Проучване: Ако зареждате гориво на бензиностанция директно на магистралата, обикновено плащате значително повече

Ако зареждате гориво на бензиностанция директно на магистралата, обикновено плащате значително повече, показва проучване на ADAC. В България бензинът ...

България и Австрия ще продължат партньорството си в борбата с нелегалната миграция

Президентът Румен Радев разговаря във Виена с австрийския канцлер Карл Нехамер.

България и Австрия ще продължат партньорството си в борбата с нелегалната миграция. Президентът Румен Радев разговаря във Виена с австрийския канцлер Карл Нехамер. Държавният глава очаква редовното правителство да се възползва от постиженията на служебния кабинет, за да може да се ускори присъединяването на страната ни към Шенген.

България и Австрия ще продължат партньорството си в борбата с нелегалната миграция и за охраната на външните граници на Европейския съюз. Това е била общата позиция на президента Румен Радев и федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер, които разговаряха във Виена.

България работи за присъединяването си към Шенген още през тази година е подчертал на срещата Румен Радев.

Радев и Нехамер са обсъдили и стартирали европейски стратегически подход за управление на външните граници през следващите пет години с приоритетната роля на България, включително оказване на финансова подкрепа за страната.

Радев е изразил очакването си повече държави членки да изпратят у нас свои представители в инициираната в резултат на засиленото сътрудничество между България и Австрия целева работна група за противодействие на нелегалната миграция.

По време на срещата Румен Радев и Карл Нехамер са обсъдили широк кръг от въпроси на българо-австрийските отношения – сред тях икономическото и инвестиционното сътрудничество, партньорството в сферата на сигурността, както и теми от европейския дневен ред.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Всеки път, когато отворим Конституцията, правим някаква беля, смята Даниел Вълчев

Даниел Вълчев

ВСС се управлява не според вътрешното убеждение на голяма част от неговите членове. В България в последните седмици има три сюжета – какво става с правителството и с подкрепата за него, второто е това, което се случи с Гешев и замяната му с г-н Сарафов и третата са конституционните промени, за които никой не знае. Това заяви деканът на юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев пред БТВ.

„Аз наричам тази коалиция „срамежлива“. Те не искат да говорят как се коалираха с човека, който бе основният им опонент. Някои политици, за да не кажат, че има коалиция публично, сега берат плодовете от това. За да не ги питат постоянно за това, те започнаха съдебната реформа. Те не се запитаха какво става на следващия ден, след като г-н Гешев вече не е главен прокурор. Това галопиране от страна на правосъдния министър беше абсолютно ненужно. Единственото разумно обяснение е, че те са разчитали, че г-н Радев няма да издаде указ и ще си кажем, че той пази Гешев. Сега се говори – Радев подкрепя Сарафов“, обясни той.

„Как можеш да търсиш конституционно мнозинство за нещо, което не си конструирал и нямаш дори законопроект? Всеки път, когато отворим Конституцията правим някаква беля. Последният път беше през 2015 г., когато разделихме ВСС на три колегии. В момента берем плодовете именно на това“, припомни проф. Вълчев.

„Не знам какво оптимистично да кажа, освен, че България е оцеляла в много по-тежки времена“, завърши той.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Нинова: Още на вторите разговори за кабинет усетихме каква е истинската цел на Борисов

Реалното управление в момента е ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, другото е проформа. Докато течеше целият спор около отстраняването на Гешев, Борисов дори не идваше на работа, а когато все пак идваше – беше като буреносен облак. Сега, като Гешев вече е отстранен, се върна в обичайната си форма с плоските шеги. Това каза пред БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя добави, че съдебната реформа на практика вече е приключила със свалянето на Гешев и назначаването на Борислав Сарафов, като целта е била да се спаси имунитета на Борисов.

„Именно заради това бе създадена тази коалиция, която ние наричаме коалиция на имунитетите – заради страх от наказателно преследване. Направиха цялата държава заложинк на Борисов и на лакомията за държавни постове Тази коалиция няма законодателна или управленска програма, не е приет нито един закон за ПВУ“, отбеляза още Нинова.

По думите ѝ ПП-ДБ са в такава ситуация, че нито могат да продължат да управляват, нито могат да се самосвалят, дори да подадат оставки, защото ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” ще гласуват “против”.

