Областни управители в готовност да евакуират жители на села до Огоста

Правителството взима допълнителни превантивни мерки за опазване на живота и здравето на населението, засегнато от проливните дъждове в Северозапада, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.
Създадена е организация за евакуация на градове и села, които са в непосредствена близост до река Огоста.

По-конкретно областните управители на областите Монтана и Враца са в готовност да евакуират жителите на врачанското село Хайредин и на град Бойчиновци, на селата Портитовци, Ерден, Кобиляк и Лехчево и на ниските части на селата Мърчево, Владимирово и монтанското Громшин.
Решението за евакуация ще се вземе в случай, че по разпореждане на
„Напоителни системи“ се наложи да се покачи нивото на река Огоста заради
контролирано изпускане на водите на язовир Огоста, уточняват от правителствената пресслужба.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Защо Patek Philippe подкрепи тенденцията за аксесоари бижута

Малко преди откриването на женевската изложба на часовници Watches & Wonders 2023 доста шум вдигна коктейлът по случай лансирането на марката аксесоари S by Salanitro, която предлага инкрустирани със скъпоценни камъни принадлежности за тàбла, огледало и настолни фигури (маски, пана).

Мероприятието се получи изключително благодарение на гостите, сред които беше ръководителят на Patek Philippe Тиери Щерн – човек, който не се появява често публично и на когото всяка крачка трябва внимателно да се изучава от хората в отрасъла. Заслуга за събитието имаше и живият класик в часовникарското изкуство Франсоа–Пол Журн, както и Аурел Бакс –  ауционер на часовници в аукционната къща Phillips и основател на консултантската компания Bacs&Russo – изобщо все много значими личности в часовникарската индустрия.

С какво привлече грандовете новопоявилата се марка бижутерийни изделия?

Знаменитата марка обикновено крие зад себе си множество по-малки имена. В Швейцария има огромен брой почти неизвестни на публиката компании – доставчици, съплайъри, специализиращи се в производството на механизми, корпуси или гривни. Женевската компания Salanitro SA работи в сянката на индустрията повече от 30 години, предлагайки на повече от 80 швейцарски марки инкрустации със скъпоценни камъни. Първото, което вижда посетителят на сайта на Salanitro, е голямо изображение на футуристичния часовник Audemars Piguet Haute Joaillerie Diamond Outrage от 2017 година, инкрустиран с повече от 11 000 брилянти. И това е намек за това какви майстори са Salanitro и какви клиенти поръчват при тях.

Пиер Саланитро основава компанията си през 1990 година. С времето портфолиото на клиентите се разраства. Освен инкрустации компанията се научава да изработва корпуси и гривни за часовници. През 2015 година тя се сдобива с фабрика, в която сега работят повече от 230 души. От 2019 година досега Salanitro е получила два сертификата от Съвета на отговорните бижутери RJC в категориите „Верига на доставките” и „Кодекс на професионалната етика”.

През януари тази година стана известно, че легендата в света на часовниците –  независимият производител  Patek Philippe  – е придобила дял в Salanitro. Пред пресата това решение президентът на Patek Philippe Тиери Щерн обясни като отлична възможност за инвестиция в собственото си гарантирано бъдеще, а също и като желание за укрепване на връзките с Пиер Саланитро, чийто процъфтяващ бизнес притежава огромен потенциал за по-нататъшно развитие на производствените мощности в бижутерийно-часовникарския сегмент.

Сега производителят на часовници може да бъде сигурен, че за в бъдеще няма да му се налага да търси изпълнители за своите поръчки с бижутерийна изработка от висок клас.

Новородената марка  S by Salanitro обещава да произвежда необикновени и изключителни предмети, като украсява всеки от тях с инкрустация от скъпоценни камъни с прилагане на редки техники, каквито до съвършенство владеят майсторите на Salanitro. Идеята за първата колекция се родила след като един японски клиент помолил  Пиер Саланитро да направи от скъпоценни камъни портрет на любимите му шарани кои.

По-късно господин Саланитро предложил на Школата за изкуства в кантона Лозана ECAL съвместен проект: на 14 студенти им била поставена задача да измислят, каквото и да е (само не часовници) на тема „Оригиналност и скъпоценни камъни”. Така се появила идеята да бъде създадена колекция от скъпоценни предмети за вътрешно обзавеждане.

Първият такъв предмет е маската „Воинът Малиналтепек“ (The Warrior of Malinaltepec), вдъхновена от погребална маска на ацтеките, намерена през 1921 г. в Мексико. Тя е изработена от позлатено сребро и инкрустирана с 214 безцветни брилянти и 2 рубина.

