Пламен Панайотов: Центърът е час по-скоро да има нов ВСС

“Вниманието на управляващите трябва да бъде съсредоточено върху това да изпълнят приетите от тях разпоредби за изменение и допълнение в НПК и в Закона за съдебната власт. От началото на този месец измененията влязоха в сила и съобразно приетото управляващите се задължават в тримесечен срок парламентът и органите на съдебната власт да излъчат своите квоти в нов Висш съдебен съвет (ВСС). Това означава до началото на септември да имаме нов ВСС, а парламентът обичайно през август е в отпуск, тоест, така им остава месец и половина. Затова кой ще изпълнява временно длъжността “главен прокурор” в този месец и половина – два не е центърът, центърът е час по-скоро да има нов ВСС”. 

Това поясни пред БНР професорът по наказателно право и бивш вицепремиер Пламен Панайотов. 

И подчерта, че управляващите имат всички механизми да проведат политическия диалог с необходимите мнозинства в парламента за провеждането на избор на нов ВСС, излъчвайки своята квота, а органите на съдебната власт да излъчат своите представители. Според него така много от въпросителните ще отпаднат. 

Панайотов посочи, че каквото и да е законодателството, ако съответният човек, който олицетворява възможността да го прилага към конкретния момент, не се придържа към стриктното му прилагане, то ще има уродливи практики. 

“Крайно нежелателно е прокуратурата, че по закон е и недопустимо, да се намесва в политическия живот на страната. Прокуратурата, докато представлява част от съдебната власт, е необходимо да провежда наред с другите органи на съдебната власт наказателната политика в държавата. Затова тя носи отговорност наравно с всички други органи с отношение към правораздаването”, посочи Панайотов.

По думите му е възможно орязване на правомощията на главния прокурор, а като екзотично решение той определи идеята да отпадне фигурата на обвинител номер 1. 

“В много развити държава функцията на главен прокурор се изпълнява от министъра на правосъдието. Но тогава рисковете са големи, особено при българските условия. В Полша, например, министърът на правосъдието е член на правителството и е главен прокурор, но наред с това контролира и назначенията във Върховния съд. Това означава, че в едно лице са съсредоточени възможности през трите власти”, обясни Пламен Панайотов. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Мария Габриел обяви, че ГЕРБ-СДС ще има своя кандидатура за еврокомисар

Мария Габриел

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел разговаря в Брюксел с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с еврокомисари. Габриел е на двудневно посещение в белгийската столица.

Пред журналисти тя съобщи, че ГЕРБ ще има своята кандидатура.

“Това, което е важно, е, че България ще излъчи двама кандидати, които трябва да имат качествата за това, достойно да отстояват мястото на българския комисар и това е, което искаме. Аз искрено вярвам, че България ще излъчи двама кандидати, които ще имат своето интервю с президентката на ЕК и след това всички ще следим за ресора и начина, по който този процес ще се случи възможно най-бързо, защото повече от всякога България има нужда от своя комисар”, посочи Габриел.

До края на седмицата ще трябва да се обсъди името, което да е силна кандидатура, способна да влезе с летящ старт, каза още Мария Габриел и уточни, че не е важно дали ще е мъж или жена.

Снощи тя разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двете са обсъдили приемането на България в Шенген и еврозоната, както и темата за новия български еврокомисар.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Бизнесът в столицата предлага работа със заплата до 10 500 лв.

заплата

Заплати по 5000 лева са обявени за осем свободни работни места в София. Става дума за посредници в търговията и продажбите. Бизнесът търси и персонал, информиращ клиенти, като предлага заплати от 2000 до 3400 лева, предаде БНР.

В електронната трудова борса на Агенцията по заетостта са налични подадени заявки от бизнеса за наемане на персонал по области. В София се търси както нискоквалифициран, така и специализиран персонал на безсрочни трудови договори. За помощници в домакинството и чистачи заплащането варира между минималната заплата от 780 лв. до 1350 лв.

Работници за производството на храни се търсят срещу заплащане от 2000 до 2500 лв.

Сравнително ниски са обявените възнаграждения за сервитьори и готвачи между минималната и 1800 лв., а средно за продавач в магазин заплатата е между 1000 и 2200 лв. На механици и монтьори се предлагат възнаграждения над 2400 лв.

Най-високоплатената публикувана длъжност, обявена през тази трудова борса, е за разработчик на софтуер – заплата от 10 500 лв.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]