Депутат от Раковски за Ивайла Бакалова: Имало нещо и под дъното. Налага се стандартът „Една комшийка каза“

Депутатът от Раковски Младен Шишков коментира във фейсбук изявата на Ивайла Бакалов в сутрешния блок на Нова телевизия: Не съм виждал Мис България ...

В Молдова президентът Радев разговаря с федералния канцлер на Австрия Нехамер

С фокус засилването на двустранното сътрудничество, охраната на външните граници на ЕС и борбата с нелегалната миграция

Задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Австрия в редица области, както и последващо засилване на партньорството при охраната на външната граница на ЕС, борбата с нелегалната миграция и напредъкът на страната ни към Шенген, е обсъдил президентът Румен Радев с федералния канцлер Карл Нехамер, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Радев и Нехамер са разговаряли в Молдова в рамките на срещата на върха на Европейската политическа общност, в която участват лидери от цяла Европа.

Президентът Радев е откроил реализиращия се проект за създаване в България на оперативна работна група със съдействието на Европол за борба с мощните финансови центрове в редица европейски страни, направляващи потоците на нелегалната миграция. Държавният глава е подчерта, че страната ни е отправила покана към всички заинтересовани европейски страни за участие в тази структура.

По време на срещата двамата лидери са отбелязали и задълбочаващото се търговско и икономическо сътрудничество между България и Австрия. Президентът Радев е посочил, че на проведената от него среща миналата седмица с представители на австрийски инвеститори и компании в България, са отчетени постигнатите резултати  и са набелязани перспективи за разширяване на двустранното сътрудничество.

По-рано днес българският държавен глава разговаря с премиерите на Великобритания и Нидерландия – Риши Сунак и Марк Рюте, с германския канцлер Олаф Шолц и председателя на Европарламента Роберта Мецола.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

На 1 юни: Как да спрем кибертормоза между децата?

За първи път по повод Деня на детето – 1 юни, Националният статистически институт представи специализирана публикация, посветена на данните за децата в България.

От своя страна УНИЦЕФ публикува на български език регионалния доклад: „Положението на децата в Европа и Централна Азия“, предаде БТА. В проучването родителите са помолени да посочат кои видове подкрепа за семейството от страна на държавата, бизнеса и общността биха определили като най-важни. Резултатите показват, че 26% от родителите определят качествената предучилищна подготовка като най-важната държавна мярка в подкрепа на семействата, а 25% от родителите смятат за най-важно осигуряването на повече и по-достъпни детски градини.

Според проучването около 35-40 милиона деца живеят в риск от бедност, а България е в топ 3 на страните с най-висок дял на деца в риск от бедност и социално изключване в Европейския съюз, като у нас застрашените от подобна съдба са 33 процента.

През октомври 2022 г. българското правителство е приело цялостен Национален план за действие за изпълнение на Европейската гаранция за детето до 2030 година. Планът ще бъде ключов инструмент за постигане на националната цел за намаляване на броя на децата, живеещи в риск от бедност или социално изключване, със 197 000 до 2030 година. Ключов приоритет за УНИЦЕФ е да подкрепи националните усилия за ефективното прилагане на Европейската гаранция за децата и за трайното извеждане на децата от бедността в България, посочва представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн. 

Друг проблем е, че у нас има стряскащи неравенства в здравеопазването. В България процентът на преките разходи или доплащане от лични средства като % от текущите разходи за здравеопазване остава висок – 39 на сто. Не трябва да се пренебрегва и проблемът с онлайн тормоза сред децата.

Поне половината от младото население на САЩ е било изправено пред онлайн тормоз през 2022 година.

Това сочи статистика на Pew Research Center. Според проучване в началото на 2021 г. пандемията от COVID-19 и последиците от нея значително са увеличили нивата на кибертормоз онлайн.

Около 28% от децата по света са преживели кибертормоз, който е расово мотивиран, според техните родители, като най-висок процент се наблюдава в Индия и Съединените щати.

