“Фейсбук” промени алгоритъм и стъжни живота на немалко сайтове

Без никаква комуникационна кампания, без грам информация от страна на “Фейсбук”, доставчиците на съдържание – най-различни информационни сайтове, които разчитат на трафика в социалната мрежа, се оказаха изложени на милостта на неразгадаем алгоритъм. Според тях той ги наказва по незнайни причини, пише журналистът Томас Джърмейн от Gizmodo.

През месец май очевидна промяна в алгоритъма на “Фейсбук” предизвиква драматичен спад в приходите на новинарски и медийни уебсайтове. Това става ясно от данни от Echobox – компания за управление на социални медии.

Ставаме свидетели на обезпокоителна промяна във все по-крехкия цифров новинарски бизнес, в който компаниите нямат друг избор, освен да разчитат на социалните мрежи. И по-точно, на най-голямата – “Фейсбук”.

Доставчиците на съдържание споделят, че заслужават прозрачност, но както и при други подобни промени в миналото, не е имало комуникация с Meta – компанията майка на “Фейсбук”. От Meta не отговарят и на Gizmodo, след като са потърсени за коментар по въпроса.

Всички информационни сайтове, чиито представители са разговаряли с Gizmodo, твърдят, че промяната е започнала през февруари и положението се е влошило през следващите месеци.

“Налице е тенденция на значително понижение, а това е важна платформа за нас, защото нашата аудитория във “Фейсбук” представлява непренебрежима част – тя съставлява около 25% от трафика ни”, посочва Робърт Чапъл, изпълнителен редактор на Madison 365 – организация с нестопанска цел, която отразява случващото се около цветните общности в Уисконсин. Той се оплаква, че в момента не е ясно кога какви промени ще настъпят и така е трудно да се правят планове за бъдещето.

Кликовете, идващи от “Фейсбук”, намаляват от около година, но този спад се ускорява бързо през май 2023 г., според Echobox – компанията, която събира данни от повече от 2000 доставчици на съдържание по света. Клиентите на Echobox споделят, че делът на трафика, идващ от “Фейсбук”, е спаднал с около 50% спрямо лятото на миналата година.

“Трудно е да се каже със сигурност какви са причините за това, но “Фейсбук” не крие намерението си да промени принципа си на приоритизиране на новините на платформата си и да даде по-голям превес на видеосъдържанието, което води до по-малък трафик от кликове”, обяснява Антоан Аман – главен изпълнителен директор на Echobox.

“За доставчиците на съдържание може да се окаже, че е изключително предизвикателство да зависят от милостта на платформи, явяващи се някаква трета страна, още повече че промените в алгоритмите могат да повлияят върху тяхната ефективност и приходи. И най-неприятното е, че те нямат никакъв контрол върху тези алгоритмични промени”, допълва Аман.

Графика, показваща спада на трафика във “Фейсбук” до около 7% , за разлика от високите 15% през лятото на 2022 година. Данните от Echobox показват дела на трафика на доставчиците на съдържание във “Фейсбук” след пика през лятото на 2022 г., като спадът се ускорява през май 2023 година.

Друг служител в сайт за спортни и културни новини с милиони последователи във “Фейсбук” споделя пред Gizmodo: “Забелязахме трайно отдръпване в средата и края на февруари. Първоначално предположихме, че това е по наша вина и че сме допуснали някаква грешка, но с течение на времето други доставчици на съдържание в нашето пространство съобщиха за същото нещо.”

Неочакваните сътресения при трафика в социалните медии са отчасти причината за неотдавнашната вълна от бизнес сривове в новинарски компании, като например подаването на молба за обявяване в несъстоятелност на Vice Media и закриването на BuzzFeed News.

Никълъс Карлсън, главен редактор на Insider, посочи, че проблем с “Фейсбук” е една от основните причини, довели до спад в приходите на сайтовете на неговата компания, наскоро уволнила немалко служители и предизвикала срещу нея да бъде организирана стачка.

“Трафикът намалява. Абонаментите намаляват. Преглежданията на видеоклипове намаляват. Това беше така преди две седмици и е така от месеци, което показва, че не е поради въздействието на стачката. Говоря за промяна в четенето и в средата за гледане, в която “Фейсбук” вече не споделя линкове”, коментира Карлсън.

На “Фейсбук” не са чужди непрозрачните промени със сериозни последици за компаниите, които създават най-популярното му съдържание. Най-значимо е прословутото “обръщане към видеото” на “Фейсбук” през 2015 г., когато компанията публикува фалшиви показатели за това колко популярно е видеосъдържанието в платформата и така насърчава доставчиците да правят повече видеоклипове.

