Денят по диагонал – 11 юни 2023 г.

Новият министър ще изгражда хранителни вериги от български суровини и продукти

В областта на земеделието започваме с промяна, която се изразява в развитие не по сектори, а по агрохранителни вериги, по продуктови линии и там, където звената са най-слаби, те ще бъдат най-силно подпомагани. Това посочва министърът на земеделието Кирил Вътев. “Целта ни е да изградим агрохранителни вериги от полето до масата от български суровини и български продукти”, подчерта министърът. Според него, по този начин ще се увеличава продоволствената сигурност на страната ни. 

Фирмите с проекти инвестират независимо от ситуацията

конкуренция пари ръце

Темата за инвестициите е една от любимите у нас. Управлаващите обикновено представят данни за ръст на чуждестранните вложения у нас, опозицята пък вади всякакви справки как инвеститорите ни заобикалят заради множеството проблеми у нас. Но от друга страна, компаниите – и български и чуждестранни, които имат идеи и планове за развитие, май не следят много тези дебати.

Премиерът Денков обещава бюджет с до 3% дефицит

“На базата на това, което виждаме в момента като разчетени разходи в бюджета, Асен Василев ме увери, че ще успее да запази всички социални плащания, няма да има увеличаване на данъците и ще представи бюджет в рамките на до 3% дефицит. Допълнително ще има някои плащания, които са свързани с нови политики, и въпреки това дефицитът ще бъде в рамките на до 3%”. Това заяви пред БНР министър-председателят Николай Денков. Той подчерта, че задача номер 1 на правителството му е Бюджет 2023 и подготовка на Бюджет 2024. 

Според Христо Проданов е нужно увеличение на доходите на хората

Представяне на ново правителство нови министри Христо Проданов

„За нас е недопустим бюджет с дефицит под 3%, защото той няма да позволи да бъдат увеличени поне малко доходите на хората.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Христо Проданов в предаването „Неделя 150“ на БНР.

Джордж Сорос предава управлението на своята империя на сина си

джордж сорос

Американският финансист Джордж Сорос предава контрола върху своята фондова империя на стойност 25 милиарда долара на сина си Александър. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Фирмите с проекти инвестират независимо от ситуацията

конкуренция пари ръце

Темата за инвестициите е една от любимите у нас. Управлаващите обикновено представят данни за ръст на чуждестранните вложения у нас, опозицята пък вади всякакви справки как инвеститорите ни заобикалят заради множеството проблеми у нас. Но от друга страна, компаниите – и български и чуждестранни, които имат идеи и планове за развитие, май не следят много тези дебати.

И през изминаващата седмица бяхме свидетели на нови инвестиции в разширение на различни производства и започване на нови проекти. 

ТЕЅY инвecтиpa 50 милиoнa лeвa в нoв зaвoд зa бoйлepи в Шyмeн

Tpeтият нaй-гoлям пpoизвoдитeл нa бoйлepи в Eвpoпa – бългapcĸaтa фирма ТЕЅY, зaпoчвa изгpaждaнeтo нa нoв зaвoд в Шyмeн. Cтoйнocттa нa инвecтициятa в cтpoитeлcтвoтo и oбopyдвaнeтo възлизa нa 50 милиoнa лeвa и щe бъдe финaнcиpaнa c бaнĸoви зaeми.

Hoвият зaвoд щe бъдe изгpaдeн дo ĸpaя нa cлeдвaщaтa гoдинa, a плaнoвeтe ca тoй дa влeзe в eĸcплoaтaция в ĸpaя нa 2024 гoдинa.

Пpoeĸтът пpeдвиждa paзшиpeниe нa дейността с пpoизвoдcтвeни и складови сгради.

Πpи oптимaлнo paзвитиe нa пpoизвoдcтвoтo бpoят нa cлyжитeлитe ce oчaĸвa дa нapacтe c дo 50 процента нa cмянa.

ТЕЅY продава изделията си в 60 дъpжaви. Гoдишният oбopoт нa ĸoмпaниятa зa миналата година възлиза на нaд 210 млн. лeвa. Иначе вcяĸa гoдинa пpиxoдитe oт пpoдaжби pacтaт c двyцифpeнo чиcлo, посочват от фирмаат. Цeлтa зa 2023 г. e 300 млн. лeвa. ТЕЅY имa дъщepни дpyжecтвa в Pyмъния, Иcпaния, Pycия и Гъpция. Еĸипът на фирмата ce cъcтoи oт 1050 дyши oт 15 нaциoнaлнocти, ĸaтo чacт oт cлyжитeлитe paбoтят в дpyжecтвoтo oт cъздaвaнeтo мy.