Според проучване на Центъра за изследване на кибертормоза през 2021 г., момичетата са с 23.7% по-склонни да бъдат тормозени, а транссексуалните тийнейджъри с 35.4 процента.

Въпреки че кибертормозът засяга най-много тийнейджърите (46% от тийнейджърите в САЩ), почти 41% от възрастните в САЩ са били изправени пред някаква форма на кибертормоз от 2020 г. до 2021 година.

Последните статистики за кибертормоза за България са от април 2023 година. Според данни, изнесени на дискусия “Киберзащитници” в Пловдив от експерта по темата Владимир Бронфенбренер, у нас 59% от децата са били жертви на кибертормоз под различни форми.

Какво представлява кибертормозът?

Кибертормозът представлява извършване на насилие, заплашване или унижение спрямо други хора чрез използване на интернет пространството. То се осъществява чрез различни онлайн платформи и средства комуникация, включително социални мрежи, електронна поща, чатове, форуми, съобщения и други.

Kибертормозът включва публикуване на обидни, унизителни или дискриминиращи коментари, които имат за цел да наранят и унижат други хора. Кибертормозата може да включва изпращане на заплахи, шантажиране или изнудване на хората чрез електронни съобщения или снимки/видео материали. Също така такъв вид тормоз може да бъде и споделяне на неподходящи, позорни снимки или видеоклипове със сексуално съдържание на някого без неговото съгласие.

Кибертормозът може да включва и създаване на фалшиви профили или извършване на измами с цел вредa.

Друга форма на кибертормоза е т. нар. „кибербулинг“. При този вид тормоз се извършва систематично насилие или унижение спрямо определена жертва в продължителен период от време.

В кои социални мрежи децата най-често стават жертва на кибертормоз?

Социалните мрежи са с най-висок процент на кибертормоз, тъй като те дават на насилниците усещане за анонимност.

Facebook е социалната мрежа, където най-често хората стават жертва на кибертормоз – 75% от жертвите в САЩ през 2021 година. Facebook е следван от Twitter и Instagram, където 24% хората, които използващи приложенията,съобщават, че са били подложени на дискриминационен тормоз.

Същото проучване показва, че децата се сблъскат с кибертормоз и в други приложения на социалните медии, като Snapchat (15%) и TikTok (9%).

*cloudwards

Какъв е ефектът от кибертормоза?

Кибертормозът може да има сериозни последствия за жертвите – психологическа травма, намалена самоувереност, депресия, тревожност, пропуски в училище, както и мисли за самоубийство. 

Проучвания от 2021 г. показват, че кибертормозът е оказал пагубно влияние върху самочувствието на две трети от жертвите тийнейджъри. След като са преживели редовен кибертормоз, повече от половината от младежите са се почувствали ядосани, над една трета са се почувствали наранени, а около 13% са се уплашили.

В проучване, проведено от малайзийски университет, по-голямата част от интервюираните участници (85 %) споменават, че кибертормозът е повлиял на академичните им постижения и оценки. 

В проучване на Националния институт по здравеопазване, между повече от 10 000 участници на възраст между 11 и 15 години, се установява, че вероятността тези, които са били жертви на кибертормоз, да съобщят за мисли или поведение, свързано със самоубийство, е четири пъти по-голяма от тази на онези, които не са били жертви на други младежи онлайн. Затова е важно да се предприемат мерки за превенция и намеса в случаите на кибертормоза.

Как можем да предпазим децата от кибертормоз?

Онлайн тормозът има много форми и може да бъде насочен към всеки. В някои случаи се основава на нещо напълно извън контрола на жертвата, като тяхната раса или пол. В други може да се подхранва от аспекти, които се променят по-лесно, като тегло или външен вид.

За да предотвратят този вид злоупотреба, родителите трябва да са сигурни, че децата им разбират колко е важно да не споделят лична информация онлайн или чрез текстови съобщения, като например къде живеят или ходят на училище, членове на семейството им и на колко години са.

