Васил Терзиев е убеден, че може да бъде полезен на София

Живея в София, това е моят град и го обичам. Искам да има по-добра визия. Включвам се в битката за София, защото чувства, че мога да бъда полезен. Има с какво да допринеса в процеса за по-качествено управление на София. Това заяви кандидатът за кмет на София на ПП, ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев пред БНТ.

„Усилията на екипа ми са насочени към това как да подобрим живота в София. Важно е да мислим как да решим проблемите на София. Ще се борим за това да подобрим условията в училищата, с проблема с детските градини, искаме да създадем един по-зелен град с инвестиции в кварталите, да има едно по-прозрачно и честно управление, гражданите ще знаят как се разходва публичният ресурс. Тепърва ще споделяме детайли от нашата програма. Над 250 експерти работят по нашата програма“, разясни той.

„Роден съм в София, по-голяма част от живота ми е преминала в кв. „Младост“, допълни Терзиев.

„Това, което ни обединява с г-н Борис Бонев е как да подобрим градската среда. Кой ще е председател на общинския съвет не е на дневен ред“, каза кандидат-кметът.

„За мен са важни политиките, които създават най-добър резултат за софиянци“, подчерта Васил Терзиев.

„Искам да разбирам хората. Силата ми е в изграждането на отбор. Умея да виждам къде хората са силни и там да насоча усилията им. Доказал съм, че мога да водя хора“, каза той.

„Бих се радвал на мястото на Паметника на съветската армия да има нещо, което да показва какви сме, кои сме ние и да ни води като нация“, заяви Терзиев.

„Най-ценният ми капитал са приятелите, които са ме подкрепяли в трудни моменти и мога да разчитам на тях“, каза още кандидатът за кметския пост в София.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

С дядото си не говори! А с бабата, бащата и родата?

ДеСе чуло и видяло комунист на разпит да говори?! Пък те така се разприказваха по кандидатурата на предприемача Васил Терзиев за столичен кмет, че без да ги питат направо се оляха. Коалицията на промяната и похода срещу задкулисието издигна за градоначалник на най-доходоносната община в държавата син, внук и племенник на най-високопоставени шефове на комунистическите репресивни служби.

Та номинацията се започна с това кой е Васил Терзиев. Съосновател и изпълнителен директор на IT компания, продадена за 260 млн. долара, “с ключова роля в развитието на технологичната и иновативна екосистема в България чрез многобройните си инициативи и инвестиции”. Подпомагал привличането на инвестиции в България и бил “ключовият двигател зад основаването на проект за обучение на квалифицирани софтуерни специалисти с наименование “Академия”.

Хубаво, но за финансовите потоци, управлението, отношението и обучението на кадрите в тях мрежата пази плачевни отзиви и коментари на бивши служители. точно както архивите и спомените на съвременниците съхраняват паметта за тъмночервеното минало на фамилията. Терзиев е готов обаче с алибито в тази насока – с хора като лидерите на поредните ченгесарски политинженерни проекти това не е трудно. И е просто задължително.

“През 92-ра дядо почина, никога не съм водил разговор какво е правил. Но знам как са ме възпитали моите родители и съм благодарен. Никой не е длъжен да харесва някого. Аз и екипът ни ще се борим за всеки глас, да убедим хората, че имаме моралните качества и умения да управляваме”, твърди Терзиев. И уверява, че когато някой говори за Народния съд, не бива да го прави с лека ръка. Трябвало “да работим за това да не допускаме това никога повече да не се случи”.

“Какво мога да кажа на тези хора – това е изключително голямо престъпление на ДС да заличиш десетки хиляди хора. Това е престъпление, което не бива да се повтаря, голям грях, това нещо е смазало българския народ. Не мога с лека да приема как хора говорят за Народен съд. Смятам, че с делата си съм показал в какво вярвам – в свободни, можещи, мислещи млади хора, които да променят средата. Не искам да живея нито аз, нито децата ми в автократичен режим”, настоява кандидат-кметът на столицата.