Това предизвиква промяна в цялата медийна индустрия с големи инвестиции в производството на видеосъдържание и съответно съкращения в други отдели. По-късно става ясно, че в действителност потребителите не гледат толкова много видеосъдържание във “Фейсбук”.

“Ние станахме част от екосистемата на “Фейсбук”, откакто стартираха Facebook Pages преди повече от десетилетие. Но като малък бизнес изглежда, че “Фейсбук” не ни уважава, за да ни информира за предприетите промени в алгоритмите си”, заяви служител в сайта за спорт и култура. Той поиска медията му да остане анонимна, поради страх от ответни мерки от страна на “Фейсбук”.

Освен това след президентските избори през 2020 г. броят на доставчиците на съдържание се срина, след като “Фейсбук” извърши промяна, при която промени принципа на приоритизиране на новините.

Чапъл – редактор на Madison 365, обясни пред Gizmodo, че начинът на представяне на информационното съдържание се различава чувствително в зависимост от темата. Той се оплака, че Meta не просто решава дали потребителите трябва да виждат повече новини, но и решава какъв вид новини да се появяват във “фийда” на техните профили.

“През последните три или четири месеца всяко съдържание, което е спорно или е свързано с новини от областта на политиката, се потиска. Но ако това са новини за нещо сравнително приятно и “лесно смилаемо”, алгоритъмът го усилва”, уточнява Чапъл. Въпреки че от “Фейсбук” нито отрекоха, нито потвърдиха думите му, изтекоха вътрешни разговори от компанията, от които става ясно, че ръководителите обсъждат дали потребителите трябва да виждат повече или по-малко съдържание, оценено като “положително” или “негативно”.

Чапъл твърди, че водещата история на Madison 365 във “Фейсбук” през май е била статия за новия директор на средно училище, която е достигнала до 120 000 потребители.

“В същото време една история за републиканския председател на Асамблеята, който обявява, че ще “ореже” стимулите, насърчаващи разнообразието, равенството и приобщаването по програми в Университета на Уисконсин, достигна до едва 1 000 души”, посочва Чапъл и уточнява, че става дума за числа, напълно различни от данните за това как тези истории са представени в други социални мрежи и на самия уебсайт Madison 365.

“Това не е непременно оплакване, защото историята за училището е важна за много хора”, добавя Чапъл, но признава, че е притеснително да става свидетел на това как “Фейсбук” взима редакционни решения, без да обяснява какво прави на доставчиците на съдържание.

Зависимостта на дигиталната медийна индустрия от “Фейсбук”, някога добре известна като източник на огромен трафик, е добре документирана и е еднозначна.

През май Meta заплаши да блокира изцяло новинарските връзки във “Фейсбук” и Инстаграм в Калифорния, в отговор на законопроект, който се подготвя в щата и който би принудил технологичните платформи (Google и Meta) да плащат на доставчиците за новинарско съдържание.

Meta не е блокирала изцяло новините в Калифорния, но нейните платформи може да потискат новинарското съдържание по по-незабележим начин. Податели на сигнали за нередности твърдят, че през 2021 г., в Австралия, Meta е блокирала не само новинарски сайтове, но и страници на местни болници и противопожарни служби в отговор на предложение за подобен закон. Meta отрече това твърдение, като заяви, че блокираните страници са били неволна грешка.

Редактори от информационни сайтове, с които Gizmodo разговаря, подчертаха, че Meta е частна компания, която е свободна да извършва, каквито си иска промени, и на никого не дължи нито трафик, нито приходи. В същото време обаче доставчиците на съдържание са категорични – те най-малкото заслужават да бъдат в течение с онова, което се случва и пряко ги засяга.

“Ако знаех за подобни промени година по-рано, щях да внеса стратегически корекции в плановете си. Но аз дори не знам дали сегашната ситуация няма да се промени след два месеца”, признава Чапъл. “Ние инвестираме в работата цялото си време и енергия, а от другата страна не можем да се свържем с никого. В края на краищата, те са голяма компания, а ние сме малък местен новинарски сайт”, завършва някак пораженчески и примиренчески Чапъл.


източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Мирослав Иванов: Не съм изненадан, но изборът на Сарафов беше циничен(част І)

Първо промяна на ВСС или най-напред конституционна реформа – това е дилемата

Има два възможни подхода към правосъдната реформа. Единият е да се предприемат действия за смяна на състава на ВСС и новият състав да проведе процедурата по избор на главен прокурор. Другият подход е първо да се пристъпи към конституционна реформа, тъй като част от темите в нея касаят структурата на ВСС, както и фигурата на главния прокурор. Може би не е целесъобразно да се търси промяна във ВСС, ако след това ще се променя самата конституция.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ юристът Мирослав Иванов, депутат от коалиция ПП-ДБ.

