МФ представи подробности за предлаганите промени в данъчните закони

Министерството на финансите обяви пакет с данъчни и бюджетни промени, които ще предложи заедно с актуализацията на Бюджет 2023 г. на новия парламент веднага след вота на 2 април.

Солидарна вноска на “свръхпечалбите”, отпадане на част от намалената ставка за ДДС и намаляване на прага на плащанията в кеш – това са само част от промените в данъчните закони, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Предлага се новите текстове да влязат в сила от 1-ви юли. Намалената ДДС ставка за ресторантьорските и кетъринг услугите, организираните екскурзии и ползването на спортни съоръжения, ще отпадне на 30 юни. Те ползват налог от 9 вместо 20 на сто.

От Министерството на финансите припомнят, че това са временни мерки, въведени заради кризата с COVID-19.

Проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Мотиви към Проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Солидарната вноска от свръхпечалбите за втората половина от годината е аргументирана с влошеното бюджетно салдо и потенциалната опасност от процедура по свръхдефицит, както и от увеличаване на дълга.

С други промени се разширява обхватът на акциза върху изделията за пушене, като се добавят определени видове течности за електронни цигари.

“За периода 2020-2022 г. държавата е предоставила 11,2 млрд. лева под формата на помощи, компенсации и намалени данъчни ставки – от тях помощи и компенсации на бизнеса, свързани с пандемията COVID-19,  енергийната криза и военните действия в Украйна са общо в размер на 10,3 млрд. лв., както и 908,7 млн. лв. загуба за бюджета вследствие на намалени ДДС ставки, освобождавания от облагане с акциз”, съобщават от Министерството на финансите. 

Промени се правят в Закона за хазарта, както и в Закона за данъка върху доходите на физическите лица.

Също така се предлага намаляване на половина на сумата за плащания брой – в момента тя е 10 000 лева, а искането на финансовото министерство е тя да е 5 000 лева. Целта е да се ограничи сивият сектор.

Частична предварителна оценка на въздействието

Становище на дирекция “Модернизация на администрацията” в Министерския съвет

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Испанската верига Inditex затваря почти 270 магазина в Русия

Испанската верига за облекло Inditex, която притежава марките Zara и Bershka, ще затвори окончателно 269 от своите 514 магазина в Русия, след като спря дейността си през март 2022 година. Това съобщи в петък вестник El País.

Според изданието, компанията все още чака приключването на сделката за излизане от руския пазар, която беше обявена през октомври миналата година. Inditex изчисли размера на обезценката на стойността на инвестициите в седем руски дъщерни дружества в края на фискалната 2022 г. на 2.21 милиарда евро.

Сега Inditex планира да прехвърли активите и правата, свързани с 245 магазина в Русия, на групата Daher, регистрирана в ОАЕ. “След приключване на договора за покупко-продажба в прехвърлените помещения ще се помещават точки за продажба на марки, принадлежащи към групата Daher, които са напълно несвързани с групата Inditex”, коментираха от компанията.

Като част от споразумението, Inditex си запазва правото да се върне в Русия “в случай на нови обстоятелства”, които според него “ще позволят на марките на групата да се върнат на този пазар” чрез споразумение за франчайз. Управляващият директор на компанията Оскар Гарсия Масейрас коментира, че преговорите за напускане на Руската федерация “са на финалния етап”.

Веригата за облекло обяви по-рано, че нейните нетни приходи за финансовата 2022 г. са се увеличили с 27 процента в сравнение с 2021 г., достигайки 4.13 милиарда евро, което е рекордно високо ниво.

Inditex е основана от испанеца Амансио Ортега. Мрежата има около 7 хиляди магазина в 100 страни. Най-известните марки на Inditex са Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius и Oysho.

Според данните, публикувани на сайта на групата, “продажбите достигнаха 32.57 милиарда евро”, което е ръст от 17.5 на сто спрямо 2021 година. “Продажбите, нетният доход преди данъци, лихви, обезценка и амортизация и нетният доход достигнаха рекордни стойности за всички времена”, посочват от компанията.

Inditex реши в началото на март миналата година временно да спре дейността си в Русия поради началото на войната в Украйна. През октомври компанията обяви, че е постигнала споразумение да продаде руския си бизнес на Daher Group.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Сделката за зърното влияе непряко върху цените на пшеницата за Токио

Япония не купува пшеница от Русия или Украйна, но разширяването на сделката за износ на зърно през Черно море оказва влияние върху нея, тъй като помага за намаляване на световните цени на храните. Това съобщава пред ТАСС представител на външнотърговския отдел на японското министерство на земеделието, горите и рибарството.

