Иван Гешев иска да е прокурор във Върховния касационен съд

Главен прокурор Иван Гешев

Калина Чапкънова съобщи какъв пост е поискал Иван Гешев от ВСС.

Днес след дебати бе решено да се проведе процедура за избор на заместник на главния прокурор. Длъжни сме да стартираме процедурата в 7-дневен срок след указа на президента. Г-н Сарафов бе избран, тъй като се съобразихме с критерия за старшинство. Това заяви членът на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Калина Чапкънова пред БНТ.

Тя съобщи, че е постъпила молба от предсрочно отстраненият от поста си главен прокурор Иван Гешев за възстановяването му като прокурор във Върховния касационен съд. „Той има желание да се върне като прокурор. Все още молбата му не е разгледана“, допълни Чапкънова.

„Процедурата протече по всички правила. Никой политик не ми се е обаждал и не ми е упражняван никакъв натиск“, подчерта тя.

„Реакцията ни бе своевременна след указа на президента“, изтъкна членът на Прокурорската колегия на ВСС.

„Г-н Сарафов днес заяви, че има притеснения дали определени доказателства биха могли да бъдат изфабрикувани по дела от обществена значимост, насочени към определени народни представители“, призна тя.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министърът на транспорта обсъди с транспортния бранш проблемите в сектора

Георги Гвоздейков

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков е обсъдил  днес с транспортния бранш проблемите в сектора.

Превозвачи на товарния бранш са поставили въпросите за липсата на шофьори на автобуси и камиони, въпросът за ТОЛ-таксуването и предприемане на мерки за справяне с нерегламентираните превози, както и ускоряване на нормативните промени в сектора.

Автобусни превозвачи са посочили нуждата от запазването на субсидиите при превозите.

Министър Гвоздейков от своя страна се е ангажирал да защитава интересите на бизнеса, държавата и хората и ще се търси баланса при решаването на проблемите.

Срещата е била закрита за медии.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ПП-ДБ призова Сарафов незабавно да подаде оставка като главен прокурор

Отворени врати на Националната следствена служба НСЛС Борислав Сарафов директор

“Призоваваме г-н Борислав Сарафов да се оттегли от вменените му в нарушение на Конституцията на България функции на главен прокурор”, това заявяват от ПП-ДБ в официална позиция, изпратена до медиите.

“В противен случай, министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избор на Сарафов за временен главен прокурор”, посочват от коалицията.

“България има нужда от истинска съдебна реформа. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа”, пише още в позицията.

“Няма спор, че г-н Гешев не притежаваше високите морални и професионални качества, за да заема длъжността главен прокурор. Затова и неговото отстраняване бе отдавна необходимо”, допълват от ПП-ДБ.

“Но изборът на негов заместник вместо да отговори на очакванията на обществото за прозрачност и честност на процедурата, стана отново при порочна прибързаност и тайнственост”, обявяват от коалицията.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]