Експерти: Свидетели сме на дясна радикализация, повишена е активността на терористичните организации

Свидетели сме на дясна радикализация, повишена е активността на терористичните организации. Това съобщиха полк. доц. д-р Петър Маринов, д-р Лъчезар ...

Свлачището “Трифон Зарезан“ се оказа забравено

Днес (29 юни) се проведе заседание на Комисията по туризъм. По време на него депутатите обсъдиха проблема със свлачището “Трифон Зарезан” около Варна. Въпросът бе поставен от народните представители от “Възраждане”, които в края на заседанието поискаха цялата хронология по случая.  

От провелата се дискусия стана ясно, че не е правено нищо, което да реши проблема със свлачището. По думите на представител на дружеството „Златни пясъци“ АД, последно в края на 2021 г. е била ангажирана областната администрация да обследва обекта, защото от това, което е било започнато като работа се е оказало, че има неясноти по отношение на собствеността на определени имоти, които се намират в района. 

От „Златни пясъци“ АД твърдят, че правителството е отпуснало пари за пътя, но ремонт не е направен, защото в свлачищен район такъв не може да бъде започнат.

Припомняме, че свлачището „Трифон Зарезан“ е известно като най-опасното в България. Проблемът с него започва през 2005 година и оттогава до сега то не е укрепено. 

През 2018 г. има идея за проект, който е на стойност около 11 млн. – 11.5 милиона. Проектът предлага вместо да се укрепи цялото свлачище, над него да бъде изграден мост.

През 2019 г. кметът на Община Варна Иван Портних съобщава в своя „Фейсбук“ профил, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е отпуснало 15 млн. лв., за да бъде укрепено свлачището. 

Той посочва, че благодарение на тази финансова подкрепа през 2020 година ще бъде започната работа за решаване на дългогодишния проблем на града.

И въпреки този „Фейсбук“ пост на Портних, през 2021 г. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация подава сигнал, че ако не бъде укрепено свлачището, има възможност то да се откъсне и да изолира напълно курорта „Златни пясъци“.

През 2022 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Кирил Петков Гроздан Караджов обещава, че ще бъдат осигурени средства за укрепване на свлачището от държавния бюджет. Но по думите му, той проект не е виждал. Според министъра дотогава не е имало проект, а само някакви идейни виждания за изграждане на естакада в района.

И така досега нито свлачището е укрепено, нито има над него изграден мост. А и представителят на „Златни пясъци“ АД се оплака, че дори и те имат много оскъдна информация за него.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Радев заяви, че България не поставя никакви нови условия пред европейското членство на РСМ

България не поставя никакви нови условия пред европейското членство на Република Северна Македония, заяви днес президентът Румен Радев и подчерта, че от Скопие се иска да изпълни вече поети ангажименти, залегнали в преговорната рамка.

“Ние не можем да градим добросъседство и устойчиво европейско бъдеще с език на омразата, с фалшификации и обиди към българите в учебниците, с липса на разкритие на архивите на службите за погромите над българите в Македония и липса на реабилитация на невинните жертви, с продължаваща дискриминация спрямо гражданите с българско самосъзнание. Ако ние сме държава – отговорен член на ЕС, ние няма как да се откажем от тези позиции. И ние ще продължим да обясняваме, да подканваме европейските институции, всички европейски лидери. Ние няма да допуснем да има такава подмяна на европейските ценности и принципи”, каза държавният глава.

Президентът Радев беше на представяне на книгата на доцент доктор Спас Ташев “Борбите на македонските българи за права и независимост – 68 случая от периода 1944 – 1994 г.” .

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Хинков предлага да се ограничи разкриването на нови болници

Христо Хинков

В момента има едно лекарство, което е единствено и няма аналог за определено заболяване. То е животоспасяващо за 1500 пациента. Оказа се, че се е изчерпало. От следващата седмица обаче количества от него ще има по аптеките. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков пред Нова нюз.

„Целта ни е да оптимизираме разходите в системата, за да можем да намалим доплащането за здравни услуги от страна на пациентите, като същевременно те получат една добра здравна услуга. Не става въпрос за увеличаване на здравната вноска”, каза той. 