“Затова от БСП прекратихме разговорите с ГЕРБ. Тогава още на втория разговор го усетихме Борисов какво иска да направи – БСП да бъдем смокинов лист и резервната гума на тротинетката. Не искахме да бъдем параван, защото вижте какво се случва с България. Ние щяхме да стоим като пионки, а те с плаващи мнозинства щяха да взимат съвсем други решения”, допълни лидерът на социалистите.

На въпрос дали БСП ще подкрепи изготвения от Асен Василев проектобюджет, Нинова категорично отхвърли такава възможност, отбелязвайки, че „този бюджет е антисоциален“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Назначени са трима заместник-министри

Министерски съвет сграда

Трима заместник-министри са назначени в три министерства. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Наталия Митева е назначена за заместник-министър на образованието и науката. Притежава богат международен опит в образованието, в това число е заемала позицията мениджър „Стратегически програми за образованието“ в Гугъл. Работила е активно с Колумбийския университет и педагогическия колеж Банк Стрийт в Ню Йорк в сферата на педагогически практики и ефективните технологии за преподаване. Завършила е магистратура по публични политики в Мерилендския университет в САЩ и бакалавър по международни отношения от Колумбийския колеж в САЩ. Заповедта за назначаването на Наталия Митева като заместник-министър на образованието и науката ще влезе в сила от 3 юли т.г. Постът освобождава Надя Младенова, считано от 1 юли. 

Георги Николов е назначен на длъжността заместник-министър на правосъдието. Той е съдия в Административен съд-София област. Преди това е бил председател на Районен съд – гр. Сливница. Бил е също военен следовател в Софийска военно-окръжна прокуратура в периода 1997-2003 г. и адвокат в периода 1992-1997 г. По образование е юрист, магистър по право на ЕС от СУ „Св. Климент Охридски“. 

Поста заместник-министър в Министерството на труда и социалната политика поема Мая Василева. Тя има дългогодишен ръководен и експертен опит в сферата на социалната политика. В периода 2019 г. – 2022 г. заема длъжността заместник-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, където отговаря за развитието на социалните услуги за пълнолетни, изпълнението на политиката за хора с увреждания и предоставянето на социални помощи. Има дълъг професионален стаж в община Ловеч, като от 2013 г. до 2016 г. е директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“. Притежава магистратура по „Публична администрация“ и бакалавърска степен по „Социални дейности“ от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. 

Днес по лични причини Мария Бояджийска отказа да заеме поста заместник-министър на околната среда и водите. Въпреки това, тя ще продължи да работи в областта на околната среда и устойчивото развитие в съответствие с принципите си.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

България и Румъния продължават заедно към членството в Шенген

шенген

България и Румъния продължават заедно в усилията си да се присъединят към Шенгенското пространство, като двете държави се надяват това да се случи по време на испанско председателство на Съвета на Европейския съюз до края на тази година.

Около това се обединиха премиерите на двете страни акад. Николай Денков и Йон-Марчел Чолаку в телефонен разговор днес, съобщават от правителствения пресцентър.

Подобряването на свързаността между двете държави също е общ приоритет, като то включва строителството на нов мост на Дунав при Русе-Гюргево, както и пускането на фериботна връзка между двата бряга на реката, която да облекчи трафика до изграждането на новата инфраструктура.

Румънският премиер приветства предложението на българския си колега да се подсили и тристранното сътрудничество по връзката юг – север в рамките на инициативата “Три морета”. Става дума за трасето Александруполис – Бургас – Варна – Констанца, което има огромен потенциал за развитие в сферата на енергетиката, транспорта, търговията, информационните технологии.

“Ако успеем да реализираме този проект, връзките между Гърция, България и Румъния“ ще преминат на качествено ново ниво“, отбеляза акад. Николай Денков.

България и Румъния ще продължат да си сътрудничат тясно по отношение на риска от замърсяване на Черно море заради агресията на Русия в Украйна. Те наблюдават показателите на морската вода и непрекъснато обменят информация. В същото време са решени да се противопоставят на злонамерените опити за преекспониране на проблема, което може да застраши летния туристически сезон в двете държави.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]