Вечерен виц: Един ден Бай Ганьо…

Един ден Бай Ганьо и англичанина пътували в самолет. Бай Ганьо ял пъпеш. По едно време отрязал малко пъпеш на англичанина. - Тенкю! - отговорил той. Бай Ганьо след 15 минути пак му отрязал. Отговорът на англичанина пак бил: - Тенкю! И така няколко пъти... Най-накрая Бай Ганьо се ядосал и подал пъпеша и ножа на англичанина и му казал: - На, щом ти е тънко нарежи си сам!

text

Денят по диагонал – 10 юни 2023 г.

Министерски съвет сграда

Познати лица стават заместник-министри

Премиерът акад. Николай Денков продължава с назначенията на заместник-министри за попълване на екипите в още шест министерства.

Иван Христанов: В удобния момент ДПС ще приложи модела “Орешарски”

Борисов отново накара всички да се въртят около него като мушички на запалена лампа. Задкулисието го иска изпран и отново водещ. При ГЕРБ срокът на годност изглежда изтича, работната им парадигма е „След мен потоп“. Защо изведнъж цяла държава започна започна да се върти около новините за бандити? ОПГ-тата, които ние настъпихме са още в МЗ. Има схеми, от които зависи целият подземен свят – за тях убиват

Турция е водещ търговски партньор на България извън ЕС

пари

Турция е сред водещите търговско-икономически партньори на България извън Европейския съюз, а турските компании са сред най-големите инвеститори в страната ни. За миналата година двустранният стокообмен е рекорден и надхвърля 7.3 млрд. евро. Това е 40 процента ръст спрямо 2021 година, отбелязва министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Къде са корените на задкулисието – еп. 46, ретроспекция, разказва Осман Октай

Делян Пеевски, Иван Гешев, Бойко Борисов

Как бе овладяна и завладяна държавата. Хроники на скритата власт, сенките на задкулисието, паралелната държава – замисъл, генезис, механизми, действащи лица, резултати, последици. От края на комунизма до днешни дни.

Щетите от разрушаването на яз. “Каховка” се оценяват на около 14 млрд. щ.д.

Стената на язовир "Нова Каховка"

Украинският посланик в Германия Олексий Макеев смята, че щетите от разрушаването на Каховската водноелектрическа централа ще бъдат около 14 млрд. долара. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Промяната на досегашната система не значи да няма главен прокурор

Среща-дискусия с кандидата за президент на Република България г-жа Татяна Дончева на тема: „ПРЕЗИДЕНТЪТ – ГАРАНТ ЗА УСПЕШНА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА”.

“България винаги е имала главен прокурор. Промяната на досегашната система не значи да няма главен прокурор. Това са глупости”. Така коментира пред БНР Татяна Дончева – лидер на “Движение 21”, което е част от коалиция “Левицата”, някои от последните предложения за конституционни промени. 

“Трябва да се направи анализ какво в съдебната система пречи, за да се поправи то, а не просто да се правят импровизации – сега не ни трябва Гешев, дай да махнем фигурата на главния прокурор. Знаете ли какво ще стане от това. Съдилищата и прокуратурите не функционират по еднакъв начин. Това, че в Конституцията пише, че прокуратурите са към съдилищата, не значи, че те ще започнат да функционират като съдилища, ако махнем фигурата на главния прокурор”, казва Дончева. “Това, което ще се случи при липсата на главен прокурор, е, че Пеевски ще ви ръководи прокурорската система, защото той си е назначил ключовите прокурори по места”, отбелязва тя.

Според Татяна Дончева въпросът да има или да няма главен прокурор като конституционно решение е принципен. Тук става дума за концепция на съдебна състема. България винаги е имала главен прокурор, казва Дончева. “Такива идеи не могат да почиват на обстоятелството, че в момента ни пречи главният прокурор. Като ни пречи в момента, пътят е той да бъде сменен, а не да бъде закрита длъжността”, категорична е тя. 

