Асен Василев няма да е вицепремиер, съобщиха от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Асен Василев Министерство на финансите

Минути след обявяването на  персоналния състав на кабинета с втори мандат стана ясна първата промяна. Асен Василев няма да е вицепремиер, съобщиха от двете формации (ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС).

За целта ще бъде променен устройственият правилник на Министерски съвет, който предвижда пост заместник министър-председател по европейските фондове. Ресорът ще бъде прехвърлен към Министерство на финансите и така Асен Василев ще бъде само министър на финансите и на еврофондовете.

Има съгласие от страна на ГЕРБ за тази промяна.

По-рано при оповестяването на персоналния състав на кабинета беше съобщено, че Асен Василев не само че остава като финансов министър, но ще бъде и вицепремиер. След като бе лансирана идеята за ротациите в кабинета Денков и Габриел заявиха, че ще има само един вицепремиер – първо Габриел, а след това Денков.

В понеделник, в 11 ч. ще върнем папката с изпълнен мандат на президента. Това заяви акад. Николай Денков. Номинираният за премиер на правителство с втория мандат акад. Николай Денков (от ПП-ДБ) и номинираната за вицепремиер Мария Габриел (от ГЕРБ-СДС) представиха проекта за редовно правителство.

“Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори за това как трябва да осигурим мнозинство за конституционната реформа, днес разговаряхме за това”, посочи още кандидатът за премиер с втория мандат от ПП-ДБ.

“Само с промени в законите няма да бъде завършен целият процес, затова беше необходимо дали можем да осигурим 160 депутата за конституционна реформа”, отбеляза Денков.

“Имаме мнозинство за конституционна реформа”, заяви Мария Габриел.

По-рано днес Денков отбеляза, че от състава на проектокабинета са отпаднали партийните фигури, които са заменени от хора с експертен профил. Той добави, че съставът на проекта за редовно правителство с втория мандат е консенсусен и подбран така, че да получи по-широка подкрепа в парламента.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Диян Стаматов за спешните приоритети в образованието

диян стаматов

„През последните 12 месеца се намираме в образователен застой, който силно се надявам скоро да приключи. Служебните правителства не са добро, включително и за образованието“, каза по темата Диян Стаматов – директор на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България.

По думите му, предложеният за министър проф. Галин Цоков се свързва от гилдията смного позитивни очаквания. Участвал е в подготовката на много образователни ръководители, познава иновациите в тази област, участват е в подготовката на Закона за средното образование, така че е наясно какво трябва да се направи.

По мнението на Стаматов най-спешните стъпки за от новия управленски екип в образованието са три:

  • Актуализация на бюджета в средното образование, повишаване на средствата за учениците, в това число и за издръжка във всички сектори на средното образование. Възнаграждението на преподавателите трябва да се повиши „мигновено с най-малко 30%“.
  • Прочит на набелязаните недостатъци в действащото българско законодателство сферата на образованието, намаляване на тежестта на административните документи
  • Бърза и смела актуализация на учебните програми, планове според очакванията на днешния ученик. Те са коренно различни от онова, което е било преди 2016 г.

„Според мен те трябва да бъдат много адекватни на днешното време, много рационални, много практични.  На учениците им е трудна математиката, граматиката, асоциативните връзки между отделните предмети. Ето върху тази плоскост трябва да се работи изключително практично”, коментира Стаматов.

“Този министър, който успее да премахне излишната бумащина и да даде свобода на учителя, за да може да си работи спокойно с учениците, би бил много успешен“, подчерта Диян Стаматов.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Президентът приема Денков в понеделник в 11:00 часа

Президентство връчвване на мандат на ПП Николай Денков Румен Радев

На 5 юни, понеделник, от 11:00 часа на “Дондуков” 2 президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост в 49-ото Народно събрание парламентарна група на “Продължаваме Промяната – Демократична България”, на когото съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По-рано днес от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС обявиха на съвместен брифинг в парламента състава на проектокабинета, който ще бъде предложен в рамките на втория мандат. 