METPO c aмбициятa дa cтaнe нaй-гoлямaтa мpeжa y нac

Пъpвият oбнoвeн фpaнчaйз oбeĸт на “METPO Бългapия” пoд имeтo “Moят мaгaзин” отвори врати в Cвoгe.

Дo eceнтa “METPO” планира да oтвopи и втopи пилoтeн oбeĸт c мapĸaтa “Moят мaгaзин”. Той ще е във Велинград. Следващите планове предвиждат oт oĸтoмвpи да започне eĸcпaнзия нa фpaнчaйз мpeжaтa oт тъpгoвци cна национално ниво с aмбициятa дo 2026 г. тя дa ce пpeвъpнe в нaй-гoлямaтa пo poдa cи в cтpaнaтa.

Предстои плaнoвeтe зa paзpacтвaнe дa бъдaт oбявeни.

Логистичната компания “июШипмънт.ком” купи румънската “Хелпшип”

Базираната в Русе логистична компания за фулфилмънт /със собствен склад за изпълнение на поръчки/ и доставки от електронна търговия “июШипмънтс.ком” (euShipments.com) направи ново придобиване. В края на май румънският фулфилмънт оператор “Хелпшип” (Helpship) стана втората международна компания, която влиза в групата на “июШипмънтс.ком”, съобщиха от Българо-румънската търговско-промишлена палата. “июШипмънтс.ком” е член на Камарата.

Компанията вече над десетилетие активно развива своята мрежа за фулфилмънт и международни доставки на територията на целия Европейски съюз и Великобритания. Чрез придобиването на “Хелпшип” тя засилва присъствието си на румънския пазар – ключов за регионалния лидер в логистиката. 

Преди това “июШипмънтс.ком” обяви партньорството си с фонда за капиталови инвестиции “БлекПийкКепитъл” (BlackPeak Capital). Сделката е част от стратегия за сливания и придобивания, която ще помогне на компанията да затвърди водещите си позиции на ключови пазари в региона на Централна и Източна Европа. В края на миналата година “июШипмънтс.ком” придоби мажоритарен дял от хърватския лидер в доставките от онлайн търговия Pick&Pack.

“Хелпшип” е основана през 2019 г. от Стефан Попа и Йосиф Ческа. От създаването си през 2012 г. досега  “июШипмънтс.ком” отбелязва силен органичен растеж на своята клиентска база, обем на обработени международни пратки и приходи. 

Стефан Попа, основател и изпълнителен директор на “Хелпшип”, ще продължи да управлява компанията, използвайки ресурсите на “июШипмънтс.ком” за предоставяне на иновативни логистични услуги на онлайн магазини в Румъния, региона и цяла Европа. Светлозар Димитров, изпълнителен директор на “июШипмънтс.ком” и Вихрен Бисет, търговски директор на компанията, ще се присъединят към борда на директорите на “Хелпшип”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вечерен виц: Много хубава кола имаш

- Много хубава кола имаш, Пеше! - Вярно. Добри пари изкарвам... - Какво работиш? - Продавам охранителни системи за дома. - Харчат ли се? - Че как!? - Сигурно си добър търговец. - Ами. Лесно е. Звъня на входната врата и после обяснявам на стопаните преимуществата на нашите системи. - А ако няма никой? - Е, тогава им оставям брошурата ни на видно място в спалнята им...

text

Новият министър ще изгражда хранителни вериги от български суровини и продукти

В областта на земеделието започваме с промяна, която се изразява в развитие не по сектори, а по агрохранителни вериги, по продуктови линии и там, където звената са най-слаби, те ще бъдат най-силно подпомагани. Това посочва министърът на земеделието Кирил Вътев.

“Целта ни е да изградим агрохранителни вериги от полето до масата от български суровини и български продукти”, подчерта министърът. Според него, по този начин ще се увеличава продоволствената сигурност на страната ни. 

Ако в момента се спрат всички канали за внос, България ще остане без плодове и зеленчуците, без месо месото и млякото и ще имаме само зърнени храни.

Според Вътев, в България има свръхпроизводство на зърно, но то трябва да има и своята реализация. Агроминистърът е бил изненадан, че няма нито една структура у нас, която да проследява къде по света има търгове за зърно. “Ще се опитаме да направим координация между всички търговски представители на България по света, за да получаваме информация къде се провеждат търгове и да участваме”, отбелязва Кирил Вътев. 

Министърът на земеделието отбелязва, че в момента в България има голямо изоставане по Програмата за развитие на селските райони. По думите му “още от първия час” в министерството са мобилизирани всички усилия то да бъде наваксано, за да не се загубят пари.