Според нея е много важно да бъде сменен главният прокурор. “Когато и да бъде сменен, все ще е късно. Той поначало беше неправилно избран.” 

Относно избора на Делян Пеевски за член на конституционната комисия, Дончева смята, че ако ДПС иска точно депутатът Пеевски да бъде техен представител в конституционната комисия, това не може да бъде подлагано на отричане от никого. Не знам защо стана такъв скандал с този факт. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Пазарната стойност на Rheinmetall може да се увеличи до 17 млрд. евро

бундестаг берлин германия

Увеличаването на търсенето на военни продукти на фона на войната в Украйна може да доведе до повишаване на пазарната стойност на най-големия германски отбранителен концерн Rheinmetall. Това заяви в интервю за Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) ръководителят на организацията Армин Папергер.

„Оценката от 17 милиарда евро е реалистична за Rheinmetall в средносрочен план“, посочва Папергер.

Според него, текущата пазарна стойност на компанията е около 10 млрд. евро. В същото време концернът показва добри производствени резултати. Освен това сега се водят преговори за големи поръчки за дълго време и за големи количества.

Армин Папергер добавя, че самият концерн не трябва да се превръща само в производител на оръжия. Например, има търсене на купувачи на бизнеса с бутала, тъй като той носи най-малко приходи. Освен това тази производствена линия няма потенциал за растеж. Затова има инвестиции в други области. Това са безшумни компресори за термопомпи.

По-рано Папергер коментира, че производството на най-новия германски танк Panther KF51 в строящия се завод на концерна в Украйна може да започне след 15-20 месеца.

Според ръководителя на Rheinmetall, концернът сега работи по подготовката на Panther за масово производство. Папергер отбелязва, че не вижда опасност от създаването на завод на територията на Украйна и посочи, че концернът няма да изпрати немски служители в завода.

Ръководителят на Rheinmetall подчертава, че концернът може да провежда курсове за повишаване на квалификацията за украинци и частично да ги изпраща в Германия за работа. По думите му тази практика е масова.

Panther беше представен през лятото на 2022 г. като конкурент на основния боен танк Leopard на Бундесвера. Първоначално се разглеждаше като отговор на новото поколение руски танкове Т-14 на платформата “Армата”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Изпращането на Пеевски в конституционната комисия не беше правилен ход

Мартин Димитров

“Демократична България” преследва една и съща цел от самото си създаване и ще търси съгласие за конституционна реформа с всички парламентарно представени политически сили, защото именно така се решават проблемите и безконтролността. Това заяви народният представител от “Продължаваме промяната – Демократична България” Мартин Димитров. Според него, обединението ще направи всичко възможно промените в Конституцията на България да ѝ осигурят нов обществен договор и фундамент.

“Съдебната реформа, която “Демократична България” много отдавна предлага, предполага на всекиму своето. Разговорът с всички парламентарни групи е единственият възможен начин. Ние не можем да кажем на дадена група: “Пратете ни тези хора, защото само тях харесваме”. Това, че ДПС изпратиха Делян Пеевски в конституционната комисия не беше правилен ход и затова гласувахме “против” и “въздържал се”, изтъкна Мартин Димитров.

Депутатът заяви още, че безпрецедентното управление на служебното правителство на Румен Радев е изправило България пред огромен риск задълбочаващата се политическа криза да се превърне в институционална. Според Димитров единствената алтернатива е тъкмо създаването на редовно правителство. Той подчертава, че Народното събрание вече приема закони по закъснелия План за възстановяване и устойчивост и решава част от бюджетните проблеми, удължавайки бюджета.

“Заедно с колегите от “Продължаваме промяната” предприемаме много внимателен подход, за да бюджетният дефицит да бъде до 3 процента и тази, и следващата година. Това е абсолютната и сигурна гаранция на българските граждани, че пенсионерите ще си получават пенсиите, ще има инвестиции, държавата ще се развива добре и ще плаща заплатите, които зависят от нея”, посочва Мартин Димитров.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]