Васил Терзиев е кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София

IT предприемачът Васил Терзиев е кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София. Той е подкрепен и от “Спаси София” и “Екипът на София”.

На въпроса защо един успял човек влиза в политиката той отговори, че иска София да е един по-различен  град, град на бъдещето. “Това е мечтата и амбицията ни”, обяви Терзиев при представянето си.

Той обеща да работи за повече правомощия за районните кметове, инвестиции в инфраструкнурата на кварталите, за повече места в детските градини.

Лидерът на “Спаси София” Борис Бонев ще е водач на листата за общински съветници.

Терзиев е сред основателите на една от най-успешните български ИТ компании – “Телерик” (продадена през 2014 г. на американската Progress) и “Телерик академия”, която продължава да се занимава с обучение на ИТ кадри и образователни програми. В последните години фокусът на Терзиев e в инвестиции и развитие в технологичния сектор. 

“Много от вас ме познават като предприемач, други като инвеститор, трети – като приятел. За много от вас най-вероятно съм напълно непознат”, започна представянето си Терзиев.

“Най-много вярвам в свободни, можещи, икономически независими хора, хора, които вярват в мечтите и които не ги е страх да ги реализират. Потенциал има много, само трябва да му дадеш път”, добави той.

“С успеха идва отговорността към обществото. Колкото си по-успял, толкова повече имаш отговорност да върнеш към обществото. Причината да го правя е, че искам заедно да построим заедно едно по-различно бъдеще. Искам София да е град на бъдещето. За тази цел ни трябват хора, които могат да мечтаят смело. Мога отговорно да заяявя, че тези хора ги има. С тях сме работили”, посочи кандидатът на обединеното дясно за столичен градоначалник.

“Мечтата ми е София да бъде европейски град за пример, а не град, където не успяваме да направим неща, които са направени в други европейски градове”, отбеляза той.

“Първите ми два приоритета са как да направим училищавта по-приветливи във всеки един квартал и как ще решим проблема с детските градини. Искаме този проблем да изчезне веднъж завинаги. Трето – искаме да създадем един по-чист град, с управление на кварталите. Ще постигнем това със създаването на една добре подредена администрация, която работи мотивирано за гражданите. Ще дадем повече правомощия на районните кметове, за да работят повече за гражданите, независимо от коя партия са. Трябва да има правила, за да знаят, че не служат на централната влааст, а на гражданите, които са ги избрали. Амбицията ни е след 4 г. да се погледнем в очите и да кажем, че не е имало голяма разлика между това, кеото сме казали и това, което сме направили”, каза Васил Терзиев.

“Трябва да полагаме камък по камък, за да оставим калните пътища в миналото и да гледаме все по-смело и по-нависоко, за да реализираме потенциала си. Ще направим София по-хубав град заедно. Ще се борим за убедителна победа на местните избори, за спечелването на кметското място, ще се борим за мнозинство в Общинския съвет, за да може всички тези добри идеи да не останат само добри идеи, а да бъдат реализирани в конкретни политки. Ние не се борим само за победа на изборите, а за качествено управление, което да направи София европйски град. Ще го направим”, увери кандидатът за кмет на София.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов също говориха от сцената, като заявиха категоричната си подкрепа за кандидатурата на Васил Терзиев за столичен кмет.

Петков е сигурен, че на изборите в София ще се стигне до огромна победа на Терзиев, а столицата ще е европейски град, с който всички да се гордеят. Съпредседателят на ПП каза, че когато се е запознал с Васил Терзиев, той вече е бил покорил световните пазари с фирмата си, а средствата е инвестирал в образование чрез академия, в която стотици млади хора са намирали своята бъдеща професия. Кирил Петков сравни Терзиев и партньорите му с Христо и Евлоги Георгиеви.

Христо Иванов отличи ролята на Васил Терзиев за това формациите да се обединят около него. “Човекът, който може да стои по средата и да излъчва скромност, съвестност, беше Васил. Не съм сигурен дали без него щяхме да сме в тази зала. Този човек успя. Зад него стои реален екип, сработен, минал през драми и кризи”, заяви Иванов.

Съпредседателят на ДБ, както и Кирил Петков, отличи мениджърския опит на кандидата за кмет. “Няма по-добра номинация от тази на Васил Терзиев. Той вече е управлявал хиляди хора. Променил е съдбата на млади хора, Показал е, че може да бъде общественик”, каза Петков.

“Той знае да слуша, води, без да се натрапва отпред”, обобщи Христо Иванов.

