Как да изберете перфектния недвижим имот: Съвети за успешно търсене от Suprimmo

Покупката на апартамент е много важен момент за всеки човек. Ако ви предстои подобна инвестиция, е важно внимателно да обмислите въпроса, тъй като сделката с недвижим имот е дългосрочна. За да останете доволни, трябва предварително да сте наясно, с каква цел търсите жилище. Вариантите много често са два. Единият е свързан с това, че се нуждаете от дом, в който да се нанесете след покупката, а другият е с цел инвестиция.
От това зависи и типът на имота, който ви е необходим. Ако търсите място за живеене със сигурност ще се насочите към по-големите апартаменти, къщи или вили. В случай че инвестирате свободни средства, ще се ориентирате към двустайни апартаменти с цел отдаване под наем.
Кои са основните фактори за успешно търсене на недвижим имот?
Най-често хората започват търсенето през онлайн платформите. Там ще откриете много различни оферти и жилищни предложения, но от професионалните агенции ви съветват, да се доверите на добре обучен брокер. Доказаните компании ще ви помогнат по-бързо да откриете перфектния апартамент, казват от SUPRIMMO. Има няколко ключови момента, които са от съществено значение:
● районът, където се намира жилището – много често локацията изиграва най-важната роля при избора на апартамент. Възможно е да искате да останете в квартала, в който сте живели до момента или да ви предстои някаква промяна и това е причината да търсите друг район, където има училища, спирки на градския транспорт или търговски обекти. Когато апартаментът е с цел инвестиция, е важно да се насочите към квартали, които се развиват и с времето ще стават все по предпочитани;
● добра инфраструктура – това е една от ключовите причини да изберете определен недвижим имот. За всеки човек е важно да се придвижва лесно и безпроблемно до работното си място затова кварталът, в който ще бъде новият апартамент, трябва да е добре устроен;
● удобства и изложение – тук се доверете на личните си предпочитания. Някои хора предпочитат стаите да се огряват от сутрешното слънце, а други по-скоро от следобедното. Търсете недвижим имот в сграда с удобства като асансьор и добре поддържани общи части;
● бюджетът – с него трябва да се съобразите задължително. Средствата, които сте предвидили за покупката, ще определят избора ви.
Тези няколко съвета ще ви бъдат от полза, ако ви предстои покупка на нов апартамент.
Как да изберем агенция за недвижими имоти?
От Suprimmo препоръчват да се доверите на професионални брокери, затова е нужно да проучите различните компании. Разгледайте уеб сайтовете на популярните агенции. Заложете на такава с добра репутация в продажбите и прочетете отзиви на клиенти онлайн. Добра идея е да уговорите лична среща с брокер.

Финансов план: какво представлява и как да го изготвим?

Финансовият план е съществен инструмент за всеки бизнес, фирма или личен проект. Той помага да се определят целите и да се планират стъпките за постигането им.
В тази статия ще разгледаме различните видове и ще ви предоставим информация за основните стъпки за разработване на ефективен такъв. Ще разгледаме също и някои полезни инструменти, които може да помогнат за успешното планиране и контролиране на финансите.
Какво е Финансов план?
Това е подробна документация, която обхваща целите, приходите, разходите, спестяванията, инвестициите и други аспекти на бизнеса или личните финанси, обобщават от Financer.com.
Той представлява пътеводител, който ни помага да организираме своите активи и пасиви и да изградим здрава финансова основа. Позволява ни да планираме и контролираме бюджета си, да направим реалистични оценки на нашите парични възможности, да определим какво искаме да постигнем си, както и да следим за прогреса му.
Какви видове съществуват?
Съществуват две основни концепции, свързани с управлението на финансите. Това са:
● личен – план за управление на личните средства на един човек или семейство. Той включва определяне на месечния бюджет, спестяванията, инвестициите и планирането за бъдещи плащания, като образование, пенсия и здравеопазване. Планът е от съществено значение за осигуряване на финансова стабилност и постигане на поставените задачи;
● бизнес – насочен е за управление на финансите на бизнес или фирма. Моделът обхваща прогнозите за приходите и разходите, управлението на постоянните и променливите разходи, непредвидените сметки, данъците и осигуровките. Включва също и стратегии за управление на паричните средства, инвестиции и разработване на планове. От решаващо значение е за устойчивостта и растежа на фирмата.
Основната разлика между двата вида е в тяхната целева група и приложение.
Защо е важно да имаме Финансов план?
Той е от съществено значение както за компаниите, така и за личните финанси. Ето няколко причини защо трябва да имаме такъв:

Планиране на бюджета

Помага да се определи колко пари трябва да се заделят за различните задължения и как да се разпределят между плащанията, спестяванията и инвестициите. Това позволява да се планира бюджета и да се избегнат непредвидени парични затруднения.

