Кои са най-високоплатените чужди езици в България през 2023 година?

Между 89% и 100% от свободните позиции с изискване за владеене на датски, норвежки, шведски или фински език и обявена заплата са с възнаграждение от над 2200 лв. бруто, сочи анализ на Career Show.
Ако скандинавските езици са свързани с по-добро заплащане, то обратното е при обявите с руски и румънски език – там едва 15% от обявените заплати са над 2200 лв.
Английски и немски език?
В българските училища от десетилетия се изучава английски език, като вторият най-масов е немският. Съответно не е и голяма изненада, че над 90% от публикуваните обяви изискват високо ниво именно на английски език.
Почти половината от обявите, свързани с езици, различни от английския, са за специалисти с немски (46,46%). Далеч назад остава търсенето на владеещи френски (13,95%) и руски (13,03%), които също се изучават в българските училища. Най-непопулярни са словашкият, сръбският и хинди.

Какви са секторите на заетост?
Почти половината от публикуваните обяви с чужди езици са за позиции в сектора на изнесените бизнес процеси (аутсорсинг) и центрове за обслужване на клиенти.
Има обаче и две изключения. Обявите с арабски език са главно в сферата на продажбите, а тези с руски – в туризма, хотелиерството и ресторантьорството.
След сектор „Обслужване на клиенти“, най-голямо търсене на кадри има в секторите „Търговия и продажби“, „Счетоводство, одит, финанси“ и „Телекомуникации“. Тези 4 сектора съставят 90% от всички публикувани обяви с чужд език, различен от английски. Над 50% от работещите българи не ползват чужд език

София и останалата част от България
„Докато 73,36% от обявените заплати в София са в диапазона над 2200 лв., за останалите градове брутни заплати над 2200 лв. наблюдаваме в едва 22% от обявите“, отбелязват авторите на изследването.
Същевременно 56% от предложенията за работа с чужди езици са точно в София, а 83% са концентрирани в едва 5 български града.
Ефектът от това върху местните икономики на теория може частично да се намали с помощта на дистанционно работещите служители, но от Career Show отчитат ясни индикации „за настъпващия край на домашните офиси“. Едва 9% от обявите са за изцяло дистанционни позиции, а около 35% дават възможност за работа от вкъщи. 30 000 родни служители ще минат обучения по чужд език и дигитална грамотност
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
6-те чужди езика, които са най-полезни в бизнеса
Ползите от владеенето на чужд език, за които не подозирате