Неофициално на масата: Индексираните пенсии и заплати на учители да се отложат за по-късен етап в годината

След като изготвянето на нов бюджет беше посочено като приоритет, до няколко седмици се очаква държавата да има изцяло нова сметка за 2023 г. В нея ...

Десислава Атанасова: Бях от хората, които сериозно се съпротивляваха дори и когато Борисов каза, че е най-добре коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

"Бих дала единствено кредит на време на това правителство, кредит на доверие – не, особено на хора, които са злоупотребявали и с моето и с ...

Законът за личния фалит мина на първо четене в комисия

Комисията по правни въпроси в Народното събрание прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица. Той предвижда възможност за производство по несъстоятелност и предлага условия и ред за погасяване на задълженията на добросъвестни длъжници.

Законът предвижда физически лиза да могат да обявяват несъстоятелност, когато са в неплатежоспособност и искат задълженията им към всички кредитори да бъдат удовлетворени в едно производство. той няма да се прилага за лица, които упражняват търговска или стопанска дейност.

Неплатежоспособен е длъжник, който в просължение на повече от 6 месеца не е в състояние да изпълни едно или повече изискуеми парични задължения на обща стойност 10 минимални заплати. Този длъжник има право да поиска откриване на производство по несъстоятелност.

Членовете на правната комисия бяха единодушни, че има крайна необходимост от подобен закон и поискаха повече време между първо и второ четене, за да прецизират текстовете.

От ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС посочиха, че трябва да се търси баланс между интересите на физическите лица и тези на кредиторите.

Законопроектът беше приет на първо четене с 19 гласа “за”, без “против” и “въздържал се”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Съдебната реформа е като нероден Петко – хем го няма, хем го оплакваме

България вече има редовен кабинет и това е добра новина, въпреки всички политически компромиси, които трябваше да бъдат направени. Вече има кой да носи „редовна“ отговорност за неотложните задачи като бюджета, отпускането на пари от ЕС по плана за възстановяване, работата по влизането в Шенген и еврозоната и разбира се – съдебната реформа. Последната е като нероден Петко, още не се е случила, ама вече трябва да я оплакваме.  Причината е, че преди да е тръгнала стъпва накриво.

Без никаква изненада депутатите Деница Сачева и Даниел Митов обявиха в сряда, 7 юни, че партия ГЕРБ няма намерение да подкрепи свалянето на имунитета на който и да е депутат, докато не завърши съдебната реформа и не бъдат приети конституционните промени.

“Няма да подкрепим да пада имунитет на който и да е народен представител, докато не завършат промените в съдебната система и конституционните промени. Трябва да има гаранция, че депутатите ще гласуват безпристрастно и без притеснения от натиск. Комисия в Народното събрание ще бъде свикана, за да излезе с решение за имунитетите”, заяви Сачева пред Би Ти Ви.

Напоследък темата с имунитетите стана основна за ГЕРБ и “Продължаваме промяната – Демократична България”. Първо главният прокурор Иван Гешев внесе искане в Народното събрание за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да му бъдат повдигнати обвинения по разследването за къщата в Барселона. Във вторник  пък Софийска градска прокуратура настоя за имунитета на съпредседателя на новата коалиция Кирил Петков заради канадското му гражданство, от което все още не беше се отказал при встъпването си като служебен министър на икономиката. Преди това се говореше за свалянето на имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ.

Хората на Борисов хубаво са решили той да си даде имунитета доброволно, когато се случи съдебната реформа, но това е цел в необозримото бъдеще. Кога и как ще се случи и дали няма да се наложи после „реформа на реформата“ като при ремонтите на пътищата ни, хич не се знае, а и никой не се е ангажирал да прогнозира. По същество подобни реформи, които са свързани с огромни законодателни усилия и съгласуване между партиите, са много дълъг процес. Ако бъдещата власт успее да я съгласува за два месеца, ще влезе в учебниците по право в цял свят, а най-вероятно и в комедийните предавания. Това означава, че Борисов скоро няма да се откаже от имунитета си, както и всеки от депутатите, без значение какво престъпление са извършили или могат да извършат.