А ние се питаме, ако е закъснял за разговор с дядото, отварял ли е приказка за миналото с друг в ДС-родата. И се досещаме защо е обсипван с оферти за влизане в политиката от различни партии преди да чуем, че “с успеха идва отговорността към обществото – колкото по успял си в своята област, толкова повече ти имаш отговорност да върнеш това към обществото, за да можем всички заедно да вървим напред”. А пък номинираният за водач на общинската листа Борис Бонев приглася със заявката, че “с Васил не само ще спечелим София, но и ще работим добре – ще ги разбием”.

Следва откровението на Кирил Петков, че “те са като модерните Христо и Евлоги Георгиеви – няма по-добра номинация от тази на Васил Терзиев”. И на Христо Иванов, че е впечатлен от неговата история “да дава, не да взима, да стои по средата и да излъчва скромност, съвестност”. Колкото до това, че “Васил не разбира от градско управление, и аз не разбирам от инвестиции, но знам към кого да се обърна – той се обръща към експертите, когато трябва да се намерят решения на градски проблеми”, успокоява ни друг от номинираните за местните избори. А съдружник на кандидат-кмета слага черешката с вдъхновяващото: “Той е едновременно супер земен и едновременно извънземен!”.

Проблемът с родата обаче остава. Както и този с Подмяната. Откакто започна поредната, ДС-отрочетата изскачат от всеки ъгъл в битката за властови позиции. Докъде обаче се докарахме в битката за спасяване на София от наследството на ГЕРБ.- още не сме прежалили убития от комунистите дядо на Борисов и ни сервират цяла рода с комунистически ченгета. Поради което се чудим къде е ударение върху болката в думите на предприемача Терзиев: “Много ме боли за това, което е било причинено от предходния режим!”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денков в Брюксел: До края на годината очакваме второ плащане по ПВУ

До края на годината можем да очакваме второто плащане по плана за развитие и устойчивост, каза премиерът Николай Денков след срещите си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Притеснително е, че през последните месеци няма напредък по този въпрос, тъй като нямаше ясна идея как можем да направим прехода, така че да изпълним изискванията на Европейската комисия и да успокоим хората, че има грижа за тях и в същото време тези региони не само да не загубят, но и да се развият на базата на новите технологии”, каза министър-председателят. Той обаче увери, че вече има идея как да се подходи и я е споделил с Фон дер Лайен.

“Готвим в момента кратка версия на анализ, който показва как би могла да се осъществи тази трансформация на регионите и тази концепция ще бъде обсъдена първо на техническо ниво с ЕК, след което в рамките на няколко месеца трябва да изпратим официалния документ, с който представяме едновременно териториалните планове, промените в Плана за възстановяване и устойчивост, включително и частта RePowerEU, която е специално свързана с тази трансформация”, обясни Денков.

Премиерът не се ангажира с точен срок кога ще бъдат изпратени тези документи, но все пак заяви:

“Говорим за в рамките на няколко месеца. Второто плащане е свързано с реформи, включително и приемането на законопроекти в Народното събрание. Когато сформирахме това правителство, половината от тези реформи не бяха направени. В момента трябва да наваксаме в рамките на седмици и месеци това, което е изостанало. Планирали сме до края на септември да наваксаме с всички закъснели законопроекти и реформи, които са планирани и в края на септември да поискаме плащане, което, ако всичко е наред, би трябвало да дойде до края на годината”, посочи той.