“Япония не внася пшеница от Русия или Украйна и следователно сегашното удължаване на зърнената сделка не засяга пряко страната ни. То обаче влияе на световната ситуация и влияе върху формирането на цените, на които Япония купува зърно в Съединените щати, Канада и Австралия. В тази връзка споразумението за черноморския износ на пшеница има косвено влияние и върху нашата страна”, казва експертът.

Служителят отбеляза, че Япония се фокусира върху цените на зърното, които се формират на Чикагската стокова борса. “Те паднаха миналата година при сключването на сделката за Черно море”, отбелязва той. “Има усещането, че цените са паднали отново и сега с удължаването на това споразумение.”

Япония внася от чужбина до 90 процента от пшеницата, от която се нуждае. За да се стабилизира пазара, се закупува основно централно чрез държавни канали и след това се препродава на мелници за брашно и производители на храни. От април до септември Токио реши да повиши вътрешните цени на едро с 5.6 на сдто спрямо предходната половин година поради нарастващите разходи за внос на зърно.

Китайски експерти оцениха положително удължаването на “зърнената сделка” за 60 дни, отбелязвайки, че този период ще бъде достатъчен за стабилизиране на цените. “Предполагам, че това е достатъчно, за да облекчи ситуацията. Удължаването на сделката играе важна роля и от гледна точка на хуманизма и има положително влияние върху световната политика и икономика”, каза Ван Нинг, професор в Института по международни отношения и връзки с обществеността към Шанхайския университет за чуждестранни изследвания. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

С конкурс избират младежки делегати към ООН за 18 месеца

Дружеството за ООН в България с официалната подкрепа на Министерството на външните работи и своите партньори от неправителствения сектор организира за 17-а поредна година национален конкурс за избор на български младежки делегати към ООН.

Селекционната кампания ще се проведе до юли 2023 г. на етапи онлайн и на живо. Първите два кръга са по документи.

Програмата „Български младежки делегати към ООН“ (БМДООН) дава възможност на двама млади хора да се включат в делегацията на България към Общото събрание на ООН, Комисията по социално развитие на ИКОСОС и други международни форуми, където работят с правомощия, сравними с тези на акредитиран дипломат, съгласно политиките на ООН за младежта.

Избраните делегати ще имат 18-месечен мандат (2023-2024). Те изпълняват важната роля на представители на гласа на младежите в България на най-високо междуправителствено ниво. Работата им е насочена предимно към младежките политики и актуалните за българската младеж теми и предизвикателства.

България остава припознат сътрудник в насърчаването на младежкото участие на международно ниво вече повече от 15 години, изтъкват от БМДООН.

Подробности за процедурата по избор на младежките делегати, както и изискванията към кандидатите вижте тук.

Кандидатстването или номинирането става тук до 23:59 ч. на 14.04.2023 г.

Цветелина Гарелова и Виктория Савова са настоящи младежки представители на България в ООН.

Те обясниха, че основният фокус на работата на делегатите е върху трите приоритетни области, които са най-вълнуващи за младежите у нас.

А те стават ясни след провеждането на анкета. В мандата да двете дами приоритетите са били свързани с образованието, заетостта и участието на младите хора при вземането на решения.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Бразилският президент Лула да Силва ще посети Китай от 26 до 31 март

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва ще посети Китай по покана на китайския президент Си Дзинпин. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на изявление на китайското външно министерство.

Съобщава се, че посещението ще се проведе от 26 до 31 март.

Също така стана известно, че президентът на Китайската народна република Си Дзинпин ще бъде на държавно посещение в Русия по покана на руския президент Владимир Путин на 20-22 март.

По време на разговорите лидерите на Русия и Китай ще обсъдят въпроси за развитието на всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество и ще обменят мнения в контекста на задълбочаването на руско-китайското сътрудничество на международната арена.

На 13 март Fox News съобщи, че Пекин отправя предизвикателство към Съединените щати, като засилва икономическата си активност в Латинска Америка. Нарастващото влияние на Китай в региона буди все по-голяма загриженост за Вашингтон, пише изданието. Журналистите отбелязват, че незабележимата експанзия на Китай в южното полукълбо все повече привлича вниманието на представители на Министерството на отбраната на САЩ и някои законодатели.

На 14 март стана известно, че бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва е получил покана от германския канцлер Олаф Шолц да посети Берлин през втората половина на 2023 година. Новината съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници. Според агенцията ръководителят на германския кабинет е поканил бразилския лидер да дойде в столицата на Германия в знак на желанието за укрепване на връзките на южноамериканската република с Европа.

Както беше отбелязано, Шолц покани Лула да Силва в Берлин, въпреки различните възгледи на двамата за конфликта в Украйна. Очаква се на срещата германският канцлер да разговаря с президента на Бразилия за засилване на икономическото и енергийното сътрудничество между двете държави.

В същото време от началото на 2023 г. германските политици засилиха контактите си с Бразилия, не само Шолц дойде на посещение в страната, но и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и вицеканцлерът Роберт Хабек. Освен това в началото на лятото се очаква посещение на германския външен министър Аналена Бербок.

По-рано беше съобщено, че Бундестагът е призован да подкрепи идеята на Лула да Силва за създаване на нов международен формат, по аналог на Г-20, за разрешаване на конфликта в Украйна.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Управителният съвет на “Дойче банк” с 5% ръст на заплатите

Членовете на управителния съвет на “Дойче банк” ще получат с 5 процента по-високи възнаграждения, съобщиха от институцията. Основанието – банката отчита най-голямата си печалба от 15 години насам, предаде ДПА.

Кристиан Зевинг, който оглавява Съвета, ще получава общо възнаграждение – основна заплата плюс бонуси – до 8.9 млн. евро. Тя ще се увеличи с около 110 000 евро спрямо 2022 година.

Заместник-председателят Карл Рор ще получава малко под 7.3 млн. евро спрямо 7.1 млн. евро преди година.

Миналата година “Дойче банк” постигна най-добрите си годишни резултати от 2007 г. насам. Печалбата скочи повече от двойно – до 5.7 млрд. евро. За акционерите остава печалба от малко над 5 млрд. евро спрямо 1.9 млрд. евро миналата година и то след приспадане на лихвените плащания към държателите на субординирани облигации.

На служителите основното им възнаграждение ще се увеличи с 3 процента до 10.2 млрд. евро спрямо 2022 година, но бонусите им ще останат в същия размер – общо 2.1 млрд. евро. Освен това и техният състав е увеличен – с 2.4 процента спрямо миналата година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Япония е все по-предпочитана от кандидат-студентите ни

Сред младите българи Япония вече не е само страната на аниме и източните бойни изкуства, а място, където могат да получат образование, което отговаря напълно на изискванията на съвременната индустрия. Особено в сферата на инженерните и компютърните науки, екологията, химическата промишленост, биотехнологиите. Това споделя  г-жа Ели Тончева, управител на агенцията за образование в чужбина ЕДЛАНТА, след завършилото традиционно пролетно изложение в София и Бургас.

Посетителите на “Образование за успешна кариера – пролет 2023” затвърдиха впечатленията сред експертите, че след БРЕКСИТ, Германия, Австрия и Нидерландия изместват Великобритания като най-желана дестинация за продължаване на образованието.

По време на изложението се забелязва тенденцията Белгия да изпреварва Нидерландия в предпочитанията на българските кандидат-студенти. Причина са интересните програми на английски език, които университетите предлагат, по-ниските учебни такси, както и липсата на предизвикателства при намиране на студентско настаняване.

Без съмнение, Италия, Испания и Кипър стават все по-популярни, освен заради по-приятния климат и поради разнообразните бакалавърски и магистърски програми, които се предлагат. Централноевропейските страни Чехия и Унгария също имат своите почитатели, а Щвеция, Дания и Финландия привличат заради безплатно качествено обучение, особено в сферата на инженерните и политическите науки.

“По отношение на специалностите, българските кандидат-студенти често избират “традиционни” дисциплини като архитектура, медицина, право, психология, бизнес мениджмънт, но все повече от тях са привлечени и от инженерство във всичките му разновидности, както и от компютърни науки, биомедицина, графичен дизайн, 3D анимация, дигитален маркетинг и криптовалути”, споделя експертът Ели Тончева.

Според промените в българското гимназиално образование, още в края на 10-ти клас учениците трябва да изберат “профилните” предмети, които ще изучават в 11 и 12 клас, за да се подготвят за следване в университет. Затова съвсем естествено едни от най-често задаваните въпроси са свързани с избора на подходяща и перспективна специалност.