“Бюджетът е основен инструмент за доброто здравеопазване.  Защото доброто общественото здраве е свързано с профилактика, към здравословния начин на живот и промоцията на здраве. Всичко това обаче е свързано с  профилактични национални програми, които за съжаление имат много бедно финансиране”, подчерта министърът.

По думите му в Бюджет 2023 година средствата за профилактика по НЗОК са запазени плащанията от миналата година.

„Имаме увеличение на средствата за извънболничните дейности. Има и предвидени пари за допълнителен трансфер от бюджета на МЗ, свързани с лечение на деца до 18-годишна възраст. Като цяло бюджетът, предвиден до края на тази година, следва принципа постепенно да се изнасят медицински дейности и изследвания извън болниците. Тенденциите през последните 10-15 години  са непрекъснато увеличаване на парите за болници и лекарства. А това не води до драстично подобряване на здравно-демографските показатели”, обясни министърът.

Той коментира, че това не означава, че ще има по-малко пари за болниците, а когато се разболеем – ще разчитаме на извънболничната помощ.

„Просто ще се променят съотношенията в бюджетите. Парите за болници ще са толкова, колкото са необходими. Успоредно с това ще върви и една оптимизация на болничната помощ. Към момента сме на челните меса в Европа  по брой на болниците на глава на населението. имаме повече болници, отколкото са ни необходими”, подчерта той.

Министърът обясни, че от 2001 година са разкрити повече частни, отколкото държавни болници.

„Всичко е за сметка на частното инвестиране в здравеопазването. Моята идея не е да създавам мораториум в разкриването на нови здравни заведения. Не мога да спра частната инвестиция. Това, което мога да направя е да направя един преглед на възможностите на  НЗОК да поема нови договорни партньори. Защото в момента всеки, появил се на пазара и пожелал такъв договор, го получава. Няма болница, която да може да се издържа от частни плащания. Хората са неплатежоспособни, а медицината е скъпа”, каза още здравният министър.

Професор Хинков коментира и въпроса как може да се намали доплащането от страна на пациента.

„Увеличаването на договорните партньори към НЗОК – на практика при една и съща цена на клиничната пътека и една и съща цена или може би постепенно увеличаваща се медицинска услуга, заради оскъпяване на лекарства – води до това, че болните доплащат тази разлика от джоба си. Именно в това се корени тази оптимизация и възможност хората да знаят, че когато са осигурени – получават определен пакет от услуги. Колкото се може по-голям”, каза той.

Във връзка с открития луксозен апартамент в болница “Лозенец”, министърът на здравеопазването заяви: „Направихме медицински одит и установихме, че болницата е в тежко финансово състояние. Ако там са намерени някакви особени окабелявания, трябва други служби да кажат за какво се е ползвал апартаментът. Въпросът не е медицински. Това е един кабинет, но в него няма легло и не може да се живее. Това не е ВИП стая. Не се е използвал за медицинска дейност. Болницата не се е управлявала добре. Ще предприемем мерки за оздравяване на лечебното заведение“.

По въпроса с проблемите в „Майчин дом” Хинков посочи, че сигналите срещу директора са „повече от три”.

„Нашата проверка показа, че финансовото състояние на болницата е добро. Срещнах се и с двете воюващи страни там. Те твърдят неща, за които трябва да намерим правилното решение. А то идва малко по-късно, защото в момента е ангажирана и прокуратурата, която трябва да се произнесе по подадените сигнали”, поясни министърът.

„Проектът за модернизиране на спешната помощ е управляван хаотично. Сменили са се 4-5 министри с различни екипи. Всяка смяна е водила до определени дефицити в проекта“, каза още проф. Христо Хинков.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

България кани експерти от три държави на българо-турската граница

България очаква помощ от Германия, Австрия и Нидерландия в охраната на външната граница на ЕС с Турция.