Министър-председателят увери, че вече е започнала процедурата за оказване на военна помощ за Украйна.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Най-голямата демокрация в света иска да бъде новият Китай. Ето защо това няма да стане лесно

Най-голямата демокрация в света иска да бъде новият Китай. 5 причини защо това няма да стане лесно Πo-paнo пpeз гoдинaтa Индия изпpeвapи Kитaй ĸaтo най-нaceлeнaтa cтpaнa в cвeтa. Гoлямa чacт oт нaceлeниeтo ѝ e млaдo – cpeднaтa възpacт e 28 гoдини – тoвa e пpимaмливo зa ĸoмпaнии, ĸoитo целят дa избягaт oт зaвиcимocттa oт Kитaй, „фaбpиĸaтa нa cвeтa“ вeчe 40 гoдини. Cpeд ĸoмпaниитe, които искат дa инвecтиpaт в Индия, ca Теѕlа и ЅрасеХ нa милиapдepa Илoн Mъcĸ и тexнoлoгичният гигaнт Аррlе. Дopи лeгeндapният инвecтитop в paзвивaщитe ce пaзapи Mapĸ Moбиyc, извecтeн c oптимиcтичнoтo cи oтнoшeниe ĸъм Kитaй, нacĸopo заяви, чe Индия e „иcтинcĸoтo бъдeщe“. Πpaвитeлcтвoтo нa индийcĸия пpeмиep Hapeндpa Moди cъщo ce cтpeми дa cтимyлиpa иĸoнoмиĸaтa нa cтpaнaтa чpeз инвecтиции, пишe Вuѕіnеѕѕ Іnѕіdеr. Ето защо обаче нямa дa e такa лecнo дa ce paбoти в нaй-гoлямaтa дeмoĸpaция в cвeтa: 1. Индия иcĸa чyждecтpaнни инвecтиции, нo и дa paзчитa нa ceбe cи Eднa oт xapaĸтepиcтиĸитe нa Индия е тъpгoвcĸият пpoтeĸциoнизъм, ĸoeтo зaтpyднявa пpaвeнeтo нa бизнec в cтpaнaтa, въпpeĸи чe Moди oбeщa иĸoнoмичecĸи peфopми, катo oблeĸчaвaнe нa пoлитиĸитe зa пpeĸи чyждecтpaнни инвecтиции. Toй дoйдe нa влacт пpeз 2014 г. Bъпpeĸи, чe пpeмиepът e oтвopeн ĸъм чyждecтpaнни инвecтиции, нeгoвoтo пpaвитeлcтвo иcĸa Индия дa paзчитa нa ceбe cи и зaпoчнa тaĸaвa ĸaмпaния пpeз мaй 2020 г. нa фoнa нa пaндeмиятa oт СОVІD-19. Чyждecтpaннитe фиpми, ĸoитo пpaвят бизнec в Индия, ca изпpaвeни пpeд интepecна и cлoжна картина. 2. Сред най-големите дaнъци въpxy внoca в cвeтa Cpeднaтa тapифa зa внoc нa Индия дocтигнa 18,3% пpeз 2021 г., cочат дaнни нa Cвeтoвнaтa бaнĸa – мнoгo пoвeчe спрямо тeзи в CAЩ oт 3,4%. Зa внocни aвтoмoбили тapифитe зa внoc мoгaт дa дocтигнaт дo 70%, aĸo cтруват пoд 40 000 дoлapa. Изпълнитeлният диpeĸтop нa Теѕlа Илoн Mъcĸ иcĸa индийcĸoтo пpaвитeлcтвo дa нaмaли дaнъцитe въpxy внoca нa eлeĸтpoмoбили, пpeди дa ce cъглacи дa пpoдaвa на мecтния пaзap. B тyит пpeз юли 2021 г. Mъcĸ нaпиca, чe внocнитe митa нa Индия ca „нaй-виcoĸитe cpeд гoлeмитe cтpaни в cвeта“. 3. Индийcĸaтa бюpoĸpaция Индия e извecтнa и cъc cвoятa бюpoĸpaция. „Toвa нe e мяcтo, нa ĸoeтo пpocтo мoжe дa ce oтвopи мaгaзин, бeз дa ce дa имa тpyднocти“, cмятa Aшyтoш Шapмa, диpeĸтop изcлeдвaния в изcлeдoвaтeлcĸaтa ĸoмпaния Fоrrеѕtеr, цитиpaн oт Іnѕіdеr. Oт 2003 г. Cвeтoвнaтa бaнĸa пpoвeждa гoдишнa ĸлacaция нa cтpaнитe, в ĸoитo ce зaпoчвa бизнec нaй-лecнo. Πpeз 2019 г. – пocлeднaтa гoдинa, ĸoгaтo е съставен индeĸcът, Индия бeшe нa 63-тo мяcтo, a Kитaй – нa 31-вo. И все пак има извecтeн нaпpeдъĸ. Koгaтo Moди вcтъпи в длъжнocт пpeз 2014 г., Индия бeшe ĸлacиpaнa нa 142-po мяcтo. 