Пригожин обяви спиране на похода си и връщане на “Вагнер” в полевите лагери

пригожин

Канцеларията на беларуския президент Александър Лукашенко съобщи днес, че посредничи в сделка с Пригожин

ЧВК “Вагнер” спира движението на колоните, обръща ги и се връща към полевите лагери, заяви ръководителят на “Вагнер” Евгений Пригожин в „Телеграм“, предаде ТАСС.

„Тръгнахме на 23 юни на „марш на справедливостта“. За едно денонощие достигнахме пеша на 200 километра от Москва. През това време не сме пролели нито капка кръв от нашите бойци. Сега е моментът, в който може да се пролее кръв. Ето защо, осъзнавайки цялата отговорност за факта, че руска кръв ще бъде пролята от една от страните, обръщаме нашите колони и тръгваме в обратна посока към полевите лагери според плана “, каза Пригожин.

Канцеларията на беларуския президент Александър Лукашенко съобщи днес, че посредничи в сделка с разбунтувалия се лидер на руските наемници Евгений Пригожин, който се е съгласил да деескалира ситуацията.

В съобщението, публикувано в официалния „Телеграм“ канал на беларуското президентство, се казва, че Пригожин се е съгласил да спре по-нататъшното движение на бойците на ЧВК „Вагнер“ в Русия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 24 юни 2023 г.

Бойко Борисов градска Прокуратура

Коалиционно споразумение с ПП-ДБ поиска Бойко Борисов

Към този момент ние имаме една декларация”Денков-Габриел”, но партньорите ни назначават министри и зам.-министри, без изобщо да ни питат, каза Борисов. По думите му, вместо да се поставят седем условия, трябва да бъде подписано коалиционно споразумение, ако трябва от 300 страници, в което всичко да бъде описано много подробно – така, както правят коалиционните правителства в Европа.

Руски войници се окопават пред Москва, силите на “Вагнер” напредват

руски войници очакват вагнер

Губернаторът на руската Липецка област обяви, че наемническата група „Вагнер“ е навлязла в областта. Два входа на Липецк са блокирани, шофьорите са помолени да използват алтернативни маршрути. В социалните мрежи се появиха видеоклипове, на които се вижда как багери разкопават пътища в района на Липецк, вероятно за да попречат на преминаването на вагнеровците.

Да продължим с диалог и разум, призова Мария Габриел

Попитана за седемте точки определени от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) към ГЕРБ-СДС, Мария Габриел каза, че те не са насочени към вниманието на вицепремиера Мария Габриел, а на вниманието на парламентарната група.

И съдебната ни реформа като Годо – все я чакаме, но тя все не идва

Ако структурите на прокуратурите и съдилищата бяха еднакви, цитаделата на правосъдното задкулисие – Върховна касационна прокуратура, отдавна щеше да е изравнена със земята. Просто защото така трябва да е по конституция и закон: колкото съдии има в Наказателната колегия на ВКС, толкова прокурори трябва да има във ВКП.

Не съм изненадан, но изборът на Сарафов беше циничен

Борислав Сарафов близо четири години беше дясната ръка на Гешев и в качеството си на зам.-главен прокурор е част от всички процеси по делата на трупчета. Да преживее за месец и половина някакъв катарзис за мен не е реалистично. Първо – промяна на ВСС или конституционна реформа – това е дилемата. Мирослав Иванов, депутат от ПП-ДБ, пред „БАНКЕРЪ“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Руски войници се окопават пред Москва, силите на “Вагнер” напредват

руски войници москва

Губернаторът на руската Липецка област обяви, че наемническата група „Вагнер“ е навлязла в областта

Руски войници са разположили картечница в югозападния край на Москва, според снимки, публикувани от вестник “Ведомости”, предаде Ройтерс. 

Снимките показват и полицаи, които са се събрали на позицията, където магистралата М4 достига до руската столица. По тази магистрала се движат бунтуващите се наемници от “Вагнер”.

Кметът на Москва Сергей Собянин помоли хората да се въздържат от пътувания из града, доколкото това е възможно, тъй като е обявена антитерористична операция, и каза, че ситуацията е “трудна”, предаде Ройтерс. 

Собянин също така съобщи в официалния си канал в „Телеграм“, че понеделник ще бъде неработен ден, с цел “да се сведат рисковете до минимум”.

“С цел минимизиране на рисковете, реших, в рамките на оперативния щаб, да обявя понеделник за неработен ден – с изключение на органите и предприятията с непрекъснат цикъл, на отбранително-промишления комплекс и градските служби”, написа кметът.

руски войници очакват вагнер

Губернаторът на руската Липецка област обяви, че наемническата група „Вагнер“ е навлязла в областта.

Два входа на Липецк са блокирани, шофьорите са помолени да използват алтернативни маршрути, съобщава ТАСС с позоваване на градските власти.

Властите на Липецка област по-рано заявиха, че части на ЧВК “Вагнер” се движат из региона. В социалните мрежи се появиха видеоклипове, на които се вижда как багери разкопават пътища в района на Липецк, вероятно за да попречат на преминаването на вагнеровците.

Липецка област е на около 360 километра южно от Москва и е много по-близо до столицата от град Ростов на Дон, където бойци на „Вагнер“ се появиха през изминалата нощ.

Руската Калужка област, разположена южно от Москва, въведе днес ограничения за пътуване заради бунта на армейската група „Вагнер“, която започна поход към руската столица, предаде Франс прес.

Оперативният щаб реши временно да въведе ограничения за автомобилния транспорт по пътищата на областта които я свързват с  Тулска, Брянска, Орловска и Смоленска област, каза губернаторът Владислав Чапча. 

Областната столица Калуга е на 180 км от Москва.