България очаква експерти от Германия, Австрия и Нидерландия, сред които и митничари, да наблюдават на място дейностите и да подсилят охраната на външната граница на Европейския съюз с Турция. Премиерът акад. Николай Денков отправи такива покани в лични срещи с федералните канцлери на Германия Олаф Шолц и на Австрия Карл Нехамер, както и с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте.

Разговори за включване на германски митничари в работата на българо-турската граница са водени още при предишното редовно правителство на Кирил Петков. Тогава идеята не е била реализирана поради предсрочното прекратяване на мандата на кабинета, а след това не е била възприета от служебното правителство. Сега поканата за съвместна охрана на границата се разширява, като се включват и други експерти от общо три държави.

„Имаме нужда и от експертиза, и от директна помощ при обработването на огромния обем от товари, който минава през България особено след началото на войната в Украйна“, обясни акад. Денков.

Според него участието на европейски експерти в охраната на границата е част от решението на проблема с доверието на нашите партньори към България, което към момента е основна пречка пред приемането на страната ни в Шенген.

„По отношение на включването на митничари от други европейски страни сега предстои министерствата на финансите да уточнят подробностите и да придвижат процеса“, уточни българският министър на финансите Асен Василев, който също се включи в разговора с федералния канцлер Шолц.

Според премиера участието на европейски експерти в охраната на границата е част от решението на проблема с доверието на нашите партньори към България, което към момента е основна пречка пред приемането на страната ни в Шенген. Същевременно ще се работи и по сформирането съвместно с Европол на базиран у нас европейски координационен център, който ще се фокусира върху противодействието срещу организирания трафик на хора.

На двустранните си срещи министър-председателят е разказал също за пилотния проект за засилване на защитата на българо-турската граница, който се реализира съвместно с няколко държави, включително Нидерландия и Австрия. Акад. Денков е разяснил напредъка по приемането на законите, свързани с Шенген.

Пред журналисти в Брюксел премиерът подчерта важната роля на Турция в ограничаването на нелегалната миграция. Той обяви намерението си в най-скоро време да започне разговори по този въпрос със своите турски партньори.

На срещата с германския федерален канцлер Шолц е обсъдена и темата за преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Българската страна е потвърдила позицията си, че очаква да се реализират договорените условия, приети със заключенията на Съвета на Европейския съюз през 2022 г., преговорната рамка и двустранните протоколи от заседанията на Междуправителствената комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство от 2017 г. Приемането на промени в Конституцията на нашата югозападна съседка би било добро начало в тази посока.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Резил без край по сагата “САПАРД”

Бизнесменът Марио Николов е неоткриваем за призовкарите.

Поредна сума за обезщетение за провалено знаково дело ще трябва да отдели данъкоплатецът за съдебно-прокурорските резили по скандала “САПАРД”. На оправдания бизнесмен Иван Иванов е присъдено на първа инстанция обезщетение за претърпени вреди в размер на 70 хил. лв., които да бъдат поети от бюджета на държавното обвинение. Искът му по Закона за отговорността на държавата за вреди е в размер на 300 хил. лв.

Съдебната сага започна с политически скандал през 2007 г. и приключи преди две години с изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване по отношение на основния подсъдим – Марио Николов. Обвинението беше за ръководена от него организирана престъпна група, в която са участвали съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Валентин Ангелов, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева и Петя Хаджииванова.

Тезата на прокуратурата е, че са източили 14.5 млн. лева от програмата САПАРД чрез закупуване от чужбина на завишени цени на стари машини за месопреработка, които били представяни за нови. Паралелно се водеше и дело за пране на пари, което приключи с оправдателни присъди, като през цялото време действията и актовете на прокуратурата и съда подхранваха усещането, че няма да се стигне до осъдителни присъди.

Иван Иванов влезе в процеса като собственик на птицекланица „Чубра“, като беше задържан и престоя 9 месеца в ареста, а на първа инстанция получи редом с другите подсъдими осъдителна присъда от 10 години лишаване от свобода. На втора инстанция всички присъди бяха отменени, а делото върнато на прокуратурата, след което го прехвърлиха на спецсъда, а той постанови обратното и оправда всички подсъдими.