Постигане на финансови цели

Чрез него се определят целите и се изгражда пътека за тяхното постигане. Чрез подробно планиране и управление на финансите, ще насочите усилията си към реализирането на успеха.

Управление на риска

Също така, помага да се идентифицират и управляват рисковете, свързани с бизнеса или личните средства. Като се предвидят непредвидените разходи и се създаде фонд за запаси, ще сте подготвени за неочаквани обстоятелства и да намалите загубите си.

Привличане на финансиране

Ако имате бизнес, той играе ключова роля в привличането на финансиране от банки, инвеститори или фондове. Добре изготвеният такъв представя ясна и убедителна картина за неговите перспективи.
Изготвянето му изисква време и усилия, но в резултат на това – осигурява здрава финансова основа и по-добро управление на паричните средства. Независимо дали става въпрос за бизнес или лични финанси, за да създадете стабилност е необходимо да имате такъв.
Как се изготвя финансов план?
След като сте осъзнали важността му, трябва да се научите как да го изготвите правилно. Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат в процеса:
Определете своите цели
Първата стъпка в изготвянето е да определите ясно своите цели. Изберете конкретни и измерими такива, които искате да постигнете. Ако сте собственик на бизнес – може да заложите на увеличаване на приходите с определен процент в следващата година.
Анализирайте текущото състояние
Следва да анализирате текущото си състояние. Прегледайте всички активи, разходи, приходи, задължения, сметки. Това ще ви помогне да създадете реалистичен план за постигането на поставените приоритети.
Планирайте бюджета си
След като анализирате текущото си състояние, трябва да планирате бюджета. Планирайте какви средства ще са необходими за спестявания, плащания, инвестиции. Разделете бюджета на няколко части: спестявания, постоянни разходи, такива може да са наем или вноска по кредити и променливи – развлечения или храна .
Приходи и разходи
Идентифицирайте всички приходи и разходи. Включете всички източници на доходи, като заплати, наеми, лихви и др. От другата страна, включете всички плащания, като сметки за услуги, храна, транспорт, здравеопазване, образование.
Непредвидени разходи
Помислете за възможни непредвидени ситуации, които би могло да възникнат. Предвидете определена сума за такива случаи. Така ще се предпазите от затруднения, при появата им.
Спестявания и инвестиции
В него включете още инвестициите и спестяванията. Трябва да определите какви инвестиции ще правите и колко ще отделяте за спестявания.
Тези стъпки ще ви помогнат да създадете ефективен финансов план, като може да използвате и някои подходящи инструменти.
Инструменти за изготвяне
С цел да се улесни изготвянето – може да се борави с някои разработени приложения и инструменти, които ще ви помогнат в това начинание. Ето някои от тях:
● електронни таблици – Microsoft Excel или Google Sheets помагат да пресметнете, организирате и проследите паричните потоци. Те позволяват да създадете формули и графики, които ще ви помогнат в анализа на финансите ви;
● приложения – съществуват различни мобилни приложения, които помагат да проследявате и управлявате вашите средства. Те включват функции за планиране на бюджета, проследяване на плащанията, създаване на цели и др.;
● онлайн инструменти – тези онлайн ресурси предлагат ръководства и шаблони за изготвяне на такава начална документация.
Тези инструменти са специално проектирани за конкретните цели, а и често търпят актуализации, така че може да им се доверите в управлението на съвременните финанси.
За постигането на успех – един от най-важните инструменти е финансовият план. Не забравяйте периодично да го преглеждате и актуализирате, за да се адаптирате към променящите се обстоятелства и да си осигурите стабилност.