Вечерен виц: Отива девойка за хляб

Ден първи. Отива девойка за хляб на село – на улицата седнала на пейка една баба…
– Миче, ти чийо си?
– На баба Недка – дето живее на улица „Любен Каравелов“ в горната махала…
– Ааа, баби, хубаву…
Ден втори…
– Миче, ти чийо си?
– На баба Недка – дето живее на улица „Любен Каравелов“…
– Еее, баби, хубу…
Ден трети:
– Миче, ти чийо си?
– На майка си и на баща си съм!!!
– Ууууу! Туй Недкиното – много устато…

И Нова Зеландия забрани използването на TikTok на правителствени устройства

Нова Зеландия обяви, че ще забрани TikTok на устройства с достъп до правителствената мрежа на страната заради опасения за киберсигурността. Тя стана поредната страна, която ограничава използването на приложението на устройства, свързани с правителството, предава Reuters.
В световен мащаб се засилиха опасенията, че китайските власти могат да имат достъп до данни за местоположението и контактите на потребителите през ByteDance, компанията майка на TikTok.
Тези опасения бяха ярко подчертани тази седмица, когато администрацията на Джо Байдън поиска китайските собственици на TikTok да се откажат от дяловете си или приложението ще бъде забранено в САЩ. TikTok е заплашен от общонационална забрана в САЩ
До края на март в Нова Зеландия TikTok ще бъде спрян на всички устройства, които имат достъп до парламентарната мрежа.

Лидерът на парламентарната служба Рафаел Гонзалес-Монтеро пише в имейл до Reuters, че решението е взето след съвет от експерти по киберсигурност и дискусии в правителството и с други страни. „Въз основа на информацията службата установи, че рисковете са неприемливи в настоящата парламентарна среда в Нова Зеландия“, смята той.
По думите на говорителя могат да се направят специални уговорки за тези, които имат нужда от приложението, за да вършат работата си.
Премиерът Крис Хипкинс заяви, че Нова Зеландия работи различно от други държави. „Службите и агенциите следват съветите (на Правителственото бюро за комуникационна сигурност) по отношение на политиките за ИТ и киберсигурност… ние нямаме общ подход в публичния сектор“, посочва той.
Министърът на отбраната и Министерството на външните работи и търговията на Нова Зеландия обявиха, че вече са въвели забраната за ползване на TikTok на служебни устройства. Говорител на Отбранителните сили на Нова Зеландия посочва в имейл до Reuters, че това е „предпазен подход за защита на безопасността и сигурността“ на персонала.

Великобритания забрани приложението на правителствените смартфони, а решението моментално влезе в сила. Държавните агенции в САЩ също трябва до края на март да изтрият приложението от служебните устройства. И на Острова забраняват TikTok

TikTok заяви, че вярва, че скорошните забрани са основани на „фундаментално погрешни схващания“ и са водени от по-широките геополитически въпроси. Компанията допълва, че е похарчила над 1,5 млрд. долара в опита си да гарантира сигурността на данните и отхвърля обвиненията в шпионаж. TikTok инвестира милиарди в центрове за данни в Европа

В отговор на въпрос относно забраната на TikTok във Великобритания и Нова Зеландия, говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин коментира, че двете страни трябва „да спрат да разширяват и да злоупотребяват с концепцията за национална сигурност, както и да осигурят справедлива и недискриминационна среда за компании от всички страни“.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Американците скоро може да бъдат лишени от TikTok
Европейската комисия забрани TikTok на служителите си
Забраниха и на евродепутатите да използват TikTok

„Еврохолд“: Взетият лиценз на „Евроинс Румъния“ няма да засегне застрахователния бизнес, нито енергийния

Бизнесът на „Евроинс Румъния“ е „враждебно“ превзет чрез „незаконни действия“ – това е позицията на „Еврохолд България“, след като румънският финансов надзор реши да отнеме лиценза за дейност на водещия български застраховател в северната ни съседка. Обявената от румънците причина – признаци на несъстоятелност.
„Еврохолд“, който е лидер на пазара на „Гражданска отговорност“ в Румъния с пазарен дял от 31% през застрахователя си „Евроинс Румъния“, е проверяван от местния финансов надзор и от прокуратурата в страната. Проверката е започнала след разследване на местната медия „Либертатя“, в което се твърди, че фирмата е манипулирала данни, благодарение на което не е заделяла достатъчно резерви по застраховката във връзка със заведени съдебни дела.
Политиците трябва да реализират 6 важни политики: Исканията на 12 бизнес организации
„Благодарение на колегите и структурата с презастраховането, нашето лично мнение е, че това няма да засегне „Еврохолд“ или застрахователния бизнес. Румъния е изцяло изолирана, единствената връзка е договорът, който след прекратяването няма да доведе до рискове. Разбира се, ще се намали оценката на застрахователната група. Не мога да кажа на колко ще падне. По никакъв начин няма връзка с бизнеса ни в другите 12 страни, няма как да се пренесе каквато и да е зараза там“, заяви на пресконференция в петък Асен Христов – председател на Надзорния съвет на „Еврохолд България“.
„Същото важи в 101% за енергийния бизнес, той е в отделен подхолдинг. Няма връзка между двата холдинга и не би трябвало да има каквито и да е влияния“, допълни той. „Еврохолд“ притежава бизнеса на ЧЕЗ Груп в България.