Пак през 2010 г. Иван Иванов първоначално беше осъден и по другото дело, по което на първа инстанция получи наказание от 6 години лишаване от свобода, но апелативният съд отново оправда всички подсъдими. Това дело се запомни със скандално оттегления от прокурора Стойчо Ненков протест на негов колега пред Върховния касационен съд срещу оправдателните присъди. После делото беше възобновено, но приключи със същия оправдателен резултат. Срещу Ненков беше повдигнато обвинение за престъпление срещу правосъдието, но делото беше прекратено поради липса на престъпление, след което и той осъди на свой ред прокуратурата да го обезщети с 20 хил. лева.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Акад. Денков: Най-добрият начин да защитим България е като помогнем на Украйна

Рисковете бяха много ясни още когато Русия нахлу в Украйна. За първи път след Втората световна война някой в Европа бе готов да наруши държавни граници. Най-добрият начин да се намали рискът е да се помогне на Украйна. Това е най-добрият начин да защитим другите държави, включително и България. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на съвместно изявление с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

“Отбелязвам нашата подкрепа за пълноправното ни членство в НАТО с всичките ни задължения. Има само два начина да бъдем в бесопасност и сугрност: хора, ифраструктура, обучение, технически, военни оръжия, да бъдем изцяло интегрирани в структурите на НАТО. Да можем да разчитаме на подкрепата от другите държави, съгласно правилата на НАТО. Смятам, че имаме да положим много усилия, да продължим да изграждаме капацитет и способности. Разчитаме на подкрепа от вашата страна с опита и интегрирането на военните сили, Източният фланг става все по-важен през последните години и трябва да работим заедно, за да го укрепим”, категоричен бе министър-председателят. 

Относно процента от БВП, който държавата ни отделя за отбрана, Денков посочи: “Тази година ще бъде малко под 1,9%, за догодина в бюджета е заложено да стигнем 2%, за 2025 г. са заложени и планирани над 2%. Имаме планирани инвестиции в модернизация, в технически подобрения. Ще се увеличават и варират нагоре-надолу, но сме поели ангажимента да надминем тези 2% долна граница”.

“Споразумели сме се за нов вид ротационен модел за противовъздушна и противоракетна отбрана. Ясното послание е, че НАТО ще защити всеки сантиметър от нашата територия. Ще засилим подкрепата към Украйна с гарантиране на членството й в НАТО. Съвместно трябва да инвестираме повече в нашата сигурност. Случилото се през почивните дни с “Вагнер” напомня какви са пропуските и увеличеното напрежение, което наблюдаваме от войната в Украйна и то в самата Русия. Това са вътрешни въпроси и НАТО не може да изиграе каквато и да е роля. Русия е независима нация в Европа. Украйна има право да се отбранява, защитава и присъедини към НАТО така, както нашите членове продължават да оказват помощ на Украйна. Имаме масирано присъсътвие в източната част на Алианса, удвоихме бойните групи, включително и в България. Искаме да бъдем добре подготвени”, подчерта от своя страна Йенс Столтенберг. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Франция ще изисква „дигитално пълнолетие“ за потребители на социалните мрежи