Явно се правят на разсеяни, че имунитет се иска за евентуално престъпно деяние, извършено в минало време и свалянето му няма да попречи по никакъв начин на законодателната им дейност. Но пък за сметка на това може да компрометира работата им и доверието в тях. Как ще ни убедят, че работят за стабилна съдебна система хора, които се крият от закона зад имунитета си.

Вече няма смисъл от ГЕРБ да обвиняват Иван Гешев, че пречи за съставяне на правителство чрез повишена работна активност и реваншизъм, защото кабинетът е факт, както и че главният прокурор вероятно е насяно, че е пътник и “ентъра” за махането му се няма да бъде спрян.

Не трябва да си затваряме очите, че ако  ГЕРБ толкова милееха за съдебна реформа, имаха 15 години на разположение да я направят, редовно подсещане от Брюксел и протести с подбодни искания.

Сагата с имунитетите е поредно натрапчиво напомняне, че у нас едни са по-равни пред закона от други. В противен случай и останалите заподозрени в престъпления българи не бива да съдат съдени, докато не приключи съдебната реформа. В крайна сметка Народното събрание е работно място, а не „времеубежище“ за бягство от закона.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Мария Габриел: Следващата седмица ще финализираме управленската ни програма

През следващата седмица предстоят разговори между двата преговорни екипа на двете парламентарни групи – на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ, заедно с министри, за да бъде финализирана управленската програма. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след днешното първо заседание на новоизбраното редовно правителство. 

„В тази управленска програма ще бъдат изведени на преден план онези краткосрочни приоритети, които ще ни позволят да имаме резултати и така да убедим българските граждани, че това правителство е не само работещо, а и стабилно“, посочи Габриел. 

Като друга основна тема, върху която предстои да се работи през идните дни, тя определи приемането на държавния бюджет.

Дискусията трябва да започне в детайли, за да може да бъде приет максимално бързо, посочи Мария Габриел.

Тя отбеляза, че все още няма свои заместници, които да я подпомагат в работата ѝ начело на Министерството на външните работи, но допълни, че министрите в най-скоро време ще подберат своите екипи за работа, наблягайки на хора с експертен профил.

Във връзка с кадровите промени в ръководствата на НАП и Агенция „Митници“, направени в първия работен ден на новоизбраното редовно правителство, Мария Габриел заяви, че не се меси в ресорите на своите колеги.

На заседанието на кабинета финансовият министър Асен Василев е изложил мотивите си за смяната на изпълнителния директор на НАП, каза още Габриел. “Предстои бюджет и темите за събирането и приходите са изключително важни, така че той има своето право да разчита на свой екип”, допълни тя.

Земетресението в Пловдивско също е било тема на днешното правителствено заседание. Вицепремиерът увери, че институциите са реагирали веднага след земетресението в Пловдивско и вече се оценяват материалните щети. 

“В момента се оценяват материалните щети, това са неща, които са изключително важни, аз също бих се присъединила към посланието да бъдат спокойни и родителите, и децата, и учителите”, каза Габриел.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Връщат и Павел Тонев за шеф на Агенция „Митници“

Павел Тонев

„Отново ще разчитам на професионализма на Павел Тонев и Румен Спецов, за да бъде наваксано изоставането от над 1 млрд. лв. в събираемостта на бюджетните приходи. Нужни са спешни действия и мерки за мобилизиране на усилията на приходните администрации“.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев по повод промяната в ръководството на Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите, съобщиха от пресцентъра на МФ. Павел Тонев и Румен Спецов се връщат на позициите си, от които бяха освободени през август 2022 г. въпреки отчетеното рекордно увеличение на събираемостта от 7,9 млрд. лева през 2021 г., когато годината приключи с бюджетен дефицит от 3 % – с 0,6 % по-малко от предвиденото в актуализацията на бюджета и с почти процент по-малко от предвиденото в първоначалния бюджет за 2021 година.