Бъдещите кандидат-студенти също се интересуват от стажовете и възможностите за международен обмен, условията за обучение и настаняване, стипендиите и студентското финансиране, които се предлагат, различните клубове по интереси и възможностите за почасова работа.

Положителна тенденция е, че все повече кандидат-студенти избират образование, което е съобразено с техните интереси, таланти и амбиции, имат план за своето бъдеще и са готови да положат необходимите усилия, за да изградят успешна кариера в избраната от тях сфера.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Държавата ще изплати 504 000 лв. за забавени ТЕЛК решения

Агенцията за социално подпомагане започна изплащането на финансова подкрепа на хора с изтекъл срок на решения на ТЕЛК, които не са успели да се преосвидетелстват поради забавяне на медицинската експертиза. 

Съгласно промените в Закона за хората с увреждания, които влязоха в сила от 29 януари 2023 г., социалните плащания се възобновяват служебно по списъци, предоставяни от Министерството на здравеопазването.

В тази връзка на 15 март на 1 142 души е била изплатена финансова подкрепа за над 212 000 лева. В началото на следващата седмица, на  база допълнително обработени данни, ще стартират плащания на още 2 184 души за над 504 000 лева.

Право на служебно възобновяване имат хората, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване преди изтичане на срока на експертното им решение и не са успели да се явят на ТЕЛК навреме поради забавяне в медицинската експертиза. Социалните плащания ще бъдат  издължавани при спазване на регламентираните в нормативната уредба процедури и срокове.

Преди дни Националният осигурителен институт съобщи, че продължава поетапно да изплаща   възстановени пенсии за инвалидност, наследствени пенсии и/или добавки за чужда помощ по експертни решения с изтекъл срок и със забава в медицинската експертиза за преосвидетелстване. До момента са възобновени плащанията на над 4200 души. Списъците с правоимащите постъпват периодично от Министерството на здравеопазването и след технологичната им обработка извънредните плащания ще започнат поетапно да се извършват.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Стоян Панев: Година-две с по-голям бюджетен дефицит не е краят на света

Министърът на финансите Росица Велкова отрече държавата да е заплашена от фалит. В интервю за БНТ тя отхвърли коментарите, последвали огласения вчера от самата нея доклад с предупреждения за бюджетния дефицит. Всички твърдения, че това означава опасност от фалит Велкова определи като извадени от контекста.

“Г-жа Велкова направи лоша услуга и на себе си, и на министерството като първо излезе с тези много гръмки твърдения, включително на пресконференцията, която даде за журналистите, а на следващия ден трябваше да ги върне назад и това по средата на една политическа кампания“.

Това каза в интервю за БНР макроикономистът от Експертния клуб по икономика и политика Стоян Панев.

“Според мен финансовата министърка се отрече от доста крайните заключения, които можехме да намерим в този доклад – от твърденията за заема от Международния валутен фонд, с разпада на валутния борд, промяна на курса лев-евро и т.н. Тези неща, наистина изглеждаха малко не на място в това, което изтече в публичното пространство“, каза още.

По думите му финансовата министърка обаче не се е отказала от заключението си за проблемите във фиска, които всъщност не са нови.

“Това, което го има в този доклад, беше изнесено съвсем официално от Министерството на финансите миналата година август месец и беше по-скоро прогноза, която сега изглежда е започнало да се изпълнява с намаляването на приходите от ДДС“, посочи той.

Според него дискусията е била изхвърлена от експертността си, от конкретиката на проблемите на фиска и е влязла директно в сферата на политиката.

“Първо, заради много острите твърдения в деня на излизането на тази информация, включително и на пресконференцията, и тяхното връщане назад на следващия ден ни поставя в ситуация, в която имаме абсолютно политически разговор“, заяви икономистът.

Бюджетният дефицит…

“Целта е постигането на дефицит под 3%. Трябва да се борим дори за балансиран бюджет, което е нещо важно и е хубаво да се прави всяка година, но очевидно е трудно в години, в които имаме висока инфлация. Защото основният начин, по който нашата държава подпомага гражданите си по време на инфлационен период е чрез увеличаване на доходите“, посочва още експертът.

Според него, който и да прави бюджета е поставен пред един много тежък избор – да остави пенсионерите да обеднеят с около 20% за една година или да ги компенсира с увеличение на пенсиите, но това да доведе бюджета до по-голям дефицит.

“Аз съм противник на дефицитите, но да има една-две години по-голям дефицит не е краят на света и със сигурност няма да доведе до търсене на заеми от МВФ”, каза още Стоян Панев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]