Франция налага задължително родителско съгласие за социалните мрежи, предаде Франс прес и БТА. Мярката се съдържа в законопроект, който вчера беше приет единодушно в долната камара на парламента – Националното събрание, а днес – да бъде одобрена и от Сената. Тя задължава социалните мрежи, като TikTok, Snapchat или Instagram, да проверяват възрастта на техните потребители и когато се окаже, че някой от тях е под 15 г., да изискват родителско съгласие да ползва социалната платформа. Датата за влизане в сила на нормативния акт обаче не е ясна, защото това зависи и от мнението на ЕК. Тя трябва да се произнесе дали е в съответствие с европейското право. Социалните мрежи ще имат 1 година, за да се подчинят на разпоредбите, когато става дума за нови техни абонати и 2 години за вече съществуващи акаунти. Техническите детайли са все още обект на дискусии. Така нареченото „дигитално пълнолетие“, фиксирано на 15 години, за което се говори в текста, не е новост във Франция. То беше въведено в страната през 2018 г. чрез прилагане на европейски нормативен акт. Но този праг касаеше досега до голяма степен възрастта, под която, е нужно родителско съгласие, за обработка на личните данни на непълнолетно лице. На теория социалните мрежи във Франция не могат да приемат абонати под 13 г. Но на практика това не се спазва. Средно в тях подрастващите се регистрират за първи път на около 8,5 г. А над половината от групата 10-14 г. са вече в тези мрежи, сочат данни на Националната комисия за дигитализация и свободи. Когато новите разпоредби влязат сила за социалните мрежи, тези от тях, които не ги спазват, ще получат глоба, възлизаща на до 1% от световния им оборот. Новите мерки позволяват и попечител на дете под 15 г. да може да дава нужното съгласие и налага на мрежите да активират механизъм за контрол на времето на използването им от непълнолетните. По време на дебатите за новия нормативен акт в пленарната зала бяха изброени рисковете пред подрастващите, произтичащи от социалните мрежи, сред които порнографията, онлайн тормоза, пристрастяващите методи за привличане на вниманието и налагането на недостижими стандарти за красота. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Според разследвания: Instagram насърчава педофилията 80% от времето на българските деца минава в интернет

text

Подсладителят аспартам, използван в диетичната Coca-Cola, е възможен канцероген, твърдят от  СЗО

Подсладителят аспартам, използван в диетичната Coca-Cola, е възможен канцероген, твърдят от СЗО

Един от най-разпространените изкуствени подсладители в света ще бъде обявен за възможен канцероген следващия месец от водещ световен здравен орган, според два източника. Аспартамът, използван в редица продукти вариращи от диетичните газирани напитки на Coca-Cola до дъвките Extra на Mars, ще бъде включен през юли като „възможно канцерогенен за хората“ за първи път от Международната агенция за изследване на рака (IARC), отделът за изследване на рака на Световната здравна организация (СЗО), твърдят запознати източници.

Решението на IARC, финализирано по-рано този месец след среща на външни експерти на групата, има за цел да оцени дали вещество е потенциална опасност за здравето или не въз основа на всички публикувани доказателства.

В решението не се разглежда колко от дадения продукт човек може да консумира безопасно. Тази тежест се пада да определи отделен експертен комитет на СЗО по хранителните добавки, известен като JECFA (Съвместният експертен комитет на СЗО и Организацията по храните и земеделието по хранителните добавки), заедно с решенията на националните регулатори.

Въпреки това, подобни решения на IARC в миналото за други вещества са предизвикавали безпокойство сред потребителите и са водили до съдебни дела, които са притискали производителите да преработят използвани рецепти и да заменят опасните вещества с алтернативи. В миналото често е имало критики, че оценките на IARC могат да бъдат объркващи за обществеността.

JECFA, комитетът на СЗО по добавките върху, който ще падне отговорността да определи допустимите индивидуални количества, също преразглежда употребата на аспартам тази година. Заседанието му започна в края на юни и трябва да обяви констатациите си в същия ден, в който IARC публикува решението си – на 14 юли.

Подсладителят аспартам, използван в диетичната Coca-Cola, е възможен канцероген, твърдят от  СЗО

От 1981 г. JECFA твърди, че аспартамът е безопасен за консумация в рамките на приетите дневни граници. Например възрастен с тегло 60 кг би трябвало да пие между 12 и 36 кенчета диетична газирана вода – в зависимост от количеството аспартам в напитката – всеки ден, за да бъде изложен на риск. Неговото мнение беше широко споделено от националните регулатори, включително в Съединените щати и Европа.

Говорител на IARC каза, че констатациите на комисиите IARC и JECFA са поверителни до юли, но добави, че те са „допълващи се“, като заключението на IARC представлява „първата фундаментална стъпка за разбиране на канцерогенността“. Комитетът по добавките “извършва оценка на риска, която определя вероятността за възникване на специфичен вид вреда (например рак) при определени условия и нива на излагане.”

Промишлеността и регулаторите обаче се опасяват, че провеждането на двата процеса приблизително по едно и също време може да бъде объркващо, според писма от американски и японски регулатори, разгледани от Ройтерс.

