявяването на заема за Credit Suisse
След затишието: Нов срив на акциите на Credit Suisse върна притесненията в банковия сектор

First Republic Bank спешно търси купувач
Американските банки седят върху нереализирани загуби от 620 млрд. долара