„Най-много би се отразило на репутацията. Независимо че имаме подкрепа от големите банки, предполагам, че ще ни е по-трудно през следващите месеци да излизаме на дългови пазари. Но засега това не се и налага. До края на годината някакво много сериозно натоварване към холдинга като плащания не се очаква. Като ръководство ще обсъдим възможност за предоговаряне и преструктуриране на част от кредитното портфолио. Поне 50% от активите на компанията са презастраховани“, добави Христов.
Няма българска следа в отнемането на лиценза, се разбра от думите му. Даже благодари на Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор (КФН) и президента Румен Радев, който говорил по темата с колегата си Клаус Йоханис. Христов заяви, че нямало никаква комуникация между КФН и румънския финансов надзор, въпреки че регулаторът в северната ни съседка бил длъжен да поддържа такава по случая.
„Недопустимо е регулатор да казва, че една от причините да не сключи договор, е, че компанията е в България. Активите от българската фондова борса си ги прибрахме. Ще ги преструктурираме през годините. Това са нормални активи и не смятам, че нашата борса някой трябва да я събаря, или че тя е неликвидна“, заяви Христов и каза, че щета върху България няма да има.
„Ние ще обжалваме тази мярка, надявам се да върнат лиценза. Ако го върнат, действието по застрахователния договор ще бъде върнато и (дъщерната) „ЕИГ РЕ“ ще покрива щети в Румъния. Ако не го върнат, ще им кажа, че ще се съдим до дупка. Ще предявим претенция. Ако не върнат лиценза, ще имат и още проблеми със сключване на застрахователни договори на техния пазар“, смята председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд България“.
Между февруари 2020 г. и януари 2023 г. Органът за финансов надзор на Румъния, който е еквивалент на българската Комисия за финансов надзор, глоби „Евроинс“ с общо над 16 милиона леи (около 6,3 млн. лв.). Става въпрос за санкции в резултат на 17 контролни действия. „Евроинс Румъния“ признава, че е проверявана от регулатора за неизплатени в срок обезщетения, но позицията ѝ е, че е изчистила проблемите.
Позицията на „Евроинс“, изтъкната още през февруари пред местната медия „Либертатя“, е, че в случая става дума за мащабен опит за кражба на бизнеса на компанията. „Подали сме сигнали и в нашата прокуратура, и в тяхната“, заяви Христов днес.
И отново атакува зам.-председателя на румънския надзор Кристиан Рошу, че опитвал да принуди компанията да се слее с фалиралата румънска City – голям местен застраховател. Преди време за БНТ Христов заяви, че „Евроинс Румъния“ била натискана да купи портфейла на фалиралата фирма за 1 лея и после да вземе всички рискове и задължения.
„Поискахме международен одит. Казаха обаче, че може да се проведе само върху начина, по който се е прилагал законът. Имахме притеснения, че една от целите на г-н Рошу и групата около него е да назначи администратор, това сме го играли вече 3 пъти в Румъния и след това активите намаляват. С оглед на забележката към презастрахователните договори, сключихме договори с „ЕИГ РЕ“ – презастрахователя. Нейното solvency беше към 180% преди този договор, прехвърлихме пасивите и голяма част от активите тук. Прехвърлиха се 87%, тъй като 10% от задълженията по полиците се носят от „Алианц Румъния“, 3% оставихме в Румъния. Румънската компания прехвърли всички презастрахователни договори, които беше сключила с големи западни застрахователи – тук, в „ЕИГ РЕ“, каза днес Христов.
До днес са изплатени всички задължения на компанията по щети, оперативни задължения. Дошла е и фактура за 40 хиляди евро наем на офис, допълни той. „Сутринта в компанията имаше налични 37 милиона леи – около 7,5 млн. евро. До края на днешния ден трябваше да има около 9 млн. евро реален кеш, при необходимост за плащане дневно 1-1,5 млн. евро. Компанията имаше наличен кеш за около 10 работни дни. Имаше да взема и около 80 млн. леи от брокери, от полици, издадени в последните 15 дни. Това е около 16 млн. евро. Тези 7,5 млн., които обявих, са допълнителен кешов резерв, тъй като с дневните постъпления оставаха пари и сумата нарастваше“, каза Христов.
Едно от другите обвинения е за коефициент на ликвидност, който е въведен против всякакви правила според адвокати, добави той. „Този коефициент важи само за компании, регистрирани в Румъния. Това е в тотално нарушение на закона за конкуренцията“, каза още Асен Христов.