Решенията на IARC могат да имат огромно въздействие. През 2015 г. неговата комисия заключи, че глифозатът е „вероятно канцерогенен“. Години по-късно, дори когато други органи като Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) оспориха това, компаниите все още усещаха тежестта от решението. Германският Bayer (BAYGn.DE) през 2021 г. загуби третото си обжалване срещу съдебни присъди на САЩ, които присъдиха обезщетения на клиенти, хвърлящи вината за раковите си заболявания върху употребата на хербициди за унищожаване на плевели на основата на глифозат.

„IARC не е орган за безопасност на храните и техният преглед на аспартама не е научно изчерпателен “, контрира от своя страна Франсис Хънт-Ууд, генерален секретар на Международната асоциация на подсладителите (ISA).

Органът, чиито членове включват Mars Wrigley, подразделение на Coca-Cola (KO.N) и Cargill, заяви, че има „сериозни опасения относно доклада на IARC“, който според тях можело да подведе потребителите на сладки изделия.

Аспартамът е обстойно изследван от години. Миналата година проучване във Франция сред 100 000 възрастни показа, че хората, които консумират по-големи количества изкуствени подсладители – включително аспартам – са изложени на по-висок риск от рак.

Аспартамът е разрешен за употреба в световен мащаб от регулаторите, които са прегледали всички налични доказателства, а големите производители на храни и напитки от десетилетия защитават употребата на съставката. IARC каза, че е оценил 1300 проучвания в прегледа си през юни.

Скорошни промени в рецептите от гиганта за безалкохолни напитки Pepsico (PEP.O) демонстрират борбата, която индустрията води, когато става въпрос за балансиране на вкусовите предпочитания със здравословните проблеми. Pepsico премахна аспартама от газираните напитки през 2015 г., върна го година по-късно, само за да го премахне отново през 2020 г.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Областният управител Трендафил Величков ще се кандидатира за кмет на Пазарджик

Областният управител на Пазарджик Трендафил Великов ще се кандидатира за кмет на Пазарджик. 

Той бе от първите областни управители, който подаде оставка след избора на правителството “Денков”. Величков обяви, че ще се кандидатира като независим кандидат, но на този етап не съобщи на каква политическа подкрепа ще разчита.

 “Аз съм човек, който от дълги години е в политиката, който има претенцията да разбира от местна власт и местното управление. Другото, което имам да допълня е, че до времето, до което правителството не намери да назначи мой заместник, аз ще продължа да изпълнявам както и до сега, функциите си на областен управител. Моята кандидатура ще бъде надпартийна”, каза той.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Световната банка отпуска 1 млрд. долара на Турция за възстановяване след земетресенията

Световната банка одобри финансиране в размер на 1 млрд. долара за Турция за възстановяване на засегнатите райони от унищожителните земетресения на 6 февруари, предаде турската телевизия НТВ. Проектът „Възстановяване и реконструкция на Турция след земетресенията“ цели да подпомогне възстановяването на здравните услуги, възстановяване на повредената и разрушена общинска инфраструктура, изграждане на жилища в селските райони, гласи изявление на Световната банка. Умберто Лопес, директор на Световната банка за Турция, заяви, че банката е с Турция още от деня на земетресенията, като споделя своя опит в областта на управлението на риска от бедствия и възстановяването след тях. „Ние осъзнаваме, че продължаващите усилия след това огромно бедствие ще отнемат няколко години и ще изискват значителни ресурси. Ще подкрепяме Турция по този път и ще помагаме за възстановяването на засегнатите райони“, посочи Лопес. В изявлението на Световната банка се уточнява, че е одобрено финансиране в размер на 1 млрд. долара по проекта за възстановяване и реконструкция след земетресението в Турция, което го прави най-големият единичен финансов пакет, който Световната банка някога е предоставяла на Турция. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: На колко се оценяват щетите от земетресенията в Турция? Земетресението в Турция ще струва поне 84 милиарда долара ООН търси 1 млрд. долара за пострадалите в Турция след земетресението

text