Синдикатите искат по-високи заплати и по-добри условия в Спешната помощ

Спешна помощ Приморско

Работещите в Центровете за спешна медицинска помощ да се пенсионират при по благоприятна категория на труд, а заплатите да бъдат увеличени, за да се задържат кадрите в системата. Това поискаха от синдикат “Защите” при изслушване в парламентарната социална комисия.

Според Милена Атанасова, зам.-председател на синдиката, депутатите трябва да се застъпят, за да се осигурят през държавният бюджет повече средства за издръжка на системата за спешна помощ.

“Стигаме до парадокси да има медицински екип, а да няма кой да кара линейката, които случаи имаше и в Центъра за спешна помощ в София. Наскоро излезе информацията, че в Трън даже няма кой да кара линейките и проблемът основно е от заплащането”, обясни тя.

Исканията на профсъюза ще бъдат изпратени на ресорните министри, решиха депутатите от социалната комисия. Голяма част от предложенията за промени, за които настояват от “Защита” са свързани с  наредби и правилници, което е от компетенциите на изпълнителната власт.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

България ще изпрати нова военна помощ на Украйна

България ще изпрати нова военна помощ на Украйна – “Според техните потребности и нашите въможности”.

Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след закрито съвместно заседание на Комисията по отбрана и външна политика.

Тодор Тагарев каза, че помощта ще бъде съобразена с решението на парламента от миналата година. Министър Тодор Тагарев беше крайно лаконичен по съдържанието на предложението за военната помощ.

“Сравнима по обем и по видове с първия пакет по това решение. Някои неща се повтарят, има някои нови неща, но като обеми са горе-долу същите. Вие разбирате, че ние вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но да кажем, са 30, 40 и повече годишни. Не дискутираме към този момент предоставянето на основни бойни платформи”, посочи той.

Тодор Тагарев каза, че скоро Министерството на отбраната ще предложи на МС проекта за решение за участие в инициативата на Европейския съюз за предоставяне на боеприпаси за Украйна.

“Въпросът тук отново е дали не сме пропуснали възможности. Надявам се, че не сме пропуснали възможности, особено тези, които са свързани с инвестиции от Европейския съюз по разширяване и модернизиране на капацитета на предприятния от нашата отбранителна индустрия. ВМЗ-Сопот е една от опциите, които ще се дискутират. Става въпрос за инвестиции, средства европейски в разширяване на капацитета и модернизиране на нашата отбранителна индустрия, стига да не сме изпуснали възможността, тъй като комисарят Бретон дойде първо в България, но след това обиколи и други страни, а ние казахме, че не, не искаме. Никой не ни чака. Динамиката е изключителна в тази сфера”, коментира той.

Тагарев призна, че не разбира логиката в тезата на Радев, че би било грешка страната ни да се включи в сделката за снаряди за Украйна.

Министърът на отбраната обясни защо премиерът акад. Денков, а не президентът Румен Радев ще представлява и води делегацията на България на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. “Аргументите са конституционното устройство на Република България. Ще се срещна с президента, когато ме покани”, каза още Тагарев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]