Вторият – комплект за игра на табла от патинирано дърво и кожа с пулове, украсени с черни брилянти и сини сапфири. Третият – огледало, символ на мъдростта и знанието, създадено в съавторство с дизайнера и архитекта Алин Ербея. Огледало с диаметър 120 см е поставено върху основа от лакирано дърво и в духа на мексиканската традиция е украсено с 1277 скъпоценни и декоративни камъни.

S by Salanitro планира да пусне на пазара 25 различни маски, 10 комплекта за игра на табла и 10 огледала годишно, като ги посвещава на различни култури по света. Разбира се, с възможност за персонализирана поръчка.

Присъствието на Thierry Stern на коктейла по случай представянето на новата марка S by Salanitro може да се разглежда и като потвърждение на дългогодишната връзка между Patek Philippe и Salanitro, така и като взаимна подкрепа за бизнеса.

Дали марката на Пиер Саланитро има бъдеще, ще покаже времето.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кабинетът “Денков” съобщи как реагира на наводненията

Правителството ще отпусне помощи в подкрепа на засегнатите от наводненията домакинства, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Министерството на труда и социалната политика създаде организация още в рамките на месеца пострадалите да могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лева.

Сумата ще бъде отпусната веднага след одобрение на заявленията на нуждаещите се от Агенцията за социално подпомагане, която ще съдейства на гражданите за попълване на документите.

Паралелно с това, чрез Агенцията по заетостта, по заявка на общината и с финансиране от МТСП, безработни ще бъдат ангажирани да помогнат с почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи нужди на засегнатите.

Още от началото на наводненията социалните работници към Дирекции „Социално подпомагане“ на МТСП започнаха посещения в домовете на пострадалите, за да направят цялостна оценка на нуждите. Специално внимание ще бъде обърнато на децата, които са били свидетели на наводнението. Всички пострадали могат да потърсят безплатна психосоциална подкрепа и на горещия телефон на БЧК 0800114 66.

До хората в най-засегнатите от наводненията райони, които са с нарушено водоснабдяване, вече са достигнали 135 000 литра питейна вода от Държавния резерв.

Правителството осигури 90 000 литра за община Етрополе и 45 000 литра за област Монтана.

Продължават усилията по отводняване и почистване на засегнатите райони.

В област Враца са пострадали част от къщите в село Невянин. На място са екипите на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Министерството на вътрешните работи. На близкото язовирно съоръжение се извършва изпускане на водите, като в последния час е отчетен застой в покачването на нивото на язовира.

Правителството е в постоянен контакт с областния управител на Враца и местната власт.

В област София-град на терен работят два екипа от столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Усилията са насочени към отводняване на частни домове в квартал – Нови Искър.

По информация на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „София“, към момента в язовир „Искър“ има 12% свободен обем. Язовир „Панчарево“ е 1.80 метра под кота от преливника, изпуска се с 15 куб. м в секунда. Поради покачване на нивото на река Яна – София, и река Елешница (Матица) – София област, като превантивна мярка ще бъдат изградени диги от чували. Създадена е необходимата организация.

В област Монтана три екипа от регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ отводняват мазета и дворове в селата: Крапчене, Трифоново, Сумер, Долно Белотинци, Гаврил Геново и Боровци.

Осигурено е непрекъснато наблюдение на язовирите „Клисурица“, „Христо Смирненски“ и „Огоста“, с помощта на хидромодул при необходимост се извършва изпускане на водите.

В област Видин, след преминалия през района на град Дунавци силен дъжд и преливане на река над дигата, на терен три екипа с шест мотопомпи от РДПБЗН – Видин отводняват около 60 къщи и дворове.

На жителите в Берковица помагат 66 военнослужещи от Сухопътните войски и днес. С помощта на 10 специализирани машини те продължават да разчистват пътната и критичната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска. Хиляди чували с пясък укрепват дигите на реката.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Антон Станков призна – навремето Данаил Кирилов му предложил да стане главен прокурор

Антон Станков

Правосъдният министър Данаил Кирилов ми предложи да бъда неговият кандидат, който да се изправи срещу номинацията на Иван Гешев. Това ме шокира, но се съгласих, а после Кирилов ми каза, че не съм одобрен.

Това призна бившият министър на правосъдието по време на правителството на Симеон Сакскобургготски Антон Станков в интервю за „Нова телевизия“.

Във връзка с актуалните събития и с факта, че Борислав Сарафов бе избран за изпълняващ функциите на главен прокурор, Антон Станков коментира, че не смята, че бившият заместник на Гешев е подходящ да го замени, защото той е бил острие на атаката срещу бившия главен прокурор. По думите му Сарафов може да бъде упрекнат във връзки с политици, много повече отколкото Гешев.

Според бившия правосъден министър дори е възможно Сарафов да бъде предложен за дисциплинарно уволнение заради изказванията си, че има “гешевчета”.