Още от интервюто:

Какъв е графикът на ПП-ДБ по отношение на правосъдната реформа?

Имаше ли изненадани от скоротечния избор на Сарафов за временен главен прокурор?

Възможно ли е една правосъдна реформа да бъде подкрепена от тези, които могат да пострадат от нея?

Колко време е нужно на ВСС, за да избере нов главен прокурор?

Рисковано ли е да се отложи изборът на нов ВСС, в очакване на конституционна реформа?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Румен Гълъбинов: Първите симптоми на рецесия в еврозоната са факт, неминуемо ще се отразят на България

В Европа и по-специално в еврозоната вече се забелязват първите симптоми за навлизане в рецесия. Това каза икономистът Румен Гълъбинов в предаването ...

Даниел Панов: Кметовете доказаха, че са гръбнака на държавата

Даниел Панов, кмет на община Велико Търново и Председател на УС на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

“Ние доказахме, че сме гръбнака на държавата. Ще трябва да продължим да го правим с високо вдигнати глави”. Това заяви Даниел Панов, кмет на община Велико Търново и Председател на УС на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), по време на откриването на заключителната конференция за мандата 2019 – 2023 г., организирана от Сдружението на общините. Конференцията се провежда днес и утре в Пампорово.

Панов заяви, че кметовете от този мандат оставят добро наследство и солиден опит на управление при кризи.

“Днес сме тук, за да разсеем и най-малките колебания, че ако все още някой и нещо държи държавата ни изправена, това сме ние. Трябва да научим и управляващите, трябв да начуим и народните представители, че трябва да работят заедно за едно по-добри бъдеще на България, за нашите деца”, каза Панов.

В доклада си по време на конференцията кметът на столична община Йорданка Фандъкова отбеляза, че “пандемията изправи общините пред финансов стрес тест”, като постъпленията от собствени приходи спаднаха с 40%. За големите общини разходите за дезинфекция и предпазни средства надхвърлиха половин милион лева, а средните и малки общини имаха разходи от 30 до 60 000 лева, което е много за тях. Загубите в обществения транспорт нахвърлиха огромни размери.

Въвеждането на облекчения за бизнеса бе едно от най-важните решения в условия на криза, посочи още Фандъкова.

“Често чувам да се коментира този мандат, без да се дава сметка през какви кризи се минава. Как да вдигнем данъците като хората мизерстват? Очакваме да започне сериозния разговор за промени в данъчното законодателство, за да имат собствени приходи общините“, допълни още столичният кмет.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Борисов се срещна с Роберт Бенджамин и обяви, че ще продължим да подкрепяме Украйна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе среща с Роберт Бенджамин, регионален директор за Централна и Източна Европа на National Democratic Institute на САЩ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе среща с Роберт Бенджамин, регионален директор за Централна и Източна Европа на National Democratic Institute на САЩ.  

Това стана ясно от пост на личната страница на Борисов във Фейсбук. Ето какво написа той:

“Днес проведох среща с Роберт Бенджамин, регионален директор за Централна и Източна Европа на National Democratic Institute на САЩ. 

Запознах го с усилията, които полагаме за това България да бъде стабилен и надежден партньор. Уверих го че ще продължим да предоставяме подкрепа за #Украйна, както и да работим за пълната енергийна диверсификация на страната ни”. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Радев: Има и други важни теми в държавата, освен избора на Сарафов

Румен Радев

Освен избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор, има и други важни теми в държавата. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пампорово.

 Държавният глава участва в заключителната конференция на НСОРБ за общински мандат 2019-2023 г., предава Нова телевизия.

Той отказа да коментира по-обстойно темата.

„Тук съм, за да изразя своята признателност към Националното сдружение на общините, към българските кметове, които успяха да се справят в един безпрецедентен мандат – наситен с глобални и регионални кризи. Дължим им признателност”, заяви президентът.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Строежът на 111-метровия пилон в “Рожен” не вреди на околната среда 

Строителната площадка за изграждане на пилона с височина 111 метра в местността “Рожен” не попада в обхвата на Закона за опазване на околната среда и съответно не трябва да има оценка за въздействие върху околната среда.

Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Смолян.

Те обявиха, че на 12 юни 2023 г. са проверили сигнал на еколозите от “Сдружение за дива природа Балкани”.

При проверката на място е установено, че поземленият имот, в който се реализира инвестиционното предложение, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (Защитена местност „Рожен“ отстои на около 0.9 км по права линия на изток от обекта). Също така той не попада и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (най-близко разположената защитена зона BG0001030 „Родопи Западни”, отстои на около 4.58 км от имота).

Повече за каузата за издигането на 111-метровия пилон „Рожен“ с българското знаме, може да откриете ТУК.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]