Беше представен и водачът на листата за общински съветници на обединеното дясно в столицата – лидерa на “Спаси София” Борис Бонев. 

Той заяви, че около 10 месеца са водени тежки преговори между формациите за обща кандидатура, и определи предстоящите избори като исторически шанс.

“Днес поставяме един огромен камък, за да забравим завинаги за калното управление, което 18 г. тормозеше нашия град. Ние не просто ще спечелим София, а ще управляваме много по-добре. Гласувам пълното си доверие на Васил. С него няма да е просто добро управлението. Ще ги разбием. София ще бъде град, с който наистина ще се гордеем”, заяви Бонев.

“Сигурен съм, че нашият отбор ще се справи с всички предизвикателства. Да освободим София от лапите, която я държаха заложник в продължение на 18 г. София е град за всички нас”, каза още Борис Бонев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Правната комисия подкрепи ветото на президента на промените в ЗСВ

Парламент Народно събрание сграда

Правната парламентарна комисия подкрепи ветото, което президентът Румен Радев наложи на промените в Закона за съдебната власт. С тях директорът на Националната следствена служба и следствените отдели, които в момента са към прокуратурите, се обособяваха като самостоятелни органи.

Подкрепата за ветото на държавния глава стана възможно след като ДПС и ГЕРБ, които в пленарната зала подкрепиха законопроекта, внесен от “Възраждане”, гласуваха днес в правната комисия с “въздържал се”.

Правната комисия прие на второ четене и промени в Закона за защита от домашно насилие. Преди народните представители да обсъдят текстовете по същество, Татяна Камбурова, пострадала от домашно насилие, ги призова да загърбят партийните различия и да вземат решения със сърцата си.

“Но най-важното сега – незабавното вземане на мерки и животоспасяващи. Апелът ми не е прищявка, той не е реваншизъм. Апелът ми е борба за живот, дори с молба за живот”, каза тя.

Предстои промените в Закона за защита от домашното насилие и президентското вето да бъдат обсъдени и в пленарната зала.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Управляващите ще се срещат всеки вторник за изясняване на позициите

Парламент лидерска среща

В Народното събрание се проведе лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ -СДС.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков веднага след срещата коментира, че коалиционните партньори са се договорили за съвместни срещи всеки вторник за изясняване на позиции. До момента не се знае дали седемте точки, посочени от ПП-ДБ са получили писмена подкрепа от ГЕРБ-СДС

Повече от два часа лидерите на двете формации договаряха какъв документ трябва да бъде подписан, за да се гарантира парламентарно мнозинство в подкрепа на кабинета за изпълнение на управленската му програма. В срещата участваха премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” Асен Василев и Христо Иванов.

Спорът е дали да бъде подписано коалиционно споразумение, както искат ГЕРБ, или документ, наречен “Механизъм за гарантиране на реформаторската програма”, предложен от “Продължаваме промяната – Демократична България” и съдържащ седем условия – гаранции за продължаване на управлението.

Преди срещата Христо Иванов коментира: “Трябва да си дадем отговор на въпросите. Досега имаше една цяла поредица от ангажименти, ясно поета съвместна и ангажираща законодателна програма. Имаме ли ангажимнет да я изпълняваме заедно като част от … и така нататък, така, че нека да видим какво и колегите от ГЕРБ имат наум като документ  Със сигурност това, което трябва, е да си доясним взаимните ангажименти и очаквания, за да може да работи правителството”.

Напрежението между двете формации възникна след поредица от гласувания в пленарна зала, дали повод на “Продължаваме промяната -Демократична България” да обвинят партньорите си в управлението от ГЕРБ, че използват ДПС и “Възраждане”, за да формират плаващи мнозинства, в които да заобикалят техните законодателни предложения. За пример бяха посочени отказът да бъде изслушан правосъдният министър Атанас Славов в Правна комисия миналата седмица, отхвърления проект на “Продължаваме промяната-Демократична България” за разделяне на КПКОНПИ и приетите правила за избор на ръководители на три органа: Ценралната банка, Сметната палата и Здравната каса.

От ГЕРБ отговориха с упреци за чистки и несъгласувани назначения в администрацията. Техния пример е с назначението на Румен Спецов начело на Приходната агенция, което не е било съгласувано.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Калфин: Политическа отговорност се носи с ясна коалиция, а не с криене на главата под масата, защото други части стърчат

Политическа отговорност се носи с ясна коалиция в парламента. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио ...