Назначиха още трима заместник-министри

Михаил Стойнов е назначен за заместник-министър на електронното управление, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Притежава дългогодишен управленски опит в сферата на имплементацията на софтуер и информационната сигурност. Води университетски курсове и участва в писане на книги за програмиране във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Техническия университет-София и Нов български университет. Завършил е „Информатика“, както и „Стопанско управление“ в Софийския университет.

Д-р Бойко Пенков поема поста заместник-министър на здравеопазването. Той заема тази длъжност за четвърти път.

Д-р Пенков е бил директор на Националната здравноосигурителна каса, медицински директор на Университетската болница по белодробни болести и управител на УМБАЛ „Софиямед“. Завършва медицина през 1988 г. и има придобити специалности по „Вътрешни болести“, „Белодробни болести“ и „Болничен мениджмънт“, както и дипломи по „Здравен мениджмънт“ и „Администрация в здравеопазването“.

За заместник-министър на здравеопазването е назначен и доц. Михаил Околийски. През 2014 г. започва работа като експерт в българския офис на Световната здравна организация, а към днешна дата е негов председател. Доц. Околийски е ръководил направление „Психично здраве“ в Националния център по обществено здраве и анализи. Завършил е „Социална терапия“ в Хумболтовия университет в Берлин, Германия, където придобива и докторска степен по психотерапия. Член е на Изпълнителния комитет на Европейската мрежа за оценка на услугите за психично здраве (ENMESH).

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Планът за взривяване на Запорожката атомна електроцентрала е одобрен, ситуацията никога не е била толкова тежка досега

Запорожка атомна електроцентрала

Кирило Буданов, ръководител на военното разузнаване, е убеден, че планът за взривяване на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) от руснаците е напълно разработен и одобрен и заплахата никога не е била толкова голяма, колкото е сега.

Това заяви Буданов, в интервю за The New Statesman. По думите му “Ситуацията никога не е била толкова тежка, колкото сега.”

Според Буданов Русия е приключила подготовката за терористичната атака срещу АЕЦ.
На въпрос дали руснаците са решили да взривят електроцентралата, Буданов каза, че планът е изцяло “изготвен и одобрен”. Единственият липсващ елемент е заповедта за привеждането му в действие. „Тогава може да се случи в и следващите няколко минути“, каза той.
В същото време Буданов смята, че допълнителни “технически средства могат да бъдат използвани за влошаване на бедствието”.

Според ръководителя на военното разузнаване, охладителният резервоар на станцията е миниран от руските войски. Без охлаждане ядрените реактори могат да се стопят за период от десет часа до 14 дни. Той вярва, че Русия ще може да увеличи напрежението в електропроводите в централата, което ще доведе до ядрена авария в края на този времеви интервал.

Украинското разузнаване установи, че руските войски са преместили превозни средства, пълни с експлозиви, до четири от шестте енергоблока. Не е известно дали достъп до тези блокове е предоставен на Международната агенция за атомна енергия по време на посещението й на 15 юни, пише вестникът.

Според ръководителя на разузнаването на отбраната, заповедта на Русия за подготовка за извършване на терористична атака срещу АЕЦ може да е причинена от поражението на руските окупационни сили на левия бряг на Днепър. Русия смята, че създаването на зона на ядрено бедствие ще бъде спирачка за по-нататъшно напредване на украинските сили и замразяване на фронтовата линия в сегашния й вид.

В украинските разузнавателни и правителствени кръгове има разочарование, че реакцията на международната общност на разрушаването на язовира на водноелектрическата централа в Каховка на 6 юни беше толкова приглушена, че това може да провокира по-нататъшно използване на “тактиката на изгорената земя”, отбелязва вестникът.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Габриел не се ангажира кога България ще се присъедини към общата поръчка за снаряди за Украйна

мария габриел

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел не се ангажира с въпроса кога България ще се присъедини към общата поръчка за снаряди за Украйна. След края на Съвет “Външни работи” в Люксембург тя каза, че все пак всичко зависи от това, което можем да предложим.

Габриел каза, че украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба е дал на колегите си от страните-членки последна информация за случващото се в страната. Тя припомни, че България вече е изразила подкрепата си за Украйна.

На въпрос кога точно очакваме България да се присъедини към общата поръчка за боеприпаси за Украйна, тя отговори, че най-ясен отговор за това може да даде министъра на отбраната. По думите й това е въпрос на много ясен анализ и по отношение на това какво може да предложи страната.

“Не забравяйте, че едно е да желаеш, друго е да има реалности. След това сме заявили желанието си да бъдем част от общоевропейска инициатива, която да носи полза и на страната“, каза Габриел.

По повод решението за увеличаване на тавана на европейския механизъм за подкрепа на мира с 3.5 млрд. евро, който засяга и Украйна, тя подчерта, че е много важно да се запази финансовата устойчивост на този инструмент и той да остане глобален. Той не е само и единствено за Украйна, поясни вицепремиерът.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Радев ще участва в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Президентство служебно правителство Румен Радев Гълъб Донев

На 27 юни, вторник, президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение в Черна гора. По покана на своя колега Яков Милатович българският държавен глава ще участва в Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните участници в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). 

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  

Срещата, която ще се проведе във вила „Горица“, отбелязва края на ротационното черногорско председателство на формата. България е инициатор на създаването на ПСЮИЕ, чието начало е поставено през 1996 г. в София.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Премиерът ще участва в четвъртата годишна среща на Софийския икономически форум

Николай Денков

Министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в четвъртата годишна среща на Софийския икономически форум.

Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Събитието ще се състои във вторник, 27 юни, от 9 часа, в София Хотел Балкан. Премиерът ще направи встъпително изказване на форума, след което ще започне дискусия на тема: “Въздействието на инвазията на Русия в Украйна върху геополитическото положение на България”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Пригожин с първо изявление след изгнанието: Целта беше да бъде спасена “Вагнер”

Ръководителят на руската частна военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин заяви днес, че целта на метежа преди два дни е била да бъде спасена наемническата група, а не да бъде свалена властта в Русия, предаде “Франс прес”.

В първото си аудипослание след бунта Пригожин не уточни къде се намира.

Пригожин отрече твърденията, че неговите войници ще подпишат договори с руското министерство на отбраната.

Той каза, че „походът“ е бил предприет, за да се избегне унищожаването на частната военна група и че “Вагнер” е трябвало да прекрати съществуването си на 1 юли.

Лидерът на наемниците каза още, че целта е била да се направи протест срещу неефективното водене на войната в Украйна, а не да се свали правителството в Москва.

Съгласно споразумение, постигнато с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, лидерът на “Вагнер” прекрати похода на бойци на групата към Москва. Договорката предвижда Пригожин да отиде в Беларус.

Шефът на “Вагнер” каза, че Лукашенко е направил предложения, за да може групата да продължи за функционира.

Напредването на силите на “Вагнер” към Москва показва “сериозни проблеми със сигурността” в Русия, изтъкна шефът на частната военна компания. Той увери, че цивилните по пътя са подкрепяли похода на неговите бойци към руската столица.

11-минутният звуков запис бе публикуван в “Телеграм”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вътрешният министър: Мотивът за убийството на Къро може да е свързан с лица у нас

Вътрешният министър Калин Стоянов обяви пред БНР, че МВР не разполага с информация как покойният Ангел Христов е влязъл у нас.

“Аз лично това, което знам, е, че Ангел Христов е починал от инфаркт, но предстои да уточним начина, по който е влязъл в страната. Пламен Галев също е обявен за международно издирване, провеждаме оперативно-издирвателни мероприятия, с които целим да установим дали въпросното лице не се намира на територията на България, но към момента нямаме такава информация”, посочи той.

Убийството на Къро в ЮАР

МВР шефът посочи, че властите в Република Южна Африка са изразили готовност да пратят у нас разследващи, които да работят заедно с българската полиция по случая с разстрела на Красимир Каменов – Къро и още трима негови близки. По думите му полицията в африканската държава е наясно с механизма по който е извършено престъплението.

Стоянов не изключи възможността мотива за убийството да е свързан с лица у нас, но допълни, че все още не може да се твърди това. “Реално те имат сглобен механизма, по който е извършено престъплението. Просто търсят най-важното нещо, а именно – мотива, което може да бъде свързано и с лица от България, но на този етап не можем да се ангажираме с такава информация”, каза той.

Кого и защо охранява МВР?

Към момента МВР охранява само трима защитени свидетели по прокурорски постановления, обясни вътрешният министър. Той допълни, че след анализ, извършен заедно с прокуратурата, е решено броят на охраняваните да бъде намален. Според него снимките на това как полицаи товарят багаж в джипа на Любена Павлова са имали положителен ефект за МВР.

“Аз искам да благодаря на човека, който ги е направил. Който според мен ги е направил и ги е пуснал с цел по някакъв начин да злепостави Министерството на вътрешните работи. Но тези снимки постигнаха обратен ефект, според мен. След анализа, който направихме, към момента Министерството на вътрешните работи охранява само три такива лица. И значително разтоварихме системата от този ангажимент”, посочи Стоянов.

Взривовете в оръжейните складове до Карнобат

Работи се по различни версии за взрива, обясни министър Калин Стоянов.

“Предстои започването на процесуално-следствени действия, тъй като по протокол трябва да измине определен период от време след последните взривове. Днес ще стане ясно дали разследването ще бъде поето от Следствието. Работи се по няколко версии, но след като влязат службите, тогава ще има повече яснота”, поясни той.

Рокадите в МВР

“Въпреки че измина почти месец, откакто встъпих като министър, все още не е сформиран екипа, с който аз ще работя, но предстоят кадрови и структурни промени”, обясни МВР шефът.

“Комисар Антон Златанов е назначен с моя заповед временно да изпълнява длъжността директор на главна дирекция “Гранична полиция” и той все още изпълнява тези си функции”, коментира министърът.

МВР на война с “войната на пътя”

“Случващото се по пътищата е един от основните приоритети не само в МВР, но и в държавата… Това, което ние са ангажираме да направим, е да внесем законодателни промени по отношение на Наказателния кодекс, така и в Закона за движение по пътищата. Лично, което аз ще настоявам е да бъде проведена среща близките и роднините на жертви на войната на пътя с представители на отделните парламентарни групи, както и да присъства главният прокурор… Всеки ден се извършва контрол, доста по-сериозен, аз лично настоявам районите управления и дирекции значително да завишат броя на досъдебните производства, които са при управление на МПС след употреба на алкохол или наркотици. Това според мен ще се окаже превантивна мярка за това, което се случва по пътищата ни…”, обясни Калин Стоянов.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Втори живот за батериите на електромобилите? Зависи колко дълъг е първият

Световните производители на автомобили изтъкват плановете си за повторно използване на батериите от електрически превозни средства, когато се изхабят. Но конкуренцията на това поле, включително за материали и суровини, както и апетитът на потребителите за автомобили на достъпни цени, поставят под съмнение бъдещето на тази част от кръговата икономика. Редица стартъпи предлагат начини за вдъхване на втори живот на използваните батерии на електромобилите.  Но създаването на жизнеспособна индустрия - нещо, което се предвижда от производители на автомобили като Nissan, би означавало тя да се пребори с конкуренцията на рециклиращите предприятия, фирмите за възстановяване на използвани батерии и нуждите на шофьорите, притиснати от кризата с разходите за живот, пише Reuters. "Предположението, че батериите за електромобили ще издържат само осем до десет години и след това собствениците ще ги сменят, просто не е вярно", казва Ханс Ерик Мелин, основател на консултантската компания Circular Energy Storage, която следи обема и цените на батериите. "Ще бъде сложно да се направи така, че вторият живот да работи." Макар че това е възможно решение за автобуси, камиони и други търговски превозни средства, ще отнеме повече време, за да могат батериите от леки автомобили да се използват повторно в голям мащаб. На теория идеята за съхранение на енергия е проста. Когато капацитетът на батериите на електромобилите спадне под 80-85 % след осем до десет години употреба, те ще бъдат използвани повторно за захранване на сгради или дори за балансиране на местните и националните енергийни мрежи. 8% от новите коли у нас са електрически Според изчисления на Reuters, инвеститорите, които вярват в кръговата икономика, при която продуктите и материалите се ремонтират и използват повторно, са предоставили финансиране в размер на около 1 млрд. долара на близо 50 стартиращи предприятия в световен мащаб. Освен това производителите на автомобили от Mercedes до Nissan са създали свои собствени начини за рециклиране. Проблемът е в липсата на стари батерии за електромобили, които дават признаци на отслабване. Нарастващата средна възраст на автомобилите, задвижвани с изкопаеми горива, която според S&P Global Mobility в САЩ вече е рекордна - 12,5 години, предполага, че много електрически автомобили ще останат на пътя още дълги години, дори ако батериите им са изтощени. "Прагът от 80% е произволно число, което не отразява реалното използване на електромобилите", казва Мелин от Circular Energy Storage. Как ще се промени автомобилният свят до 2040 година Тъй като електрическите превозни средства, произведени преди десет години, продължават да се използват, Елмар Цимерлинг, мениджър бизнес развитие за автомобилната индустрия в германския стартъп за производство на батерии за вторични суровини Fenecon, заяви, че в момента "почти няма пазар за батерии за вторични суровини", въпреки че прогнозира "цунами" от батерии през следващите пет години. Два пъти по-скъпи от новите Конкуренцията от страна на предприятия, които използват батерии за електрически превозни средства за захранване на всякакви продукти - от класически автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, до лодки - вдигна цените до 235 долара за киловатчас в края на 2022 г., според Circular Energy Storage - около два пъти повече от цената, която големите производители на автомобили плащат за нови батерии. Моделът на Tesla Model 3 с дълъг пробег има акумулаторна батерия с капацитет 75 kWh. Имайки предвид това, на пазара за употребявани батерии тя би струвала 17 625 долара. Производителите на автомобили и батерии все по-често предлагат системи за съхранение на енергия с помощта на нови батерии - от Tesla до британската AMTE Power и дори хърватския производител на електрически спортни автомобили Rimac. BMW с принос към кръговата икономика - ще рециклира батерии в Китай Изхабените батерии от електромобили могат да бъдат използвани повторно за съхранение на енергия в други сфери; Снимка: iStock Въпреки че е по-енергоемко и следователно въглеродно интензивно, рециклирането представлява и друга форма на конкуренция на пазара на повторната употреба, тъй като търсенето на материали за клетките го прави икономически убедително. "Големият въпрос е, че ако в една батерия има доста ценни суровини и се питате "как мога да извлека максимума от нея?", отговорът е, че рециклирането навярно ще е по-добър (избор)", казва Томас Бекер, ръководител на отдела за устойчиво развитие в BMW, който има съоръжение за съхранение на батерии в завода си в Лайпциг. Повишение на потреблението Търсенето на употребявани батерии за съхранение вероятно ще нарасне, тъй като непостоянната енергия, произведена от възобновяеми източници, придобива все по-голяма роля. До 2030 г. глобалният капацитет на батериите за съхранение в мрежата може да нарасне до 680 гигаватчаса, от 16 GWh в края на 2021 г., според оценки на базираната в Париж Международна агенция по енергетика. Само Великобритания плаща около 1 млрд. паунда годишно за изключване на вятърни паркове, когато мрежата не се нуждае от енергия, тъй като все още няма начин да я съхранява поради недостига на батерии. Освен това често й се налага да купува електроенергия от Европа, когато има недостиг. Европейският парламент одобри нови правила за всички видове батерии Американският стартъп Smartville е намерил решение в закупуването на пакети от електрически автомобили, отписани от застрахователи. Тъй като те не могат да оценят степента и цената дори на незначителни повреди в батериите на електромобилите, цели автомобили, често с почти 100% капацитет на батериите, са бракувани. Главният изпълнителен директор Антони Тонг смята, че до 2026 г. на пазара в САЩ ще се появяват над 1 GWh бракувани батерии годишно. По думите му, компанията се опитва да преговаря директно със застрахователите, тъй като фирмите за ремонт и чуждестранните купувачи често я побеждават на търговете за изкупуване на акумулатори Tesla. Изчезване в нищото Най-големият проблем е, че хората запазват автомобилите си по-дълго. Джонатан Ривера, жител на град Коур д'Ален, щата Айдахо, илюстрира предизвикателството. През септември миналата година той става третият собственик на употребяван Nissan Leaf от 2011 г., който купува за 3750 долара. След 12 години употреба пробегът на електромобила е намалял от 120 мили на 40 мили (64 км). Това не било проблем за Ривера, който го използвал, за да се придвижва на 18 мили до работа, като през зимата се отказвал от отоплението, защото то изтощавало батерията. Той току-що е продал автомобила за 3 000 долара, за да изплати дългове по кредитни карти, но иска да купи друг употребяван електромобил. Франция отваря огромна фабрика за батерии на електрически автомобили "Този автомобил покриваше 90% от нуждите ми за шофиране", казва Ривера. "Ако се държи правилно, би трябвало да издържи още пет или шест години." Дори когато собствениците им се разделят с тях, много автомобили просто изчезват, във Великобритания например този процент е около 20%, като освен това често биват продавани в далечни страни. "При Nissan Leaf, който е бил изчезнал в продължение на 10 години - има много ограничена видимост за това изобщо къде е батерията?", казва Асад Хюсеин, партньор в Mobility Impact Partners, частна инвестиционна компания, фокусирана върху транспорта. "Как ще я върнете обратно?" Търговските превозни средства са най-голямата надежда за батерии втора употреба, твърдят представители на индустрията. Базираният в Лондон стартъп Zenobe, например, се обединява с автобусни компании, които искат да преминат на електричество. Те купуват автобусите, а Zenobe купува и управлява батерията, след което я взема за съхранение на енергия през втория ѝ живот. От 2017 г. насам Zenobe е набрала около 1,2 млрд. долара под формата на дългово и капиталово финансиране. Тя притежава 435 мегаватчаса батерии в около 1 000 електрически автобуса във Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, като до 2025 г. броят им трябва да нарасне до 3 000 автобуса. Чили национализира огромната си литиева индустрия Директорът-основател Стивън Миърсман заяви, че след като всички 40 000 автобуса във Великобритания станат електрически, те ще разполагат с 16 гигаватчаса батерии - около една трета от пиковото търсене във Великобритания през 2022 година. "Това е гигафабрика на колела, която чака да се реализира", казва той. Източник: Reuters Tesla изгражда нов завод за батерии Megapack в Китай

text

Ново поколение: Работодателите вече изискват опит с ChatGPT от служителите си

Опитът с ChatGPT на OpenAI може да ви помогне да намерите следващата си работа, предава Business Insider. Скорошно проучване от сайта за работа ResumeBuilder установи, че 91% от компаниите с отворени позиции търсят да наемат работници, които могат да използват нашумелия чатбот на OpenAI. Според анкетираните изкуственият интелект може да помогне за повишаване на производителността, да спести време и да подобри крайния резултат на компанията. Компаниите вече използват чатбота за генериране на маркетингови материали, разработване на кодове. Това обаче не означава, че ИИ ще замени човешкия труд. „Изкуственият интелект няма да вземе работата ви. Но някой, който знае как да го използва, може да ви я вземе“, казва икономистът Ричард Болдуин на панел на срещата на върха за растежа на Световния икономически форум през 2023 г., цитиран от Insider. 6 професии, за които компаниите искат да наемат експерти с опит с ChatGPT: Маркетинг специалисти Компаниите търсят работници с познания за ChatGPT, които да заемат маркетинговите им роли, с надеждата, че уменията ще допринесат за маркетинговите стратегии. Lasso MD, компания за здравни технологии, в Сан Диего, наема продуктов мениджър за социални медии на пълен работен ден, който ще прави между 50 000 и 70 000 долара годишно. За заемане на позицията се изисква „директен опит в проектирането на ChatGPT за уникални надписи на публикации“. Lasso MD „вече е интегрирала дълбоко“ GPT-4 – най-новият езиков модел на ChatGPT – в продуктовите си работни процеси, казва Ерик Бънел, главен изпълнителен директор на компанията. FloWater, базирана в Денвър технологична компания, която пречиства чешмяна вода, наема маркетинг координатор на пълен работен ден, за да помогне при планирането и изпълнението на маркетинговите кампании на фирмата. „Едно от изискванията за работата, включва използването на ChatGPT за стимулиране на генерирането на потенциални клиенти и подобряване на социалните медии и маркетинговите задачи“, казва Рич Разгайтис, главен изпълнителен директор и съосновател на FloWater. „Маркетингът е свързан с генерирането на хиперболичен растеж и кандидатите с опит в ChatGPT носят конкурентно предимство, като могат да създават маркетингови системи“, казва той пред Insider. Разработчици и софтуерни инженери Разработчиците на софтуер, търсещи нова работа, може да имат предимство, ако знаят как да използват ChatGPT, за да подобрят качеството на работата си. Workera AI, базирана на AI платформа за обучения, наема служител, който да разработи нейните модели за киберсигурност и оценки на уменията, и търси кандидат, който има „опит с използването на ChatGPT“. Технологичните компании наемат работници, запознати с ChatGPT, за да обучат собствените си AI-модели и да произвеждат най-добрите резултати. GetIt, услуга за търсещи работа, се стреми да запълни дистанционна позиция на пълен работен ден, за да обучи езиковия модел на ChatGPT да отговаря на въпроси, свързани с финансите. Копирайтъри Търсят се копирайтъри, които знаят как да използват ChatGPT за ефективно създаване на съдържание. По-рано този месец Slalom, базирана в Портланд технологична консултантска фирма, търсеше старши копирайтър на пълен работен ден, който да произвежда съдържание за нейните маркетингови кампании за 80 000 до 100 000 долара на година. Кандидатите, запознати с AI-инструменти като ChatGPT, имаха конкурентно предимство, според списъка с работни места. Разбирането на ChatGPT помага на кандидатите да „допринесат с иновативни идеи и решения, които могат да помогнат на нашите екипи да обяснят по-добре предимствата на AI на нашите клиенти“, заяви Тед Зан, творчески ръководител за глобален партньорски маркетинг в Slalom, пред Insider. Tock, услуга за резервации на ресторанти, също търси работници с опит в използването на ChatGPT и други AI инструменти, за да запълни позицията си B2B маркетинг копирайтър, на свободна практика, между 45 и 55 долара на час. Учители   Образователните организации търсят учители, които да използват ChatGPT, за да подпомогнат обучението на учениците. Oliver Scholars, организация с нестопанска цел в Ню Йорк търси за летните месеци преподавател по история на непълно работно време за 5200 до 10 200. долара за семестър. „Служителят ще отговаря за обучението на учениците за това как да използват ChatGPT за учебни цели“, заяви Даниел Кокс, главен изпълнителен директор на Oliver Scholars. „Искаме нашите ученици да разберат възможностите и ограниченията на тази нововъзникваща технология. Също така се нуждаем от учители, които са достатъчно проницателни, за да помогнат на учениците да избегнат плагиатството и да разпознаят коя информация е надеждна и коя не“, отбеляза д-р Кокс пред Insider. Продуктови мениджъри Продуктовите мениджъри, използващи ChatGPT, за да рационализират своите работни процеси и да увеличат ефективността, може да имат предимство при търсенето на следващата си работа. Real Chemistry, фирма за здравеопазване с ИИ, наема старши продуктов мениджър за своя отдел за генериране на изкуствен интелект, дистанционна работа на пълен работен ден, със заплащане между 150 000 до 175 000 долара годишно. Кандидатът трябва да има „задълбочен интерес“ към AI технологии. „Изкуственият интелект ще ни помогне да се съсредоточим повече върху творческите умения и уменията за разказване на истории и по-малко върху повтарящите се задачи и опростеното генериране на съдържание“, заяви пред Insider Ромен Богаертс, директор в Real Chemistry. Човешки ресурси Екипите за набиране на персонал търсят служители, интересуващи се от използването на ChatGPT, за да наемат най-квалифицираните работници. Moderna Therapeutics, базираната в Кеймбридж биотехнологична компания, наема ръководител на пълен работен ден за привличане на таланти, за да помогне на компанията да разработи стратегия и да привлече най-добрите. Кристофър Ридли, говорител на Moderna, каза пред Insider, че производителят на ваксини се фокусира върху използването на AI технология, за да „движи организацията напред“ и „да подобри живота“ на своите пациенти. Moderna търси кандидати с „дигитално мислене“, които се чувстват комфортно да прилагат технология като ChatGPT, за да подобрят крайния резултат на компанията, според списъка с работни места. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: ChatGPT започва работа на пълен работен Милионер: Ето какво бих направил, за да изкарвам добри пари с помощта на изкуствен интелект при начален капитал под 100 долара Кои са най-добрите акции за инвестиция, свързани с изкуствения интелект?

text

Правителството одобри нов пакет военна помощ за Украйна

Министерски съвет сграда

С решения №444 и №445 от 23 юни 2023 г. Министерският съвет на Република България прие нов пакет от военна и военно-техническа помощ за Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание от 9 декември 2022 г.

Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Одобреният списък е съизмерим по обем с помощта от първия пакет, отпуснат от служебното правителство с решение от 22 декември 2022 г. С предоставянето на тази помощ няма да бъдат нарушени нормативите от запаси за действие на въоръжените сили на Република България и тяхната учебно-бойна подготовка.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Правителството одобри нов пакет военна помощ за Украйна

Министерски съвет сграда

С решения №444 и №445 от 23 юни 2023 г. Министерският съвет на Република България прие нов пакет от военна и военно-техническа помощ за Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание от 9 декември 2022 г.

Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Одобреният списък е съизмерим по обем с помощта от първия пакет, отпуснат от служебното правителство с решение от 22 декември 2022 г. С предоставянето на тази помощ няма да бъдат нарушени нормативите от запаси за действие на въоръжените сили на Република България и тяхната учебно-бойна подготовка.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Тагарев разговаря с американския посланик

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и посланикът на САЩ Н. Пр. Кенет Мертен обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на отбраната, съобщиха от пресцентъра на МО.

„Високо оценявам подкрепата на САЩ през последните десетилетия и стратегическото ни партньорство“, отбеляза в началото на срещата министър Тагарев и добави, че е благодарен за постоянната подкрепа на американската страна за модернизацията и постигането на оперативна съвместимост на въоръжените ни сили с тези на нашите съюзници. Посланик Мертен поздрави министър Тагарев за встъпването му в длъжност и изрази задоволство относно избора на редовно правителство, като постави акцент върху положителната промяна в позицията спрямо Украйна, както и за изразената готовност за оказване на помощ.

На срещата бяха обсъдени текущите и бъдещите модернизационни проекти за Българската армия. Придобиването на нови способности остава сред основните приоритети на ръководството на Министерството на отбраната. Разширяването на бойната група на НАТО на територията на България с рамкова държава Италия и предстоящото учение “Enhanced Vigilance Activity 23“ също бяха сред основните теми на разговор. 

Особен акцент бяха и темите, свързани с киберсигурността, хибридните заплахи, противодействието на дезинформацията и страните изразиха готовност за по-нататъшно сътрудничество в тази посока. 

В срещата взеха участие заместник-министрите Станимир Георгиев и Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на Дирекция „Отбранителна политика“ генерал Радостин Илиев, както и заместник-ръководителят на посолството на САЩ Андриа Брулет-Родригез, аташето по отбрана полковник Пол Сиболд, началникът на Офиса за военно сътрудничество подполковник Дейвид Нокс и Брент Корби от Отдела по политически и икономически въпроси.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]