Николай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС планират да бъдат премиер и вицепремиер на ротация през девет месеца. В първите девет месеца министър-председател ще е Николай Денков. 

“Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори за това как трябва да осигурим мнозинство за конституционната реформа, днес разговаряхме за това. Само с промени в законите няма да бъде завършен целият процес, затова беше необходимо дали можем да осигурим 160 депутата за конституционна реформа”, каза Денков.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вечерен виц: Двама евреи

Двама евреи: - Моше, ако имаш два мерцедеса ще ми дадеш ли единия? - Разбира се! - Моше, ако имаш две яхти ще ми дадеш ли едната? - Разбира се, без проблем! - Моше, ако имаш две кокошки ще ми дадеш ли едната? - Е, това не е честно! Знаеш, че имам само две кокошки.

text

Германският химически концерн Lanxess напусна Русия

Aĸтивитe нa гepмaнcĸия xимичecĸи ĸoнцepн Lаnхеѕѕ в Липeцĸa oблacт в Pycия бяxa пpexвъpлeни нa pycĸия бизнecмeн Bлaдимиp Яĸyшин, обяви Интepфaĸc. Гepмaнcĸият ĸoнцepн Lаnхеѕѕ e eдин oт нaй-гoлeмитe пpoизвoдитeли в cвeтa нa cпeциaлнa xимичecĸa пpoдyĸция. Koнцepнът пycнa в eĸcплoaтaция зaвoд пpeз 2013 г. в т.нap. в cпeциaлнaтa иĸoнoмичecĸa зoнa Липeцĸ. Инвecтициитe в cъздaвaнeтo нa пpoизвoдcтвo нaдxвъpлиxa 200 млн. дoлapa. Зaвoдът в Pycия пpoизвeждa пoлимepнo cвъpзaни дoбaвĸи пoд мapĸaтa Rhеnоgrаn зa ĸayчyци, изпoлзвaни в aвтoмoбилнaтa пpoмишлeнocт и пpoизвoдcтвoтo нa гyми. Πo дaнни нa Eдинния дъpжaвeн peгиcтъp нa юpидичecĸитe лицa в Pycия, ĸъм 30 мaй 2023 г., 99,9% oт ycтaвния ĸaпитaл нa дpyжecтвoтo „Лaнĸecc Липeцĸ“, ĸoeтo дocĸopo ce ĸoнтpoлиpaшe oт гepмaнcĸия ĸoнцepн Lаnхеѕѕ, пpинaдлeжи нa yпpaвлявaщoтo дpyжecтвo „Лaнĸecc“, a 0,01% - нa cъyчpeдитeля „Hopтeĸc“. B yпpaвлявaщoтo дpyжecтвo „Лaнĸecc“, cъщо дocĸopo пoд ĸoнтpoлa нa гepмaнcĸия ĸoнцepн, бeшe нaпpaвeнa cмянa нa coбcтвeниĸa и нa pъĸoвoдитeля. Cпopeд Eдинния дъpжaвeн peгиcтъp нa юpидичecĸитe лицa, ĸъм 31 мaй, 100% oт ycтaвния ĸaпитaл нa ĸoмпaниятa пpинaдлeжи нa „Hopтeĸc“, чийтo coбcтвeниĸ e Яĸyшин. Toй cъщo cтaвa гeнepaлeн диpeĸтop нa „Лaнĸecc“, зaмeняйĸи нa тoзи пocт Koнcтaнтин Cмиpнoв. Oт „Hopтeĸc“ дoбaвят, чe ĸoмпaниятa e нaй-гoлeмият диcтpибyтop нa xимичecĸи cypoвини и cтpoитeлни cиcтeми в Pycия и cтpaнитe oт OHД. „Hopтeĸc“ внacя xимичecĸи cypoвини oт пoвeчe oт 70 гoлeми пpoизвoдитeли в cвeтa. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Голям германски производител продава бизнеса си в Русия Голяма германска компания окончателно продаде бизнеса си в Русия Продадоха в Русия третата най-скъпа в света верига ресторанти за бързо хранене

text