Родителите също трябва да обяснят, че всякакви публикации или съобщения за някой друг могат лесно да бъдат манипулирани от други за тяхна лична изгода и могат да доведат до тормоз, ако не се използват отговорно.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Димитрова: Има оптимизъм за съставяне на правителство, до последно ще има саботажи

Боряна Димитрова

“Има оптимизъм относно съставянето на правителство. Но виждаме поредица от катаклизми. В момента, в който кабинет изглежда възможен, започваме да ставаме свидетели на съпротивителни сили такъв да няма. Очаквам до гласуването на правителство да наблюдаваме нови саботажи и нови обструкции”. 

Това каза пред БНР социологът от “Алфа Рисърч” Боряна Димитрова. 

И допълни, че все повече се очертава по-стройна картина на съпротивата срещу създаването на редовен кабинет. 

“На първо място в този саботаж виждам фигурата на президента. Саботажът срещу формиране на редовно правителство, от които и институции и хора да идва, ще роди коалиция на отвратените от тези действия, и тя няма да е само партийна, а по-широка”, коментира тя. 

Димитрова определи сегашната ситуация като безпрецедентна – чаша с вода, която се разплисква, затова и не могат да се видят утаени обществени нагласи, но около 2/3 от българите продължават да искат сформиране на кабинет. 

“Виждаме нарастваща ерозия на институциите, затова трябва да се стопира този процес. България трябва да бъде спряна по пътя на свободното падане”, заяви Боряна Димитрова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Радев обсъди засилване на партньорството при охраната на границите на ЕС с канцлера на Австрия 

Задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Австрия в редица области, както и последващо засилване на партньорството при охраната ...

Сигнали за некоректни TВ оператори обединяват СЕМ, ПРОФОН, Музикаутор

От началото на годината в СЕМ са получени близо 20 сигнала за различни телевизионни оператори, които неправомерно използват музикални произведения.

Предвид обществената значимост на авторските и сродните права, Съветът за
електронни медии, в рамките на своите законови правомощия, е предприел необходимите
действия и проверки по тези сигнали, посочват членовете на СЕМ, като подчертават необходимостта от сътрудничество с други организации.
Ето защо представителите на МУЗИКАУТОР, ПРОФОН и СЕМ се обединяват около позицията, че ще предприемат всички законови действия за обезпечаване на правомерното използване на
музикалното съдържание в радио- и телевизионните програми.

Трите организации обединяват сили за увеличаване на контрола по отношение на правомерното използване на музикално съдържание от доставчиците на медийни услуги. Това е станало ясно след среща между представителите на трите организации, провела се в началото на седмицата.
От СЕМ ще продължат търсенето на по-ефективни методи за защита на авторските и сродни права, както в производството по лицензиране или регистриране, така и при упражняване на надзор върху дейността на доставчиците, а МУЗИКАУТОР и ПРОФОН ще сътрудничат на регулатора.
Съгласно Закона за авторското право и сродните му права използването на музика изисква
предварително разрешение от правоносителите или от организациите, които ги представляват
и управляват авторските и сродните им права.

От друга страна лицата, които кандидатстват за лицензия или регистрация от СЕМ, следва да представят доказателства за уредени права за музикалното съдържание в програмите си в съответствие с изискванията на Закона за радиото и телевизията както при самото кандидатстване, така и впоследствие – при поискване.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Пейков: Глутницата на Костадинов ми казва „Ти що не си сресан бе, глей съ на кво приличаш!“ и „Ти що си толкоз дебел бе?“

Пловдивкият депутат от ПП-ДБ Манол Пейков разказа какво точно се случи в Парламента днес, когато някои депутати oт неговата партия почти стигнаха до ...

Министърът на транспорта избра ипълнител за въздушните линейки

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев е подписал решение за избор на изпълнител по обществената поръчка за полети с хеликоптери за нуждите на спешната медицинска помощ.

Оферти са подадени от две европейски дружества. На първо място е класирана италианската компания ALIDAUNIA. Поръчката е за период от 2 години с възможност за удължаване за още една.

