Делегация от ЮНЕСКО ще посети България

Помощник генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел “Европа” в Центъра за световно наследство Берта Де Санкристобал ще пристигнат в България на работно посещение. Тридневната визита предвижда програма с различни срещи. Първата – във вторник, 7 март, ще е в Националния археологически институт с музей – БАН. За 11:00 часа е насочена срещата с вицепрезидента Илиана Йотова. На нея ще бъде обсъдено сътрудничеството на страната ни с ЮНЕСКО и бъдещите перспективи за работа. В същия ден гостите ще посетят Пловдив и ще се запознаят с Капана – квартала за културни индустрии в Пловдив, както и новия музей – Епископската базилика с късноантичните мозайки на Филипопол, (обект, който е вписан в индикативната листа на България).

На 8 март делегацията от ЮНЕСКО ще посети остров „Св. св. Кирик и Юлита”– Созопол, където предстоят дискусии около проекта за изграждане на Световен център на изкуствата. Темата ще бъде продължена и на срещата с кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев, а по-късно и с директора на Центъра за подводна археология д-р Найден Прахов.

На 9 март, четвъртък, гостите ще бъдат приети от министъра на културата Найден Тодоров в министерството. В 12:00 ще започне срещата в Националната галерия – Двореца с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на
науките и на Регионалния център за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Следобед, преди да отпътуват от България, Ернесто Отоне и Берта Де
Санкристобал ще се срещнат с министър Николай Милков в Министерството на външните работи.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Гешев се оплака и в Баку от закриването на спецпрокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев се оплака и в азербайджанската столица Баку от закриването на спецпрокуратурата. Той е подчертал, че подобно на азербайджанската Главна дирекция „Антикорупция“ в България до миналата година е функционирала Специализирана прокуратура “с почти идентична компетентност по противодействие на корупцията и организираната престъпност”, но тя е била закрита с решение на парламента. Гешев е на официално посещение в Баку заедно със заместник главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов и с говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Те са се запознали с функциите и работата на Главна дирекция „Антикорупция“ и Следствената служба при прокуратурата на Азербайджан.

Българският главен прокурор и ръководителят на ГД „Антикорупция“ Назим Раджабов са поставили акцент върху специализацията на прокурорите, която е гарант за по-високата ефективност в противодействието на корупцията. Раджабов е посочил, че в антикорупционната прокурорска структура на Азербайджан работят около 200 прокурори, които годишно разглеждат по около 600 дела, свързани с корупция, организирана престъпност и наркоразпространение, се посочва в съобщение на държавното обвинение.

Гешев от своя страна е представил структурата на българската прокуратура, както и основните компетенции на отделните прокурори. Той е подчертал, че подобно на азербайджанската ГД „Антикорупция“ в България до миналата година е функционирала Специализирана прокуратура с “почти идентична компетентност по противодействие на корупцията и организираната престъпност”, но която е била закрита с решение на парламента. Той е изтъкнал, че това е станало “въпреки добрите резултати и високата ефективност, които специализираното правосъдие е имало у нас”.

“Меморандумът, подписан между Прокуратурата на Република България и Главната прокуратура на Азербайджан, ще облекчи сътрудничеството между прокурорите на двете страни“, е заявил Иван Гешев. Главният прокурор е казал още, че подписаният на 2 март меморандум между двете прокуратури превръща България “в мост между страните от Източна Европа и Централна Азия, което прави страната ни ключов фактор в защита на сигурността на Балканите”.

В рамките на официалното посещение българската делегация разговаря и с Елмар Джамалов, ръководител на Следствената служба към прокуратурата на Азербайджан. Новата структура е заработила преди три години и това е довело до увеличаване на броя на магистратите.

Пред българската делегация бе демонстрирана последно поколение високи технологии, която следователи и прокурори в Азербайджан използват в хода на провежданите разследвания – подводни дронове, специализирани устройства за прихващане на сигнали и запис на разговори, оборудване за оглед на местопрестъпления. Обсъдени са били и предизвикателствата, които разследващите органи срещат при делата, свързани с трансгранична престъпна дейност и киберпрестъпност.

Българският обвинител номер едно е посочил, че една от предпоставките за успех в съвместната работа между институциите на отделните държави е изграждането на лични контакти, базиращи се на документи като подписания в четвъртък Меморандум за сътрудничество между прокуратурите на София и Баку.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]