Проблем има и с общинските пасища и с достъпа на животновъдите до тях. На практика в момента общинските пасища се предоставят на лица, които не са производители, но впоследствие по този начин те  получават наем за ползването на землището. Според министъра, пасищата трябва да бъдат максимално близо до животновъдните обекти и да се предоставят на законно регистрирани животновъди.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Джордж Сорос предава управлението на своята империя на сина си

джордж сорос

Американският финансист Джордж Сорос предава контрола върху своята фондова империя на стойност 25 милиарда долара на сина си Александър. Това съобщи The Wall Street Journal.

Според изданието, през декември бордът на директорите на фондациите „Отворено общество“ на 92-годишния Сорос избра за председател неговия син Александър. Така 37-годишният Алекс замени баща си на този пост. Той също така е президент на Комитета за политическо действие на Сорос. Освен това Алекс Сорос е единственият член на семейството в инвестиционния комитет, който контролира Soros Fund Management, фирмата, която управлява средствата на фонда и семейството. Според представителя на бизнесмена, през следващите години по-голямата част от 25 милиарда долара ще отидат във фондация “Отворено общество”. В същото време около 125 милиона долара ще бъдат заделени за комитета за политически действия.

Според вестника, имало и такива, които се съмнявали, че Джордж Сорос ще се пенсионира. В интервю той казва, че “фундаментално” не би искал фондът “да премине в ръцете на едно от децата”. Според финансиста, фондът трябва да се управлява от този, “който е най-подходящ за това”. Въпреки това Алекс печели доверието на баща си, тъй като често го замества при пътувания до офисите на организацията по света. „Той го заслужаваше“, добавя Джордж Сорос.

В първото си интервю, след като беше избран за председател на организацията, Алекс Сорос посочва, че ще продължи да подкрепя американските леви политици и да се занимава с вътрешната политика на САЩ, тъй като самият той е “по-политически активен” от баща си. Алекс казва пред вестника, че неговите възгледи и на баща му са еднакви, но отбеляза, че ще бъде по-активен в кампанията за избирателни права и право на аборт. Бизнесменът отбелязва още, че се притеснява от възможността Доналд Тръмп да бъде преизбран за президент на САЩ след изборите през 2024 година. „Колкото и да ми се иска да извадим пари от политиката, докато другата страна го прави, ние също ще трябва да го направим“, добавя той.

Според изданието, Алекс Сорос се е срещнал с представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, на Конгреса и на държавните лидери – президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва и премиера на Канада Джъстин Трюдо. Вестникът пише, че Фондация “Отворено общество” на Сорос изпраща около 1.5 милиарда долара годишно на групи, които защитават човешките права и насърчават демокрацията в различни страни. Сорос също така предоставя средства на университети и образователни организации.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

България бе на първото международно изложение за кръгова икономика

кръгова икономика

България участва като страна почетен гост в първото международно изложение за кръгова икономика, енергетика и строителство „Forward Green 2023“, което се проведе в Солун. Изложението събира на едно място над 100 изложители от различни държави.

Страната ни бе позиционирана с национален щанд, в който се представиха 33 асоциации, клъстери, фирми, общини, развиващи дейност и работещи по проекти в областта на кръговата икономика, зеления преход, строителството и други области, които са фокус на изложението. Сред тях бяха Асоциация по рециклиране, Асоциация по водите, Българска строителна камара, Аутомотив клъстер, Фондация Клийнтех, Сдружение „Клъстер ВЕИ“, Съюз на производителите на екологична енергия, Национален музей „Земята и хората“, фирми, общини и други. България представи своя опит и добри практики в областите, фокус на изложението, и чрез участието на 16 български панелисти в дискусионните панели на съпътстващия Международен форум.

На щанда бяха визуализирани видеоматериали, показващи икономическия напредък на България и възможностите за инвестиции, природните дадености на страната, а фирмите изложители показаха техни проекти в областите, които са фокус на изложбата. Национално представителните работодателски организации – БТПП, АИКБ, КРИБ, БСК също бяха представени с информационни материали.

При откриването на събитието президентът на „TEF-HELEXPO“ Тасос Цикас заяви, че целта на „Forward Green 2023“ е да се постави рамката и основата на темата за кръговата икономика и да се подчертае нейното важно значение за всички страни в региона и не само. „Forward Green 2023“ обединява представители и експерти от правителствения и неправителствения сектор на Гърция, Югоизточна, Централна и Северна Европа, както и Азия и Америка. В рамките на тридневния международен форум бяха проведени дискусии за обмяна на опит, както и за стартиране на съвместни партньорства.

Сред темите на събитието бяха и усложнената енергийна обстановка в Европа, алтернативните доставчици на енергоносители, мерки и технологии за повишаване на енергийната ефективност на предприятията и бита. В програма бяха включени още и дискусии, свързани с инвестициите в кръговата икономика в региона на Югоизточна Европа, управлението на отпадъците, „зелено“ финансиране, енергийната трансформация, „зелен“ транспорт, „синя“ икономика и други.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]