Павел Тонев пpитeжaвa дългогодишен oпит в областта на митническата и акцизната дейност, както като служител и ръководител в митничecĸaтa администрация, така и в частния сектор като консултант в cфepaтa нa митничecĸoтo и aĸцизнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo. От 1991 г. дo 2002 г. пocлeдoвaтeлнo e заемал различни експертни и ръководни длъжностни, включително нaчaлниĸ нa митницa. От 2002 до 2009 г. е директор нa Peгиoнaлнa митничecĸa диpeĸция Πлoвдив. От август 2014 г. до май 2015 г. и от май 2021 г. до август 2022 г. е директор на Агенция „Митници“. Имa виcшe oбpaзoвaниe пo cпeциaлнocтитe „Cчeтoвoдcтвo и ĸoнтpoл“ в УHCC и „Πpaвo“ във Beлиĸoтъpнoвcĸи yнивepcитeт „Cв. Cв. Kиpил и Meтoдий“. 

Румен Спецов е висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в Националната агенция за приходите и в областта на данъчната политика и законодателство, както и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“. Има офицерско звание „Лейтенант“, „Командир на взвод, първенец на випуска в Школата за запасни офицери „Христо Ботев“ – Плевен“. В периода 2001 – 2015 г. е заемал различни експертни и ръководни длъжности в Националната агенция за приходите. Професионалният му опит е свързан с анализ и разследване на данъчни измами, оценяване на риска на търговските сектори, съвместна работа с ДАНС, прокуратурата и чуждестранни партньорски организации и служби. Бил е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство. От м. май 2021 г. до м. август 2022 г. заема длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Гълъб Донев: Освободих зам.-министрите, защото такава е практиката, няма саботаж

Министерски съвет Гълъб Донев

Освободих заместник-министрите, защото голяма част от тях поискаха да бъдат освободени от мен, преди да дойде редовният кабинет. Твърдението, че съм ги освободил, за да саботирам редовното правителство, е една от лъжите, които се тиражират в публичното пространство. Това заяви пред БТВ бившият служебен министър-председател Гълъб Донев.

„Освободих ги, защото това е и нормалната логика на нещата, това е нормалната практика. Всеки един Министерски съвет идва със своите политически кабинети, начело с министрите и зам.-министрите. Всички, които са пожелали да останат, съм ги оставил“, допълни Донев.

Той отбеляза, че в понеделник е провел разговор с Мария Габриела, която го помолила да остави на поста сегашната зам.-министърка на външните работи.

“Мария Габриел ми се обади в понеделник, разговаряхме с нея, съобразих се с нея и с желанието на зам.-министъра и я оставих. Но това не е саботаж, това е приемственост. Това е нормалната практика и назад във времето също се е случвало. Не мога да приема, че двете най-големи коалиции в страната нямат кадри за втория ешелон на властта”, коментира бившият служебен премиер.

Относно информациите, че в последните дни служебната власт е превела около 4 млрд. лева към пътностроителни фирми, Гълъб Донев заяви, че това също е лъжа.

„Няма никакви преведени пари към пътностроителни фирми, не знам откъде се появиха тези 4 млрд. лева. Няма нито един преведен лев и нито един подписан договор. За цялото си управление служебното правителство е изплатило около 770 млн. за зимно почистване и поддържане на пътищата в страната, но това са пари по сключени договори“, разясни той.

Донев също така обясни, че фискалният резерв също не е бил пипан, каквото обвинение отправиха от БСП към служебния кабинет.

„Фискалният резерв е в изключително добро състояние. Не са похарчени никакви 4 млрд., това е поредното внушение в обществото“, увери Донев.

Той беше категоричен, че не се страхува от ревизия и попита дали някой е чул за някакъв корупционен скандал за последните десет месеца, откакто на власт е бил служебният кабинет.

“Нека да не се използват неверни твърдения, за да се губи енергията и да не заблуждаваме гражданите. Захлупихме обществото с 3-4 лъжи”, отбеляза Донев.

На финала на разговора бившият премиер изрази недоумение защо новата власт махна от НАП Борис Михайлов и връща „новия стар“ ръководител Румен Спецов.

„Къде е приемствеността тук? Защо не се довериха на един доказан експерт, а още в първия ден назначиха Спецов? При г-н Михайлов нарасна събираемостта от данъци. Приходната агенция се справя перфектно, няма „чадъри“ над фирми“, коментира Донев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]