Министър Алексиев изрази надежда до средата на юли България да разполага вече с необходимите хеликоптери и с екипажи за тях.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

В Молдова Радев разговаря с Рюте, Сунак и Мецола

Румен Радев разговаря с Марк Рюте (в центъра) и Олаф Шолц(вдясно) - юни 2023 г., Молдова

В близките дни ще влязат в сила наскоро приетите законови промени, които създават механизъм за разследване на главния прокурор. Очакваме тази решителна крачка в напредъка на съдебната реформа в България да промени позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген. Това е заявил президентът Румен Радев, който днес в Молдова разговаря с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският президент е изразил очакване, че поправките в Наказателно-процесуалния кодекс ще бъдат отразени положително в годишния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона, който се очаква да бъде публикуван в началото на юли. Румен Радев е изразил надежда, че със законовите промени България е успяла да отговори на опасенията на Нидерландия, и е припомнил, че Европейската комисия и Европейския парламент многократно са заявявали готовността на България да се присъедини към Шенген. Наред с това проверките в България и Румъния, организирани от Европейската комисия миналата година, заключиха, че страната ни продължава да отговаря на условията за пълноправно членство.

Румен Радев напомни, че всички държави членки на ЕС, с изключение на две, сред които и Нидерландия, подкрепят приемането на страната ни в Шенген през октомври 2023 година.

Последващо задълбочаване на двустранното сътрудничество по линия на борбата с нелегалната миграция и съпътстващата организирана престъпност са обсъдили на среща днес президентът Румен Радев и британския премиер Риши Сунак. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Разговорът е проведен в рамките на срещата на върха на Европейската политическа общност, която събра днес в Молдова лидери от цяла Европа. Румен Радев е посочил, че днешната европейска среща на високо ниво е с важни последици за бъдещето на континента, особено за България. 

Румен Радев и Риши Сунак излязоха със съвместно изявление след разговора, което гласи, че двамата потвърдиха, че България и Великобритания ще продължат да работят за засилване на изграденото вече тясно сътрудничество за предотвратяване на организираната криминална дейност, свързана с нелегалната миграция, както и по отношение на престъпните мрежи и специализираното оборудване, използвано за улеснение на незаконния трафик. Двамата лидери потвърдиха необходимостта от солидарност, многонационални решения, както и съвместна работа за защита на европейските граници, информират още от прессекретариата на държавния глава.

По-рано днес в Молдова държавният глава е разговарял с председателката на ЕП Роберта Мецола.

Президентът Румен Радев проведе среща с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.  Радев представлява страната ни на срещата на върха на Европейската политическа общност (ЕПО). Във форума участват 47 държавни и правителствени ръководители, както и председателят на Европейския съвет, председателят на Европейската комисия и председателят на Европейския парламент. 

По време на разговора си с Роберта Мецола българският държавен глава е поставил въпроса за ключовата роля на ЕП за отстояване на европейските ценности и демокрацията при оценката на напредъка на Западните Балкани по европейския им път. Според Румен Радев са недопустими опитите за намеса за промяна на съдържанието на документи, изготвяни от европейски институции, включително и ЕП, от държави, които са кандидати за членство в ЕС.

Румен Радев изрази признателност за своевременната реакция и решителната подкрепа за българския евродепутат, на когото бе отказан достъп в Република Северна Македония в началото на май т.г. Президентът Радев подчерта, че този акт е в противоречие с европейските принципи и демонстрира неуважение към представител на институция на ЕС. Държавният глава заяви още, че това не е изолиран случай, в който РСМ погазва добросъседските отношения.

Като особено тревожно развитие на ситуацията в РСМ президентът открои публичните изявления на висши представители на държавата за изготвяни “черни списъци” за български граждани, включително политици, на които се отказва достъп до територията на РСМ. Този подход демонстрира непреодоляното наследство от тоталитарното минало и разкрива необходимостта от съществени реформи в страната за преодоляването му, посочи президентът Радев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]