По отношение съдбата на Иван Гешев Станков коментира, че няма закон, който да урежда как да бъде разследван загубилият качеството си на главен прокурор. Неговото лично мнение е, че Софийската градска прокуратура трябва да разглежда казуса на Гешев, защото е магистрат.

В същото време според Станков добрата новина след всички рокади е, че вече няма задкулисие и е станало ясно кой с кого играе и какво цели.

От друга страна Станков постави въпроса не е ли редно да има и указ на президента за назначаване на изпълняващия функциите на главен прокурор? В заключение Станков бе категоричен, че Прокуратурата винаги ще има политически функции и че това не е въпрос на партийност, а на политика.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 17 юни 2023 г.

До 1512 лв. ще получат засегнатите от наводненията, обеща Шалапатова

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова посети Берковица след наводненията през седмицата. Тя обяви, че всички пострадали могат да подадат заявления за отпускане на финансова помощ до 1512 лева, като с отделна ведомост всички заявления могат да бъдат обработени още сега, през месец юни.

Шалапатова добави, че след посещението в Берковица ще посети и наводнените села във врачанско, за да видят хората, че не са сами, а до тях има и държава, която да им помага.

Започна и “София прайд”, и шествие за семейството

шествие София прайд

В един и същи час – в 14.00 часа започнаха и “София прайд”, и шествие в защита на традиционното християнско семейство. Маршрутът на участниците във втората проява бе подробно оповестен предварително, докато защитниците на ЛГБТ- общността запазиха до последно в тайна как ще се придвижват.

Сарафов с призив политиците да не се месят в съдебната система

Борислав Сарафов

Новоизбраният и. д. главен прокурор Борислав Сарафов разпространи своя позиция до БТА, в която призова политиците да спазват духа и буквата на Конституцията и да не се месят в съдебната система. В нея той заяви, че призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушеният баланс между властите в интерес на обществото.

Великобритания е застрашена от рецесия, ако лихвите достигнат 6%

Икономисти предупреждават, че британското стопанство ще изпадне в дълбока рецесия и ще загуби маса работни места, ако лихвените проценти се качат до 6% – равнище, което финансовите пазари оценяват като твърде вероятно. Бюджетите на домакинствата стават все по-напрегнати заради ръста на ипотечните разходи.

Множащите се корпоративни фалити пък предполагат, че фирмите, особено по-малките, които попълват най-голямата част от заетостта, се борят да се справят с по-високите цени на заемите.

Китай не е валутен манипулатор, според Белия дом, но остава под наблюдение

Американското министерство на финансите съобщи, че седем големи стопанства, включително и китайското, са в “списъка за наблюдение” на неприемливи валутни практики, но се въздържа да уличи което и да е от тях във валутни манипулации в поредния си шестмесечен анализ. Възлаганият от Конгреса доклад цели да окаже натиск върху търговските партньори на Съединените щати, за които американците предполагат, че поддържат изкуствено ниски валутните си курсове, за да извоюват конкурентно предимство.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Президентът на Южна Африка пристигна в Русия на мисия за мир

Сирил Рамапоса

Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса пристигна в Русия, съобщи АФП.

Рамапоса е част от делегация, състояща се от високопоставени африкански лидери, които провеждат специална мисия за мирното уреждане на военния конфликт между Русия и Украйна.

Мисията включва четирима президенти: Рамапоса на Южна Африка, Маки Сал от Сенегал, Хакаинде Хичилема от Замбия и Азали Асумани от Коморските острови, който в момента оглавява и Африканския съюз.

Лидерите на Уганда, Египет и Конго-Бразавил се оттеглиха в последния момент, но изпращат свои представители.

Делегатите предлагат план за мир, който предвижда изтегляне на руските войски от Украйна, премахване на тактически ядрени оръжия от Беларус, отмяна на изпълнението на заповедта за арест на руския президент Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд и облекчаване на санкциите срещу Русия.

Вчера, 16 юни, делегацията на африканските лидери бе в Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

По-късно днес се очаква африканската делегация да разговаря с Владимир Путин в Санкт Петербург и да го запознае с плана си за мир, представен и на украинския държавен глава.

Снощи руски подразделения за противовъздушна отбрана са отблъснали украинска атака срещу помпена станция на петролопровода “Дружба” в Брянска област, която граничи с Украйна.При нападението са унищожени три безпилотни летателни апарата. През последните седмици нападенията с дронове в Русия зачестяват, като те често са насочени срещу енергийни съоръжения. Русия обвинява Украйна, но Киев публично отрича да е отговорен за атаките.

През петролопровода “Дружба” се доставя петрол на беларуските нефтопреработвателни заводи. След като премине през руския град Брянск, тръбопроводът се разклонява на два участъка: северен и южен, като преминава през Беларус, Украйна, Полша, Чехия, Словакия, Германия, Унгария.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]