Денят по диагонал – 18 юни 2023 г.

Кабинетът ще финансира проекти с цел превенция на бедствия

Още утре започват срещите на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с кметовете на общините, пострадали от наводненията през изминалите седмици.
Министър Калин Стоянов ръководи Междуведомствената комисия за
възстановяване и подпомагане, която в най-кратки срокове трябва да отпусне
средства за възстановяване на щетите.

Министър Славов ще свика Пленума на ВСС заради избора на Сарафов

атанас славов

През новата седмица правосъдният министър Атанас Славов ще свика Пленума на Висшия съдебен съвет, на който да се установят фактите около опасенията за външна намеса в процеса на избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор. Той ще поиска включването на допълнителна точка – обсъждане на компетентността на органа по избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор.

Милиарди злоти допълнителни загуби ще понесат полските банки от решение на ЕС

Полските банки нямат късмет със заемите в швейцарски франкове. Те очакват допълнителни загуби за милиарди злоти след като Европейскят съд (ЕС) излезе с решение в полза на собствениците на ипотеки в швейцарската валута, които твърдят, че са били насърчавани да поемат свързания с контрактите валутен риск. И след това са били оставени да поемат пълния размер на разходите за обслужване на задълженията си, натрупани в резултат на резкия срив на полската злота към франка.

Има идея за създаване на наднационална валута в рамките на БРИКС

Създаването на наднационална валута в рамките на БРИКС е обещаваща и по своята същност уникална идея. Целта е да се създаде система от принципно нови финансови отношения, основани на международен договор.

Дефицит от 3% е възможен, смята Любослав Костов от КНСБ

Според икономиста на КНСБ в капиталовата програма на държвата има 10 млрд. лева, от които все още не е изхарчена и една четвърт, а вече сме в средата на годината. Очевидно е, че инвестиционни проекти за такива пари няма в нито министерство, заради което от тази капиталова програма могат да се намерят поне 2-3 млрд. икономии. По думите на Костов през последните 10 години капиталовата програма винаги е служила за буфери и тя през нито една година не се е изпълнила.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Въпреки уверенията на министър и премиер – отново “Поход за мир”

За пореден път инициатива под надслов „Поход за мир“ се проведе днес в София, както и в други градове на страната и чужбина, където има български общности.

Шествието в столицата премина край сградите на Министерския съвет и Министерството на отбраната, след което приключи пред Народното събрание.

По време на събитието се събираха подписи за референдум. Нако Стефанов, председател на Инициативния комитет за народното допитване, обясни пред БНР, че подписката е срещу участието на България във войната в Украйна.

Стефанов добави, че категоричното и мощно послание за мир и суверенитет е във връзка с последните заявки на Министерството на отбраната България да се включи по-активно във военната помощ за Украйна, както и в европейските инициативи за повишаване производството на муниции.

В същото време през последните дни министърът на отбраната Тодор Тагарев и премиерът Николай Денков неколкократно заявиха, че България няма да се включва във войната в Украйна. В интервю за “Политико” на въпрос дали България ще предостави безвъзмездно на Украйна изтребители и противовъздушни системи, министър Тагарев отговори, че тези системи и самолети са необходими на държавата му, припомня Българското национално радио.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кабинетът ще финансира проекти с цел превенция на бедствия

Още утре започват срещите на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с кметовете на общините, пострадали от наводненията през изминалите седмици.
Министър Калин Стоянов ръководи Междуведомствената комисия за
възстановяване и подпомагане, която в най-кратки срокове трябва да отпусне
средства за възстановяване на щетите, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.
Правителството има намерение да финансира проекти с цел превенция на
бедствия регулярно, а не само по време на кризи.

Премиерът акад. Николай Денков възлага на министър Стоянов да разработи ясна и прозрачна методика за оценка и приоритизиране на исканията към междуведомствената комисия.
„Много е важно тя да работи постоянно, като започнем да отстраняваме
проблемите от най-рисковите места“, подчерта министър-председателят на
заседанията на областните кризисни щабове във Враца и Монтана, в които се
включи лично.
С кметовете по места и с областните управители премиерът обсъди възможностите за предприемане на повече действия за предотвратяване на
подобни кризисни ситуации.

Акад. Денков беше категоричен, че правителството ще води регулярен диалог с местната власт, за да се вземат конкретни мерки като почистване на речните корита и изграждане на диги, където е необходимо.
Най-критичният период в засегнатите от наводненията региони е преминат и благодарение на добрата координация между институциите са
предотвратени по-сериозни ситуации, стана ясно на заседанията.

Акад. Денков благодари на всички за бързата и адекватна реакция, като отбеляза специално ролята на областните управители, кметовете, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Българската армия. Той оцени високо труда на държавното дружество „Напоителни системи“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Министерството на околната среда и водите.

Премиерът изрази признателност и към служителите на Агенцията за
социално подпомагане, които от първия ден работят на терен за оценка на
потребностите на пострадалите домакинства. Целта е компенсациите по линия
на Министерството на труда и социалната политика да бъдат изплатени още в
рамките на настоящия месец. Остава повишено вниманието към населените
места в критичните точки.
Министър-председателят видя пораженията върху инфраструктурата в с.
Хайредин, както и последиците от бедствието в наводнена местна кравеферма.
Заради планирано изпускане на язовир “Огоста” снощи, на 17 юни, там са били превантивно евакуирани обитателите на девет къщи, а също така стада със селскостопански животни. Днес вече всички са отново в домовете си.
В днешната обиколка на засегнатите райони заедно с премиера акад.
Николай Денков се включиха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов,
директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен
комисар Александър Джартов и заместник-министърът на околната среда и
водите Петър Димитров.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Опасни за здравето са плажовете в Одеса

Плажовете на Одеса са обявени за негодни за къпане поради значително влошаване на качеството на водата. Тя създава опасност за здравето, предаде ИТАР ТАСС.

