Запис доказва, че стената на язовир “Нова Каховка” е взривена от руска диверсионна група

Стената на язовир "Нова Каховка"

Украинската служба за сигурност твърди, че е прихванала разговор между руски военни, в който се „потвърждава“, че водноелектрическата централа в Каховка е била взривена от руска диверсионна група.

В прессъобщението си Украинската служба за сигурност заявява: „Нашествениците искаха да изнудват Украйна, като взривиха язовирната стена и предизвикаха причинена от човека катастрофа в южната част на нашата страна.“

В разпространения запис се чува: „Не те [Украйна – бел. ред.] са нанесли удар. Нашата диверсионна група е там. Искаха да ги уплашат с този язовир. Не се получи по план, беше повече, отколкото те планираха“, казват руските военни.

По-нататък окупаторът описва последствията от това бедствие, което в началото Русия се опитва да скрие: покачване на нивото на водата, наводненията и опустошителните разрушения.

Ето и записът разпространен от Украинската служба за сигурност

Какво се случи досега:

На сутринта на 6 юни оперативното командване на Украйна „Пивден“ (Юг) съобщи, че руските окупационни сили са взривили ВЕЦ ” Каховка”, като са унищожили напълно язовира и турбинната зала на електроцентралата. След взрива централата не подлежи на ремонт. Източването на язовир “Нова Каховка” застрашава безопасността и на Запорожката атомна електроцентрала, която въпреки че има собствен водоизточник има запаси само за следващите три месеца.

Разрушаването на Каховската водноелектрическа централа предизвика невиждана екологична катастрофа. Водата от водоема започна да наводнява градове и села. Започна евакуация на местните жители от засегнатите райони. Появиха се проблеми с водоснабдяването в градовете Кривий Рог, Марханец и Никопол, Днепропетровска област. Заговори се за воден режим в Крим.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че предизвиканата от руснаците катастрофа в Каховската водноелектрическа централа няма да попречи на Украйна да освободи собствената си територия и няма да увеличи шансовете окупаторите да останат на украинска земя.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министърът на отбраната се срещна с украинската посланичка

Украинската посланичка в България Олеся Илашчук (вляво) и българският министър на отбраната Тодор Тагарев.

Възможностите за оказване на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна обсъдиха министъра на отбраната Тодор Тагарев с посланика на Украйна Олеся Илашчук, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Министър Тагарев се е ангажирал със задълбочаване на двустранното отбранително сътрудничество и е заявил, че България подкрепя борбата за свобода на украинския народ и усилията за възстановяване на международния правов ред, както и стремежа към европейска и евроатлантическа интеграция на Украйна.

„България подкрепя борбата за свобода на украинския народ и усилията за възстановяване на международния правов ред, както и стремежа към европейска и евроатлантическа интеграция на Украйна. Страната ни има принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз за военно подпомагане на Украйна EUMAM“, заяви министър Тагарев по време на разговорите. „Политическото ръководство на Министерството на отбраната се ангажира да задълбочи двустранното отбранително сътрудничество“, допълни още той. 

Министър Тагарев изрази загриженост за последствията от разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“. България има готовност да окаже съдействие за преодоляване на кризата.

Н.Пр. Олеся Илашчук изказа благодарност за оказваната от България хуманитарна и военно-техническа помощ. 

В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев, директорът на дирекция „Логистика“ бригаден генерал Митко Григоров и аташето по отбраната на Украйна полковник Дмитро Лукашук.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Бившият министър Иван Шишков обясни за разпределените 4 млрд. лв. в края на мандата

Министерски съвет Иван Шишков

Разпределените 4 млрд. лева в края на мандата на служебния кабинет били пари за следващите 3 години. Това обяви бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков пред БТВ.

„Сегашният министър ще може да довърши започналите процедури, за да имаме пътна поддръжка. Не сме давали аванси, защото не са минали конкурси. Тези конкурси ангажират сегашното ръководство на АПИ, да продължат да извършват пътна поддръжка. Няма как да се плащат неустойки, при положение, че не са сключени договори“, направи уточнение той.

„Ако не бяхме направили тези конкурси още през февруари, сегашното ръководство на МРРБ щеше да изпадне в положението, в което бях аз, когато поех поста, да няма пари за зимна поддръжка на пътищата“, каза арх. Шишков.

„Очаквам много сериозна приемственост от новия регионален министър по два показателя – той е много добър професионалист в своята област и аз го познавам от предишното НС, очаквам магистралите, които започнахме – да се продължат“, призна той.

