Акад. Николай Денков: Не натиск върху цените, а подкрепа за производителите, това е решението

Сега берем горчивите плодове на грешни политики в земеделието

Думичката „натиснати“ я намирам за леко притеснителна спрямо пазара, видяхме примера в Унгария, където пробваха да натиснат административно цените, а инфлацията им скочи двойно по-високо от нашата. Но пък ако не се направи нищо, няма да има решение. Посоките, по които може да се работи са две. Едната, средносрочната, е да се подпомогне българското производство – проблемът ни е, че внасяме голяма част от храните на българския пазар, при положение, че имаме изключителни традиции в тази посока. Сега берем горчивите плодове на грешни политики от миналото, като привилегироването на зърнопроизводството, например.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ световно признатият учен акад. Николай Денков, водач в листата на ПП-ДБ в 30 МИР – Шумен.

Още от интервюто:

Хвана ли се коалиция ПП-ДБ в капана на статуквото по темата за ПСА?

С какви решения на големите теми ще излезе коалицията в управленската си програма?

Каква е концепцията на ПП-ДБ за справяне с високите цени и инфлацията?

Как властта може да повлияе на заплатите в частния сектор?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

От ГЕРБ с решение за парите за индексация в строителния бранш

Днес (13 март) се проведе среща между Камарата на строителите в България (КСБ) и представители на ГЕРБ. По време на срещата бе обсъдена нуждата от осигуряване на финансов ресурс за индексация на договорите за строителство, възложено от държавата или общините.  

„От лятото на 2021 г. този въпрос е най-приоритетният за бранша, той е от изключителна важност и за държавата, за да могат да бъдат завършени така нужните инфраструктурни обекти – ВиК, жп, пътни,“ обясни председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев. 

Браншовата организация беше представена от зам.-председателите инж. Владимир Вутов, инж. Иван Моллов и инж. Любомир Качамаков. На срещата присъстваха и председателят на комисията по професионална етика инж. Благой Козарев, председателят на съвета на директорите на „Строителна квалификация“ ЕАД Любомир Пейновски и изпълнителният директор арх. Иван Несторов. От ГЕРБ присъстваха зам.-председателят Томислав Дончев, Николай Нанков и Атанас Бояджиев.

Срещата бе в рамките на традиционната поредица от разговори между КСБ и политическите формации, които според социологическите проучвания ще бъдат представени в Народното събрание.

Бившият министър от кабинета на Бойко Борисов, отговарящ за регионалното развитие и благоустройството в периода 2017 – 2018, Николай Нанков обясни, че има реалистична възможност за решаване на проблема с намирането на средства за индексация. Тя е ресурсът, който няма да бъдат изразходван от инвестиционните програми по министерства, да бъде пренасочен за актуализиране на договорите и за завършване на започнати обекти. 

Според Томислав Дончев е необходимо да бъде възстановена ролята на държавата да води политики за постигане на икономически растеж. Бившият вицепремиер от второто и третото правителство на Борисов добави, че строителният бранш е солиден, натрупал е капацитет и е важен за икономиката на страната.

В хода на разговора бяха обсъдени и теми за професионалната квалификация и образованието, както и въпроси за нуждата от законови промени за улесняване на работата в строителството.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Не сме можели да не дадем на Германия евреите от “новите земи”

България управлява Вардарска Македония и Беломорието като свои, но те са само преотстъпени за администриране

„Отдавна в Северна Македония се повдига въпросът за ролята на България в събитията от март 1943 г. Това е теза, която не се гради на достатъчно убедителни научни аргументи. Тя не включва широкия контекст, който се създава между България и хитлеристка Германия след влизането ни в Тристранния пак“.

Това коментира пред bTV проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН и член на експертната българо-македонска комисия. По-рано македонският президент Пендаровски поиска извинение от България за депортирането на евреите от Македония.

„Ако погледнем цялата история на депортацията на евреите от Вардарска Македония, ще се види, че това е германска инициатива, която е част от окончателното решение за унищожаването на евреите в Европа. Това е част от общата акция на Германия за депортацията на евреите от цяла Македония. По същото време в Солун, където е голямата еврейска общност, пристигат специални пратеници, които трябва да започнат подготовката“, разказа още той.

„Въпросът на депортацията на евреите от Македония и Беломорието е подчинено на статута, който имат тези територии. През 1941 г., когато Германия побеждава Югославия и Гърция, тя преостъпва тези територии на България да ги администрира. Но те изцяло се разглеждат като територия на Райха. Това става много ясно с няколко документа“, обясни проф. Даниел Вачков.

„В точка пета на единия от документите е описано, че България не може да се противопоставя на изпращането на хора за работа в Райха. Ясно е заложено какви са правомощията. България се опитва да управлява Македония и Беломорието като част от българската държава, въвежда своите закони, но това не променя отношението на Германия към тези територии. Те са ни предоставени само да ги администрираме до края на войната“, посочи още експертът.

„Когато през 1942 г. Германия започва да подготвя ликвидирането на еврейството в Европа, прави много подробни статистики на еврейското населени на континента. Тези във Вардарска Македония и Беломорието са съвсем различно разглеждани от тези в България“, каза проф. Вачков.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Три министерства с общи сили за околната среда

Експерти от три министерства – от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), от Министерството на вътрешните работи (МВР) и от Министерството на земеделието (МЗм) проведоха работна среща в края на миналата седмица, на която начертаха първи стъпки в съвместната си дейност. 

Разгледани бяха детайли по отношение на координацията между отделните звена с цел бърза и ефективна реакция и действия срещу престъпления против околната среда. На събирането им беше  подчертано, че ще се разчита на експертния опит на служителите на МОСВ предвид специфичните познания, които изискват действията срещу този вид нарушения на закона.

„Заедно с екипа си от експерти ще подпомагаме новосъздаденото звеното в бъдещата работа на терен. Ще включим отделните специализирани дирекции, както и по места от Регионалните инспекции по околната среда и водите, Националните паркове и Басейновите дирекции“, заяви Мирослав Калугеров, начело на „Национална служба за защита на природата“ към Министерството на околната среда и водите.

Заедно със специалисти от Изпълнителната агенция по горите и от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури към Министерството на земеделието участниците в срещата обсъдиха възможностите да организират обучения на служителите на МВР по основните изисквания на екологичното законодателство. 

В рамките на срещата бяха разгледани конкретни случаи от последните години като примери, в които се изискват бързи действия от страна на органите на МВР при подаден сигнал от страна на регионалните структури на МОСВ.

На срещата в МОСВ експертите обсъдиха детайли именно в посока координация между отделните звена с цел бърза и ефективна реакция при нарушения на екологичното законодателство и Наказателния кодекс в частта на престъпленията срещу околната среда.

Бъдещата работа на сектора със специализираната администрация ще се осъществи чрез утвърждаване на споразумение за взаимодействие между МВР, МОСВ и Министерството на земеделието. Тя ще се гарантира чрез механизъм за превенция, контрол, административно-наказателна дейност и разследване на нарушения и престъпления против околната среда, дивата природа и животните.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]