Решението за забраната е взето на извънредно заседание на екологичната комисия към Изпълнителния комитет на Одеския градски съвет. Освен че се забранява къпането в Черно море, не се препоръчват и разходки по крайбрежната ивица, както и риболов.
Градските власти съобщиха, че в морската вода в близост до брега са открити патогенни микроорганизми, но отрекоха да става въпрос за причинител на холера.

През последните дни властите в Одеса и местните медии съобщиха, че в крайбрежната ивица на Черно море се носят боклуци от районите, попаднали в зоната на наводненията след скъсването на язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Премиерът: Още утре започват срещите на Междуведомствената комисия за възстановяване на наводнените общини

Още утре започват срещите на министъра на вътрешните работи с кметовете на общините, пострадали от наводненията през изминалите седмици, съобщиха от ...

Вътрешният министър на Казахстан преговарял с похитител на банкови служители

Министърът на вътрешните работи на Казахстан Марат Ахметжанов е преговарял с похитител на седем банкови служители в банка в Астана.

Той лично е ръководил силовата операция, в резултат на която заложниците са са били освободени, предаде ИТАР ТАСС.

Никой не е пострадал по време на полицейската операция за освобождаването на заложниците от банковия клон Kaspi Bank в столицата на Казахстан, съобщиха от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на Казахстан.

Лицето, взело заложници, е обезвредено, а освободените заложници са прегледани от медици.

След успешния завършек на спасителната акция министърът заявил пред репортери, че по време на операцията служителите на реда използвали сълзотворен газ. В други медии се появи информация за използвани звукови гранати.

Според информация, публикувана в социалните мрежи, похитителят се казва Алихан Мурадов и е на 30 години. Той поискал всичките пари на банката, за да бъдат дадени на бедни и нуждаещи се и да бъдат внесени във фонд за подпомагане на деца с увреждания.

По непотвърдена информация мъжът е вписан в регистъра за лечение от наркотична зависимост. Други медии съобщават, че той е имал необслужен кредит в същата банка.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Нинова: БСП няма да подкрепи бюджета на Финансовото министерство

Лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова потвърди, че от парламентарната й група няма да подкрепят бюджета на Министерството на финансите. Причината е, че те не са съгласни с 3% дефицит, тъй като това би означавало замразяване на всички доходи и увеличаване на бедността.

„Това не е разумен подход”, обяви Нинова в интервю за Българското национално радио. 

Тя бе категорична, че за социалистическата партия разумен дефицит е 4.5%, тъй като той би позволил стимулиране на развитието на икономиката и компенсиране на най-засегнатите групи от обществото.

По отношение на референдума срещу джендър идеологията Нинова обяви, че от БСП продължават да събират подписи. Те са категорични, че такъв тип идеология не трябва да се допуска в училищата и в детските градини – а след това, след като младежите навършат 18 години, всеки от тях е свободен да избира как и с кого да споделя живота си.

Битката на БСП срещу джендър идеологията е за децата и в нея от политическата формация воюват срещу голяма сила, която е финансово подплатена и политически ангажирана в цяла Европа, посочи Нинова.

По отношение на избора на Борислав Сарафов на поста на освободения Иван Гешев Корнелия Нинова коментира, че се е приел закон, специално за него – да бъде намален броят на членовете на ВСС, които да го освободят – от 17 на 13 гласа.

След това предварително било подготвено Сарафов да бъде избран от Прокурорската колегия, а не от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Нинова бе категорична, че трябва да бъде избран нов Висш съдебен съвет, тъй като мандатът на сегашния е изтекъл, а едва след това да се пристъпи към избор на нов главен прокурор. Лидерът на „БСП за България“ подчерта, че фигурата на главния прокурор трябва да бъде запазена.

„В момента – вместо в истинска съдебна реформа, влязохме в пълна каша“, добави Нинова.

Тя обясни случилото се с факта, че паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява. По думите й това не е съдебна реформа, а задкулисна сделка с две цели – да се спасят досегашните крадци, а бъдещите – да си гарантират спокойствие.

По думите й ГЕРБ и ДПС са употребили „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ – с техните гласове те махнали Гешев и сложили Сарафов. Според Нинова ПП-ДБ сами са си виновни, че са позволили да бъдат пералня на задкулисието, срещу което уж се борели.

Тя добави, че онези политически фигури, които се страхували от Иван Гешев, побързали да го махнат и да си направят комисия на имунитетите. Тя нарече сегашните управляващи от ПП-ГЕРБ коалиция на предателството, на имунитетите, на гарантираната нестабилност. Нинова подчерта, че БСП е тяхна абсолютна алтернатива – не е предала избирателите си и е внесла в парламента предложение веднага да бъдат свалени имунитетите и ако народните представители са невинни, те няма от какво да се притесняват, защото ще бъдат оправдани.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]