„Сумата от 4 млрд. лева е ангажимент за следващите три години за пътно поддържане. В тези пари не влизат нито основните ремонти, за които следва да се направят проекти. За всяка магистрала сме заложили да може да се довърши отчуждаването, до 5-10 дни да бъде изцяло пуснато движението от “Калотина” до Драгоман. Това сме направили за 10 месеца. Оставихме възможността на АМ “Струма” да не загубим ОВОС-а. Уверен съм, че сегашният министър ще продължи всички наши проекти“, обяви Иван Шишков и добави: „За 10 месеца направихме много“.

На въпрос за качеството на пътищата в страната, бившият регионален министър отговори: „Направихме скенера, той потвърди, това което говорех. Дебелината на асфалта е 15, вместо 20 см. на Северната скоростна тангента. По искане на прокуратурата беше направена проверка и на Западната тангента, където също се установи липсата на 5 см. асфалт. Тези резултати са в АПИ и при новия министър. Това ще ни струва пари на нас данъкоплатците. Следват още проверки. Чия е вината трябва да установява друг орган“, каза още Иван Шишков.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Премиерът Денков назначи още двама заместник-министри

Нови двама заместник-министри са назначени в Министерството на земеделието и храните и в Министерството на труда и социалната политика, съобщиха от правителствената пресслужба.

Таня Георгиева /Дъбнишка/ поема поста заместник-министър на земеделието и храните.

До момента тя заема длъжността изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). В периода 2018 г. – 2022 г. е ключов експерт в звеното за управление на Националната селска мрежа към Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020. През 2021 г. е номинирана за представител на България в Европейския икономически и социален комитет в секция „земеделие, развитие на селските райони, околна среда“. Била е също гост-лектор в магистърската степен към катедра „Аграрна икономика“ на Икономическия университет във Варна. По образование е еколог.

За заместник-министър на труда и социалната политика е назначена Гинка Машова-Станчева.

Близо пет години работи в Министерството на труда и социалната политика, като последно ръководи дирекция „Политика за хората с увреждания, равни възможности и социални помощи“. Преди това е част от екипа на Държавната агенция за закрила на детето. В периода от 2003 г. до 2006 г. е старши експерт в Агенцията за социално подпомагане. Финансист е по образование.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Съдът отново отмени 4-годишната присъда за изнудване на Марешки

Веселин Марешки

Върховният касационен съд (ВКС) отново отмени присъдата от 4 години затвор на лидера на “Воля” Веселин Марешки и върна делото на Апелативен съд – Варна, информират от пресцентъра на ведомството.

Марешки беше признат за виновен за това, че през 2014 г. заедно с Красимира Колева, която е осъдена на 3 години и шест месеца, са принудили бизнесмена Асен Миланов да плаща ежемесечно сумата от 10 000 лева за пицария „Ред Хот“ в морската столица. Те го заплашили с увреждане на имущество – разрушаване на стопанисваното от него заведение, и с друго противозаконно действие с тежки последици за него – създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност на заведението, пишат от ВКС.

Първоначално окръжният съд във Варна оправда Марешки и Колева, но през 2020 г. апелативните съдии ги признаха за виновни.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Холандският висш съд постанови, че “Скитското злато” трябва да се върне на Киев

"Скитското злато", Крим

Върховният съд на Нидерландия постанови в петък, че безценна колекция от златни артефакти трябва да бъде предадена на Украйна, последният ход в правна битка, продължила почти десетилетие.

Съкровищата, наречени “Скитското злато”, бяха заети на музея „Алард Пиърсън“ в Амстердам точно преди Москва да анексира Крим през 2014 г.

И Украйна, и четири музея в окупирания полуостров поискаха съкровищата да им бъдат върнати, но музеят „Алард Пиърсън“ заяви, че няма да го направи, докато съдия не постанови кой в крайна сметка има правото да се разпорежда със “Скитското злато”.

„Музеят „Алард Пиърсън“ трябва да предаде скъпоценностите на държавата Украйна, а не на музеите в Крим“, каза Върховният съд на Холандия.

„С това решение Върховният съд слага край на спора“, се казва в изявление на базирания в Хага съд.

Решението от петък повтаря предишни решения на по-нисши холандски съдилища, според които съкровищата трябва да бъдат върнати в Киев – а не в музеите, които са предявили иск за временна протекция над артефактите от тяхна страна “до стабилизирането на Крим”.

Съдиите постановиха, че Украйна има “законен интерес да защити своето културно наследство”.

"Скитското злато", Крим

Докато Киев приветства предишните съдебни решения в своя полза като категорична победа, Москва реагира гневно като обяви решението за „политически мотивирано“.

Предишните съдебни решения бяха издадени преди непровокираната агресия на Русия в Украйна миналата година.

Музеят „Алард Пиърсън“ каза, че все още не знае кога съкровищата ще бъдат върнати в Украйна.

„Това ще бъде решено в сътрудничество с Украйна“, каза служител на музея пред холандската новинарска служба ANP.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]