Хеликоптери на руската армия са открили днес огън по военен конвой на наемниците на “Вагнер” на магистрала М4 край град Воронеж, каза очевидец на събитията пред Ройтерс.

Президентът на Русия Владимир Путин се зарече да смаже бунта, който той сравни с Гражданската война в Русия преди малко повече от век. 

Бойците на частната военна армия „Вагнер“, командвани от Евгений Пригожин, установиха контрол над Ростов на Дон, град с население от над един милион души, намиращ се недалеч от границата с Украйна.

Журналист на Ройтерс съобщава, че военни хеликоптери са открили огън по колона на „Вагнер“ преминала района на град Воронеж, която има в състава си поне един танк. Градът се намира приблизително на половината път от Ростов на Дон до Москва. 

Пригожин, чиято частна армия се сражава в една от най-кървавите битки във войната на Русия срещу Украйна, и който от месеци е във враждебни отношения с руското военно командване, каза че „Вагнер“ са завзели ключовите сгради в Южния военен окръг в Ростов, след влизането на бунтовниците от окупираните украински райони на територията на Русия. 

Жителите на Ростов, който е важен логистичен възел за руската армия за целия период на инвазията в Украйна, правят клипове с мобилните си телефони, докато танковете на военната компания „Вагнер” заемат позиции. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вечерен виц: Малко дете пита баща си

Малко дете пита баща си: - Тате, а защо облаците са толкова високо? Той му отговаря: - Не знам. - Тате, а защо птичките отлитат през есента? - Не знам - е отговорът на бащата. Намесва се майката: - Хайде стига си питал, пречиш на баща си! А бащата и се сопва: - Стига, ма - нека пита, да знае!

text

Руската валута потъна, над 100 рубли за долар

Руската валута претърпя рязка обезценка в събота до над 100 рубли за един щатския долар на фона на въоръжения бунт, воден от Евгений Пригожин и неговата частна военна групировка "Вагнер", съобщи РИА Новости. Според  редица водещи руски банки вече котират местната валута на нива над 100 рубли за долара и 115 рубли за едно евро за желаещите да закупят чужда валута, показва анализ на сайтове и приложения, направен от агенцията. ЕК иска замразените руски активи да се използват за възстановяването на Украйна "Росбанк" предлага най-неизгодни курсове, като един щатски долара може да бъде закупен за за 105 рубли, а едно евро - за 115 рубли. Promsvyazbank все още предлага най-изгодните курсове - 84,87 рубли за долар и 93,06 рубли за евро. В Московската кредитна банка курсовете съответно са 86,0 и 93,5 рубли, а в Сбербанк - 88,33 и 94,16 рубли. Газпромбанк от своя страна предлага закупуване на американска валута за 97,3 рубли, а европейска валута - за 104,3 рубли. Rosselkhozbank - за 94,55 и 103,9 рубли, Alfa-Bank - за 96 и 106 рубли и Unicreditbank - за 95,05 и 102,74 рубли. Във VTB можете да закупите долар за 92,45 рубли, а евро - за 100,5 рубли. Малко по-скромни курсове в Otkritie, където можете да закупите американска валута за 90 рубли и евро за 100 рубли.

text

Коалиционно споразумение с ПП-ДБ поиска Бойко Борисов

Бойко Борисов градска Прокуратура

Вместо да се поставят седем условия, трябва да бъде подписано коалиционно споразумение, ако трябва от 300 страници, заяви лидерът на ГЕРБ по повод исканията на ПП-ДБ

Нужно е коалиционно споразумение с ПП-ДБ, защото само така работи истинската коалиция, каза във Велико Търново председателят на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, където участва в работно съвещание на общински кметове от ГЕРБ и народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС, предаде БТА.

В началото на заседанието Борисов посочи, че е изключително важно външният министър, министърът на отбраната и службите да следят много внимателно това, което става в Русия и Украйна. По думите му случващото се там е гражданска война, метеж и е изключително опасно. Той заяви, че са нужни реформи, които да доведат до по-финансирани, по-силни служби. Борисов подчерта, че от първия ден на войната България изнася огромно количество оръжие за Украйна, но това се осъществява чрез посредници, което по думите му генерира огромна корупция и трябва да бъде разследвано.

Според Борисов исканите гаранции от страна на коалиционните партньори ПП-ДБ са доказателство, че те вече са разбрали, че трябва да има подписан документ, подписано коалиционно споразумение. Към този момент ние имаме една декларация”Денков-Габриел”, но партньорите ни назначават министри и зам.-министри, без изобщо да ни питат, каза още Борисов. По думите му вместо да се поставят седем условия, трябва да бъде подписано коалиционно споразумение, ако трябва от 300 страници, в което всичко да бъде описано много подробно – така, както правят коалиционните правителства в Европа.

Вицепремиерът Мария Габриел посочи, че с премиера академик Денков работят в екип, имат си доверие и всеки се вслушва в мнението на другия. Тя подчерта, че това е работещото решение, за да може България да влезе в Шенген и да бъде наваксано изоставането по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост. Според нея трябва да продължи работата, водена от двете ключови думи – диалог и разум.

„Когато искаш да имаш националноотговорен дневен ред, когато искаш в страната да се вземат решения, които са следствие на обсъждане, прозрачност, ясни правила и принципи, няма причина това правителство да бъде нестабилно и да не продължи своята работа“, каза Мария Габриел и посочи, че това трябва да продължи. Тя подчерта, че в декларацията от 22 май, подписана с академик Николай Денков, е ясно разписана точката за ротацията в управлението.

Това дава основание да бъде даден кредит на доверие, който след това се доказва с работата. Тя отбеляза, че е представител на изпълнителната власт, а седемте точки, обявени от ПП-ДБ, са предоставени на вниманието на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, и посочи, че не бива функциите на изпълнителната и законодателната власт да се смесват.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]