4. Индийcĸитe щaти имaт пo-гoлямa влacт oт тeзи в CAЩ Индия e нaй-гoлямaтa дeмoĸpaция в cвeтa, тaĸa чe взeмaнeтo нa peшeния мoжe дa бъдe нeщo мнoгo cлoжнo и тpoмaвo. „Bлacттa и взeмaнeтo нa peшeния в Индия ca дeцeнтpaлизиpaни, имa paзлиĸи нa щaтcĸo нивo в пoлитичecĸoтo pъĸoвoдcтвo, ĸaчecтвoтo нa yпpaвлeниe, peгyлaциитe, дaнъчнoтo oблaгaнe и тpyдoвитe oтнoшeния“, пишe ІТА. Toвa означва, че бизнecитe мoгaт дa ce cблъcĸaт c paзлични ycлoвия нa paбoтa в paзличнитe щaти и тepитopии, cпopeд ІТА. 5. Контролът на индийcĸитe мaгнaти Mнoгo oт индийcĸитe мaгнaти вeчe ca изгpaдили бизнec импepии c oгpoмнa пoтpeбитeлcĸa бaзa и много трудно ще ce oтĸaжaт oт пaзapнитe cи дялoвe бeз битĸa. И нaй-бoгaтият чoвeĸ в cвeтa Mъcĸ, ce изпpaвя cpeщy cилнa ĸoнĸypeнция в лицeтo нa милиapдepa Myĸeш Aмбaни, пpeдceдaтeл и yпpaвлявaщ диpeĸтop нa ĸoнглoмepaтa Rеlіаnсе Іnduѕtrіеѕ. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Кой е новият най-голям доставчик на петролни продукти за Европа? Китай е детрониран: Вече друга страна ще е с най-много население в света Най-голямата сделка в историята: Airbus получи огромна поръчка от индийска авиокомпания

text

Смяната на постоянен и на настоящ адрес – през приложение на мобилния телефон

телефони

Смяната на постоянен и на настоящ адрес, проверката и плащането на местни данъци ще може да се прави през приложение на мобилния телефон. Това са плановете на Столичната община до края на годината. Как ще става това.

Приложението за електронни услуги “Дигитална София” реално вече работи във всички общини в София. Но досега само през компютър, обясни, Георги Димитров от “Евротръст технолъджис”. 

“Съвсем законно лицето се идентифицира като сканира документ за самоличност, проверява се дали документът е валиден, човекът показва лицето си пред телефона. Проверява се дали лицето на човека отговаря на снимката от МВР. Не може да се излъже приложението. Всичко вече на готово се самопопълва. Човекът с един плик заявява услугата”, разясни той.

Приложението първоначално стартирало в район “Студентски”. А от началото на проекта има почти 10 000 заявления от граждани за смяна на адресна регистрация. Заместник-кметът на София по дигитализация Генчо Керезов подчерта, че това е: “Квантов скок как ние можем да обслужваме своите граждани”.

И се надява, че ще имаме приемственост по тази тема, за да може от следващата година всички други услуги да бъдат надградени.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]