Иван Нейков: Огромният дефицит пред всички, които ще правят бюджета, е липсата на време

Иван Нейков

“Задачата пред кабинета “Денков” е едновременно да ограничи разходите и да увеличи приходите”

“Върви една линия на дезинформиране, че пенсионерите са най-нуждаещите се хора”

“Бюджетът има два важни инструмента – ограничаване на разходите и увеличаване на приходите. Това правителство ще бъде изправено пред задачата едновременно да намери и двата инструмента”.

Това каза пред БНР социалният експерт Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, бивш социален министър.

Той подчерта, че в друга обстановка и при нормално създаване на правителство, нещата не стоят така, но:

“Огромният дефицит, пред който е министърът на финансите, а и всички, които ще правят бюджета, е липсата на време. Бюджет 2023 трябваше да е готов вчера и упрекът винаги ще е, че се мотаят и закъсняват. Когато се работи под такъв натиск, решението е да намериш най-малкото зло, а то е да дадеш отговор на тези, които най-много викат, а те не винаги са най-нуждаещите се”, обясни той.

Нейков подчерта, че големият дефицит в социалната сфера е липсата за реална справедливост.

“Върви една линия на дезинформиране, че пенсионерите са най-нуждаещите се хора, а си затваряме очите, защото не искаме да кажем, че близо 70% от цялото богатство на България – и индустриална собственост, и жилищна и селскостопанска собственост – е притежание на пенсионери. Само че ние това не го броим за собственост, а гледаме колко пенсия вземаш. За много пенсионери пенсията е само един от доходите. Едно младо семейство, което се грижи и за деца, ако е на минимална работна заплата, е в много по-тежка ситуация”, коментира експертът.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Адв. Рангелов за отстраняването на Гешев: Ролята на Радев, особено в този случай, може да се окаже не толкова формална

Надявам се, че Румен Радев ще забрави злощастното нахлуване в Президентството и ще задържи указа за освобождаването на Иван Гешев, за да може ...

Славов: Решението за освобождаването на главния прокурор е безпрецедентно

Атанас Славов

Решението за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев е безпрецедентно, коментира веднага след заседанието на заседанието на ВСС правосъдният министър Атанас Славов пред журналисти.

Процедурата, макар с въпросителни, които бяха изказвани в началото, проработи. Имаме решение над минималния брой изискуем по закон гласове, обясни той.

“Основното, което мотивира решението на мнозинството във ВСС, е политизацията на действията на главния прокурор”, каза още правосъдният министър.

“Основният въпрос е злоупотребата с правомощия и това, което мнозина граждани, организации и политически формации говорят отдавна – политизация на прокуратурата – това е основното, което мотивира решението на ВСС”, категоричен е Славов.

Той коментира и информациите за натиск срещу членове на ВСС и български магистрати, като ги определи като крайно притеснителни. Повтори, че ще се проведе отделно заседание на Съвета по въпроса.

“Това само показва, че големият въпрос за съдебната реформа е на масата и НС ще трябва спешно да се занимае с него”, каза правосъдният министър.

Освобождаването на Гешев ще стане факт, когато президентът подпише указ за това. Ако откаже да го подпише, отново трябва ВСС да обсъди това предложение и то пак да бъде гласувано.

Припомняме, че малко по-рано с 16 гласа “за” и 4 “против” бе решено да бъде отстранен главният прокурор Иван Гешев от поста му.

Мотивът е, че той е уронил престижа на институцията. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министърът на икономиката: Членството на България в ОИСР е приоритет

Подобряване на работата в публичните предприятия е една от основните мисии, която аз си поставих поемайки Министерство на икономиката и индустрията. Определено имаме области, в които можем да подобрим процесите и искаме да използваме най-добрите практики, така че България да се доближи възможно най-близо до своите стратегически партньори. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който откри първото заседание на проучвателната мисия в България към Комитета по корпоративно управление на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщиха от Министерството на икономиката.

По време на заседанието министър Богданов подчерта, че членството на България в ОИСР е ключов приоритет. „Гарантирам, че ще имате пълната подкрепа от всички държавни институции, последователност в мерките, които ще се прилагат, за да се реализира членството на страната ни в организацията“, каза министър Богданов. Той увери, че нашата страна е предприела необходимите промени на ниво законодателни промени, правилници за прилагане на конкретните закони, така че да се работи в пълно съответствие с регламентите на ОИСР.

Министър Богданов изрази увереност, че през тази седмица ще се проведат конструктивни диалози, ще има ползотворно сътрудничество с ОИСР, за да се постигне целта на мисията. Срещата е първата от поредица дискусии в периода от 12 до 15 юни, на които Министерството на икономиката и индустрията е домакин. Очаква се в срещите със Секретариата на ОИСР да участват представители от Министерството на външните работи, Министерството на финансите, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, Сметната палата, Министерството на енергетиката, Национална комисия по корпоративно управление, БДЖ холдинг, КРИБ, БТПП, Асоциация „Прозрачност без граници“ и др.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

МЗ: Да се запазят внесените количества от лекарството “Селсепт” и да се осигурят допълнителни

лекарства

Да се запазят внесените у нас количества от лекарството за трансплантирани “Селсепт” и да се осигурят допълнителни количества – такъв призив е отправило здравното министерство към Изпълнителната агенция по лекарствата и Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства в края на май, когато е получено съобщение за предстоящо спиране на продажбите му в България.

От ведомството са информирали Експертния съвет по трансплантология за очертаващия се недостиг на медикамента и очакват информация от компанията-вносител, дали могат да се внесат количества от друга държава, за да се осигури лечението на пациентите за един месец.

Подготвено е писмо до фирма, притежател на разрешението за употреба на друго лекарство, съответстващо на международното непатентно наименование, на което съответства липсващото. С него се иска информация какви количества ще бъдат внесени у нас през следващите месеци.

Проучва се и възможността за задействане на процедура, при която, когато за лечението на пациент няма алтернатива у нас, може да се прилага лекарство, разрешено за употреба в друга страна-членка, което не се разпространява в България. 

По-рано днес пациентски организации предупредиха за липсващо лекарство, което се приема всеки ден от голяма част от трансплантираните хора у нас. Медикаментът е имуносупресор, който помага на организма да не отхвърли трансплантирания орган. От здравното министерство съобщиха, че по информация на компанията вносител продажбите се преустановяват от края на юни по производствени причини, а нови доставки се очакват в средата на август.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Областният управител на Перник Людмил Веселинов не е и няма да подава оставка

Областният управител на Перник Людмил Веселинов не е подавал и няма да подаде оставка.

Веселинов определи като недостойно това, което се прави с абдикирането на държавата от регионите през групово оттегляне на областни управители.

“Моите шефове са тези, които отделят една трета от заплатата си за данъци. Няма как да оставя област Перник на произвола на съдбата. Вървят процедури относно Минна дирекция, която ми беше кауза. Това е една от най- знаковите сгради в региона. Не приемам идеята да пречим на новото българско правителство. Не смятам това за държавническо. Приемствеността е много важна в развитите държави. Инатливостта е признак на политическа немощ. Всички областни управители са назначени с процедура и ще си отидат така. Ние сме временни работници, които трябва да помагаме , а не да пречим на държавата, докато сме на работа”, каза Веселинов.

По информация на БНР оставка не е подавала и зам.-областният управител Илинка Никифорова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]