ФЕД направи лихвена пауза и заяви още две лихвени повишения

Федерален резерв

Федералният резерв остави без промяна – в диапазона 5.00-5.25 процента основната щатска лихва на редовното съвещание на паричния си комитет на 13 и 14 юни. Но даде заявка в новите си икономически прогнози за увеличение на кредитните разходи с още половин процент до края на годината в отговор на по-силното от очакванията национално стопанство и бавното инфлационно охлаждане.

В опит да балансират рисковете за икономиката с все още неспечелената битка за контрол на инфлацията, “задържането на целевия лихвен диапазон без промяна на това съвещание позволява на комитета да оцени допълнителната информация и въздействието й върху паричната политика”, посочват американските парични стратези в единодушното си официално изявление след края на двудневната среща. И допълват, че по-нататъшни лихвени увеличения “трябва да вземат превид кумулативното затягане на монетарната политика, забавянето, с което тя засяга икономическата активност и инфлацията и икономическата и финансовата динамика”.

Новите прогнози на американските централни банкери внасят по-агресивна нотка в лихвеното решение от 14 юни с намерението им да качат лихвения диапазон от сегашните 5.00-5.25 процента на 5.50-5.75 процента до края на 2023-а. Половината от 18-е членове на паричния комитет са сложили “точка” на това равнище, трима очакват по-високи стойности, а един дори предвижда ниво над 6 процента. Двама парични стратези смятат, че лихвите трябва да останат на сегашните си нива, а четирима оценяват допълнително повишение с 25 базови пункта като твърде приемливо. Вички те обаче предвиждат понижение на лихвените стойности със 100 базови пункта през 2024-а успоредно с бързо топяща се инфлация.

В комбинация лихвената перспектива и прогнозите вероятно ще насочат инвеститорите да очакват възстановяване на лихвените повишения с по 25 базови пункта още от следващото съвещание на паричния комитет през юли. Предвижданията за по-високи лихви съвпадат с по-благоприятното мнение за икономиката и, съответно, по-бавния напредък във връщането на инфлацията към целевите 2% годишно.

Усреднената оценка на американските централни банкери е за над двойно по-висок икономически растеж през тази година от 1% в сравнение с прогнозираните 0.4% на съвещанието им през март. Те предвиждат също безработицата да се повиши само до 4.1% до края на 2023-а спрямо 4.5% в мартенските им предвиждания. През май безработицата в Съединените щати беше 3.7 процента.

По-силното от очакванията национално стопанство означава, че инфлацията ще пада по-бавно, като базовият ценови индекс за персоналните потребителски разходи ще се понижи от сегашните 4.7% годишно до 3.9% до края на годината – над предвидените през март 3.6 процента.

Решението от 14 юни слага край на поредицата от десет последователни увеличения на лихвите, с които Федералният резерв отговори на най-мощния инфлационен ръст за последните 40 години. Наборът от политически стъпки включваше и четири прекалено големи лихвени повишения с по 75 базови пункта през миналата година. Базовата лихва на централната банка, която влияе върху кредитните разходи на домакинствата и бизнеса чрез икономиката, нарасна с пълни 5% от началото на възходящия лихвен цикъл през март 2022-а, достигайки най-високото равнище отпреди началото на рецесията през 2007-2009 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кателан спечели дело за авторски права върху банана с тиксото

Артистът Маурицио Кателан спечели дело за авторски права върху прочутата инсталация банан, закрепен с тиксо към стената. Това стана, след като федерален съдия в Маями преди дни отсъди в полза на италианския художник Маурицио Кателан, чиято работа – инсталацията Comedian – бе продадена в Art Basel Маями Бийч за 120 000 долара.

Кателан спечели срещу художника Джо Морфорд, който твърди, че той е пионер в закачането на плодове по стените и го прави още от 2000 година. Той даде пример с произведението си Orange and Banana, в което пластмасови плодове – портокал и банан са прикрепени към стена с тиксо.

В решението на американския окръжен съдия Робърт Скола се казва, че няма достатъчно доказателства, че Кателан е видял плодовата композиция на Морфорд. Освен това според съда закрепянето на банан към вертикална равнина с помощта на тиксо не е защитено от Закона за авторското право. Съдия Скола отбелязва, че има значителните разлики между творбите на Морфорд и Кателан, като най-важната е ъгълът, под който е поставен бананът.

Решението на съдия Скола идва няколко седмици, след като Върховният съд постанови, че поредицата на Анди Уорхол “Принцът” нарушава авторските права, притежавани от фотографката Лин Голдсмит, която е заснела изображението, на което се основава отпечатъкът. Решението на Върховния съд поставя под съмнение така наречената доктрина за „свободната употреба“, на която често са разчитали немалко художници, включили в своите работи цитати от известни произведения на изкуството.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]